Za útokom dodávkou v Münsteri pravdepodobne nebol terorizmus

Za útokom dodávkou v Münsteri pravdepodobne nebol terorizmus

Münster 7. apríla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:Experience Germany Twitter/dpa-Bildfunk)

 

Z miesta incidentu hlásia zranených aj obete

Motorové vozidlo vrazilo v Münsteri v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko do ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajné a hasičské zdroje. Z dejiska hlásia obete aj zranených.

Reklama
Na snímke policajné a hasičské autá v centre nemeckého mesta Münster

Najmenej tri životy vyhasli a 30 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Do ľudí vrazil zatiaľ neidenfitikovaný vodič. Muž, ktorý sedel za volantom motorového vozidla, sa následne zastrelil.

Kriminalisti predpokladajú, že išlo o teroristický útok. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Bild. Polícia potvrdila, že vinník je po smrti, ako aj fakt, že došlo k stratám na životoch a početným zraneniam, vyplýva zo správy tlačovej agentúry DPA.

Reklama
Na snímke polícia na mieste incidentu

Ako píše v internetovom vydaní spravodajský týždenník Der Spiegel, do Münsteru, ktorého centrum je medzičasom hermeticky uzavreté a ktorému sa občania predbežne majú vyhýbať, smerujú aj záchranári z iných lokalít krajiny.

Bezpečnostné zložky skúmajú dodávku a pátrajú po eventuálnych náložiach.
Situácia je podľa informácií polície na sociálnych sieťach neprehľadná.

 

V Münsteri panuje stále ešte neprehľadná situácia, našiel sa podozrivý predmet

Väčšina ľudí v starom meste v centre nemeckého mesta Münster si v sobotu popoludní užívala krásne teplé slnečné počasie, keď sa do lokality veľkou rýchlosťou prirútila dodávka a vrazila do skupinky občanov sediacich na zemi pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií neďaleko miestneho Dómu. V lokalite vypukla panika

Reklama

Pozadie incidentu, v súvislosti s ktorým pracujú kriminalisti aj s verziou teroristického útoku, zatiaľ nie je jasné.

Vodič dodávky, v ktorej sa nachádzala aj taška s neznámym obsahom, sa krátko po kolízii zastrelil.

Správy, podľa ktorých bezpečnostné zložky pátrajú po dvoch ďalších podozrivých, medzičasom polícia napokon spresnila. Jestvujú vraj špekulácie o tom, že z dodávky vyskočili dve iné osoby a ušli. Túto informáciu treba však overiť, dodala. Polícia však skúmala motorové vozidlo z obáv pred možnou prítomnosťou náloží. Podľa aktuálnej správy tlačovej agentúry DPA muži zákona našli pri tom nešpecifikovaný podozrivý predmet, ktorého nebezpečnosť preverujú.

Centrum Münsteru je dočasne uzavreté, intenzívne v ňom pracujú záchranári, hasiči i policajti.

Udalosť, o ktorej bola neodkladne informovaná aj spolková vláda v Berlíne, si vyžiadala podľa aktualizovanej informácie spolkového rezortu vnútra štyri životy vrátane vodiča a viac ako 30 zranených. Najmenej šesť z nich je podľa aktualizovaných správ z Münsteru v ohrození života.

Reklama

Napriek ubezpečeniu vyšetrovateľov, že skúmajú viaceré vyšetrovacie verzie a varovaniu pred robením unáhlených záverov hovoril šéf Nemeckých policajných odborov v Severnom Porýní-Vestfálsku Erich Rettinghaus pre internetový server RP-online jednoznačne: Pre celé Nemecko jestvovalo stále latentné vysoké nebezpečenstvo útoku.

Teraz zasiahol aj Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom sme doteraz boli šťastní a schopní vždy plánované atentáty a útoky prekaziť včas. Tentoraz sa to nepodarilo. Je treba teraz objasniť zločin a predovšetkým zadržať všetky osoby, ktoré možno stoja za ním, aby sa predišlo eventuálnym ďalším zločinom, konštatoval.

Mesto Münster leží na severe spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a žije v ňom viac ako 300.000 ľudí.

Münster patrí medzi najvýznamnejšie univerzitné mestá spolkovej republiky a je známy po druhej svetovej vojne krásne rekonštruovaným starým mestom. V jeho centre majú prevahu početné gastronomické zariadenia rôzneho zamerania, ale aj kultúrne inštitúcie.

V prípade páchateľa mohlo ísť podľa zistení tlačovej agentúry DPA o duševne labilného človeka, ktorý konal osamote. Podľa dostupných dôkazov ide pravdepodobne o Nemca.

 

Za útokom dodávkou v Münsteri pravdepodobne nebol terorizmus

Nemecká polícia sa domnieva, že motívom útoku nebol terorizmus, uvádzajú tamojšie médiá.

Server nemeckých novín Süddeutsche Zeitung zverejnil informácie, podľa ktorých bol páchateľom sobotňajšieho útoku Nemec Jense R., narodený v roku 1969. Polícia jeho byt prehľadala, pričom pátrala po prípadných výbušninách.

Podľa novín išlo o duševne labilného jedinca. Podobnú informáciu s odvolaním sa na svoje zdroje priniesla aj agentúra DPA. Nemecká polícia celú oblasť uzatvorila.

Reklama

Hovorca polície Andreas Bode vyzval ľudí, aby sa miestu tragédie i celému centra mesta vyhli. V centre mesta Münster bola na sobotu naplánovaná demonštrácia Kurdov, v oblasti boli preto posilnené policajné hliadky.

 

Úrady znížili počet obetí útoku; svetoví lídri vyjadrili šok

Pri incidente prišli o život tri osoby vrátane páchateľa a dve desiatky utrpeli zranenia. Pre agentúru DPA to potvrdil krajinský minister vnútra Herbert Reul.

Počet zranených je približne 20, sú medzi nimi aj osoby v kritickom stave. Úrady pôvodne uvádzali celkovo štyri obete a šesť vážne zranených.

Reklama

V súčasnosti nič nenaznačuje tomu, že tento incident má islamistické pozadie alebo by bol jeho motívom islamský extrémizmus, povedal Reul. Polícia však napriek tomu preveruje všetky možnosti, dodal.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadrili hlbokú sústrasť obetiam a ich rodinám po útoku dodávkou v centre Münsteru v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, uviedla agentúra DPA.

Kancelárka Merkelová je podľa vlastných slov v myšlienkach s obeťami a pozostalými a “tieto strašné udalosti v Münsteri ju hlboko šokovali”. V citovanom vyhlásení sa ďalej uvádza, že kompetentné úrady podniknú “všetko čo sa dá urobiť, aby vyšetrili zločin a podporili obete a ich príbuzných. Všetkým zasahujúcim na mieste patrí moja vďaka.”

Šok nad incidentom v Münsteri vyjadril v odkaze na Twitteri aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. “Moje myšlienky sú s obeťami a ich príbuznými,” napísal europolitik.

Sústrasť obetiam a pozostalým krvavého činu v Münsteri vyjadril v sobotu na Twitteri rovnako francúzsky prezident Emmanuel Macron. “Francúzsko zdieľa utrpenie Nemecka,” odkázal Macron.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali