Bratislava 3. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR-František Iván)
Žiadna pieseň nezachytáva jarnú náladu Nemecka poetickejšie, ako hit z roku 1930: „Veronika, jar je tu“. Dievčatá spievajú tra-la-la a celé Nemecko je v idylke. “Veronika, špargľa pučí! “ Apríl v Nemecku je Spargelzeit alebo „čas špargľe“. Puristi doslova utekajú na farmárske trhy, aby si kúpili najčerstvejšie stonky (biele, na rozdiel od zelenej letnej odrody) a podávali ich s plátkami šunky a holandskej omáčky alebo so strúhankou a maslom. Ale tento rok veľká časť plodiny na poliach zhnije. Hraničné obmedzenia v boji proti Covid-19 bránia východoeurópskym poľnohospodárskym pracovníkom prísť na polia a úrodu pozbierať
Kto bude zbierať úrodu v Európe, keď sú zavreté hranice?
Nemecko zvyčajne zamestnáva 30 000 sezónnych pracovníkov na zber špargle, pričom 5 000 v samotnom Brandenbursku. Doteraz prišlo do Brandenburska len asi polovica z tohto počtu. Nemecká hranica je otvorená pre Poliakov pracujúcich v kritických odvetviach, ale poľskí zberači ju váhajú prekročiť, pretože ich vláda tvrdí, že každý, kto tak urobí, bude po návrate 14 dní v karanténe. Koncom marca si zúfalí pestovatelia špargle prenajali lietadlo, aby doviezli aspoň 190 Rumunov. Takmer to nestihli, pretože už 25. marca Nemecko zakázalo vstup sezónnym pracovníkom z krajín, ktorí nie sú súčasťou schengenského hraničného pásma.
Špargľa je len špičkou problému, ktorému budú európski poľnohospodári čoskoro čeliť. V tomto roku bude Nemecko potrebovať takmer 300 000 sezónnych pracovníkov. Francúzsko, v ktorom sa blíži sezóna jahôd, potrebuje v nasledujúcich troch mesiacoch 200 000. Viac, ako polovica z nich zvyčajne pochádza zo zahraničia. Holandsko je najväčším európskym poľnohospodárskym exportérom, ale väčšina pracovníkov, ktorí zbierajú paradajky a uhorky v skleníkoch, pochádza z východnej Európy a mnohí tento rok neprídu.
Nemcom chýbajú Poliaci, Poliakom chýbajú Ukrajinci. Odhaduje sa, že asi 1,3 milióna Ukrajincov pracovalo v Poľsku pred uzavretím hranice. Keď Poľsko 14. marca zatvorilo svoje hranice, Ukrajinci odišli. Vedúci poľnohospodárskej únie v krajine hovorí, že bez nich bude ohrozené zásobovanie potravinami.
Niektoré odvetvia môžu byť vypnuté, ale nie poľnohospodárstvo
Európska komisia 30. marca stanovila pravidlá na zabezpečenie toho, aby mohli kľúčoví zamestnanci vrátane sezónnych pracovníkov v poľnohospodárstve prechádzať cez hranice. Bulhari a Rumuni, ktorí cestujú do západnej Európy, by však normálne prešli cez Maďarsko, ktoré však v polovici marca uzavrelo svoju hranicu s Rumunskom. (Síce sa znovu otvorila, ale najmä pre nákladnú dopravu a pendlerov, ktorí žijú v blízkosti hraníc.) Aj keď sú hranice pre sezónnych pracovníkov v poľnohospodárstve otvorené, veľa ich neprichádza, pretože sa obávajú samotného vírusu a povinnej karantény, keď sa vrátia opäť domov.
Niektoré krajiny dúfajú, že obmedzia škody tým, že umožnia pracujúcim, ktorí sú už tam, zostať dlhšie. Belgicko predĺžilo pracovné povolenia pre zahraničných sezónnych pracovníkov a Nemecko predĺžilo obdobie, v ktorom môžu pracovať bez platenia miestnych daní sociálneho zabezpečenia.
Budú zbierať domáci?
Jedným z riešení je nábor domácich obyvateľov. Internetová stránka pre sezóne poľnohospodárske práce v Nemecku získala v prvých dňoch tisíce domácich záujemcov. Francúzska poľnohospodárska organizácia FNSEA tvrdí, že jej nové pracovné miesta v poľnohospodárstve majú 150 000 sledovateľov na internete. Trh práce online v Holandsku s názvom „Pomôžte nám žať“ má stále otvorených 2 500 pracovných miest. Nie je však jasné, koľko pracovných miest sa skutočne obsadilo.
Európski poľnohospodári by sa však radšej nespoliehali na svojich domácich “neskúsených nováčikov”. Pestovatelia špargle v Holandsku, spomínajú, že za posledných 40 rokov si pamätajú len asi desiatky Holanďanov, ktorí požiadali o prácu na ich farmách. No iba tento mesiac sa prihlásilo už niekoľko stovák domácich. Napriek tomu v porovnaní so skúsenými Poliakmi, Rumunmi a Bulharmi nie sú ideálnymi zberačmi. Pestovatelia špargle podotýkajú: „Holanďania sú zvyknutí pracovať od pondelka do piatka, od deviatej do piatej. Špargľa však rastie sedem dní v týždni. “
Marián Rigan