Urban k zmätočnej novele o liekoch na ktorú doplatí pacient: Všeobecný lekár sa pacienta zbaví a zodpovednosť prejde na špecialistov

Urban k zmätočnej novele o liekoch na ktorú doplatí pacient: Všeobecný lekár sa pacienta zbaví a zodpovednosť prejde na špecialistov

Bratislava 27. januára 2022 (HSP/Foto:screenshot)

 

Ministerstvo zdravotníctva musí riešiť chaotickú  situáciu ohľadom povinnosti a kompetencií v predpisované liekov na základe zmätočnej novely Zákona o lieku, ktorú navrhli traja poslanci a členovia zdravotníckeho výboru z hnutia OĽaNO a schválili vládni poslanci

MUDr. Miroslav Urban z hnutia Republika
Na snímke MUDr. Miroslav Urban z hnutia Republika

Na nedokonalosť novely upozornila i prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti p. Doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., FESC.  Pripomína nelogické úhrady za ambulantné monitorovanie TK (tzv. tlakový holter), praktický lekár dostane za vyšetrenie (nad rámec kapitačnej platby) 16,4 eur a špecialista- kardiológ len 8.38 eur. Dôvod nie je jasný.

Reklama

Ak pacienta s vysokým tlakom vyšetrí kardiológ, navrhne liečbu a následne predpíše recept (pri prvotnom vyšetrení nemôže napísať opakovaný recept ale len recept na 1 mesiac) – pochopiteľne očakáva aká bude reakcia na liečbu, ktorú bude veľmi pravdepodobne potrebné modifikovať a pochopiteľne a logicky sa spolieha že na ďalšej liečbe a sledovaní pacienta sa bude podieľať aj všeobecný lekár (ktorý za daného pacienta poberá finančnú kapitáciu).

Podľa novely zákona o lieku sa však pacient od praktického lekára dozvie, že lieky, ktoré indikoval špecialista, mu predpisovať nebude a má ísť za lekárom, čo mu ich predpísal. Tým pádom sa pacienta v menežovaní tak bežného ochorenia ako je vysoký tlak „zbavuje“ a pacient sa stáva už len pacientom kardiológa, internistu či geriatra.

Reklama

Podobné paradoxné situácie môžu nastať i pri obyčajnom ekg vyšetrení, ktoré vykoná v rámci preventívnej prehliadky praktický lekár- ak bude mať podozrenie na patologické ekg, pacienta pošle znova za špecialistom, ten zopakuje ekg a nebodaj mu zmeria tlak a predpíše úplne bežné lieky na hypertenziu (vysoký tlak) tak pri ďalšej kontrole u praktického lekára sa pacient dozvie, že lieky mu nepredpíše a má ísť za špecialistom, ktorý mu ich prvotne predpísal. A kvôli receptu na bežné nezávažné ochorenie sa tak musí znova vybrať za špecialistom. Dobre vieme že špecialistov máme na Slovensku málo, na Slovensku je približne 120 kardiológov, ktorí sa venujú len práci v ambulancii. Časť kardiológom pracuje i v nemocniciach, kde však robia i pri lôžku pacienta alebo pri rôznych diagnostických či liečebných výkonoch.

 

Člen výboru pre zdravotníctvo MUDr. Miroslav Urban z hnutia Republika k novele zákona dodáva:

Zamestnávať kardiológov a ostatných špecialistov predpisovaním receptov bez súčinnosti s praktickým lekármi ako i sledovanie pacientov s nezávažnými diagnózami nakoniec povedie k ešte horšej dostupnosti odbornej zdravotnej starostlivosti.

Pre špecialistu nie je problém pacienta vyšetriť a ak zhodnotí stav pacienta ako nezávažný „vráti“ ho do starostlivosti praktického lekára, eventuálne mu odporučí kontrolu o polroka či rok. Špecialista bude mať obavy pacientovi predpísať akýkoľvek liek, lebo predpisom akejkoľvek liečby preberá úplnú zodpovednosť za liečbu pacienta 365 dní v roku a praktický lekár sa pacienta de facto „zbaví“. Doposiaľ bolo celkom bežné že špecialista predpísal istú liečbu s doporučením jej ďalšej úpravy praktickým lekárom podľa klinického stavu pacienta (zvýšenie dávky lieku, event. i úprava, pridanie inej liečby), po novom už prakticky lekár nebude zasahovať do liečby, keďže nebude chcieť napísať liek od špecialistu. Nehovorím o extra drahej, indikačne obmedzenej či inak špecifickej liečbe, hovorím o absolútne bežných liekoch v hodnote pár eur. Uvedená novela prispeje k tom, že podobne ako praktickí lekári tak i špecialisti sa budú „zbavovať“ pacientov s menej závažnými ochoreniami, môže ísť napríklad o pacientov, ktorých by si sledovali v dlhších časových intervaloch z istých medicínskych dôvodov. Môže sa stať že špecialista po vyšetrení pacienta povedzme s vysokým krvným tlakom žiadny liek nenapíše a pacienta odošle späť k praktickému lekárovi so všeobecnom formuláciou- „liečba a manažment pacienta s vysokým tlakom cestou praktického lekára podľa posledných odporúčaní odborných spoločností“. Kto na túto novelu doplatí? Ako vždy pacient.

Keď už vládni poslanci schvaľujú jednohlasne svoje legislatívne návrhy je určite namieste aby ich pred prijatím vždy prekonzultovali s odbornou verejnosťou, zvlášť ak sa zákony dotýkajú tak citlivej a zanedbávanej oblasti našej spoločnosti ako je zdravotná starostlivosť.

Reklama

Ján Malič

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali