ÚMRTIE: Vo veku 72 rokov zomrel politik Árpád Duka-Zólyomi

ÚMRTIE: Vo veku 72 rokov zomrel politik Árpád Duka-Zólyomi

Bratislava 9. augusta (TASR) – Dlhoročný poslanec Národnej rady SR (1992-2004) za SMK a od roku 2004 do roku 2009 poslanec Európskeho parlamentu Árpád Duka-Zólyomi zomrel vo veku 72 rokov. Informuje o tom spravodajský portál sme.sk s odvolaním sa na denník Új Szó.

Ing. Árpád Duka-Zólyomi sa narodil 8. mája 1941 v Bratislave. V roku 1968 ukončil štúdium jadrovej fyziky na Fakulte jadrovej a fyzikálno-inžinierskej (FJFI) na Českom vysokom učení technickom (ČVUT) v Prahe. V tom istom roku začal pôsobiť na Katedre jadrovej fyziky (KJF) Matematicko-fyzikálnej fakulty (MMF) Univerzity Komenského (UK) v Bratislave ako vysokoškolský učiteľ a ako vedecký pracovník v experimentálnej jadrovej fyzike, kde sa zameral na oblasti nízka rádioaktivita, neutrónová fyzika a štiepenie atómových jadier. Potom ho ako vedeckého pracovníka vyslali do medzinárodného ústavu – Spojeného ústavu jadrových výskumov – Laboratória neutrónovej fyziky do Dubna (ZSSR). Tam pôsobil v rokoch 1976-1989. V roku 1989 sa vrátil pracovať na MFF UK v Bratislave.

V roku 1995 sa stal členom Koordinačného výboru a Výskumného výboru plánovaného Cyklotrónového centra na Slovensku v Bratislave.

V rokoch 1968-1970 zastával funkciu predsedu Zväzu maďarskej mládeže na Slovensku. Bol predsedom Mestského výboru Csemadoku v Bratislave a členom Predsedníctva Celoštátnej rady Csemadoku.

Reklama

Patril medzi zakladateľov politického hnutia Spolužitie a v roku 1991 sa stal jeho prvým podpredsedom. Po vzniku Strany maďarskej koalície (SMK) v roku 1998 bol prvým zástupcom predsedu SMK.

V roku 1992 ho zvolili za poslanca slovenského parlamentu. Do decembra 1994 bol podpredsedom Výboru Národnej rady (NR) SR pre verejnú správu, podpredsedom Výboru pre európsku integráciu, členom Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE). V rokoch 1994-1998 pracoval ako člen Zahraničného výboru NR SR a v rokoch 1998-2002 bol členom Zahraničného výboru NR SR, podpredsedom Výboru NR SR pre európsku integráciu, členom Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií štátnych funkcionárov, členom Stálej delegácie NR SR v PZ RE, členom Stálej delegácie NR SR do Spoločného parlamentného výboru EÚ a SR. V septembrových parlamentných voľbách 2002 kandidoval za poslanca do NR SR za SMK na nezvoliteľnom mieste. Vďaka jeho aktívnej predvolebnej kampani sa stal jediným poslancom, ktorý sa na základe preferenčných hlasov "prekrúžkoval" z nezvoliteľného 23. miesta na štvrté miesto na kandidátke SMK a znova získal mandát poslanca NR SR. Do 20. júla 2004 bol členom Zahraničného výboru NR SR a do 29. apríla 2004 pôsobil ako podpredseda Výboru NR SR pre európsku integráciu. Bol aj členom Stálej delegácie NR SR do Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (PZ OBSE) a členom Stálej delegácie NR SR v PZ RE.

Reklama

V prvých eurovoľbách na Slovensku 13. júna 2004 ho zvolili za poslanca Európskeho parlamentu za SMK na päťročné volebné obdobie. Dňa 20. júla 2004 mu zanikol mandát poslanca NR SR.

Bol členom Jednoty slovenských matematikov a fyzikov (JSMF), stal sa členom Slovenskej nukleárnej spoločnosti (SNUS), členom a čestným členom fyzikálnej spoločnosti Eötvösa Loranda v Maďarsku. Napísal asi 80 publikácií v oblasti neutrónovej fyziky, nízkej rádioaktivity, štiepenia jadier a vysokoškolské učebnice.

Árpád Duka-Zólyomi ovládal ruský, anglický a čiastočne nemecký jazyk. Bol ženatý a mal syna a dcéru.

map 20 mitt ed

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali