Unikátny rozhovor Donalda Trumpa pre časopis „Playboy“ z roku 1990. I. časť

Unikátny rozhovor Donalda Trumpa pre časopis „Playboy“ z roku 1990. I. časť

Washington 07. januára 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Ide o unikátny a neskutočne veľavravný záznam. Terajší novozvolený prezident USA vtedy napríklad, čiste mimochodom, predpovedal zvrhnutie Gorbačova. O Trumpovi je všeobecne módne hovoriť, že je to klaun, populista, chameleón. Ale v interview spred 25 rokov hovorí absolútne to isté, čo dnes. Dokonca aj o vlastnej prezidentskej kandidatúre. „Chcete byť prezidentom?“ – znela vtedy otázka redaktora „Playboy“, na ktorú nasledovalo Trumpovo – „Kategoricky nie. Snáď si to rozmyslím, ak uvidím, že krajina sa rúti do čerta…“

Novozvolený americký prezident Donald Trump
Novozvolený americký prezident Donald Trump

Interview publikujeme vôbec prvýkrát v slovenskej verzii, opierajúc sa o anglický originál a ruský preklad, ktorý bol zverejnený pred týždňom na serveri sputnikpogrom.ru.

Reklama

Otázky: Glenn Plaskin, Playboy, marec 1990.

Ruský reklad: Grigorij Nikolajev, „Sputnik a Pogrom“

Reklama

Do slovenčiny preložil S. Slabeycius.

***********************************************************

Donald Trump je sám. Nespal už takmer dva dni. Hodiny ukazujú šiestu ráno, a Donald sedí v kabinete vo vrcholných poschodiach Trump Tower, v centre svojho impéria, nakláňajúc sa nad papiermi. Netrpí nespavosťou, ani trápivými myšlienkami. „Okolnosti mi nikdy nekazia spánok,“ – hovorí Trump po dúšku ľadovej CocaColy. „Každú noc spím štyri hodiny. Vyhadzujem si nahor loptičku a zaspávam ako dieťa“. O tri hodiny, po tom, ako si bol napravil svoje svetlé vlasy, Trump s preň obvyklou drzosťou vyhlási …, že sa chystá kúpiť za 7,5 mld dolárov hlavnú leteckú spoločnosť v krajine – American Airlines. Trumpov bid – 120 dolárov za akciu; výsledná cena podskočila zo 16 na 99 dolárov. Štyridsaťtriročný miliardár, ktorý už disponuje značným balíkom akcií American Airlines, sa zoširoka usmieva. O týždeň sa trhový index zrúti na 190 bodov a Donald odvolá svoju ponuku – možnože iba dočasne. Nehľadiac na články o tom, že Trumpov bid bol len PR za účelom navýšenia hodnoty jeho balíka, Trump vyhlasuje, hľadiac do priestoru – „Nie, chcem to celé kúpiť“.

Donaldov žalúdok sa totiž vždy – podľa jeho vlastných slov – príjemne ozýva, keď dozrela možnosť najlepšej kúpy.

U neúspešného saudskeho finančníka Adnana Hashoggi Donald získal za $29.000.000 jeho pozlatenú jachtu, vykladanú ónyxom, ktorá má teraz už hodnotu $100.000.000. Neskôr Trump zaplatil $365.000.000 za leteckú spoločnosť Eastern Shuttle, ktorú ihneď premenoval na Trump Shuttle; v lietadlách bol obnovený interiér, a letušky sa predvádzali v norkových kožúškoch a s perlami.

Reklama

O rok skôr Trump za $400.000.000 kúpil Plaza Hotel a teraz sa s veľkou záľubou venuje jeho rekonštrukcii, pričom sa nechystá meniť jeho názov. Za rekonštrukciou dozerá kráľovná Trumpovej ríše, Ivana, bývalá olympijská lyžiarka a modelka. Vo vedení Ivany sa nachádza trojitý komplex, tvz. Triplex v rámci Trump Tower. V triplexe sa najskôr nachádzalo 50 komnát, ale neskôr tieto priestory rozšírili, a teraz je tam viac, než 100 izieb. „Viac šatní“ – žartuje Ivana. Trump, ktorý je hrdý na svoj palác, vykladaný ružovým mramorom (peniazmi nešetrili), rozpráva – „Kúpil som toho celú prekliatu horu! Takú farbu nikde inde nenájdete. Materiál ponúkla Ivana – ľudia na pozadí ružového mramoru vyzerajú lepšie.“

Trumpovci majú aj vidiecke sídlo – usadlosť o 47 komnatách sa rozkladá na území 10 akrov v Greenwich, Connecticut. V Trumpovom vlastníctve je aj slávna usadlosť Mar-a-lago. Komplex má 118 komnát; bol postavený Margery Merryweser Post, nachádza sa na Palm Beach. Do Mar-a-lago Trumpovci cestujú súkromným Boeingom 727 a vojenským vrtuľníkom „Puma“ francúzskej výroby.

„Princezná Trumpa“ – „loď“ (ako ju nazýva Trump), predtým patriaca Saúdovi Hashoggi, začala byť pritesnou. Teraz ju v holandských lodeniciach prerábajú z princeznej na kráľovnú, pričom jej výsledná hodnota prevýši $175.000.000.

Podobný prepych, nezávisle od množstva charitatívnych organizácií, prináležiacich vlastníkovi jácht a hotelov, je predmetom neustálych útokov jeho nepriaznivcov. Časopis Spy, new-yorkský humoristický mesačník, s obľubou vedie svoju uštipačnú vendettu proti Trumpovi, prezývajúc jeho jachty „príšerami z kníh Dickensa“. Time uverejnil materiál o úpadku Atlantic City a vyčítal Trumpovi jeho úlohu vo vytvorení novej tváre mesta, zmáhaného kriminalitou a rozdeleného medzi superboháčmi a chudobnými. V hornom West Side sa „manhattanskí“ sťažovali na Trumpa pre jeho plán výstavby obrovského komplexu budov  Trump City (vrátane mrakodrapu o výške 150 m). Phil Donoughue obviňuje Trumpove kasíno z ruinovania naivných návštevníkov. Pomocník Eda Kocha, zhovorčivého starostu New Yorku, nazval Trumpa „najdrzejším zkurvysynom, ktorý kedy chodil po Zemi“.

Čo sa tu dá povedať na tieto invektívy? Trump je mladý, svetlovlasý, a predovšetkým – miliardár.

Reklama

Všetky tieto problémy Donalda málo trápia. Najúspešnejší podnikateľ v USA od čias Astorovcov, Vanderbildtovcov a Whitneyovcov, Donald John Trump do detailov ovládol „umenie vyjednávať“ – čo mu umožňuje nielen zarábať peniaze, ale aj ničiť svojich konkurentov.

Vezmime si napríklad Merva Griffina. Griffin získal Trumpov Resort International Inc.  za $365,000,000; Trumpa, ktorý spoločnosť kúpil o rok skôr, stála celá akcia $101,000,000. O desať mesiacov po kúpe Griffin zistil, že v skutočnosti dostal kocúra vo vreci. Nielen zdedil dlhy hotela-kasína v sume $925,000,000, ale ešte aj utrpel straty vo výške $46,600,000 za prvý polrok. Teraz sa šíria chýry o blížiacom sa bankrote Merva a súdnej žalobe, ktorú ten plánuje podať proti Trumpovi.

Donald má nad čím premýšľať v očakávaní otvorenia zábavného komplexu „Tadj Mahal“ o hodnote miliard dolárov. Kolujú informácie, že Donald sa chystá stavať kasíno v Nevade, kúpiť Tiffany’s, NBC, New York Daily News či dokonca hotel Walldorf. „Potrebujem Walldorf“, – žartovnýmm hlasom húdi D.T. do telefónu, – „bez neho nezaspím!“. A čo prezidentský úrad? Nie, na to treba predsa ísť do volieb, a Trump na to nebude mať trpezlivosť. Príliš veľa práce!

Budúci miliardár sa narodil v new-yorkskej štvrti Queens, v rodine obyčajného milionára Freda Trumpa, developera, ktorý nahromadil 20 mln majetok na výstavbe bytov nízkej a strednej cenovej kategórie v Queense a Brooklyne.

Z piatich malých Trumpov len Donald prejavoval záujem o stavebníctvo; navštevoval stavby, sprevádzajúc otca (ktorý nad nimi „panoval silnou rukou“), a zároveň ukazoval príklad mladšiemu bratovi Robertovi, demonštrujúc, kto je v ich 23-izbovom dome hlavný… Dnes Robert zaujíma funkciu vice-prezidenta Trump Organization.

Ako osemročný Donald vzal obľúbené Robertove kocky a zlepil ich do obrovského mrakodrapu, pričom ich neskôr bratovi nevrátil – už vtedy vedel, že chce stavať v Mekke USA – na Manhattane.

Fred Trump, ktorý donekonečna tvrdil o dôležitosti umenia „trhnúť peniaz“, považoval večne hektického Donalda za „divokého a popudlivého“. Otec poslal Donalda na Vojenskú Akadémiu štátu New York v meste Cornwall-upon-Hudson; niektorí tvrdia, že práve táto škola vštepila Trumpovi komplex menejcennosti, ktorý ho neskôr pohol ku kariérnemu vzletu. Ďalšie dva roky Trump študoval na univerzite vo Fordhame a ešte dva – vo Wharton Business School pri Pennsylvánskej univerzite. Neskôr sa niekoľko rokov venoval predaju nehnuteľností strednej cenovej kategórie a vo veku 28 rokov dostal príležitosť prvýkrát zahviezdiť vo veľkom biznise. Po dôslednom analyzovaní problémov, ktorým čelil Manhattan, zavetril Donald svoju šancu pri príležitosti bankrotu Penn Central Railroad a vykúpil železničné stanice spoločnosti, stojace na brehu Hudson River. Teraz sú tam new-yorkský výstavný komplex a Commodore Hotel, nedávno premenovaný na Grand Hyatt.

Donald nielen dokázal presvedčiť banky, aby mu poskytli úverov na $80.000.000, ale aj prehovoril úradníkov poskytnúť mu daňové úľavy na 120 mln dolárov.

Práve presvedčivosť, umenie samoreklamy a drzosť ľahli do základov štýlu, ktorý sa stal vizitkou Trumpovho biznisu; súčasne však vyniká dôsledným a puntičkárskym spravovaním svojho biznisu.

Roku 1979, vo veku 33 rokov, Donald kúpil za $20,000,000 budovu obchodného domu Bonwit Teller na Fifth Avenue, získal daňovú úľavu v hodnote $140.000.000, a o necelé tri roky postavil na mieste bývalého obchodu slávnu Trump Tower, 68-poschodovú krásavicu so 6-poschodovým átriom. Každý deň budovu navštívi do sto tisíc ľudí; žijú tu Johnny Carson a Steven Spielberg.

Reklama

Po tom, ako sa Donaldovi podarilo nahromadiť majetok, o ktorom sa jeho otcovi mohlo len snívať (900 mln dolárov v hotovosti, týždenný príjem 50 mln dolárov z hotelov a kasín a aktíva v hodnote 3,7 mld), začal si získavať reputáciu.

Ako hlási jeho samoľúby reklamný slogan – „Všetko dnes pracuje na Trumpa“. Donald vlastní dva obytné komplexy – Trump Park a Trump Plaza; čoskoro sa dokončí výstavba Trump Palace v Miami; v Atlantic City stavajú Trump Castle a komplex „Tadj Mahal“; Trumpova kniha Trump: The  Art of Deal, napísaná v spoluautorstve s Tony Schwarzom, bola v čele rebríčka bestsellerov New York Times dlhšie, než akákoľvek iná kniha o biznise od čias knihy Leigha Yackocki. V televízii čoskoro odštartuje jeho teleshow s názvom – „Opäť uhádli“ – Trump Card. Donald je majiteľom cyklistických pretekov Tour de Trump (miliardár tvrdí, že názov beztak znie lepšie, než Tour de Jersey). Skrátka, ste v obraze, všakže?

„Znalosť vecí a intuícia sú moje najcennejšie vlastnosti,“ – neskromne tvrdí Donald, „viem, čo ľudia chcú a čo si kúpia“.

Trump stihol navštíviť Olympiádu 1976 v Montreale, oženiť sa s Ivanou Zelníčkovou (ktorá sa zaprisahala, že bude celý život vyzerať ako 29-ročná) a stať sa otcom troch detí – Donalda Jr (12 rokov), Ivanky (8 rokov) a Erika (6 rokov).

Nehľadiac na žičlivosť šťasteny v obchodných záležitostiach musela rodina čeliť problémom. Trumpove sestry urobili kariéru – Mary-Ann sa stala federálnou sudkyňou štátu New Jersey, a Elizabeth je vo vedení Chase Manhattan. Avšak starší Donaldov brat Fred nenávidel prácu s nehnuteľnosťami, stal sa pilotom, začal piť a v roku 1981 zomrel na alkoholizmus vo veku 43 rokov.

Reklama

Trump veľmi ťažko znášal haváriu vrtuľníka v minulom októbri, pri ktorej prišli o život traja jeho kľúčoví spolupracovníci. Sám Trump si v poslednej minúte rozmyslel letieť s nimi, pretože usúdil, že je príliš zaneprázdnený. „Nikdy som si nemyslel,“ – povedal mi dnes Trump, „že smrť naoko postranných ľudí na mňa tak doľahne. Je to pre mňa obrovská strata.“

„Pracujem, snažím sa nestresovať a zaistiť svoju bezpečnosť. Nakoniec však beztak všetci odídeme do (dúfam) lepšieho sveta.“ – fatalisticky hovorí Donald.

Aby sme mohli získať predstavu o svete, v ktorom Trump žije teraz, vyslali sme Glenna Plaskina, známeho publicistu a novinára New York Daily News, aby s Trumpom urobil interview. Rozhovor sa pripravoval dlho a dvakrát bol dokonca zrušený. Nakoniec sa Plaskinovi podarilo s Trumpom dohodnúť a uskutočniť niekoľko besied v priebehu 16 týždňov.

Pozrime sa, čo píše Plaskin:

„Prvýkrát sme sa rozprávali v Trump Tower. Pozorne si ma prezreli vysokánski ochrankári a vošiel som do kabinetu. Trump bol rozvalený v kresle za stolom; smiešne sa hrbil a strihal si nechty. „V takej póze sa mi najlepšie rozmýšľa“, – povedal nenútene.

Reklama

Počas našich nasledujúcich stretnutí som si všimol, že sa mi páči zastihnúť ho nepripraveného a rýchlo meniť témy. Často sa Donald snažil vysomáriť z nástrah pomocou naučených frázovitých odpovedí, ale napriek tomu sme strávili spolu veľa času a častokrát diskutovali o skutočne zaujímavých témach. Keď som sa ho opýtal na jeho vzťah k potratom, zamračil sa a poprosil ma vypnúť nahrávanie. Nemal žiadny vyhranený vzťah k potratom – mám ho snáď ja? Práve vtedy sa mi zdal byť najľudskejší.

Trumpova pomocníčka Norma Fordner dohliadala nad poriadkom v jeho kabinete, ktorý pripomínal kvalitné kulisy francúzskeho vaudeville. Raz povyvešiavala na steny nové obálky časopisov v zlatých rámcoch, inokedy prinášala cheese-cake, iný raz zas dovláčila obrovského plyšáka-tchora. Besedujúc so mnou Trump niekedy odpovedal na telefonáty, ale nikdy netelefonoval v mojej prítomnosti dlhšie, než pár minút. Každý rozhovor bezalternatívne zakončoval slovami – „Fajn, bejby, si najlepšia“. Niekedy Trumpova sekretárka Rona Graff prinášala žlté lístky, na ktorých zapisovala mená ľudí, ktorí sa s Trumpom chceli rozprávať. Raz sa jednalo o pozvánku na obed od majiteľa siete hotelov, ktorý chcel Trumpovi predať pár budov. Keď mu zatelefonovali vojvodkyňa z Yorku s prosbou požičať jej nový vrtuľník a Don Johnson sa uchádzal o výpožičku Trumpovej jachty, pochopil som, že sa mi začína reálne točiť hlava .

Skrývajúc sa pred všetkými sme prvú besedu začínali v nebe nad East River, uvelebení vo vrtuľníku vo farbách Darta Weidera. Trump sedel v tmavosivom koženom kresle a dobroprajne sa vychvaľoval svojím impériom, ktoré sa rozprestieralo priamo pod nami.

 

Ste známy tým, že zriedkakedy prejavujete skromnosť. Zahrajme si hru. Trump Tower je …?

Najlepší obytný komplex na svete.

 

Reklama

„Tádž Mahal“ v Atlantic City sa stane…?

 Najlepším hotelom a kasínom na svete.

 

Trump Shuttle bude…?

Najlepšou leteckou linkou medzi Washingtonom a Bostonom.

 

Vaše bytové komplexy sa predávajú…?

Reklama

Lepšie, než ktorékoľvek iné. Byty v Trump Tower a Trump Parku zaujímajú 70% zoznamu najvyužívanejšieho ubytovania v New Yorku.

 

Prečo?

Kvôli jednej jednoduchej príčine: ľudia vedia, že si kupujú byt v budove, na ktorej sa nešetrilo; pri jej výstavbe sa využívali najlepšie materiály; nachádza sa v najlepšej časti mesta. Mnohí európski a japonskí investori nariaďujú svojim podriadeným kupovať byty len v budovách Trumpa. Len prednedávnom mi jeden japonský investor zaplatil 20 miliónov dolárov za sedem bytov, ktoré spojil do jedného.

 

Dobre. Sme však na začiatku nového desaťročia. Čo odpoviete tým, ktorí Vás nazývajú exhibicionistickým, samoľúbym a ziskuchtivým symbolom osemdesiatych?

Boháčom sa zriedkakedy páčim, ale obyčajní robotníci ma milujú: vedia, že som sám makal a svoju ríšu postavil vlastnoručne, a nie snáď zdedil od otca. Všetko som dosiahol sám. Preto budem svojim majetkom disponovať, ako sám uznám za vhodné.

Reklama

 

Nehanbíte sa pri terajšej úrovni chudoby zamlžovať ľuďom oči svojim bohatstvom?

Ľudia sa vždy vystatovali aj budú vystatovať svojím bohatstvom. Nato udrie kríza, ktorá je vždy nevyhnutná. Poviem ti to takto: vystatovať sa svojím bohatstvom je dobré. Ľudia vidia, že byť úspešným je reálne. Ľudia vidia, ako treba žiť. Seriál Dynasty to všetkým ukázal, takpovediac, námätkovo. Veď je to veľmi dôležité – aby ľudia chceli byť úspešní. A jediný spôsob, ako to dosiahnuť, je sledovať a pozorovať, ako sa stali úspešnými iní.

 

Napríklad, Vy, ktorý ste sa pohodlne usalašili v 118-komnatovej usadlosti na Palm Beach…

Ľudia chápu, že tento komplex na Floride tvorí súčasť môjho biznisu. Nepobývam tam často. Stačí mi jednoizbový byt.

 

Reklama

Ale choďte…

Hovorím to vážne. Všetky tieto domy, lietadlá a jachty sú len investície. Zaplatil som za jachtu Hashoggiho 29 miliónov; o dva roky ju predám za 100 a kúpim si novú – väčšiu.

 

Načo potrebujete väčšiu jachtu?

Na nič. Ale jachta Hashoggiho stúpla v cene práve preto, lebo ju predávam ja. Nová jachta – môžeš veriť, alebo nie – bude ešte prepychovejšia a priláka pozornosť k mojím budovám v Atlantic City.

 

No a čím tento prepych vábi Vás?

Reklama

Moje kasína sú prepychové preto, lebo to od nich očakávajú. Nebudem v Trump Castle organizovať lobby IBM. Prepych je určený pre Atlantic City, hoci Plaza Hotel sme zrekonštruovali v pôvodnej podobe, skrášlili sme budovu do podoby originálu z roku 1907. Avšak nevyžadujem prepych všade. Pre obytné budovy postačí obyčajná pozlátka. „Pozlátka“ je o niečo nižšie, než „prepych“.

 

Čo potom pre Vás znamenajú jachta, mrakodrap a kasína?

Dekorácie pre show.

 

Reklama

Akú show?

Show sa volá „Trump“ a všetky lístky sú už vypredané. Vždy som sa tomu rád venoval, a páči sa mi to aj dnes, pričom si myslí , že pre väčšinu ľudí je zaujímavé to všetko sledovať.

 

Myslíte si, že Vaši neprajníci Vám závidia?

Nech by si mysleli čokoľvek,  pre väčšinu je zaujímavé sledovať ma.

 

Calvin Klein, ktorého majetok je v porovnaní s Vašim zanedbateľný, často hovoril, že pociťuje vinu kvôli svojmu bohatstvu. A čo Vy?

Neparalyzuje ma, ale áno, aj ja cítim niečo podobné.

 

Neznie to veľmi presvedčivo.

Skutočne pociťujem istú vinu. Žijem dobre, páči sa mi tak žiť, a viem, že mnohí ľudia žijú neporovnateľne horšie. Mám však svedomie. Vytváram charitatívny fond; venujem mu veľké sumy. Zdá sa, že ľudia to vedia oceniť a vážia si ma pre túto vlastnosť. Vytvoril som túto spoločnosť sám, a moji robotníci to chápu. Bohatí ma však v láske nemajú; chceli by to totiž všetko získať pre seba.

 

Považujete sa za chamtivého?

Nemyslím si, že som chamtivý. Keby som bol, nevenoval by som na charitu ani cent. Zo svojich peňazí financujem klzisko Wallman Ring v New Yorku. Každoročne takto miniem milióny, ba i desiatky miliónov dolárov. Keby som bol chamtivý, bolo by mi to všetko ukradnuté. Ale ja mám skutočne rád obyčajných robotníkov.

 

Reklama

Čo hovoríte na Leonu Helmsley, kráľovnú hoteliérov, ktorú nedávno uznali vinnou?

Leona Helmsley je dobrý príklad. Je to zlá, hrozná žena, systematicky znevažuje dobré meno rodiny Helmsley. Poznám ju veľmi dobre; lepšie ju pozná len Harry (Helmsley). Ak je niečo, z čoho by sa dal obviniť Harry, tak len z toho, že jej príliš veľa dovoľoval.

Keď mi bolo dvadsať, bol Harry Helmsley v tomto meste veľkým človekom. Raz som akosi išiel autom cez Manhattan a zbadal ho na rohu ulice, zastal som, predstavil sa a ponúkol mu odvoz. Zaparkoval som na ľavej strane ulice, premávka išla po pravej strane. Predstavte si, že ma poprosil vyjsť z auta, aby mohol vystúpiť ľavou stranou. Pomyslel som si, že je to neskutočne konzervatívny chlap. Sám by rozhodne nikdy nešiel do daňových únikov. To Leona ho furt nenechávala na pokoji. Pre Harryho boli všetky tieto peniaze sťa drobné v tvojom vrecku, môžeš mi veriť.

Mimochodom, z Leony sa nevykľula dobrá podnikateľka, naopak – je to prepadák. Predala mi hotel  „Saint Moritz“ pred pár rokmi, zarobil som na ňom odvtedy vyše sto miliónov. Leona tento hotel spravovala hrozne. Celé hnutie za zrovnoprávnenie žien vrátila naspäť o päťdesiat rokov. Je to hrozná ženská, myslím si, že byť jej manželom je peklo na zemi.

 

Zatiaľ čo Vaša žena Ivana spravuje „Plazu“ vynikajúco, správne?

Povedal som Ivane: „Keď Leona niečo robí, rob to presne naopak.“ (Smiech) „Správaj sa k ľuďom dobre.“ Hoci Ivana je dobrá sama osebe.

 

Myslíte si, že Leona je jednoducho chamtivá?

Nielen to. Je šialená. Leona Helmsley je jednoducho zlý človek. K podriadeným sa správa najhoršie zo všetkých, koho poznám. A ja poznám veľmi tvrdých ľudí.

 

Čo robíte Vy pre zachovanie dobrých vzťahov s podriadenými?

Každé ráno sa prechádzam po átriu Trump Tower. Zájdite ta aj Vy. Všetko je tam prekrásne, všetko sa blyští. Vchádzam tam a dobroprajne každého podpichujem. Chcem, aby všetko vyzeralo ideálne. Chcem sa na všetkom zúčastniť a podieľať. Kamarátim sa s vrátnikmi a chyžnými v „Plaza“ aj „Grand Hyatt“. Mnohí rozumní ľudia sa ma pýtali, prečo sa vôbec rozprávam s vrátnikmi a chyžnými. Neveril som svojim ušiam. Veď sú to ľudia, na ktorých všetko stojí. A ak sa im páčim, lepšie pracujú… a dobre im platím.

 

Nedávno ste prišli o vzácnych kolegov vinou leteckej havárie.

Reklama

Áno. Stratil som nielen múdrych ľudí, kľúčových zamestnancov spoločnosti, stratil som priateľov. Nemohol som tomu uveriť. Najprv som bol šokovaný, telefonoval som ich manželkám, snažil sa pokračovať a niečo robiť… Môj optimizmus však zakrpatel. Nikdy by som si nepomyslel, že smrť cudzích ľudí ma tak ovplyvní.

 

O čom ste rozmýšľali, keď prvotný šok ustúpil?

(Mlčanie)  Je to obrovská strata. Bol som vytočený, že letia nevedno kam. Mala sa tam konať malá tlačovka pri príležitosti akéhosi druholigového boxerského zápasu. Povedal som im, že letieť nemusia, ale chcelo sa im… Dali životy pre takú pofidérnu maličkosť. Bolo mi veľmi ťažko. (Mlčanie).

 

Čo si vôbec myslíte o boháčoch?

Bohatí ľudia vedia prežiť. Vo svojej podstate sa delia na tých, ktorí svoj majetok zdedili, a tých, ktorí ho získali samostatne. Tí, ktorí majetok zdedili, sa obvykle chovajú rezervovane a bojazlivo, obávajú sa stratiť to, čo majú. Niektorí podstúpia riziko a buď zarábajú ešte viac, alebo zbankrotujú.

 

Ako Merv Griffin? Po tom, ako jeho spoločnosť od Vás získala Resorts International, jej hrozí bankrot. Čo sa stalo?

Merv je dobrý chlapík, zoznámili sme sa nedávno; obidvaja sme boli členmi poroty „Miss America“  po tom, ako sme uzatvorili obchod. Nechcem ho vytočiť, ale pred kúpou Resorts všetkým rozprával, aký dobrý uzatvoril obchod a ako veľmi na tom Trump prerobil.

 

Ale neprerobili ste.

Povedzme to takto – Trumpa netromfol. Má teraz veľké dlhy. Ale jedná veľmi efektívne a má vynikajúcich PR-manažérov. Business Week uverejnili článok „Donald naučí Merva umeniu vyjednať obchod“. Nahnevalo ma to. Ešte viac som bol vytočený, keď časopisy People a Time, absolútne sa nevyznajúc v celej veci, napísali, že Merv porazil Donalda. No chápeš to?? Vôbec si nenaštudovali situáciu. Jenoducho počúvli Mervových PR-manažérov. Teraz poznajú pravdu a už mi zaslali otázky pre nový, opravený článok. Povedal som im – „Zabudnite na to, je to nepodstatné.“.

 

Čo pociťujete, keď vyrokuvávate zmluvy a „robíte biznis“?

Reklama

Páči sa mi vymýšľať. Robím to, čo robím, kvôli pôžitku. A dúfam, že nik to nerobí lepšie, než ja. Dobrý obchod je jednoducho krásny. Je to moje umelecké plátno. A rád na ňom pracujem.

Mám rád výzvy a rád rozprávam historku o baníkovom synovi. Najprv baník ochorel „černotou pľúc“. Následne aj jeho syn. A potom aj synov syn. Keby som bol synom baníka, vypadol by som z prekliatej bane. Väčšine ľudí však chýba obrazotvornosť, alebo ešte niečo, nevylezú z tej svojej bane. Nemajú „iskru“.

 

Akú?

Možnosť ani predpoklad stať sa podnikateľom, atlétom, dobrým spisovateľom. Buď si sa ním narodil, alebo nie. A tento talent človek buď vycibruje, zdokonaľuje, alebo talent odumrie. V deň svojho narodenia bol Jack Nicolaus už dostatočne talentovaný, aby hral golf najlepšie zo všetkých.

 

Ste očividne sebavedomý. Ako to využívate v biznise?

Verím v silu pozitívneho myslenia, súčasne však verím aj v silu myslenia negatívneho. Treba byť pripravený na najhoršie. Ak uzatváram obchod, chcem poznať aj najhoršiu variantu rozvoja udalostí. Pozitívne nazerám na veci, ale som, bohužiaľ, cynický. Ak všetko pôjde dočerta, čo budem robiť? Chcem sa ocitnúť v takom postavení?  Ak nechcem, neuzatvorím obchod. Upredňostňujem vopred rozmýšľať o následkoch krachu, úspechy fungujú na zotrvačnosti a „kŕmia samých seba“. A ak sa obchod vydaril, otázka je len v tom, koľko na tom zarobím.

 

Ako ďaleko ste pripravení zájsť v konflikte s konkurentami?

Budem požadovať všetko, čo len môžem získať. V biznise musíte tlačiť na ľudí takmer po bod, že sa zlomia – ale nikdy nesmiete konkurenta zlomiť; musíte ich zatlačiť do kúta – ale neničiť ich! To je príznak dobrého biznismena. Zlý bude tlačiť a ničiť konkurentov aj po ich zlomení.

 

Čo ak ste na konkurenta tlačili, a obchod sa napriek tomu neuskutoční?

Znamená to, že som tlačil prisilne. Že som spravil chybu. Ale ja chyby nerobím. Tlačím len po správny moment, a výsledne získavam od obchodu viac, než druhá strana.

 

Ešte jeden aspekt Vášho podnikateľského talentu je vzťah k tlači. Dokázali ste zadláviť a stiahnuť z obehu film, ktorý Vás predstavoval v nevýhodnom svetle a bol zaplatený Vašim úhlavným nepriateľom, new-yorkským podnikateľom a vydavateľom Leonardom Sternom.  Myslíte si, že ste ho porazili?

Absolútne. Bolo to úplné víťazstvo, to áno. Ale nechcel by som sa dlhšie zdržiavať ani pri triumfoch, ani pri porážkach.

 

To znie veľkodušne. Ste však známy tým, že sa pomstíte tým, kto na Vás útočil.

Myslím si, že v biznise som čestný, a nie krutý. Keď sa niekto snaží hrať so mnou nečestne, bránim sa zo všetkých síl. Ak sa niekto snaží uškodiť Tebe či Tvojej rodine, máš plné právo brániť sa.

 

Nenávidíte Sterna?

Nie. Stern pre mňa nie je zaujímavý. Nemá ma rád, pričom dostatočne silno, aby minul milión dolárov na dokumentárny film.

 

V New Yorku máte množstvo nepriateľov. Medzi nimi je aj skupina, ktorá Vám chce zabrániť vybudovať Trum City na Hudsone, kde sa chystáte postaviť najvyššiu budovu na svete. Sú toho názoru, že zničíte West Side a preťažíte celú oblasť. Čo na to poviete?

Po-prvé, v štyridsiatych rokoch žilo vo West Side viac ľudí, než dnes. Málokto si to uvedomuje. Po-druhé, Trum City bude architektonickým skvostom. Po-tretie: mesto potrebuje vyberať dane, vrátane tých miliárd, ktoré povyberá z nových obytných komplexov a obchodov. Táto skupina (West Pride) sa tomu snaží na každom kroku zabrániť.

Bojujú pre boj samotný. Úprimne si myslím, že ak by som ponúkol vybudovať tam park o rozlohe 80 akrov, bojovali a protestovali by aj proti tomu. Egoisticky sa držia toho, čo majú, a nechcú sa s nikým podeliť. Zatiaľ čo my potrebujeme nové Rockefeller Center, obzvlášť s uvážením skutočnosti, že väčšia časť starého bola kúpená Mitsubishi.

 

Okrem iného West Pride tvrdí, že Vaša budova bude vrhať obrovský tieň na celý West Side, zacloní Slnko a znetvorí celú oblasť.

(Hnev) Ježiši, veď všetky budovy vrhajú tieň! A ja chcem, aby táto budova šokovala. Práve o to mi ide. Nechcem, aby zapadalo do urbanistického rázu lokality, aby sa ničím nevynímalo. Je to ako prosiť kaderníka, aby Vás ostrihal čo možno najnenápadnejšie. Súťažím s New Jersey, štátom, ktorý proste cicia krv z New Yorku. Víťazia nad nami. Trump City im vezme prvenstvo na poli nehnuteľností na pobreží. V New Yorku nebude nič čo i len zďaleka porovnateľné s Trump City!

Reklama

 

Čiže budete stavať, nehľadiac na nič?

Určite budem stavať, akurát len možno nie teraz. Počkám, kým sa situácia v meste nezhorší. Každé mesto prežíva vzlety a pády. Keby som sa pokúsil postaviť Trump City roku 1975, dali by mi absolútne všetko – mesto bolo na dne. Môžem zastaviť výstavbu, počkať, kým nenarastú úroky z úverov, a všetci zrazu zachcú Trump City.

 

Často opakujete, že kľúčom k Vášmu úspechu je byť súčasne dobrým podnikateľom i manažérom. Prečo?

Videl som, ako krachujú vynikajúci podnikatelia, ktorí nevedia spravovať to, čo získali. Vezmime si bárs aj (saudského finančníka, ktorého vyšetrujú) Hashoggi. Uzatváral vynikajúce obchody, ale aj tak prehrával. Čas ukáže, či vie Merv spravovať nadobudnutý majetok. Musí sa to naučiť.

 

Vyrastali ste v Queense. O Vašom otcovi hovoria, že bol tvrdý a panovačný človek. Niektorí predpokladajú, že Váš otec Vám vštepil ostrý komplex menejcennosti. Je to pravda?

Stopercentný omyl. Otec ma vždy prijímal, aký som. Miloval Donalda Trumpa, a ja som to vždy vedel. Napriek tomu som skutočne vždy chcel dokázať otcovi a ostatným, že môžem byť úspešný samostatne.

 

Často ste hovorili, že Vás otec nútil pracovať v mládeneckom veku a naučil Vás ceniť si dolár.

Otec ma nikdy nenútil pracovať. Jednoducho som sám rád a s obľubou pracoval, obzvlášť v lete. Nechápem mladých, ktorí sedia doma a celý deň pozerajú televízor. To snáď nechcú v živote bojovať a niečo dosiahnuť? Prácu a boj mám v krvi.

 

Napriek tomu bol Váš otec predsa len tvrdým “sukiným synom”, či azda nie?

Bol silným a strohým otcom, nestrpel hlúposti, ale nikdy ma nebil. Nikdy sa nevyhrážal. Panoval príkladom, nie bičom. Bol to líder, nie boss. Nikdy sa ma nesnažil zastrašiť či odradiť od mojich plánov a ambícií.

 

Váš starší brat Fred, ktorý zomrel na infarkt, spôsobený alkoholizmom, mal to snáď s otcom ťažšie?

Ten istý rodičovský prístup rôzne účinkuje na rôzne deti. Súťaživosť, ktorá u nás v rodine bola normou, nebola Fredovi po chuti. Bolo mu ťažko v týchto podmienkach, a práve to ho skosilo.

Boli sme si s ním veľmi blízki a jeho smrť ma veľmi zarmútila… Jeden za najťažších momentov v mojom živote…

 

Aké ste si z toho vzali ponaučenie?

(Pauza) Na to sa ma ešte nik nepýtal. Ale Fredova smrť ovplyvnila všetko, čo sa udialo neskôr. Neustále si vyčítam, že som sa mu poriadne nepoďakoval. Bol prvým z bratov Trumpovcov, a podvedome som sa na príklade môjho staršieho brata učil.

 

A čomu ste sa naučili?

Videl som, ako ľudia Freda neustále využívali; zapamätal som si, že človek musí byť vždy pripravený, zatiaľ čo on si to neuvedomoval. Nezamýšľal sa nad príčinou takého vzťahu k sebe, a to je jedna z najväčších chýb v živote. Ľudia sú príliš dôverčiví. A ja som veľmi nedôverčivý. Neustále  dopodrobna študujem ľudí, automaticky; žijem tak, či už je to dobré alebo zlé.

Reklama

 

Prečo?

Mám k ľuďom skeptický vzťah; je to následok pudu sebazáchovy. Myslím, že ľudia sa predovšetkým starajú sami o seba. Teraz je pre mnohých výhodné mať ma rád. Ale ak veci pôjdu zle, prestanú snáď zvoniť telefóny, zmiznú tí, kto mi teraz bozkávajú zadok?

Rád zavše oprobujem priateľstvo na pevnosť… Všetko v živote je pre mňa psychologická hra, séria úloh, ktoré buď vyriešiš, alebo nie. Neustále preverujem integritu, silu a spoľahlivosť tých, kto pre mňa pracuje.

 

Akým spôsobom?

Pošlem k nákupcom ľudí, ktorí preveria ich čestnosť, ponúkajú im oklamať ma a ošklbať. Často ma prekvapovalo, keď ľudia, o ktorých som bol presvedčený, že s ponukou budú súhlasiť, nečakane odmietali, zatiaľ čo ľudia, ktorí by mali odmietnuť, súhlasili. Nič sa nedá povedať s úplnou určitosťou, dokiaľ si to sám nepreveríš; ľudia sú veľmi zvedavé tvory. Preto sa pre mňa sila priateľstva dá preveriť len skúškou tvrdých časov.

Inštinktívne nedôverujem mnohým  ľuďom. Nepovažujem to za nedostatok, presne naopak. Playboy by so mnou nespravil interview, ak by som nebol cynikom. Všetkému tomuto ma naučil Fred, a som mu veľmi zaviazaný. Mal sa stať šťastným človekom, no prihodilo sa nešťastie.

 

Akú úlohu zohráva Vaše ego, keď robíte biznis a užívate si popularitu?

Každý úspešný človek má obrovské ego.

 

Každý? Aj matka Tereza? Aj Ježiš Kristus?

Väčšie, než si dokážeš predstaviť.

 

A čo rímsky pápež?

Pravdaže. Nič zlé v tom nie je. Ľudia potrebujú ego, potrebujú ho celé národy. Myslím si, že naša krajiny by si mala viac vážiť seba samú, pretože nás vyciciavajú naši takzvaní spojenci – Japonsko, Nemecko, Saudská Arábia, Južná Kórea… Jednoducho sa k sebe chovajú lepšie, než k nám – riadia obrovský stroj na výrobu peňazí, ktorí stojí na našich chrbtoch. Ich výroba je lepšia, než naša, práve preto, že im v tom pomáhame.

Smeje sa nám celý svet, strácame každoročne 150 mld, ochraňujúc bohaté krajiny a nevyžadujúc žiadnu protislužbu; ochraňujeme krajiny, ktoré by bez nás zotreli z povrchu zemského za pätnásť minút. Naši „spojenci“ zarábajú miliardy za náš účet.

 

Čo si myslíte o ekonomickej prevahe Japonska?

Japonsko získava 70% ropy z krajín Perzského zálivu, spoliehajúc sa na to, že ochraňujeme tankery pomocou našich lodí, vrtuľníkov a vojakov. A potom Japonci nasmerujú tankery do domovských prístavov a využívajú ropu na svojich závodoch, aby vyradili z hry General motors, Chrysler, Ford. Otvorene nás oblbujú, je to blamáž. Prečo nám neplatia? Japonci nám ľstivo rozprávajú, akí sme veľkí, klaňajú sa nám a následne nám z vrecka vyťahujú peniaze. Strácame stovky miliárd dolárov ročne, a oni sa len posmievajú našej hlúposti.

Japonskí vedci projektujú autá a videomagnetofóny, a naši vedci vyvíjajú rakety, ktorými chránime Japoncov. Prečo nám nevynahradia tieto výdavky? Klamú nás na plnej čiare: najprv zoberú všetky naše peniaze výmenou za ich spotrebné tovary, a potom za tieto peniaze skupujú celý Manhattan. Čiže prehrávame dvojnásobne.

 

Ste protivníkom predaja amerických nehnuteľností Japoncom?

Vážim si japonský národ, mám veľa japonských priateľov. Ale pokúste sa otvoriť firmu v Japonsku, len sa o to pokúste. Je to prakticky nemožné. Japonci skupujú naše budovy, firmy z Wall Street, a nedajú sa zastaviť. Ba čo viac, v New Yorku je absolútne nezmyselné ponúkať vlastnú cenu za budovy – Japonci zaplatia viac jednoducho preto, aby nás dostali. Chcú, aby Manhattan patril im. Pravdaže, ja sa nemám na čo sťažovať, plynie z toho pre mňa priamy zisk. Ak by som si zmyslel predať nejakú zo svojich budov, ihneď by sa ku mne vystrojil celý rad nákupcov. Ale je to ponižujúce. Uznávam kvality Japoncov aj ich lídrov – pretože naši v porovnaní s nimi vyzerajú ako druhá sorta.

Reklama

Skupinu japonských hostí New Yorku sa nedávno spýtali, či je niečo, čo by boli ochotní kupovať od Spojených štátov. Odpovedali – uteráky.

„Vynikajúci“ obchod: oni kupujú naše uteráky, my kupujeme ich automobily. Mne sa to výhodným byť nezdá. Japonci na celej čiare prekabátili amerických politikov; nevážia si nás jednoducho preto, že všetko robíme zadarmo. A netýka sa to len Japoncov a Európanov, Saudovia a Kuvajt na nás tiež „jazdia“ a využívajú.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali