V príbehu sa skrýva viac ako píšu médiá. Čo ukazuje nový pokus o útok na most na Kryme?

V príbehu sa skrýva viac ako píšu médiá. Čo ukazuje nový pokus o útok na most na Kryme?

Bratislava 3. septembra 2023 (HSP/Asiatimes/Foto:Screenshot)

 

Vojenský kanál tvrdí, že americké režijné prostriedky koordinujúce ukrajinskú operáciu pomáhali pri pokuse o dron na Kerčskom moste, informuje o tom Asia Times

Krymský most
Na snímke Krymský most

Ruská štátna tlačová služba TASS uvádza, že pokusu Ukrajiny vyhodiť do vzduchu most cez Kerčský prieliv na Krym zabránili Rusi, keď vyhodili do vzduchu ukrajinský námorný dron.

Reklama

Podľa správ sa Ukrajinci 1. septembra trikrát pokúsili zasiahnuť známy most.

Rusi vytvorili morskú bariéru z potopených lodí, aby most ochránili pred námornými útokmi. Tieto prekážky odvádzajú všetky útočiace plavidlá a dávajú Rusom možnosť ich zadržať a zničiť.

Reklama

V príbehu sa však skrýva viac, ako sa píše v TASS.

Podľa správy na vojenskom kanáli ukrajinskému pokusu o zničenie mosta pomáhali a podporovali ho americké režijné prostriedky, ktoré koordinovali ukrajinskú operáciu.

Podľa správy USA nasadili lietadlo Global Hawk Forte II (RQ-48), ktoré je vybavené sofistikovanými senzormi; lietadlo amerického námorníctva P-8A Poseidon (na sledovanie ruských lodí a ponoriek); armádne lietadlo CL-60 Artemis (Airborne Reconnaissance and Targeting Multi-Mission Intelligence System) a lietadlo námorníctva EP-3E Aries II, viacúčelová spravodajská platforma založená na úctyhodnom lietadle P-3.

Tieto platformy mali podporiť ukrajinskú snahu preskúmať slabé miesta ruskej obrany v blízkosti mosta a na moste a zároveň podporiť ukrajinskú protiofenzívu na juhu Ukrajiny, uvádza sa v správe.

Rusi, aspoň zatiaľ, nepovedali nič iné, než že útoky na most odrazili.

Reklama

Most cez Kerčský prieliv spája ruskú pevninu s Krymom. Jeho súčasťou je cestná komunikácia a podporuje aj tranzit nákladných vlakov. Je dôležitou cestnou komunikáciou pre ruské vojenské operácie na Kryme, v Chersone  a ďalších územiach. Most je natoľko dôležitý, že po tom, ako ho v októbri 2022 vážne poškodil útok ukrajinského nákladného auta a bol opravený, sám Vladimír Putin urobil šou, keď sa po moste previezol autom značky Mercedes.

Podobne ako v prípade ruského plynovodu Nordstream sa USA netajili svojou túžbou zničiť tento most. Je otázne, či most prežije, najmä keď USA vynakladajú značné úsilie na jeho zničenie.

Celková situácia v Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré sú hlavným ohniskom ukrajinskej protiofenzívy, podľa všetkého ukazuje, že Ukrajine sa nepodarí dosiahnuť deklarované ciele prelomiť ruskú obranu a znovu dobyť Melitopol. Medzitým Ukrajinci stratili značné množstvo výzbroje a utrpeli ťažké straty. Nielenže si tieto straty vybrali svoju daň, ale mnohé z najlepších ukrajinských jednotiek boli rozkúskované.

Najlepšou nádejou Washingtonu je pokúsiť sa stabilizovať front a zastaviť intenzívne boje, čím získa Ukrajina čas na mobilizáciu nových síl, ich výcvik a prezbrojenie svojich jednotiek. Ak sa to podarí, bude to trvať šesť mesiacov až rok.

Plán, ak sa tak dá nazvať, je zatiaľ založený na neochote Ruska zapojiť väčšinu svojich síl do ofenzívy s cieľom zlomiť ukrajinskú armádu. Hoci sa hovorilo o tom, že Rusko začne veľkú operáciu v oblasti Kupjanska, zatiaľ sa neuskutočnila. Niektorí naznačujú, že Moskva čaká, kým sa ukrajinské sily ešte viac zredukujú, a až potom sú ruskí generáli ochotní riskovať skutočnú ofenzívu.

Reklama

Problémom pre Rusov je, že ak budú čakať príliš dlho, budú musieť všetko zopakovať a znášať straty, ktoré ruská verejnosť nemusí byť ochotná akceptovať. V Moskve a na sociálnych sieťach sa veľa hovorí, a to aj zo strany niektorých serióznych politikov, o tom, že Rusko by malo odpáliť jadrovú bombu na Ukrajine a ísť domov. Iní hovoria, že Rusko by malo zaútočiť na zásobovacie sklady v Nemecku a Poľsku a inde, v podstate udusiť ukrajinskú armádu.

Žiadny z týchto návrhov nezískal väčšiu podporu, ale to by sa mohlo zmeniť, ak sa vojna predĺži. Je zvláštne, že ukrajinské útoky s použitím bezpilotných lietadiel a sabotáž zariadení na ruskom území sa môžu obrátiť proti Ukrajine tým, že v Rusku vyvolajú značný hnev verejnosti, ktorý si bude vyžadovať rázne kroky zo strany vlády.

Potenciál nových problémov podporil aj rozhovor so šéfom ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylom Budanovom, ktorý tvrdí, že Ukrajina by mala preniesť vojnu na ruské územie. Znamenalo by to použiť hlavné sily ukrajinskej armády na útok cez ruskú hranicu (nielen strieľať delostrelecké granáty, vysielať zásahové skupiny alebo vykonávať podpaľačstvo, útoky dronmi a atentáty).

Ak sa jeho rozhovor bude brať vážne, mohol by mať pre Ukrajinu nezamýšľané dôsledky, pretože by mohol zintenzívniť celkovú ruskú reakciu nad rámec údajných limitov “špeciálnej vojenskej operácie”. Mohlo by to napríklad znamenať masívne útoky na Kyjev alebo Odesu alebo iné akcie zamerané na ochromenie Ukrajiny a jej vlády.

Budanov uvádza mnoho tvrdení a mnohé z nich treba brať s rezervou.  Nevieme však, ktoré z nich budú Rusi brať vážne.

Washington medzitým pokračuje vo veľkom riskovaní, počnúc rozhodnutiami dodávať kazetovú muníciu a teraz aj protitankové strely s ochudobneným uránom. Využívanie spravodajských prostriedkov USA na útoky proti Rusku je tiež rizikom, ktoré by mohlo viesť k väčšiemu konfliktu v Európe. Ak bude eskalácia zo strany Washingtonu pokračovať, je ťažké predpovedať, čo sa stane v nasledujúcich týždňoch.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali