Záchranné tímy vracajú domov alebo odkláňajú – letisko v Káthmandu je preplnené

Záchranné tímy vracajú domov alebo odkláňajú – letisko v Káthmandu je preplnené

Káthmandu 28. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Bikas Das/Hannibal Hanschke/Altaf Qadri)

 

Jediné medzinárodné letisko v Nepále musí zvládať prichádzajúce komerčné, humanitárne a záchranné lety

Preplnenosť Tribhuvanovho medzinárodného letiska v nepálskej metropole Káthmandu spôsobila, že niekoľko zahraničných záchranných tímov muselo odletieť späť domov alebo pristáť v regionálnych metropolách, napríklad v thajskom Bangkoku.

Reklama
Na snímke príslušníci Indických záchranných síl (NDRF) stoja v rade s pátracím psom na medzinárodnom letisku v Kalkate

Jediné medzinárodné letisko v Nepále, ktoré môže obslúžiť iba osem veľkých lietadiel naraz, musí zvládať prichádzajúce komerčné, humanitárne a záchranné lety, čo kriticky zaťažuje jeho kapacitu.

Fotografie v sociálnych médiách zachytávajú terminály mimoriadne preplnené cestujúcimi, čakajúcimi na odlet z Nepálu po ničivom sobotňajšom zemetrasení.

Reklama

Lietadlo vezúce japonský pátrací a záchranný tím, ktorý odštartoval z Thajska, nechali v pondelok krúžiť niekoľko hodín, až bol pilot nakoniec nútený odletieť a pristáť v indickej Kalkate na dotankovanie paliva.

Druhý pokus pristáť v Káthmandu bol neúspešný a lietadlo sa muselo vrátiť do Thajska.

Predstavitelia spoločnosti Thai Airways povedali pre tlačovú agentúra DPA, že lietadlo nemohlo cez noc zostať v Kalkate, lebo hotelové izby neďaleko letiska boli plné pasažierov z ostatných odklonených letov pôvodne smerujúcich do Káthmandu.

Aj hovorca indického ministerstva obrany potvrdil, že ich nákladné lietadlo sa kvôli preplnenosti letiska v Káthmandu muselo vrátiť do Indie.

Hovorca dodal, že indická armáda naplánuje nové lety “v čase malej hustoty dopravy”, aby sa vyhli návalom v Káthmandu.

Reklama

 

Nahnevaní Nepálčania sami, holými rukami prehľadávali trosky po zemetrasení

Stovky Nepálčanov, nahnevaných a frustrovaných pomalou reakciou vlády, dnes sami prehrabávali trosky a hľadali pozostatky svojich blízkych po ničivom zemetrasení spred troch dní, ktoré zabilo vyše 4000 ľudí.

Na snímke pracovníci nemeckého Červeného kríža nakladajú humanitárnu pomoc pre obete ničivého zemetrasenia v Nepále

Medzinárodná pomoc konečne začala prichádzať do himalájskej krajiny s 28 miliónmi obyvateľov, ale rozdeľovanie tejto pomoci je pomalé. Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia s magnitúdou 7,8 je už 4352 mŕtvych a ranených je 8063.

Na najvyššej hore sveta Mount Everest vyvolali otrasy lavínu, ktorá v základnom tábore usmrtila najmenej 18 horolezcov a sprievodcov, vrátane cudzincov, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Reklama

Séria ďalších zemetrasení, vážne škody, zničená infraštruktúra a nedostatok financií spomaľujú záchranné operácie v tejto chudobnej horskej krajine vtesnanej medzi Indiu a Čínu.

“Čakanie na pomoc je mučivejšie než to, keď trosky prehľadávame sami,” povedal Pradib Subba, ktorý hľadal telá svojho brata a švagrinej v sutinách historickej veže Dharahara z 19. storočia v metropole Káthmandu. Veža sa zrútila práve vtedy, keď po špirálovom schodisku v jej útrobách vystupovali dohora turisti.

“Naše ruky sú zatiaľ naším jediným nástrojom,” vyhlásil 27-ročný mladík zo skupiny miestnych obyvateľov, ktorí odpratávali kusy betónu s rúškami na tvári, aby necítili zápach rozkladajúcich sa tiel. “Z vlády ani armády tu nie je nikto, kto by nám pomohol,” dodal mladík.

V zrútenej veži zahynulo množstvo ľudí.

Veľa ľudí po celom Nepále spalo na otvorených priestranstvách už tretiu noc; ich domovy sú buď zrovnané so zemou alebo sa obyvatelia boja ďalších otrasov zeme.

V Káthmandu, ako všade inde, spali tisíce ľudí na chodníkoch, cestách a v parkoch, mnohí pod provizórnymi stanmi.

Nemocnice sú preplnené, pričom voda, potraviny a elektrina sú vzácnosťou. Narastajú aj obavy zo šírenia chorôb.

Dnes však už bolo vidieť aj prejavy normálneho života – predavači ovocia si postavili stánky na hlavných cestách a verejná autobusová doprava znovu funguje.

“Vláda pre nás nič nerobí,” povedal Anil Giri, ktorý spolu s 20 dobrovoľníkmi hľadal dvoch svojich priateľov pochovaných pod troskami. “Odpratávame trosky sami, holými rukami,” dodal.

 

Reklama

V Nepále sobotňajšie zemetrasenie si vyžiadalo najmenej 4352 mŕtvych

Najmenej 4352 mŕtvych a 8063 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v sobotu zasiahlo Nepál. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa nepálskej polície.

Na snímke dieťa v rukách záchranára počas evakuácie vo vrtuľníku indickej armády na letisku v nepálskom Káthmandu

Toto číslo zahŕňa aj 1176 tiel nájdených v okrese Sindhupalčok ležiacom severovýchodne od hlavného mesta Káthmandu.

Ďalších 18 ľudí zahynulo v základnom tábore pod Mount Everestom, ktorý zasypala lavína.

Obete otrasov zeme zaznamenali aj v susedných štátoch: v Indii ich je podľa agentúry DPA zatiaľ 72 a čínskom Tibete 25.

Reklama

Nepálska vláda dnes vyhlásila trojdňový štátny smútok za obete prírodnej katastrofy. “Neboli sme pripravení na katastrofu takého rozsahu. Nemáme dostatok prostriedkov a budeme potrebovať viac času, aby sme sa dostali ku každému,” povedal v televízii podpredseda vlády Bám Dev Gautam.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali