V Minsku prebieha míting proti Lukašenkovi aj akcia na jeho podporu. Rusko vytvorilo rezervu policajtov na pomoc Bielorusku

V Minsku prebieha míting proti Lukašenkovi aj akcia na jeho podporu. Rusko vytvorilo rezervu policajtov na pomoc Bielorusku

Minsk 27. augusta 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Andrei Stasevich)

 

V hlavnom meste Bieloruska prebieha míting na podporu súčasného prezidenta Alexandra Lukašenka, ale tiež mítingy za jeho odstúpenie a opakovanie volieb.  Účastníci akcie na podporu Lukašenka sa zhromažďujú pri obchodnom dome Bielorusko od šiestich hodín večer. Na tomto mieste postavili aj pódium. Účastníci akcie mávajú štátnymi vlajkami, pravidelne skandujú slogany

rusko, bielorusko, putin, minsk, lukasenko
Na snímke Alexander Lukašenko

Protesty po prezidentských voľbách

Reklama

9. augusta sa v Bielorusku konali prezidentské voľby. Podľa oficiálnych údajov Ústrednej volebnej komisie v nich zvíťazil Lukašenko, ktorý získal 80,1% hlasov. Na druhom mieste je Svetlana Cichanovská s 10,12%.

Opozícia tieto výsledky neuznala a v krajine vypukli protesty. Samotná Tichanovská vycestovala do Litvy.

Reklama

Podľa údajov bieloruského ministerstva vnútra boli v dôsledku masových nepokojov v dňoch 9.13. augusta zranené stovky ľudí vrátane 121 policajtov. Zadržali takmer sedem tisíc účastníkov nepovolených akcií a začalo cez 90 trestných stíhaní. Informujú aj o niekoľkých úmrtiach protestujúcich.

 

V Minsku zadržali korešpondentov RIA Novosti a Sputnika Bielorusko

V Minsku zadržali niekoľko ruských novinárov, vrátane korešpondenta RIA Novosti, ktorý chcel informovať o protestnej akcii. Celkovo zadržali asi 20 novinárov. Pracovníci médií boli odvezení na policajnú stanicu za účelom “kontroly dokumentov.

Nie sú zadržaní, ale budú prevezení na policajné oddelenie, aby sme zistili ich totožnosť, povedala RIA Novosti Natalia Ganusevičová, oficiálna zástupkyňa policajného oddelenia výkonného výboru mesta Minsk. Neurčila však počet novinárov.

Reklama

Spravodajca agentúry uviedol, že jeho a ďalších kolegov priviedli do kancelárie, kde sa preverujú dokumenty.

Medzi zadržanými novinári tiež zamestnanci Sputnika Bielorusko, AP a Reuters.

 

 

Zadržanie novinárov

Začiatkom augusta v Bielorusku zadržali niekoľko ruských novinárov, ktorí informovali o protestných akciách. Boli medzi nimi fotožurnalista RIA Novosti Ilja Pitalev, korešpondenti RT a Sputnik Bielorusko, traja externí novinári RT spolupracujúci s video agentúrou Ruptly, zamestnanci Daily Storm, agentúry Meduza a ďalší.

Neskôr bol Pitalev spolu s tromi novinármi a zamestnancom Medúzy prepustený a vyhostený z republiky. Dostali navyše zákaz vstupu do Bieloruska na dobu piatich rokov.

 

V centre Minska prebieha míting bieloruskej opozície

Potom čo polícia pozatýkala novinárov začala vyzývať zhromaždené osoby na námestí Slobody, aby sa rozišli.

Demonštranti ale zamierili po Leninovej ulici k triede Nezávislosti.

Reklama

 

Putin: Rusko vytvorilo rezervu policajtov na pomoc Bielorusku, ak to bude potrebné

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin vo štvrtok v rozhovore pre stanicu Rossija 24 oznámil, že vytvoril rezervu policajtov na pomoc Bielorusku, ktorá bude v prípade potreby nasadená.

Alexander Grigorievič (Lukašenko, pozn.red.) ma požiadal, aby som vytvoril určitú rezervu policajtov. A urobil som to. Súhlasili sme však tiež, že nebude použitá, kým sa situácia nevymkne kontrole, () kým extrémistické elementy, a chcem to zdôrazniť, ktoré sa skrývajú za politickými heslami, neprekročia určité hranice, nezačnú lúpiť, páliť autá, domy, banky, nepokúsia sa zmocniť administratívnych budov atď.povedal Putin.

V rozhovore sme dospeli k záveru, že aktuálne to nie je potrebné, a dúfam, že ani nebude. A preto túto rezervu nepoužívame,uviedol.

Reklama

Ruský prezident tiež upozornil na príznaky toho, že existuje záujem o vonkajšie ovplyvňovanie udalostí v Bielorusku. Svedčí o tom podľa neho selektívny prístup k hodnoteniu rokovaní úradov a opozície.

Moskva, oznámil Putin, vychádza z toho, že sa všetky problémy Bieloruska budú riešiť mierovou cestou a samotnú krajinu označil za veľmi blízku Rusku.

Rozhodne nám nie je ľahostajné, čo sa tam deje. Je nám veľmi blízka, možno najbližšia krajina. Najbližšie z etnického, jazykového, kultúrneho, duchovného, tak aj akéhokoľvek iného hľadiska. () Máme najužšiu spoluprácu v priemysle,uviedol.

 

O zadržaní ruských občanov v Bielorusku

Reklama

Ruský prezident tiež okomentoval skoršie zadržanie skupiny ruských občanov v Bielorusku. Bola to podľa jeho slov spoločná operácia ukrajinských a amerických tajných služieb.

Títo ľudia mali, ako im povedali, odcestovať do tretích krajín za úplne legálnou prácou. V skutočnosti ich zatiahli na územie Bieloruska a predstavili ich ako možnú údernú silu na vyostrenie situácie počas volebnej kampane,uviedol ruský prezident.

Bieloruské úrady informovali 29. júla o zadržaní 33 ruských občanov, ktorí podľa ich údajov ozbrojenci súkromnej vojenskej spoločnosti. Bieloruský vyšetrovací výbor ich podozrieval z príprav masových nepokojov v republike.

Generálna prokuratúra RF potom informovala o tom, že 32 z 33 zadržaných ruských občanov sa vrátilo do Ruska. Jeden ruský občan, ktorý má aj bieloruské občianstvo, zostal na území Bieloruska.

 

Lukašenko je pripravený zvážiť ústavnú reformu

V rozhovore Putin tiež zmienil, že jeho bieloruský náprotivok Lukašenko je pripravený zvážiť ústavnú reformu vo svojej krajine: Prezident Bieloruska uviedol, že je pripravený zvážiť možnosť ústavnej reformy, prijatie novej ústavy, prevedenie nových parlamentných a prezidentských volieb na základe tejto novej ústavy, nemožno však ísť za rámec súčasnej ústavy.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali