V. Putin konštatoval, že aj Rusko má svojich rusofóbov a ako odpovedať na provokácie

V. Putin konštatoval, že aj Rusko má svojich rusofóbov a ako odpovedať na provokácie

Levice 20. decembra 2020 (HSP/Kremlin/Foto:screenshot video/kremlin)

 

Prinášame vám ďalšiu časť fragmentov z koncoročnej tlačovej konferencie prezidenta RF V. V. Putina

Vladimir Putin
Na snímke Vladimir Putin

Sergej Šnurov: Dobrý deň, Vladimir Vladimirovič!

Reklama

Sergey Shnurov, medzinárodný televízny kanál RTVI (Ruský televízny kanál – pozn. prekladateľa).

Budem taký láskavý, že najvychytenejšiu otázku týkajúcu sa Navaľného, ​​radšej prenechám svojim kolegom, a keďže náš kanál je medzinárodný, moja otázka bude nasledovná: prečo ruskí hackeri tentokrát nemohli pomôcť Trumpovi k výhre v prezidentských voľbách? Vari už všetci emigrovali do Silicon Valley? A „svoji sa nezrádzajú“, ako vy ľúbite hovoriť? S akou pozíciou/funkciou môže Trump teraz počítať? Prichýlite ho, ak požiada o politický azyl, ako napríklad Snowden?

Reklama

Toto bola taká rozvinutá otázka z nášho kanála.

Teraz osobne odo mňa: ako môže jednoduchý ruský človek, obyčajný, ktorého je väčšina, opísať tento život bez vulgárnych výrazov?

Vladimir Putin:

Začnem poslednou časťou vašej otázky. Spomeňte si na známe filmy, klasiku sovietskeho kina, keď vám spadne na nohu batéria, musíte povedať „reďkovka“ a nepoužívať vulgarizmy. Ruský jazyk je v zásade dosť bohatý na to, aby jasne a zrozumiteľne vyjadril vaše myšlienky, bez toho, aby sa uchýlil k vulgárnym výrazom, ktoré ste práve spomenuli.

Ale chcem vám poďakovať za to, že ste to teraz nepoužili, ako to niekedy zvyknete z javiska pre masové publikum. Veľmi pekne vám ďakujem za našu súčasnú formu komunikácie.

Reklama

Prečo ruskí hackeri tentokrát nepomohli, aby bol Trump opäť zvolený? Toto hodnotím nie ako otázku, ale ako provokáciu z vašej strany. Ruskí hackeri nepomohli pri voľbe súčasného prezidenta USA a nezasahovali do vnútorných záležitostí tejto veľmoci. Všetko sú to špekulácie, to všetko je dôvod na pokazenie vzťahov medzi Ruskom a USA. To je dôvod, prečo neuznať legitimitu súčasného prezidenta Spojených štátov amerických z vnútropolitických amerických dôvodov. V tomto zmysle sa rusko-americké vzťahy stali rukojemníkmi domácej politiky v samotných Spojených štátoch.

Podľa môjho názoru je to pre nich samých zlé, ale je to ich voľba, nech si robia, čo chcú. Vychádzame z predpokladu, že novozvolený prezident Spojených štátov pochopí, čo sa deje, je to skúsený človek v domácej i zahraničnej politike. Dúfame, že všetky problémy, ktoré sa vyskytli – nie všetky, prinajmenšom niektoré z nich – sa pod novou správou vyriešia.

Nazdávam sa, že Trump si nemusí hľadať prácu. Hlasovalo za neho takmer 50 percent obyvateľstva, ak sa počíta podľa počtu voličov, a nie voliteľov. Má dostatočne veľkú základňu podpory v rámci Spojených štátov a pokiaľ dobre rozumiem, neopustí politický život svojej krajiny.

 

Dmitrij Peskov: Poďme sa pozrieť do Novo-Ogaryova na kremeľskú auditóriu, ktorá je spolu s Vladimirom Vladimirovičom.

Reklama

LIFE,  prosím.

Alexander Yunashev, Life: Dobrý deň, Vladimir Vladimirovič!

Využijem radu začínajúceho novinára. Pred časom prebehlo niekoľko zaujímavých pátraní, napríklad ohľadne vašej dcéry, bývalého švagra Šamalova a ďalších ľudí, ktorí sú vám údajne blízki. Tento týždeň bolo zverejnené vyšetrovanie týkajúce sa Alexeja Navaľného (uverejnené v Bellincate – pozn. prekladateľa). Prečo do dnešných dní nebolo začaté konanie týkajúce sa jeho otravy a toho, kto ho otrávil, povedzte mi prosím?

Vladimir Putin: Rozumiem.

Pokiaľ ide o to, že sa objavujú takéto materiály, v skutočnosti na tom nie je nič prekvapujúce, vždy k nim dochádzalo a bude dochádzať. Je to súčasť informačnej vojny. Boli aj v minulosti. Spomeňte si na ťažké udalosti na Kaukaze, boj proti medzinárodnému terorizmu, v akej podobe bol váš skromný služobník predstavovaný v medzinárodnej tlači a, žiaľ, aj u nás. Aké tesáky mi vtedy prikresľovali! Všetko si to dobre pamätám, ale vždy vychádzam z toho, že musím urobiť to, čo považujem za potrebné pre našu krajinu a nie pre to, aby som niekomu za kopcom pripadal pekne. Toto je prvá časť.

Druhá časť sa týka, povedzme, mojich blízkych. Je nemožné prečítať tento materiál. Listoval som v ňom samozrejme, pretože by sa ma to malo týkať, ale tam je taká kompilácia, všetko je napchaté  v jednej kope, že som to nakoniec nedočítal do konca.

Na čo by som však chcel hneď upozorniť? Celý čas sa tam píše „zať prezidenta“, „zať prezidenta“. V závere však nakoniec napíšu, že predsa len ide o bývalého zaťa. To za prvé. Aj keď po celý čas masírujú vedomie čitateľa o tom, že ide o zaťa.

Po druhé: „Prezident Putin zakázal elitám mať majetky v zahraničí.“ Nie je zakázané, aby elity mali majetok v zahraničí. Štátni zamestnanci (úradníci) nesmú mať finančné aktíva v zahraničí. A je to správne. Štátni zamestnanci by nemali mať žiadne účty ani iné finančné aktíva. Predmetná spoločnosť je stopercentne súkromná spoločnosť, nie je tam ani jediný štátny podiel.

Ďalej: kto a ako získal nejaké podiely v tejto spoločnosti? Ukazuje sa, že spoločnosť zverejnila svoje údaje o tejto veci, svoj postoj k tomuto prípadu. Ukazuje sa, že existovali programy stimulácie vrcholového manažmentu. A pán Šamalov, rovnako ako iné vrcholové vedenie, mal rovnaké pravidlá. Existujú aj iné programy, pre inú úroveň riadenia, ktorí dostávali podľa iných pravidiel, nie je tu nič zvláštne.

Ale nakoniec je podľa mňa najdôležitejšie toto. Práve pred chvíľou sa mladý novinár Šnurov pýtal na našich hakerov. Čo je napísané v úvode? Všimnite si: neznáma, anonymná osoba sleduje pre nás nepochopiteľné ciele, píšu tam, a následne sa objavia „uši“ toho anonyma. Čo tým mám na mysli? Píše sa tam, že je to zhruba to isté, ako to bolo v roku 2016, v čase, keď kriminálni ruskí hackeri spájaní s ruskými vojenskými spravodajskými službami otvárali e-maily členov Demokratickej strany USA.

Reklama

Hľa, tu je ten anonym. Pre mňa je to zrozumiteľné. Kto označil týchto hackerov za zločincov s väzbami na ruské vojenské spravodajstvo? Je to ministerstvo zahraničia a americkej spravodajskej služby, oni sú v skutočnosti autormi. To znamená, že sa to stalo v každom prípade podľa ich pokynov, je to úplne zjavná vec. To po prvé.

Po druhé, odkaz na skutočnosť, že naši hackeri, ako sa domnievajú, zasahovali do vnútropolitického života v Spojených štátoch v roku 2016, naznačuje, že účel tejto publikácie je jasný. Cieľom je pomsta a pokus o ovplyvnenie verejnej mienky v našej krajine s cieľom určitého zásahu, samozrejme, do nášho vnútropolitického života. Celkom zjavná vec. Pre mňa – úplne zjavná a zdá sa mi, že pre väčšinu čitateľov bude tiež zrejmá, ak budete venovať pozornosť tomu, čo som práve povedal.

Ale v tejto súvislosti by som chcel zdôrazniť.

Je potrebné sa riadiť … Už sa chcem obrátiť na objednávateľov takýchto materiálov. Nie na tých, ktorí to vyrobili; viem, že títo chlapci píšu na základe príkazov zo špeciálnych služieb.

Tí, ktorí si objednávajú materiály tohto druhu, sa musia riadiť nie úvahami o pomste, o ich imaginárnej výnimočnosti, ale musia budovať vzťahy s ostatnými partnermi na medzinárodnej scéne na základe vzájomného rešpektu a základných noriem medzinárodného práva. Potom dosiahneme spoločný úspech v oblastiach potrebných pre nás všetkých.

Reklama

Teraz čo sa týka pacienta na berlínskej klinike. Už som to povedal mnohokrát, ale zopakujem iba niektoré veci. Viem, mimochodom, Peskov mi práve včera povedal o najnovších výmysloch v tejto súvislosti, pokiaľ ide o údaje našich špeciálnych služieb atď. Počúvajte, dokonale rozumieme tomu, čo to je. Aj v prvom, aj v tomto prípade, ide o legalizáciu. Nejde o nejaké vyšetrovanie, jedná sa o legalizáciu materiálov od amerických špeciálnych služieb.

Vari my, nevieme, že odsledovávajú ich (pracovníkov FSB – pozn. prekladateľa) lokalizácie, alebo čo? Naše špeciálne služby tomu dobre rozumejú a vedia to. A zamestnanci FSB a iných osobitných orgánov vedia a používajú telefóny tam, kde nepovažujú za potrebné skrývať miesto pobytu atď. Ale ak je to tak – a je to tak, ubezpečujem vás – znamená to, že tohto pacienta berlínskej kliniky podporujú špeciálne služby, v tomto prípade USA. A ak je to tak, potom je to zaujímavé, potom by sa o neho mali samozrejme starať naše špeciálne služby. To ale vôbec neznamená, že je potrebné ho otráviť. Kto to potrebuje? Keby skutočne chceli, pravdepodobne by to dokončili. A tak, keď sa jeho žena obrátila na mňa, v tom istom okamihu som vydal príkaz vypustiť ho na ošetrenie do Nemecka, v tejže sekunde.

Existuje jedna vec, ktorá je prehliadaná širokou verejnosťou, ale záleží na nej, a tá spočíva v úskoku, ktorý je schovaný za útokom na najvyšších predstaviteľov. Spočíva v tom, že tí, ktorí to takto robia sa tým snažia pozdvihnúť na určitú úroveň a potom povedať – pozrite sa, toto je môj partner a ja som na tej istej úrovni. Ja som osoba rovnakého kalibru. Berte ma ako osobu takéhoto celospoločenského významu. Je známe, že tento trik politického boja sa používa na celom svete.

Podľa môjho názoru však nie triky by sa mali používať na dosiahnutie rešpektu a uznania u ľudí. Aby ste sa mohli uplatniť v konkrétnej krajine, v tomto prípade v našej, musíte preukázať svoju hodnotu buď konkrétnymi prípadmi, alebo konkrétnym programom, ktorý môže byť realistický.

Vyzývam všetkých našich odporcov súčasnej vlády, vo všeobecnosti všetkých politických síl v krajine, aby sa neriadili svojimi osobnými ambíciami, ale záujmami občanov Ruskej federácie, aby navrhli pozitívny program riešenia problémov, ktorým krajina čelí. A máme ich veľa.

Reklama

Andrej Rehák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali