UNHCR registruje ďalších utečencov z Mali, Francúzi chystajú pozemnú operáciu

UNHCR registruje ďalších utečencov z Mali, Francúzi chystajú pozemnú operáciu

Ženeva/Bamako/Abú Zabí 15. januára (TASR) – Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov dnes informoval, že najnovšie boje v Mali vyvolali ďalšiu vlnu utečencov. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca UNHCR Adrian Edwards dnes v Ženeve spresnil, že po ofenzíve, ktorú počas víkendu spustila malijská armáda za podpory francúzskeho letectva proti islamistickým ozbrojencom, ušlo z Mali do susedného Nigeru, Burkiny Faso a Mauritánie asi 1230 utečencov.

Podľa jeho slov situácia v oblasti konfliktu je dnes menej prehľadná, ale vyslovil predpoklad, že kvôli bojom svoje domovy opustili stovky, možno tisíce ľudí.

V roku 2012 podľa Edwardsových informácií ušlo zo severu Mali do iných oblastí krajiny asi 200.000 ľudí. Ďalších 144.500 Malijčanov sa uchýlilo pred nestabilitou do susedných štátov.

Reklama

Francúzske letectvo v noci nadnes bombardovalo malijské mesto Diabaly, ktorého sa zmocnili islamisti ovládajúci sever krajiny, a snažili sa získať kontrolu nad ním, ako aj nad tamojšou strategicky dôležitou vojenskou základňou.

Ako informovala AP, zo susedného Pobrežia Slonoviny dnes smerom do Mali vyrazil konvoj 40-50 nákladných áut prepravujúcich francúzskych vojakov. Podľa AP to môže svedčiť o tom, že francúzska armáda sa pripravuje na pozemnú operáciu. Do týždňa by sa k Francúzom mali pridať aj jednotky členských štátov Hospodárskeho združenia krajín západnej Afriky (ECOWAS).

Reklama

Francúzske vojenské zdroje podľa AP priznávajú, že islamistickí povstalci sú lepšie pripravení a vybavení ako očakávali. Napriek francúzskym náletom úspešne postupujú na juh krajiny, pričom v pondelok dobyli mesto Diabaly, takže od metropoly Bamako ich delí zhruba 400 kilometrov. Pred začiatkom francúzskej intervencie boli ich pozície asi 680 kilometrov od Bamaka.

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes počas návštevy v Abú Zabí pre rozhlasovú stanicu RFI vyjadril presvedčenie, že francúzska vojenská operácia sa skončí úspechom. Podľa neho potrvá asi ešte ďalší týždeň, kým sa "nám s pomocou Afričanov, ktorí sa (tiež) rozmiestnia, obnoviť územnú celistvosť Mali".

Hollande v rozhovore tvrdil, že povstalci mesto Diabaly neobsadili, len sa tam skryli, aby sa ochránili pred francúzskymi náletmi. Zdôraznil, že z mesta "budú vyhnaní".

Velenie islamistických jednotiek na margo Hollandeových slov uviedlo, že Francúzi preceňujú svoje vojenské úspechy.

"Radil by som Francúzsku, aby prestalo ospevovať svoje víťazstvo. Podarilo sa im odísť z Afganistanu. Ale Mali neopustia nikdy," varoval Oumar ould Hamaha, veliteľ Hnutia za jednotu a džihád v západnej Afrike – jednej z extrémistických skupín zo severu Mali, ktorej ozbrojenci by mali byť v Diabaly. Pre povstalcov je podľa neho výhodou, keď Francúzsko do bojov vyšle príslušníkov pechoty, ktorí podľa jeho slov idú na istú smrť. "Odtiaľto živí neodídu," vyhlásil.

Reklama

Diabaly je pre povstalcov špecifickým mestom: vládne jednotky tam totiž na miestnej vojenskej základni pred štyrmi mesiacmi zmasakrovali skupinu 16 neozbrojených moslimských duchovných z fundamentalistickej sekty Dawá, pochádzajúcej z Indie a sústreďujúcej sa na misionársku prácu. K sekte sa hlási aj samotný Hamaha.

Podľa AP nie je jasný osud vojakov malijskej armády, ktorí boli v čase útoku povstalcov na Diabaly na vojenskej základni. Hamaha tvrdí, že mnohí z nich padli, iní ušli. Jeho slová potvrdzuje aj informácia, ktorú má AP k dispozícii od nemenovaného vládneho úradníka.

V Bamaku dnes pristáli dve britské lietadlá C17, ktoré tam z Paríža dopravili francúzsky vojenský personál a zásoby.

V Mali pôsobí okolo 800 francúzskych vojakov a prakticky každý deň prichádzajú ďalšie posily – celkovo by ich malo byť 2500. Na pomoc vládnym vojskám a francúzskym jednotkám v ich snahe zastaviť postup povstaleckých jednotiek na juh Mali príde 13 štátov, ktoré vyšlú svojich vojakov alebo poskytnú logistickú či inú podporu.

Mali, bývalá francúzska kolónia, v súvislosti s vývojom situácie v krajine požiadala Paríž o vojenskú pomoc proti islamistom blízkym al-Káide.

Reklama

Intervencia zahraničných jednotiek v Mali sa začala približne rok po tom, ako sa ozbrojenci z kmeňa Tuarégov a islamistickí povstalci zmocnili mesta Timbuktu a dvoch ďalších lokalít na severe Mali, kde odvtedy začali presadzovať zákony islamského práva šaría, vrátane uplatňovania trestov ako bičovanie, kameňovanie či odtínanie končatín. Agentúra AP pripomína, že islamisti zakázali aj hudbu vrátane zvonenia mobilov. Pôvodne chceli na obsadenom území s rozlohou väčšou ako Afganistan vyhlásiť nezávislý štát, ale od tohto zámeru upustili.

Jedným z prvých cieľov francúzskych stíhacích lietadiel po začatí intervencie v nedeľu bola budova v meste Gao, ktorá slúžila ako hlavný štáb islamistickej polície, ktorá vykonávala tresty podľa práva šaría.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali