V Košiciach a Martine chirurgovia realizovali krížovú transplantáciu obličiek

V Košiciach a Martine chirurgovia realizovali krížovú transplantáciu obličiek

Košice 14. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Úspešné transplantácie

Výmennú krížovú transplantáciu obličiek od žijúcich darcov medzi dvoma transplantačnými centrami realizovali tento rok prvýkrát na Slovensku v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach a Univerzitnej nemocnici Martin (UNM). Ako dnes informovali obe nemocnice, úspešné transplantácie v nich prebiehali súbežne 28. januára 2015.

Reklama
Na snímke priníp operačnej techniky na videu
Na snímke priníp operačnej techniky na videu

Darcovia a príjemcovia obličiek pochádzajú zo súrodeneckého páru sestier a manželského páru. Darcovia z oboch párov pritom nemohli darovať obličku priamo svojmu blízkemu pre nezlučiteľnosť ich krvných skupín.

Na snímke zľava príjemkyňa obličky Alena Bagárová, darkyňa obličky Oľga Barbušová, Erik Tóth - z I. chirurgickej kliniky UNLP Košice a LF UPJŠ, vedúci operačného tímu pri odbere obličky, Peter Závacký - primár I. chirurgickej kliniky UNLP Košice a LF UPJŠ, vedúci operačného tímu pri transplantácii, Tatiana Baltesová - z Transplantačného oddelenia UNLP Košice a zástupkyňa primára a riaditeľ UNLP  Košice Milan Maďar
Na snímke zľava príjemkyňa obličky Alena Bagárová, darkyňa obličky Oľga Barbušová, Erik Tóth – z I. chirurgickej kliniky UNLP Košice a LF UPJŠ, vedúci operačného tímu pri odbere obličky, Peter Závacký – primár I. chirurgickej kliniky UNLP Košice a LF UPJŠ, vedúci operačného tímu pri transplantácii, Tatiana Baltesová – z Transplantačného oddelenia UNLP Košice a zástupkyňa primára a riaditeľ UNLP Košice Milan Maďar

“Mali sme súrodenecký pár, kde darkyňa mala krvnú skupinu A a príjemkyňa skupinu B. Takáto transplantácia sa môže uskutočniť, ale zatiaľ ju v našom centre nevykonávame. Čiže hľadali sme iný pár, ktorý to má s krvnými skupinami, laicky povedané, naopak, a našli sme ho v Martine. Manžel z tohto páru daroval obličku našej príjemkyni a jej sestra darovala obličku jeho manželke,” vysvetlila zástupkyňa primára transplantačného oddelenia UNLP Tatiana Baltesová. Krížové transplantácie sa podľa jej slov už na Slovensku uskutočnili, ale len v rámci jedného centra, a to v Banskej Bystrici.

Reklama

Odber obličky vykonali chirurgovia UNLP retroperitoneoskopickou metódou, ktorú do klinickej praxe v košickej nemocnici zaviedli v novembri 2014. “Je to miniinvazívny prístup, čiže oveľa menšia rana a pooperačné bolesti, oveľa menší zásah do organizmu, pričom celá dutina brušná ostane neporušená,” priblížil primár I. chirurgickej kliniky UNLP Košice a Lekárskej fakulty UPJŠ Peter Závacký.

Na snímke zľava príjemkyňa obličky Alena Bagárová, vpravo darkyňa obličky Oľga Barbušová
Na snímke zľava príjemkyňa obličky Alena Bagárová, vpravo darkyňa obličky Oľga Barbušová

Svojej sestre darcovstvom obličky pomohla Oľga Barbušová, účastníčka dvoch paralympiád v stolnom tenise. “Ja to beriem ako samozrejmosť. Myslím, že každý, kto má druhého rád, by to mal pre neho urobiť. Nevidím v tom nič výnimočné,” povedala pre novinárov.

Transplantácia obličky je metódou liečby väčšiny pacientov so zlyhaním obličiek a môže byť realizovaná od mŕtveho alebo žijúceho darcu. Primár transplantačného oddelenia UNLP a hlavný transplantačný koordinátor SR Ľuboslav Beňa pripomína, že Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším počtom orgánových transplantácií v Európe. “V Španielsku a Chorvátsku, ktoré patria medzi najaktívnejšie krajiny sveta v oblasti transplantácií, sú vládou podporované programy, vďaka ktorým je ich odberová a transplantačná aktivita rádovo vyššia ako na Slovensku. Hlavnou myšlienkou týchto programov je predovšetkým podpora identifikácie potenciálnych darcov orgánov. A v týchto programoch sa snažíme aktívne vystupovať aj my,” konštatoval Beňa.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali