Útvar hodnoty za peniaze upozorňuje na neefektívnosť pri nákupe 15 dieselových motorových jednotiek zo strany ZSSK

Útvar hodnoty za peniaze upozorňuje na neefektívnosť pri nákupe 15 dieselových motorových jednotiek zo strany ZSSK

Bratislava 28. januára 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Nákup 15 dieselových motorových jednotiek a štyroch poschodových elektrických jednotiek Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) je ekonomicky neefektívny. Tvrdí to Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) pri rezorte financií, podľa ktorého projekt nemá vysoký prínos pre čo najviac cestujúcich

Železnice Slovenskej republiky
Ilustračné foto

Modernizáciu vlakov a zvyšovanie komfortu cestovania na železniciach síce považuje ministerstvo financií za dôležité, ale má ísť o dobre zvolené investície.

Reklama

“Pri obmedzených zdrojoch je dôležité, aby projekty prinášali čo najvyššiu hodnotu za peniaze a priniesli rozvoj dopravy, ktorý je finančne udržateľný, a to bez ohľadu na to, či sú financované z eurofondov alebo zo štátneho rozpočtu,” dodáva ÚHP.

ÚHP je presvedčený, že predmetný nákup nie je efektívny, keďže pomer prínosov a nákladov je 0,69. Navyše prináša negatívne dopady na životné prostredie, lebo nové súpravy zvyšujú spotrebu nafty o viac ako 100 percent. Má okrem toho nízke využitie súprav a problematická je aj ich kapacitná predimenzovanosť.

Reklama

Podľa útvaru nové dieselové súpravy majú jazdiť aj na elektrifikovaných tratiach, pričom nové súpravy majú nahradiť súpravy z rokov 2010 až 2017. Cena je vyššia o 13 miliónov eur (+ 24 percent) v porovnaní s podobnými nákupmi. Alternatívne je možné ušetriť až 45 miliónov eur, a to nákupom ľahkých motorových jednotiek, alebo cieľ projektu splniť aj bez investícií lepším využívaním modernizovaných vlakov ZSSK.

 

Nové súpravy nebudú kapacitne postačovať

Pri nákupe štyroch poschodových elektrických jednotiek podľa útvaru chýba jasná koncepcia projektu a väzba na skutočné potreby ZSSK. Projekt má nahradiť 40 modernizovaných rýchlikových vozňov novými ucelenými súpravami s nižšou kapacitou o 15 – 28 percent. “Počas špičky nebudú nové súpravy kapacitne stačiť,” zdôrazňuje útvar s tým, že cena súprav je navyše vyššia o 15 miliónov eur (+ 20 percent) v porovnaní s podobnými nákupmi.

Cenu nadhodnocuje neefektívna objednávka malej série vozidiel, keďže ide len o štyri kusy. Podľa útvaru alternatívou môže byť nákup štyroch rušňov, štyroch riadiacich vozňov a 28 modernizovaných vozňov, pričom úspora by dosiahla 21 miliónov eur bez kapacitných problémov.

Podľa ÚHP je potrebná verejná stratégia rozvoja ZSSK, ako aj stredno a dlhodobý plán ministerstva dopravy týkajúci sa úpravy cestovného poriadku, posilňovania či útlmu liniek a liberalizácie dopravy.

Reklama

“V spolupráci so železničnou spoločnosťou sme vypracovali prehľad o tom, ako plánované nákupy nových vlakov ovplyvnia prevádzku, kde budú jazdiť a koľko starých vlakov sa vďaka nim vyradí. Nepriaznivá situácia zostane najmä pri elektrických rušňoch a vozňoch v prímestskej doprave. Takmer polovica elektrických rušňov sa blíži ku koncu životnosti. ÚHP preto odporúča investovať najmä do modernizácie elektrických vlakov, ktoré vozia približne 80 percent cestujúcich na Slovensku,” dodáva útvar.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali