Operácia v Ouagadougou sa skončila oslobodením 126 rukojemníkov. V ďalšom hoteli sa zabarikádovali dvaja džihádisti

Operácia v Ouagadougou sa skončila oslobodením 126 rukojemníkov. V ďalšom hoteli sa zabarikádovali dvaja džihádisti

Ouagadougou 16. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-AP Television via AP)

 

Traja útočníci boli usmrtení

Operácia zameraná na dobytie džihádistami obsadeného hotela Splendid v metropole Burkiny Faso Ouagadougou sa skončila oslobodením 126 rukojemníkov a smrťou troch útočníkov. Oznámila to dnes vláda tohto západoafrického štátu, ktorej slová citovala agentúra AP.

Reklama

Svetové agentúry už skôr informovali, že vládnym silám a francúzskym vojakom sa podarilo z obsadeného objektu eskortovať ďalších zadržiavaných rukojemníkov. V areáli došlo k prudkej streľbe medzi útočníkmi a nasadenými jednotkami.

Získanie kontroly nad hotelom Splendid potvrdil dnes minister obrany a vnútra Simon Compaoré. Polícia teraz v okolitých budovách a objektoch pátra po prípadných ďalších militantoch. Úrady potvrdili najmenej 33 zranených.

Reklama

Militanti nastražili v horných poschodiach hotela výbušniny, čo sťažovalo a spomaľovalo spoločnú operáciu jednotiek Burkyny Faso podporovanú francúzskymi a americkými vojakmi.

 

Dvaja džihádisti sa zabarikádovali v ďalšom hoteli v Ouagadougou

Vláda západoafrického štátu Burkina Faso oznámila, že v metropole Ouagadougou pokračuje aj po ukončení rukojemníckej drámy v hoteli Splendid ďalšia bezpečnostná operácia v oproti stojacom hotelovom zariadení. V objekte sa údajne zabarikádovali dvaja ozbrojení džihádisti, proti ktorým zasahujú vládne zložky.

Informujú o tom svetové médiá.

Reklama

 

Útok si podľa výpovedí svedkov vyžiadal najmenej 20 obetí na životoch. K útoku sa prihlásila skupina al-Káida

Zásahové jednotky bezpečnostných zložiek afrického štátu Burkina Faso dnes oslobodili skupinu pozostávajúcu z 33 ľudí zadržiavaných skupinou džihádistov od piatku večera v hoteli v meste Ouagadougou, uviedla agentúra Reuters.

Medzi oslobodenými je aj minister verejnej správy, práce a sociálnej bezpečnosti Clement Sawadogo, informoval minister komunikácie Remis Dandjinou s tým, že operácia zásahových jednotiek pokračuje.
Agentúra Reuters uviedla, že všetkých bývalých rukojemníkov previezli do nemocnice.

Podľa miestnych i francúzskych médií dnes v skorých ranných hodinách sa do Ouagadougou presunuli francúzske jednotky pôsobiace v susednom Mali, aby prípadne zasiahli do riešenia rukojemníckej krízy. Predstavitelia vlády pred tým nevylúčili, že požiadajú o pomoc velenia zahraničných jednotiek pôsobiacich v oblasti – okrem Francúzov sú v oblasti aj Američania.

Reklama

Útok na štvorhviezdičkový hotel Splendid v Ouagadougou si podľa výpovedí svedkov vyžiadal najmenej 20 obetí na životoch.

Do miestnej univerzitnej nemocnice priviezli medzičasom asi 15 osôb so strelnými zraneniami alebo zraneniami spôsobenými pri páde, informoval dnes jej riaditeľ Robert Sangaré.

Podľa americkej organizácie SITE monitorujúcej internetové stránky militantov sa k dnešnému útoku na hotel Splendid v Ouagadougou prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM). Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky.

Okrem hotela džihádisti zaútočili aj na kaviareň Cappuccino, ktorá sa nachádza na druhej strane ulice oproti hotelu Splendid. Podpálili aj niekoľko zaparkovaných áut a strieľali smerom k ďalším obchodom a reštauráciám.

Burkina Faso je väčšinovo moslimskou krajinou, ktorej sa doteraz vyhýbali násilnosti páchané extrémistickými islamistickými skupinami, aké napríklad v susednom Mali či Nigeri unášajú cudzincov a za ich prepustenie žiadajú výkupné. Vlani v apríli však v Burkine Faso zaznamenali prvý prípad únosu cudzinca – bol ním Rumun.

 

Na terase kaviarne v Ouagadougou sa našlo aspoň desať tiel

Najmenej desať tiel objavili dnes požiarnici pri obhliadke terasy kaviarne Cappuccino v Ouagadougou, ktorá sa v piatok stala terčom útoku predpokladaných džihádistov. Komando následne v meste zaútočilo aj na hotel Splendid, kde doteraz zadržiava rukojemníkov.

Informovalo o tom dnes ministerstvo vnútra, podľa ktorého sa bezpečnostné zložky Burkiny Faso v spolupráci so svojimi francúzskymi kolegami dnes od skorého rána pokúšajú dobyť džihádistami obsadený hotel.

Z objektu už vyviedli desiatky ľudí – ich počet sa v závislosti od zdroja pohybuje od vyše 30 do 60. Presný počet zadržaných nie je známy.

Reklama

Hotel aj kaviareň boli obľúbené u cudzincov zo Západu. Útok na oba objekty podniklo v piatok večer komando pozostávajúce z troch až štyroch útočníkov, ktorí sa do centra Ouagadougou dostala dvoma terénnymi autami.

 

Na vládnej operácii v Ouagadougou spolupracuje jeden americký vojak

Jeden príslušník americkej armády sa podieľa na operácii bezpečnostných zložiek Burkiny Faso, ktoré sa v spolupráci so svojimi francúzskymi kolegami dnes od skorého rána pokúšajú dobyť džihádistami obsadený hotel Splendid v metropole Ouagadougou. Napísala to agentúra AP.

V tomto západoafrickom štáte pôsobí podľa citovaného zdroja z Pentagónu zhruba 75 amerických vojakov – 15 je nasadených pri ambasáde a okolo 60 spolupracuje s francúzskymi jednotkami. Američania tam Francúzom pomáhajú pri prieskumných a špionážnych operáciách.

Reklama

 

Video si môžete pozrieť tu:

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali