Utečenci sa predovšetkým snažia dostať do Nemecka. Ale aj v tomto svojom vysnívanom raji vyvolávajú množstvo konfliktov

Utečenci sa predovšetkým snažia dostať do Nemecka. Ale aj v tomto svojom vysnívanom raji vyvolávajú množstvo konfliktov

Bratislava 15. októbra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Kerstin Joensson)

 

Utečenci zo Severnej Afriky a Blízkeho Východu sa za každú cenu predierajú do Nemecka. Kašľú na Maďarsko, Slovensko, Poľsko, Česko ba dokonca aj na Rakúsko. Cieľ je Nemecko! Ale aj vo svojom vysnívanom raji vyvolávajú množstvo konfliktov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Na túto problematiku si posvietil slovenský europoslanec Richard Sulík, ktorý urobil zaujímavú „zbierku“: zozbieral konfliktné epizódy, o ktorých písala nemecká tlač v ostatných dňoch. Zisťuje sa, že vôbec toho nie je málo. Utečenci dávajú zabrať už aj nemeckej polícii. Chýry o mierumilovnosti týchto „hostí“ sa rozplývajú.

Reklama

„Dôvody sporov medzi utečencami v Nemecku sú rôzne. Medzi opakované zdroje konfliktov možno zaradiť odlišný pôvod, náboženstvo či predbiehanie sa v radoch pri vydávaní potravín. Častokrát však príčiny rozbrojov nie sú známe a polícia má čo robiť, aby rozhorčené davy utečencov upokojila. Niektorí utečenci dokonca podstupujú hladovku, aby si tak rýchlejšie vyjednali trvalý pobyt v Nemecku, prípadne registráciu či lekárske vyšetrenie,“ uvádza Richard Sulík vo svojom svojráznom „predslove“ pred prezentáciou svojej „utečeneckej zbierky“. Ponúkame ju aj našim čitateľom.

 

Reklama

8. október 11:54

Utečenci v Meißen-e ďalej odmietajú potravu

Na protest proti zdĺhavému azylovému konaniu pokračujú utečenci v Meißen v ich hladovke. Aktuálne je však do tejto akcie zapojených ďalších šesť mužov. V pondelok začalo v prijímacom centre v mestskej časti v Cölln hladovku 15 mužov, ktorí podľa údajov Nemeckého Červeného Kríža pochádzali zo Sýrie. Požadovali, aby už ďalej nemuseli čakať na lekárske vyšetrenie, na ich registráciu, pohovor a prevoz.

Za tento stav je zodpovedný Centrálny imigračný úrad, povedal ďalší hovorca Nemeckého Červeného Kríža. Preto na to Nemecký Červený Kríž nemá žiaden vplyv. „Je to zložitá situácia.“, povedal. Na otázku, ako sa s týmto vysporiadať, zatiaľ nemá odpoveď. Utečenci, ktorí naďalej odmietajú potravu, táboria aj mimo viacúčelovej haly vysokej odbornej školy, v ktorej sú ubytovaní.

 

Reklama

7. október 22:00

Bitka v prijímacom tábore

V prijímacom tábore pre utečencov došlo opäť k masovej bitke. V Hamburgu sa do seba v utorok večer pustilo asi 60 utečencov. Niekoľkí z nich boli ozbrojení železnými tyčami. Svedkovia vypovedali, že jeden utečenec mal pri sebe aj strelnú zbraň, povedal policajný hovorca.

Celkovo bolo zranených päť osôb. Jeden utečenec bol bodnutý nožom na ruke a musel byť prevezený do nemocnice. Traja ľudia boli podľa polície dočasne zadržaní. Do prijímacieho centra sa večer opäť vrátil pokoj.

 

Reklama

7. október 01:08

300 utečencov sa do seba pustilo pred prijímacím centrom

Pred krajinským prijímacím úradom pre utečencov v Dolnom Sasku v Braunschweigu došlo k sporu medzi 300 až 400 utečencami dvoch národností. Ako informovala polícia, v utorok večer vypukol medzi Alžírčanmi a Sýrčanmi spor kvôli ukradnutým predmetom. Nikto nebol zranený. Polícii sa podarilo s cca 60 úradníkmi po hodine a pol situáciu upokojiť. Jeden muž bol zatknutý, ten bude v stredu predvedený pred vyšetrovacieho sudcu.

 

3. október 20:07

Žiadatelia o azyl sedia v núdzovom ubytovaní po bitke vo väzbe

Dvaja žiadatelia o azyl sedia po bitke v lipskom núdzovom ubytovaní pre utečencov vo vyšetrovacej väzbe. Sudca okresného súdu vydal zatykače kvôli ťažkému ublíženiu na zdraví. 22 a 25 ročný Iránčania mali podľa slov polície v utorok pri hádke zraniť hliníkovými tyčami dvoch Sýrčanov v Ernst-Grube hale, kde je zriadené ubytovanie pre utečencov. Obeť prišla do nemocnice s ťažkými poraneniami hlavy. Druhý útočník bol ľahko zranený. Okolnosti sporu musia byť podľa polície ešte vyšetrené. V núdzovom ubytovaní prerobenom z nefunkčnej telocvične lipskej univerzity je umiestnených viac ako 400 žiadateľov o azyl.

 

2. október 22:22

16-ročný mladík bol v utečeneckej ubytovni v spánku napadnutý a do tváre postriekaný paprikovým sprejom

Reklama

V utečeneckom tábore v Hamburgu v mestskej časti Hammerbrook bol pri hádke dvoch obyvateľov ľahko zranený 16-ročný mladík. Mladíkovi najskôr v spánku nastriekali do tváre paprikový sprej. Keď potom zavolal bezpečnostnú službu, 15-ročný podozrivý z činu prišiel do izby a schmatol ho za golier. 16-ročný bol pri tom ľahko zranený na krku. O niečo neskôr odovzdali bezpečnostné sily páchateľa do rúk polície. Dvaja ďalší obyvatelia domu boli kvôli mareniu policajného zásahu vzatý do väzby. Od začiatku roka žijú v priestoroch bývalej hamburgskej mestskej čistiarne maloletí utečenci s poruchami správania, ktorí prišli do Nemecka bez sprievodu rodičov.

 

28. september 

Konflikt pri vydávaní potravín v utečeneckom tábore v Kasseli vyústil do masovej bitky medzi desiatkami obyvateľov stanového mestečka. Spor medzi mládežou a 80-ročným utečencom vyvolalo predbiehanie sa pri výdajni potravín v nedeľu popoludní. Vo večerných hodinách došlo k fyzickej konfrontácii medzi skupinou asi 300 utečencov proti skupinke asi 70 utečencov.

 

Reklama

27. september

Friedrich žiada oddelené ubytovanie pre utečencov podľa krajiny pôvodu

Stále dochádza k napätiu v preplnených ubytovniach pre utečencov medzi ich obyvateľmi. Vzhľadom na to sa bývalý minister vnútra Hans-Peter Friedrich (CSU) vyslovil za oddelené ubytovanie: Je to „smutné, že očividne je nutné, aby umiestnenie utečencov bolo oddelené podľa krajiny pôvodu“, povedal pre denník „Welt am Sonntag“.

Simon Jacob, člen predstavenstva ústrednej rady orientálnych kresťanov v Nemecku sa prihováral v denníku „Welt am Sonntag“ o to, aby boli utečenci najbližšie ubytovaní oddelene podľa náboženstva. „Poznám veľmi veľa prípadov od utečencov kresťanského vierovyznania, ktorí boli vystavení útokom. Ale to je iba špička ľadovca“, povedal a poukázal na vysoký počet štatisticky nezistených údajov. Avšak dlhodobo by oddelené ubytovanie nemalo byť riešením.

 

Reklama

25. september 13:19

Už niekoľko týždňov protestujúci utečenci v centre mesta Nürnberg ukončili v piatok svoju hladovku. Aj opäť pijú, oznámil hovorca bavorskej rady pre utečencov. Reagovali tým aj na rozhovor vedený so zástupcami Spolkového úradu pre utečencov (BAMF). Tým úrad splnil ich požiadavku a ešte raz prešetril, resp. sa zaoberal ich prípadmi, povedal hovorca rady pre utečencov.
V Griebo pri Wittenbergu v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko vstúpili utečenci do hladovky, svoju nespokojnosť demonštrujú zotrvaním v sede. Od štvrtka požadujú ubytovanie v apartmánoch. Až do 20 štrajkujúcich žiadateľov o azyl je podľa krajskej správy ubytovaných vo viacúčelovej obecnej hale, ktorá je obsadená asi 110 osobami.

 

25. september 11:56

V spore medzi viacerými žiadateľmi o azyl v Chemnitz boli ťažko zranení dvaja muži. Obaja 23 a 24 roční Tunisania boli pravdepodobne poranení nožom a prevezení do nemocnice. Podobne boli zranení aj dvaja Albánci vo veku 23 a 25 rokov. Polícia zatkla 18-ročného muža, ktorý je ešte stále vo väzbe. Vo štvrtok v neskorých nočných hodinách sa v utečeneckom útulku do seba pustili dve skupiny, celkovo okolo 20 osôb. Hneď po tom strážna služba upovedomila políciu.

 

25. september 11:55

Reklama

Nové informácie o bitke v  núdzovom ubytovaní pre utečencov v Lipsku

Na hádke vo výstavnej hale 4 bolo zúčastnených asi 100 až 200 Sýrčanov a Afgáncov, povedala policajná hovorkyňa. Polícia dostala situáciu pod kontrolu veľkým nasadením. Celkovo viac ako 1 800 ľudí bolo umiestených vo výstavnej hale – prijímacom stredisku.

 

25. september 11:22

Po tom, čo sa našlo v utečeneckom tábore v Baden- Württemberg niekoľko útočných zbraní prerobených z hliníkových tyčí a latiek, sú aj naďalej okolnosti prípadu nejasné. Nemožno vylúčiť, že prípad zo štvrtka má spojitosť s plánovaným preložením niekoľkých utečencov, povedal policajný hovorca v piatok.

V utorok sa v ubytovni zhromaždilo okolo 400 ľudí, aby nahlas oznámili svoj hnev proti plánom predsedníctva vlády vo Freiburgu. Podľa policajných údajov by malo byť premiestnených 250 už zaregistrovaných utečencov. Úradníci opäť upokojovali nahnevaný dav ľudí.

 

Reklama

25. september 8:36

V ubytovni žiadateľov o azyl v priestoroch lipského veľtržného areálu došlo včera večer k bitke medzi utečencami. Podľa informácií polície bolo pri tom zranených viacero utečencov. Úradníkom sa podarilo upokojiť situáciu neskoro večer. Bližšie informácie o počte zranených a príčinách hádky zatiaľ nie sú.

 

24. september 17:48

Pri spore v prijímacom centre pre utečencov v meste Gießen boli podľa prvých zistení zranení štyria obyvatelia. Podľa policajnej správy bolo k ubytovni utečencov privolaných vo štvrtok večer viacero policajných vozidiel. Jeden zranený bol prevezený do nemocnice. Polícia pri zásahu od seba odlúčila dve skupiny, ktoré sa do seba pustili. Dôvod hádky zatiaľ nie je jasný.

 

24. september 13:24

Reklama

S cieľom zlepšiť chaotickú situáciu pred berlínskym krajinským úradom pre zdravotníctvo a sociálne veci (LaGeSo) a aby sa zabránilo obnoveniu násilia zo strany utečencov, sa strojnásobí ostraha. Okrem toho by mala byť stále prítomná polícia. Takto rozhodol koordinačný štáb senátu pre utečencov, ako to bolo vo štvrtok oznámené. 76 namiesto doteraz 24 strážnikov z bezpečnostných firiem bude pomáhať pri koordinácii a sprevádzaní utečencov pred krajinským úradom pre zdravotníctvo a sociálne veci v Berlíne – štvrť Moabit, centrálny prístupový bod pre utečencov.

 

23. september 18:13

Po dvojtýždňovej hladovke v protestnom tábore v Nürnbergu sa naďalej zhoršuje zdravotný stav skupiny utečencov. V stredu ráno jeden z utečencov skolaboval a bol prevezený na kliniku. Popoludní boli ďalší traja členovia skupiny – z Etiópie, Afganistanu a Iránu ošetrení zdravotníkmi a následne prevezení do nemocnice. Skupinka protestujúcich odmieta od pondelka večere a nápoje.

Účastníci protestu chceli štrajkom, ktorým odmietali tekutiny, dosiahnuť, aby mohli trvalo zostať v Nemecku. Za týmto účelom žiadali o rozhovor so zástupcom spolkového úradu pre migráciu a utečencov.

 

22. september 18:14

Reklama

Vo štvrtok sa kvôli tlačeniu utečencov vyhrotila napätá situácia na berlínskom krajinskom úrade pre zdravotníctvo a sociálne veci a dočasne sa dostala mimo kontrolu. Podľa svedkov utečenci hádzali kamene na strážnikov, ktorých nasadili bezpečnostné firmy. Zamestnanci úradu sa stiahli späť do budovy. Približne 12 policajných vozidiel zasahovalo popoludní v teréne. Situácia sa následne opäť upokojila, povedal policajný hovorca.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali