V Prešove sestry vo výpovednej lehote sa sťažujú na tlaky, vedenie to odmieta

V Prešove sestry vo výpovednej lehote sa sťažujú na tlaky, vedenie to odmieta

Prešov 17. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Monika Kavecká uviedla, že situácia v prešovskej FsNP je zo strany vedenia neúnosná

Zdravotné sestry z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Prešove, ktoré podali ešte 27. novembra hromadnú výpoveď, sa stretávajú po pracovnom čase, aby sa navzájom povzbudili vo svojom úsilí o lepšie zdravotníctvo. V stredu (16.12.) večer prišla medzi nich aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, aby sa informovala o aktuálnom stave.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Po diskusii s prešovskými sestrami za zatvorenými dverami Kavecká uviedla, že situácia v prešovskej FsNP je zo strany vedenia neúnosná. Používajú sa nekalé praktiky ako vyhrážky a rôzne citové útoky, aby sestry svoje výpovede stiahli. Na chirurgickom oddelení na JIS chcú údajne skúsené sestry nahradiť mladými absolventkami bez špecializácie. Kavecká upozornila, že na tomto pracovisku zo zákona musí byť na každej zmene jedna sestra s intenzívnou ošetrovateľskou špecializáciou.

Po nemocnici v Prešove kolujú informácie, že prídu sestry z Ukrajiny. “Avšak Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vydala vyhlásenie, že ich vzdelávanie nie je kompatibilné s naším vzdelávaním. Preto nemôžu byť registrované,” vyhlásila šéfka odborov. Podľa jej slov, tento boj nie je o platoch sestier, ale o podmienkach v zdravotníctve. “Počet sestier zo systému ubúda. Na budúci rok odchádza 2600 sestier do dôchodku. Ročne končí 300 absolventiek, no na náš trh prichádza len 120. Je to výsledok demotivujúcich podmienok.”

Reklama

Predsedníčka Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek v prešovskej nemocnici Beáta Čonková konkretizovala, že v prešovskej nemocnici podalo výpoveď 395 sestier. Podľa informácií, ktoré majú odborári z vedenia, 23 z nich výpoveď stiahlo. Čonková, ktorá pracuje na operačných sálach, uviedla, že osobne na svojom pracovisku tlak nadriadených nepociťuje, ale je v kontakte s ostatnými sestrami, ktoré sú vo veľmi ťažkej situácii. “Na mnohých oddeleniach je stresujúca atmosféra. My máme dohodu a jednotne všetky za sebou stojíme až do konca.” Sestrám dnes povedala, že musia vydržať a byť jednotné.

Výpoveď podala aj Renáta Marcinčinová. “Ja pracujem v chirurgickej ambulancii na urgente, ale čo mám informácie od dievčat z oddelení, je tam dosť ťažká situácia. Pretože dievčatá pracujú pod nátlakom, stále ich niekto naháňa, dezinformuje, prehovára a sú v strachu. Mali by nás nahradiť sestry, ktoré napríklad 15 rokov nerobili v zdravotníctve. Už len to je také zvláštne, že niekto robí v bare a po pätnástich rokoch sa vráti do nemocnice. Aká potom bude poskytnutá ošetrovateľská starostlivosť tým pacientom?” pýta sa Marcinčinová.

Prešovská nemocnica momentálne zamestnáva 1100 sestier a pôrodných asistentiek. Jej hovorkyňa Renáta Cenková v stanovisku pre TASR uviedla, že nemocnica absolútne odmieta klamlivé tvrdenia o zastrašovaní, vyhrážaní sa či citových útokoch zo strany vedenia, prípadne vedúcich pracovníkov oddelení. “Na pohovoroch vedenia nemocnice s dotknutými zamestnancami boli prítomné aj sestry odborárky, ktoré videli a počuli priebeh stretnutí, a preto vedia, že ich tvrdenia sa nezakladajú na pravde. Podobné výroky považujeme za účelové. Naopak, argumentácia vedenia je vždy vecná, nezavádzajúca a opisujúca istoty a garanciu výšky súčasnej mzdy, keďže všetky sestry označili práve tento fakt – pokles miezd po prijatí nového zákona – za jeden z hlavných dôvodov svojich výpovedí.”

Cenková uviedla, že momentálne evidujú 35 späťvzatí výpovedí, ktoré zamestnávateľ akceptoval. Zároveň prijali 58 nových sestier. “Vedenie nemocnice presadzuje aktívnu personálnu politiku, a to tak, aby zabezpečilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj po uplynutí výpovednej lehoty sestier, ktoré podali výpovede. Prijímame sestry s odbornou spôsobilosťou v zmysle platnej legislatívy,” uvádza sa v stanovisku nemocnice.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali