V referende hlasovali aj ostatní slovenskí politici

V referende hlasovali aj ostatní slovenskí politici

Šamorín 7. februára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Béla Bugár opäť hlasoval v sprievode svojej manželky

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár sa zúčastnil na referende o rodine v mieste svojho trvalého bydliska v Šamoríne. Hlasovací lístok vhodil do urny v sprievode svojej manželky krátko po 8. hodine.

Reklama
Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár vhadzuje hlasovací lístok v Referende

Bugár sa doteraz zúčastnil na všetkých voľbách a nevynechal ani jedno referendum. “Je to určitým spôsobom nástroj priamej demokracie. Vždy treba povedať svoj názor, aj keď človek s niečím nemusí súhlasiť, myslím si, že je to veľmi dôležité,” zdôraznil Bugár. Podľa jeho ďalších slov, ak ľudia chcú povedať, čo žiadajú od politikov a zasiahnuť do politického vývoja spoločnosti, majú túto možnosť, ktorú by mali využiť.

“Otázky nie sú najlepšie položené. Považujem za dôležité, že ak chceme chrániť rodinu, musíme v prvom rade chrániť deti a potom hovorme o tom, ako pomáhať rodine, ako pomáhať deťom,” uviedol.

Reklama

Podľa jeho ďalších slov sú referendá v niektorých prípadoch zbytočné. “Niekedy to chcú niektorí využiť a zneužiť v prospech svojej politickej kampane. Ako vidíme, avizovali už minimálne z dvoch strán, že budú otázky, bude ďalšie referendum. Podľa mňa je to neprístupné,” podčiarkol Bugár. Dodal, že ak referendum organizuje občianska spoločnosť, je to absolútne v poriadku, ale ak to organizujú politické strany, je za tým vždy politický účel. “V takomto prípade by mali finančne prispieť politické strany na kampaň a výdavky spojené s referendom, ktoré teraz hradia občania,” uzavrel Bugár.

 

Igor Matovič hlasoval v Trnave s manželkou a deťmi

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič bol odovzdať svoj hlas v dnešnom referende v mieste svojho bydliska v Trnave spolu s manželkou Pavlínou a dvoma deťmi.

Na snímke predseda OĽaNO Igor Matovič s rodinou počas hlasovania v Referende

Rozhodovanie bolo pre neho jednoznačné. “Ja sa vždy snažím zastávať slabších a v tomto prípade, keď to zúžim na druhú otázku, je to o práve slabších – detí – na mamu a otca,” povedal pre TASR po hlasovaní. Dodal, že ľudia sa snažia iniciátorom referenda podsúvať, že ide o hlasovanie o právach menšín. “Ale v prípade adopcie sa stretávajú dve práva – právo detí na mamu a otca a dospelých na možnosť adoptovať si deti. V tomto prípade musíme uprednostniť slabších, a to sú deti,” dodal Matovič.

Reklama

Referendum bude podľa neho bez ohľadu na to, aký bude výsledok, úspešné. Matovič sa domnieva, že účasť bude dramaticky vyššia ako mal počet voličov prezident A. Kiska alebo koľko hlasov dostal Smer-SD v posledných parlamentných voľbách. “Ak sa vyjadria 1,5-2 milióny ľudí, tak je obrovský mandát pre politika, ktorý sa bude tejto téme venovať,” dodal predseda OĽaNO.

 

Frešo: Je potrebné začať serióznu diskusiu o registrovaných partnerstvách

Predseda SDKÚ-DS a Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa zúčastnil v Bratislave dnešného referenda o rodine.

Na snímke predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo vhadzuje hlasovací lístok v Referende

Pre TASR uviedol, že toto je dôležité referendum so zaujímavou témou pre spoločnosť, v ktorej nie sú jednotné názory. Preto treba začať serióznu diskusiu aj o registrovaných partnerstvách, aby sa Slovensko pohlo dopredu podľa príkladu niektorých krajín.

Reklama

“Ukázalo sa, že sú rozdielne názory v spoločnosti, že je potreba posunúť diskusiu tam, kde je dnes Rakúsko, Nemecko a Česko. Som presvedčený, že treba naštartovať serióznu diskusiu o tom, aby sme u nás zaviedli registrované partnerstvá pre všetkých, aj pre osoby rovnakého pohlavia. Preto, aby deti vyrastajúce v neúplných rodinách alebo iných zväzkoch mali istú právnu ochranu. Tí, ktorí majú privilégium, že žijú v manželstve s deťmi, musia vytvoriť rovnaké podmienky pre tých, ktorí sa narodili mimo manželstva,” zdôvodnil Frešo.

 

Ján Figeľ hlasoval spolu so svojou ženou, verí v značnú účasť

Podpredseda Národnej rady SR a predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ sa dnes na obed zúčastnil spolu s manželkou referenda na Základnej škole Za kasárňou 2 v Bratislave. Otázky na dnešnom referende sa podľa neho týkajú každého. Dúfa preto, že účasť ľudí bude významná a bude odpoveďou na dôležitosť rodiny.

Na snímke vpravo predseda KDH Ján Figeľ s manželkou Máriou

On sám sa referenda zúčastnil, pretože sa týka dôležitej témy. “Rodina je nielen základom spoločnosti, ale aj prvou civilizačnou inštitúciou. To, ako je definované a chápané nielen manželstvo, ale aj oprávnenia na osvojenia si adopcie a zodpovednosti pri výchove detí, je veľmi dôležité pre súčasnosť aj budúcnosť Slovenska,” skonštatoval pre TASR Figeľ.

Myslí si, že otázky sú nastavené tak, aby definovali názor. “Dúfam ale, že odpovede na ne budú dôležitým odkazom pre politické reprezentácie,” podotkol.

Či referendum o ochrane rodiny prekvapí svojou účasťou, nevie povedať. “Netrúfam si hovoriť čísla, pretože Slovensko je veľmi rozmanité. Účasť bude zrejme slabšia v mestách, ale vyššia na vidieku. Možno nižšia na západe, ale vyššia na východe,” dodal.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali