V hektickom hlasovaní o potratoch rozhodoval jeden hlas. Taraba sa nestihol dostaviť, naopak poslankyňa Marcinková zo Za ľudí dobehla na poslednú chvíľu

V hektickom hlasovaní o potratoch rozhodoval jeden hlas. Taraba sa nestihol dostaviť, naopak poslankyňa Marcinková zo Za ľudí dobehla na poslednú chvíľu

Bratislava 21. októbra 2020 (HSP/Foto:Facebook NR SR)

 

Pozrite si, ako hlasovali poslanci na utorkovej schôdzi NR SR v prípade prolife zákona navrhnutého skupinou poslancov okolo Anny Záborskej. Toto hlasovanie prinieslo aj niekoľko peripetií pre zákonodárcov, ktorí sa dozvedeli na poslednú chvíľu o zaradení daného návrhu do programu.

Národná rada
Ilustračné foto – Na snímke plénum Národnej rady SR

Taraba: Deti boli v aute v parlamentnej garáži

V Národnej rade v utorok z rôznych dôvodov chýbali a pri hlasovaní boli evidovaní ako “neprítomní” viacerí poslanci aj z radov konzervatívcov. Niektorí členovia ĽSNS sú aktuálne v karanténe.

Reklama

Na hlasovanie sa nedostavil ani nezaradený Tomáš Taraba (KDŽP), ktorý o dôvodoch napísal na sociálnej sieti. “Mal to byť až bod programu o niekoľko dní. Konkrétne bod číslo 44. Na dnešnú schôdzu som bol na celý rokovací deň riadne ospravedlnený, že nebudem na hlasovaniach a rokovaní parlamentu, nakoľko mám v týchto dňoch na starosti štyri deti z dôvodu, že manželka je v pôrodnici,” ozrejmil poslanec.

Uviedol, že je pre neho nevysvetliteľné, že sa bez konzultácie s opozíciou koaliční poslanci rozhodli dať hlasovať o tomto zákone v utorok. “Na poslednú chvíľu som sa to dozvedel, prišiel som do parlamentu na hlasovanie napriek tomu, že som bol na celý deň ospravedlnený za neúčasť. Deti som nechal v aute v parlamentnej garáži, nakoľko som ich bral zo školy a nemal som ich kam dať.”

Reklama

“Prvé hlasovanie o 17. hodine bolo o dôchodkoch a minimálnej mzde. Tam som hlasoval proti kráteniu jedného aj druhého. Potom prišiel na rad zákon pani Záborskej. Keď ma už deti čakali vyše hodiny a predseda parlamentu namiesto hlasovania o 18:00 vyhlásil 20 minútovú prestávku, malý dvojročný syn už neudržateľne plakal a oznámil som, že musím opustiť hlasovanie. Kolega Podmanický dvakrát prosil predkladateľov aj v mojom mene o odloženie hlasovania na zajtra, nakoľko začali koalícii chýbať vlastní poslanci, ktorí opúšťali hlasovanie.”

“Rovnako z klubu ĽSNS, ktorých hlasy boli rovnako potrebné chýbali viacerí poslanci na hlasovaní. Nakoniec zákon neprešiel jedným hlasom. Pán Šimko z ĽSNS sa zrejme pomýlil a zdržal sa hlasovania, namiesto hlasovania za prijatie. Keby som na hlasovaní bol a hlasoval by som za tak ako som hlasoval vždy, moja účasť by zvýšila kvórum a stále by jeden hlas chýbal. Za zákon hlasovalo nakoniec iba 58 poslancov, čo nevysiela signál veľkej podpory v radoch koalície,” myslí si Taraba.

Je to podľa neho “veľmi slabé číslo”. “Dokazuje to, že obštrukcie na prvej schôdzi, kedy v snemovni boli všetci prolife poslanci, sa nevyplatili. Verím, že poslanci naprieč celým spektrom si uvedomia, že nastal čas pripojiť sa k hodnotovej platforme, ktorá tieto hodnotové zákony fundovane a systematicky bude presadzovať.”

 

Marcinková: O dieťa sa postaral poslanecký asistent

Poslankyňa Vladimíra Marcinková zo strany Za ľudí taktiež podotkla, že zákon Anny Záborskej neprešiel o jeden hlas. “Keď som sa o tretej popoludní dozvedela, že sa v tichosti a nenápadne na večerný plán hlasovania dostal interupčný zákon, nevedela som čo robiť.”

Reklama

“S malou som bola sama. Dve hodiny do hlasovania. Manžel v Česku, mama aj svokra na východe. Chcem ísť zahlasovať, ale kam ju dám. Do parlamentu s ňou nemôžem, lebo korona. Akurát revala ako pavián, a ja si hovorím, kašlem na to. Veď som si povedala, že šesťnedelie budem doma, pri nej. Čo zmôže jeden hlas. Nemám šancu stihnúť nakojiť ju, prebaliť, prezliecť, uspať, seba upraviť. Nejdem. Budem doma a basta…”

Marcinková pokračovala tým, že o 5 minút na to, volala môjmu asistentovi , že potrebuje neštandardnú pomoc. “Nedalo mi to. Ja som svoju kultiváciu obmedzila na pol kila suchého šampónu na hlave, a Lina ma celý čas nechávala v napätí či prikývne na môj plán, ale nakoniec na znak súhlasu zaspala.”

“Zakrátko sme s Jakubom a jeho Annou, nakladali kočík do auta. Bežne hlasovanie v parlamente netrvá dlhšie ako hodinu. Tú hodinku nejako zvládneme, utešovala som sa. Dnes to ako na truc, trvalo tri hodiny. Keby som na rukách nemala gumené rukavice, asi by som si od nervov ohrýzla všetky nechty (tak som len potajomky pod respirátorom dohrýzla celú peru, au).”

“Ale dieťa to vydržalo. Ešte nikdy mi popoludní tak dlho nespala. Asi chcela dať mame lekciu, že jeden hlas, môže niekedy lámať palicu, a nemám sa vopred vzdávať. Zapamätám si to Lina, a ty si pekne zapamätaj dĺžku toho spánku a kľudne si to znovu vyskúšaj aj dnes v noci . Tak ja Ti ďakujem dcéra moja, že si spravila všetko pre to (rozumej neplakala ale spala), aby sa tu ženám, aj Tebe, žilo spravodlivo,” dodala vládna poslankyňa, ktorá bola proti návrhu kjonzervatívcov.

 

Reklama
Hlasovanie poslancov

Pozrite si výsledky hlasovania poslancov parlamentu o návrhu skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

 

Hlasovali za (58):

Klub OĽaNO: Andrejuvová, Bubnár, Čepček, Dobeš, Drábiková, Grendel, Gyimesi, Herák, Horváthová, Kavecká, Kozarec, Kremský, Kučera, Kuriak, Kyselica, Marcinčin, Mihalik, Pleštinská, Pollák, Potocký, Szőllős, Šefčík, Šipoš, Vašečka, Vetrák, Vons, Záborská

Klub Smer-SD: Blanár, Faič, Kéry, Zahorčák

Klub Sme rodina: Borguľa, Goga, Hajšelová, Hlinka, Hudecová, Karahuta, Kašper, Krajčír, Krištúfková, Linhart, Lukáč, Pčolinský, Svrček

Klub ĽS Naše Slovensko: Beluský, Kočiš, Marek Kotleba, Mazurek, Medvecký, Mizík, Suja, Sulanová, Urban

Klub Za ľudí: Leščáková, Šuteková

Poslanci, ktorí nie sú členmi poslaneckých klubov: F. Kuffa, Š. Kuffa, Podmanický

 

Reklama

Hlasovali proti (45):

Klub OĽaNO: Brisudová, Čekovský, Hus, Jílek, Kozelová, Krúpa, Mierna, Remiášová, Stančík, Šíbl, Zajačik

Klub Smer-SD: Baška, Blaha, Fico, Jarjabek, Kamenický, Kondrót, Kubánek, Petrák, Richter, Stredák, Susko, Takáč, Valocký, Vážny

Klub Sme rodina: Šebová

Klub SaS: Baránik, Bittó Cigániková, Cmorej, Dostál, Foltin, Halgašová, Kazda, Laurenčík, Osuský, Sloboda, Viskupič, Žiak

Reklama

Klub Za ľudí: Benčík, M. Kollár, Lehotský, Letanovská, Marcinková, Pivková, Valášek

 

Zdržali sa (12):

Klub OĽaNO: Halák, Majorová Garstková, Nemec, Ňarjaš, Pročko, Šofranko, Tabák

Klub Smer-SD: Galis, Muňko

Reklama

Klub Sme rodina: Kollár, Péter

Klub ĽS Naše Slovensko: Šimko

 

Nehlasovali (2):

Klub SaS: Zemanová

Klub Za ľudí: Šeliga

 

Reklama

Neprítomní (33)

Klub OĽaNO: Drdul, Hatráková, Kerekréti, Krošlák, Liba, Šudík, Tóth, Vaňová

Klub Smer-SD: Baláž, Habánik, Nemky, Saloň, Šuca, Vaľová

Klub Sme rodina: Pčolinská

Klub ĽS Naše Slovensko: Ďurica, Marian Kotleba, Krupa, Schlosár

Klub Za ľudí: Žitňanská

Poslanci, ktorí nie sú členmi poslaneckých klubov: Blcháč, Ferenčák, Kmec, Laššáková, Pellegrini, Puci, Raši, Saková, Šutaj Eštok, Taraba, Tomáš, Žiga

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali