Bratislava 12. novembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik)
Odborníci Štátneho vedeckého centra virológie a biotechnológie Vektor Rospotrebnadzor zistili, že vodný extrakt rezavca šikmého čiže sibírskej čagy potláča aktivitu nového koronavírusu, oznámil časopis Sibírskeho oddelenia Ruskej akadémie vied Veda z prvých rúk (Náuka iz pervych ruk)
“Extrakty preukázali veľkú inhibujúcu aktivitu voči SARS-CoV-2 a vďaka výraznému ochrannému účinku a malej toxicite sibírskej čagy sa dá vytvorenie protivírusových liekov na jej základe označiť za nádejné,” uvádza sa v správe.
Reklama
Výskumníci podali žiadosť o registráciu vynálezu inhibítor replikácie koronavírusu SARS-CoV-2 na základe vodného extraktu huby Inonotus obliquus. Časopis oznámil, že vedci spočiatku vkladali nádeje do prípravku Befungin – koncentrovaného vodného extraktu čagy s prímesou soli kobaltu a etanolu. Tento prípravok však prejavil slabú aktivitu voči vírusu.
“V žiadosti o registráciu vynálezu vedci uviedli niekoľko spôsobov úpravy koncentrovaných vodných extraktov čagy, z ktorých jeden sa dá používať v domácnosti. Pretože čaga nie je toxická, je možné denne užívať 150 až 200 ml koncentrátu, rovnomerne v priebehu dňa (napríklad po dúšku každých 15 až 20 minút a zapíjať vodou),” podotýka sa v článku.
Reklama
Podľa slov vedúcej mykologického laboratória Vektoru profesorky Tamary Tepljakovovej efektivitu extraktu čagy zhotoveného podľa tejto metodiky musela overiť na sebe, manželovi, príbuzných a kolegoch, ktorí ochoreli covidom-19. Všetci potvrdili, že za päť až sedem dní symptómy choroby zmizli.
Jednou z dôležitých vlastností čagy je tiež zvýšenie tekutosti krvi
Jednou z dôležitých vlastností čagy je tiež zvýšenie tekutosti krvi. Vedci vysvetľujú terapeutický účinok čagy širokým spektrom biologicky aktívnych zložiek, ktoré vznikajú pri vzájomnom pôsobení brezy a huby. Sú medzi nimi makromolekulárne melaníny rozpustné vo vode (až 30 percent), ktoré vytvárajú komplex s protinádorovou aktivitou, pteriny s cytostatickým účinkom, steroidné látky, a tiež polysacharidy, organické kyseliny, voľné fenoly, flavonoidy, ai. Čaga obsahuje tiež mnoho mikroelementov, predovšetkým mangán, ktorý je aktivátorom enzýmov.
“K tomu, aby bol na základe čagy vytvorený liek alebo doplnok stravy, sú nesporne potrebné ďalšie výskumy. V každom prípade je, ale možné užívať bezpečný extrakt alebo obyčajný čaj z čagy pre prevenciu a zníženie rizika ochorenia nielen vírusovými, ale aj onkologickými chorobami,” píše časopis.
Reklama