V Moldavsku sa cez víkend konali masové protestné akcie. Demonštranti žiadali demisiu vlády a prezidenta

V Moldavsku sa cez víkend konali masové protestné akcie. Demonštranti žiadali demisiu vlády a prezidenta

Kišiňov, 18. januára 2016 (HSP/Foto: YouTube)

 

V Moldavsku to zasa cez víkend bolo horúco – aj napriek dosť chladnému počasiu. Viac ako 30 tisíc demonštrantov v hlavnom meste Kišiňove žiadali demisiu vlády a prezidenta. Podobné demonštrácie sa konali aj v iných mestách

Horuci vikend v Moldavsku

Reklama

V Kišiňove, ako aj vo viacerých moldavských mestách, sa konalo hneď niekoľko demonštrácií. Zorganizovali ich síce rôzne politické skupiny, ale požiadavky boli rovnaké: zmena režimu a predčasné parlamentné a prezidentské voľby. V moldavských mestách protestovali ľavičiari a pravičiari, centristi a liberáli. Občas skupiny protestujúcich sa premiešali a dochádzalo aj ku hádkam hlavne medzi pravičiarmi a ľavičiarmi. Polícia obkľúčila všetky významné administratívne budovy v Kišiňove.

Demisiu vlády a prezidenta žiadajú všetci: pravičiari – prívrženci občianskej platformy Dôstojnosť a pravda, ľavičiari – Socialistická strana, centristi – Naša strana a iní. Napriek tomu, že majú úplne odlišné názory na budúci vývoj Moldavska, v jednom sa zhodujú na 100 percent – súčasná vláda a prezident by mali odísť „do dôchodku“ a krajinu na ceste slobody a demokracie by mala viesť nová vláda po predčasných parlamentných a prezidentských voľbách. V tomto sa zhodujú všetci oponenti súčasného režimu.

Reklama

Na druhej strane majú absolútne odlišné názory – čo ďalej. Platforma Dôstojnosť a pravda a iní pravičiari vyzývajú ku európskej integrácii, vstupu krajiny do EÚ a NATO. Socialisti, Naša strana a iní ľavičiari a centristi preferujú upevnenie moldavskej štátnosti, úzku spoluprácu s Ruskom a jeho partnermi, hlavne bývalými štátmi ZSSR, colnú úniu v euroázijskom priestore.

Víkendové protestné akcie ešte v sobotu ráno odštartovali pravičiari. Niekoľko sto metrov od nich trochu neskôr začali svoj míting socialisti na čele s ich lídrom Igorom Dodonom. Hneď na to ku socialistom sa pripojili aj prívrženci Našej strany. Celkovo sa na víkendových akciách iba v moldavskej metropole každý deň sa zúčastnilo viac ako 30 tisíc ľudí.

Okrem obvyklých požiadaviek, ktoré opozícia stále opakuje od septembra minulého roka, protestujúci mali aj ďalšie. Žiadali, aby moldavský prezident Nikolaj Timofti zrušil  menovanie kandidáta do funkcie nového premiéra, o ktoré požiadala väčšina poslancov v parlamente. Moldavský prezident totiž aj napriek protestom opozície, predsa v piatok podpísal menovanie nového kandidáta do funkcie premiéra. Menovanie nového premiéra je to dosť komplikovaný a špecifický proces v Moldavsku. Navyše ho ešte viac skomplikovali udalosti ostatných mesiacov.

V súlade s moldavskými zákonmi kandidát na funkciu premiéra až dva razy absolvuje „očistu“. Najprv jeho kandidatúru navrhnú v parlamente a prezident musí odklepnúť túto kandidátku. Neskôr túto kandidatúru musí schváliť parlament a prezident. Moldavsko už dávnejšie sa nachádza v stavu hlbokej politickej krízy.

Minulú vládu na čele s premiérom Valerijom Strelcom, predsedom Liberálnodemokratickej strany, odvolali ešte 29. októbra 2015.  Väčšina poslancov /56 poslancov moldavského parlamentu/ dva razy navrhovala kandidatúru podpredsedu Demokratickej strany Vladimíra Plachotňuka, ale prezident Nikolaj Timofti oba razy jeho kandidatúru odmietol. Toto jeho rozhodnutie podporila aj opozícia: pravičiari, ľavičiari a centristi búrlivo protestovali v uliciach proti menovaniu Vladimíra Plachotňuka.

Reklama

Prezident 14. januára navrhol kandidatúru svojho poradcu Iona Peduraruho. Ten však už o 24 hodín túto ponuku odmietol. Poslanci parlamentu hneď na to navrhli novú kandidatúru na funkciu premiéra – zástupcu ministra informačných technológií a komunikácií Moldavska Pavla Filipa, tiež člena Demokratickej strany. Ani jeho kandidatúra však nevonia ani pravici, ani ľavici, čo patrične ukázali v uliciach moldavských miest cez víkend. Demonštranti žiadali, aby prezident túto kandidatúru odmietol.

Patová situácia v politickom živote Moldavska pokračuje. Vo vedení krajiny nie je žiadna zhoda. Obyvateľstvo krajiny je rozdelené presne na dve polovice: prvá chce smerovať na Východ, druhú to ťahá na Západ. Analytici predpovedajú, že podobný neistý stav potrvá v Moldavsku ešte dlho. Upozorňujú na to, že všetky otázky by sa mali riešiť pokojnou cestou. Zatiaľ všetky strany politického spektra v Moldavsku tvrdia, že žiadny Majdan vo svojej krajine nechcú. Lenže tomu sa bude ťažko vyvarovať, keďže krajina už niekoľko mesiacov pripomína sud s pušným prachom. Čo ak niekto predsa škrtne zápalkou?..

 

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali