Už by to mal pochopiť každý… Bolo by naivné, keby sme očakávali od politikov typu Naď, Krúpa, Bilčík, Šimečka nejaké ospravedlnenie

Už by to mal pochopiť každý… Bolo by naivné, keby sme očakávali od politikov typu Naď, Krúpa, Bilčík, Šimečka nejaké ospravedlnenie

Bratislava 7. novembra 2023 (HSP/Foto:AP/Libkos)

 

Politický komentátor Eduard Chmelár komentoval na sociálnej sieti udalosti posledných dní a tajné mierové rokovaniami medzi ukrajinskou vládou a západnými štátmi. Jeho pohľad vám prinášame v plnom znení

Russia Ukraine War vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Americká televízna stanica NBC priniesla v sobotu bez väčšieho záujmu našich médií prelomovú informáciu, že predstavitelia USA a EÚ začali tajne rokovať s ukrajinskou vládou o možnosti mierových rokovaní – teda o tom, čo doteraz verejne odmietajú. Rozhovory sa začali pred mesiacom počas stretnutia zástupcov 50 krajín podporujúcich Ukrajinu v Bruseli. Obsah rokovaní sa týkal aj toho, čoho všetkého sa bude musieť Ukrajina vzdať, ak chce dosiahnuť mierovú dohodu. NBC citovala vysokých vojenských predstaviteľov USA, že vojna sa dostala do patovej situácie a Kyjev musí pochopiť, že schopnosť Západu poskytovať pomoc Ukrajine sa rýchlo vyčerpáva. Predstavitelia Bidenovej administratívy uviedli, že Ukrajine zjavne dochádzajú sily, má problémy s náborom nových síl, kým ruské vojenské zásoby sa zdajú byť nevyčerpateľné. Súkromne tiež vyjadrili názor, že Ukrajina má čas maximálne do konca roka, potom bude tlak na začatie diplomatických rokovaní s Moskvou už aj verejný. Okrem iného aj preto, že Biden má problémy so schválením pomoci pre Ukrajinu v Kongrese USA a na budúci rok sú prezidentské voľby. A nádej, že Ukrajina urobí pokrok v protiofenzíve, už prakticky zmizla.

Reklama

Oficiálne sa však Biely dom naďalej tvári, že „akékoľvek rozhodnutia o rokovaniach sú na Ukrajine“ a ubezpečuje o svojej „pevnej podpore Ukrajine, ktorá bráni svoju slobodu a nezávislosť proti ruskej agresii“. Odkaz bol však jasný. Na prvý pohľad sa zdá, akoby ho Volodymyr Zelenskyj nepochopil. V reakcii na reportáž NBC vyhlásil, že na neho nevyvíja tlak nijaký predstaviteľ USA alebo EÚ a dodal: „Aby sme si teraz sadli s Ruskom, porozprávali sa a niečo mu dali – to sa nestane.“ Zároveň zopakoval, že jeho cieľom je získať späť všetky ulúpené územia, vrátane Krymu a nevzdá sa, kým z nich neodíde posledný ruský vojak. V súkromí však už taký sebaistý nie je.

Ukrajinský prezident podľa časopisu Time upadá čoraz viac do depresie, na poradách už nevtipkuje a cíti sa byť čoraz viac zrádzaný. Už aj niektorí jeho poradcovia navrhujú rokovať. Septembrová návšteva Zelenského v Spojených štátoch sa skončila fiaskom. Nielenže už nedostal v Kongrese USA standing ovation, tentoraz ho tam potupne ani nepustili. Tvrdohlavo sa odmieta zmieriť s realitou a tvrdí, že zmraziť boje znamená prehrať. Hnevá sa na spojencov kvôli údajne nedostatočnej pomoci, ktorá stačí sotva na prežitie, nie však na víťazstvo. Doma ho pohlcuje boj s korupciou, ktorá sa úplne vymkla spod kontroly a vo svojej viere vo víťazstvo zostáva úplne osamelý. Až by mi ho začalo byť ľúto, keby som si nepamätal, ako nemilosrdne likvidoval opozíciu.

Reklama

Bol by som veľmi naivný, keby som teraz očakával od všetkých politikov typu Naď, Krúpa, Bilčík, Šimečka, Mikloš a ďalší, od všetkých pisálkov typu Soltész, Jabůrková, Filo, Frindt a podobní nejaké ospravedlnenie. Skôr budú naďalej fanaticky vrieskať ako ten Jozef Tiso na námestí v Banskej Bystrici, že ostane verný führerovi do poslednej kvapky krvi. Pre mňa je zadosťučinením, že pravda opäť raz vyšla najavo. A hlásali sme ju my všetci, ktorí sme od začiatku argumentovali, že tento konflikt nemá vojenské riešenie, že je potrebné čo najrýchlejšie uzavretie prímeria a začatie mierových rokovaní. Hovoril to aj profesor Jeffrey Sachs, ktorého televízia TA3 drzo scenzúrovala a spolitizovaná licenčná rada udelila televízii absurdnú pokutu za to, že slávny americký ekonóm si dovolil povedať v našich médiách pravdu.

Isteže, niekto môže namietať, že Moskva doteraz nepreukázala ochotu a pripravenosť začať rokovania s Ukrajinou. Ale tú ochotu nepreukázal ani Zelenského režim, dokonca si to dal parlamentom oficiálne zakázať. Úlohou svetovej diplomacie však nie je obhajovať tvrdohlavé stanoviská lídrov zainteresovaných do konfliktu, ale prinútiť ich sadnúť si za jeden stôl. A buďte si istí, že prostriedkov na to majú viac než dosť, stačil by jediný Bidenov telefonát… V tom problém nevidím. Problém je v tom, že po celý ten čas sme Ukrajinu hanebne klamali a sľubovali jej niečo, čo sme nemohli splniť. Zelenskyj si dnes myslí, že ho zradili, ale bol to predovšetkým on, ktorý zradil ukrajinský ľud, ktorý vyhral voľby so sľubom, že pôjde do Ruska a vyjedná s ním mier.

Ak som celý čas volal po diplomatickom riešení, neznamená to, že by som stál na strane Ruska. Znamená to, že som si želal zachrániť Ukrajinu. Zelenskyj mohol tejto vojne predísť dodržaním Minských dohovorov. Neurobil to. Mohol udusiť tento konflikt už v zárodku, keď na jar minulého roka jeho vláda dokonca schválila mierový plán s Ruskom, ale napokon ho odmietol na nátlak Veľkej Británie a USA. A teraz sa hnevá na Západ, že mu nedodal dosť zbraní na víťazstvo, akoby si naozaj myslel, že vojna sa dá vyhrať za cudzie peniaze, že západní spojenci mu budú financovať všetko od štátneho rozpočtu až po armádu. Aká je toto nezávislosť? Rokovať neznamená kapitulovať, aj keď je pravda, že podmienky sú dnes nevýhodnejšie pre Kyjev ako pred rokom a oveľa nevýhodnejšie ako pred dvoma rokmi. Najlepší spôsob ako zachrániť nezávislosť Ukrajiny bol nedopustiť túto vojnu. Dnes môže Západ pomôcť Ukrajine získať čo najviac za rokovacím stolom, ale myslím, že každý okrem Zelenského už chápe, že Krym už nedobyje späť, že dostať pod kontrolu Donbas bude mimoriadne ťažké a že ak si chce udržať aspoň teoretickú šancu, bez súhlasu s federalizáciou krajiny to nepôjde.

Ale to hlavné a najdôležitejšie je zastaviť toto nezmyselné krviprelievanie. Považujem za obzvlášť úchylné od Strany európskych socialistov, že v tom istom čase, kedy predstavitelia EÚ začali rokovať o zastavení vojny, pozastavili Smeru členstvo za to, že dlhodobo požaduje to isté. Krv na rukách majú nielen tí, ktorí tento konflikt rozpútali, ale aj tí, ktorí fanaticky trvali na jeho pokračovaní. Nedosiahli tým nič len ďalšie státisíce mŕtvych, pričom strategicky sme na tom horšie ako pred 24. februárom minulého roka. Toto všetko sme si mohli odpustiť, keby sme sa pozornejšie počúvali. Bolo nesmierne pokrytecké, že tí istí (všetci od prezidentky Čaputovej až po premiéra Hegera), ktorí nás strašili, že ak nebudeme podporovať Ukrajincov v zabíjaní sa, ruská armáda bude na našich hraniciach – odmietali chápať Rusko, ktoré podľa tej istej logiky nechce mať na svojich hraniciach vojská NATO. Celý čas išlo o toto. Neviem, ako sa tieto rokovania skončia. Ale viem, že ich základom musí byť záruka, že Ukrajina nikdy nevstúpi do NATO a že dostane bezpečnostné garancie svojej územnej celistvosti. Bez toho smerujeme k zamrznutému konfliktu kórejského typu a trvalo bolestivo rozdelenej Ukrajine.

Správanie oficiálnych predstaviteľov Európskej únie preto považujem za tejto situácie za krajne nezodpovedné. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen prišla v sobotu do Kyjeva už šiestykrát od začiatku vojny (ani do vlastných členských krajín nechodí tak často), no namiesto toho, aby vysvetlila Ukrajincom realitu, ich brutálne zavádzala až klamala. „Som ohromená reformami, ktoré Ukrajina zvládla,“ zaliečala sa v sobotu prezidentovi Zelenskému, pričom vyzdvihla reformu súdnictva, obmedzenie vplyvu oligarchov, boj proti praniu špinavých peňazí a dodala, že Ukrajina bude čoskoro členom EÚ. Je to nezodpovedná lož. Už pred niekoľkými mesiacmi som varoval, že úroveň integrácie Ukrajiny je chaotická a nesystematická, že ukrajinské úrady zľahčujú situáciu a nechápu rozsah úloh, že kyjevský režim nehovorí svojim občanom pravdu. My tým Ukrajincom vlastne strašne ubližujeme. Dávame im falošné nádeje, podporujeme ich v sebazničení (dokonca ešte zvrhlo dúfame, že na tom naše firmy zarobia) a pomáhame Spojeným štátom oslabiť vplyv Ruska, nie posilniť Ukrajinu. Toto si Ukrajinci nezaslúžia. Lebo aj oni sú naši slovanskí bratia, aj oni si zaslúžia mier a slobodu a je našou úlohou, aby sme im k tomu pomohli bez anglosaského zasahovania.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali