Väčšina politických strán volá po rekonštrukcii Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, liberáli z SaS by postupne zrušili reguláciu cien energií

Väčšina politických strán volá po rekonštrukcii Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, liberáli z SaS by postupne zrušili reguláciu cien energií

Bratislava 24. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Turanovič)

 

Väčšina politických strán, ktoré majú šancu dostať sa po parlamentných voľbách do parlamentu, volá po rekonštrukcii Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Chcú viac transparentnosti ako aj jeho nezávislosti. O úplnom zrušení regulácie cien energií väčšina politických strán nehovorí. Jedine strana SaS je jednoznačne presvedčená, že v dnešnej liberalizovanej dobe už nemá veľký význam regulovať ceny energií

Ilustračné foto: Na snímke Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO)

Strana Za Ľudí sa nebráni myšlienke zrušenia regulácie cien pre malé podniky. Strana SNS tvrdí, že po roku 2021 už nebude regulácia cien za dodávku energií na Slovensku potrebná.

Reklama

Doteraz najsilnejšia politická strana Smer-SD je presvedčená, že regulačný úrad počas ich vládnutia stále dokázal chrániť záujmy zraniteľných odberateľov energií, ako sú domácnosti. „Napriek nezmyselným tvrdeniam opozície patríme ku krajinám s najnižšími cenami plynu a elektriny pre domácnosti v Európskej únii. Liberalizácia cien, ako ju presadzuje opozícia, najťažšie postihne práve domácnosti, a to je pre našu stranu neprijateľné,“ povedal pre agentúru SITA hovorca strany Smer-SD Ján Mažgut. Strana Smer-SD chce do budúcna presadzovať reformu tarify za prevádzkovanie systému, ktorá tvorí zhruba pätinu z koncovej ceny elektriny.

Eduard Heger z hnutia OĽaNO je presvedčený, že ÚRSO sa v prvom rade musí stáť po parlamentných voľbách nezávislým orgánom. „Za pôsobenia Ficových vlád tomu tak žiaľ nebolo. Treba odpolitizovať reguláciu ceny energií, aby bola spravodlivá a garantovala občanom najnižšie ceny. V súčasnosti je cena energií politicky navyšovaná. Príkladom je dotácia do Hornonitrianskych baní, o ktorej všetci vedia, že časť z nej končí vo vreckách oligarchov Smeru,“ myslí si Heger, podľa ktorého by taktiež štatutári mali byť zodpovední za porušovanie hospodárskej súťaže.

Reklama

ĽS Naše Slovensko navrhuje zrušiť liberalizáciu cien energií. ÚRSO taktiež podľa podpredsedu strany Martina Beluského musí všetky svoje rozhodnutia zverejňovať. „Musí ich prestať vydávať v prospech regulovaných spoločností,“ zdôraznil Beluský.

Malé podniky by podľa člena predstavenstva strany Za Ľudí Mareka Antala mali dostať možnosť využívať benefity, ktoré poskytuje liberalizovaný trh a mali by mať možnosť vlastného rozhodnutia, či a ako budú využívať benefity neregulovaných cien. „Skúsenosti zo sveta ukazujú, že deregulácia malých podnikov podporuje trvalo udržateľný hospodársky rast v kombinácii s tvorbou pracovných miest a zlepšovaním podmienok podnikania,“ povedal pre agentúru SITA Antal, ktorý sa nebráni do budúcnosti ani myšlienke postupného ukončenia regulácie cien energií ani pre domácnosti. „Výsledkom bude vytvorenie priestoru pre nové produkty zo strany dodávateľov energií, vyššia konkurencia a stanovenie cien na základe hospodárskej súťaže,“ dodal Antal. Strana Za Ľudí by v prípade jej vstupu do novej vlády zaviedla spôsob regulácie, pri ktorom bude možné odhadnúť vývoj regulovaných poplatkov s výhľadom na niekoľko rokov (3 až 5). „Je potrebné zaviesť povinnosť pre regulované subjekty a ÚRSO zverejňovať všetky rozhodnutia v rámci cenovej regulácie v plnom znení, aby bola možná spätná kontrola zo strany odbornej verejnosti,“ konštatoval Antal.

Koalícia PS/Spolu chce v prvom rade zaviesť na regulačnom úrade väčšiu profesionalitu, transparentnosť a nezávislosť pri rozhodovaní. „Sme za postupné obmedzovanie nadmernej cenovej aj vecnej regulácie. Ceny energií by mali odzrkadľovať reálne náklady na ich dodávku, ako aj energetické potreby spotrebiteľov,“ uviedol pre agentúru SITA expert koalície pre energetiku Karel Hirman.

Liberalizácia v energetike je podľa hnutia SME Rodina svojim spôsobom aktivita, ktorá nefunguje. ÚRSO je podľa ich experta pre energetiku Michala Janíčka organizácia, ktorá je nedostatočne personálne vybavená na tak veľký záber, ako dostala. „ÚRSO potrebuje zásadnú rekonštrukciu a aj zmenu regulácie cien,“ dodal Janíček.

Strana SaS je presvedčená, že regulácia cien energií nie je už v súčasnosti potrebná. „V našom programe máme postupné zrušenie regulácie koncových cien energií pre všetky kategórie spotrebiteľov okrem energeticky chudobných a zraniteľných odberateľov,“ uviedol pre agentúru SITA podpredseda strany SaS a jej tímlíder pre energetiku Karol Galek. Takzvanej deregulácii cien energií však podľa neho musí predchádzať definovanie energetickej chudoby. Liberáli z SaS by v prípade volebného úspechu taktiež hneď hľadali riešenie ako vymeniť šéfa ÚRSO Ľubomíra Jahnátka. „Čo najskoršie nahradenie Ľubomíra Jahnátka, servilnej bábky vo vedení ÚRSO za kompetentného, bezúhonného a nepodplatného nominanta je pre dodržanie zákonnej požiadavky na nezávislosť a správne fungovanie úradu nevyhnutnosťou,“ zdôraznil Galek, ktorý je presvedčený, že samotný úrad musí prejsť “upratovaním“.

Reklama

„Predpokladáme, že v novom regulačnom období po roku 2021 už nebude regulácia v oblasti dodávok pre domácnosti a malé podniky, vzhľadom na existujúcu liberalizáciu trhu, potrebná,“ povedal pre agentúru SITA Tibor Mikuš z SNS. Akékoľvek zmeny v oblasti regulácie musia byť podľa neho výsledkom odbornej diskusie medzi dotknutými subjektami a reprezentantmi príslušných odborných inštitúcii.

Podľa strany Dobrá voľba Slovensko, takisto ako aj mnohé iné štáty, potrebuje štátny dohľad a reguláciu nad trhom s elektrickou energiou. „Regulácia má význam na trhoch, kde nie je dostatočné konkurenčné prostredie. Trh s elektrickou energiou nie je trh, kde by fungovala konkurencia medzi množstvom malých dodávateľov, nákupcov a predajcov a spotrebiteľov,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa strany Dobrá voľba Martina Šoltésová.

Aj napriek liberalizovanému trhu s energiami nie je podľa strany Most-Híd možné úplne upustiť od regulácie cien energií. Základným princípom regulácie by mala byť podľa súčasnej vládnej strany ochrana tých odberateľov, ktorí nemajú možnosť alebo schopnosť vyrokovať výhodnejšie ceny energií. „Je však potrebné podstatným spôsobom zmeniť spôsob cenovej regulácie pre domácnosti a malé podniky. V prvom kroku by malo ÚRSO umožniť napríklad dynamické tarify, ktoré kopírujú vývoj cien na trhu a dať možnosť výberu domácnostiam a malým podnikom, ostať chráneným odberateľom alebo znášať riziko trhu,“ uzavrela pre agentúru SITA hovorkyňa strany Most-Híd Klára Magdeme.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali