ÚLK o skrátenej nadstavbe: “Je to jediná možná alternatíva”

ÚLK o skrátenej nadstavbe: “Je to jediná možná alternatíva”

Bratislava 25. mája 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Únia ligových klubov (ÚLK) vydala v pondelok na svojej webstránke stanovisko k rozhodnutiu dohrať sezónu slovenskej futbalovej Fortuna ligy v skrátenom formáte. TASR ho zverejňuje v plnom znení, bez redakčných úprav:

Ilustračné foto

“Otvorené vyjadrenie ÚLK. Prečo skrátená nadstavba?

Reklama

Prezídium ÚLK prijalo na piatkovom zasadnutí jednu z alternatív termínovej listiny, ktorá vychádza z jednokolových nadstavbových častí. Nie každý s týmto rozhodnutím súhlasí.

Veľmi citlivo vnímame názory fanúšikov, vyjadrenia niektorých klubov… Kritiku berieme, plne si uvedomujeme, že 10-kolová plná nadstavba by bola zo športového pohľadu atraktívnejšia po všetkých stránkach. Takisto rozhodnutie o neúčasti fanúšikov na zápasoch nás bolí. Momentálne ale musíme akceptovať realitu dnešných dní. V konečnom dôsledku išlo totiž o jedinú možnú alternatívu, ako dohrať aktuálny ročník a zabezpečiť férový súboj o posledné európske pohárové priečky. Rozhodnutie odohrať skrátenú nadstavbu sa nerodilo ľahko, no nakoniec zvíťazilo u väčšiny klubov. Prečo? Je na to niekoľko dôvodov, prečo sa k nemu až 9 z 12 klubov priklonilo.

Reklama

 

Dôvod č. 1: Nie je povolená organizácia súťažných športových podujatí

Najzásadnejší fakt je, že doposiaľ nie je na Slovensku povolená organizácia súťažných športových podujatí, na rozdiel od okolitých krajín, kde majú reštarty súťaží úspešne za sebou. V Česku, Nemecku, Poľsku… Tu všade platia iné pravidlá ako u nás. Štvrtá fáza uvoľňovaní opatrení priniesla len teoretickú nádej, že začiatkom júna to bude možné aj u nás. Jasné pravidlá ale doteraz neexistujú. Plná nadstavba by bola z hľadiska napnutej termínovej listiny možná len v prípade, ak by sme Fortuna ligu reštartovali 6. júna. Ak Ústredný krízový štáb SR povolí organizáciu súťažných športových podujatí 3. júna (zatiaľ nie je isté, či sa tak stane), nebolo by možné reštartovať ligu už o 3 dni, keďže ide o profesionálnu a nie amatérsku súťaž. Treba povedať, že momentálne nevieme ani, či bude Fortuna ligu možné reštartovať 13. júna. Je to ale pravdepodobnejšie a skrátená nadstavba nám poskytuje dostatočný čas na prípravu aj v prípade opatrení, ktoré doteraz nie sú pre nás jasne určené.

 

Dôvod č. 2: Nemáme potvrdený Manuál organizácie stretnutí ani Medicínsky protokol

Reklama

ÚLK už na začiatku vypuknutia ochorenia COVID-19 na Slovensku a po prerušení Fortuna ligy zriadila Centrálny krízový štáb, ktorý má za úlohu pripravovať všetky legislatívno-právne, bezpečnostné a ekonomické aspekty dopadu ochorenia na najvyššiu slovenskú futbalovú súťaž. Okrem iného ÚLK vydala Manuál organizácie stretnutí a Medicínsky protokol, ktorý určuje pravidlá, za akých sa môže reštart Fortuna ligy uskutočniť. Všetky materiály sme poslali Úradu verejného zdravotníctva v dostatočnom časovom predstihu, doposiaľ ho však nemáme schválený ani pripomienkovaný. Tento krok už nie je na nás. Definitívne stanovisko musia dať orgány na úrovni štátu. Nevieme presne, či je v poriadku testovanie hráčov, ako sme ho navrhli. Nevieme, či môžeme organizovať zápasy tak, ako sme ich navrhli. Uvedený Manuál má takmer 30 strán a je vypracovaný na základe medzinárodných skúseností rešpektujúc slovenské prostredie. Či ale spĺňa všetky požiadavky, na to musia odpovedať príslušné orgány.

 

Dôvod č. 3: Napnutá termínová listina

Toto nie je výhovorka, ale fakt. Plná nadstavba by prichádzala do úvahy len vtedy, ak by sa nám Fortuna liga podarila reštartovať už 6. júna, od tohto dátumu by sa liga (vrátane zápasov Slovnaft Cupu) hrala nonstop vo formáte anglických týždňov, až do 18.7., s možným UEL play-off až v nasledujúcom týždni s výnimkou zo strany UEFA pre nahlásenie prípadného posledného účastníka UEFA Európskej ligy. Podstatným faktom totiž je, že do 20.7.2020 musíme UEFA nahlásiť pohárových účastníkov, teda tie mužstvá, ktoré si vybojujú účasť v predkolách Ligy majstrov a Európskej ligy, kde sa 1. predkolá majú štartovať 28.7.2020. Pohárová Európa je nielen športovou čerešničkou na torte celoročnej snahy klubu, ale aj výrazným zdrojom finančných príjmov. Tie môžu kluby využiť na infraštruktúru, posilnenie hráčskeho kádra, zlepšenie zázemia pre fanúšikov či marketing. V prípade reštartu o týždeň neskôr, teda 13.6., plná 10-kolová nadstavba už z termínového hľadiska nie je možná. Nepomohli by ani anglické týždne, keďže tri termíny vypĺňa Slovnaft Cup svojimi semifinálovými zápasmi a finále. Termín 20. júla posunúť už nemôžeme. Takú máme informáciu od UEFA. Je to „deadline“ aj pre okolité krajiny, preto s reštartom začali skôr. U nás to možné nebolo a zatiaľ ani nie je.

 

Reklama

Dôvod č. 4: Ekonomická a športová stránka

Kluby Fortuna ligy prirodzene zohľadňovali aj ekonomickú a športovú stránku. Po športovej stránke sa hrá v 5-kolovej nadstavbe systémom každý s každým raz. Kluby brali do úvahy aj fakt, že pri skrátenej nadstavbe budú mať väčší časový priestor na prípravu na novú sezónu, na vyriešenie všetkých neočakávaných športových otázok, ktoré prerušenie Fortuna ligy na 3 mesiace prinieslo. Tu treba spomenúť aj diskutovanú tému o nevypadávajúcom a nepostupujúcom z 2. ligy. Áno, športová stránka skráteným modelom utrpí, to nikto nespochybňuje. Na druhú stranu si treba uvedomiť ďalšie, hlbšie súvislosti. Na rokovaní Prezídia ÚLK bol prítomný predseda Asociácie klubov 2. ligy Peter Švec, ktorý prezentoval aktuálny stav v 2. lige, problémy niektorých klubov a ochotu prispôsobiť sa výsledku Prezídia. To, že nikto nepostúpi z 2. ligy, resp. nezostúpi z Fortuna ligy, má len odporúčací charakter. Definitívny verdikt prinesie Výkonný výbor SFZ, ktorý rozhodne až po stredajšom rokovaní riadiaceho orgánu 2. ligy. Na vysvetlenie, 2. liga a Fortuna liga musia ukončiť sezóny v rovnakom termíne vzhľadom k barážovým stretnutiam, čo vytvára ešte väčší tlak ako vo Fortuna lige na termíny odohratia všetkých kôl. To, že Prezídium svojim rozhodnutím znemožnilo priamy postup Banskej Bystrici, prípadne ďalšiemu klubu prostredníctvom baráže, rázne odmietame. Rezolútne odmietame aj otázky integrity, futbal sa k tejto téme ako jediný šport postavil veľmi zodpovedne. Oddelenie integrity SFZ úzko spolupracuje s UEFA a akékoľvek ovplyvňovanie výsledkov z rôznych dôvodov bude vždy riadne potrestané. Ekonomické dopady „koronakrízy“ sa, samozrejme, týkajú aj futbalu. V našej lige je výrazný rozdiel ekonomického potenciálu klubov. Práve preto niektoré kluby pristúpili k virtuálnemu vypredávaniu zápasov. Nie je to ľahké, keď významní partneri klubov musia sanovať straty vo svojich firmách. Napriek tomu, všetci deklarovali svoj plnohodnotný záujem robiť naďalej futbal na Slovensku. Po zohľadnení všetkých pre a proti, sa väčšina klubov rozhodla pre skrátenú nadstavbu. Ekonomický potenciál na úrovni ligy nemôžeme v žiadnom prípade porovnávať s Poľskom či napríklad Českom. Sme dvojnásobne menší trh ako napríklad náš západný sused. Napriek tomu sa ÚLK snaží zvyšovať hodnotu Fortuna ligy. Za posledné dve sezóny sa vďaka našim partnerom zvýšil príjem klubov z centrálneho marketingu a televíznych práv pre kluby o 70%.

 

Dôvod č. 5: Futbal bez divákov

Futbal sa hrá pre divákov. Emócie na štadióne po strelení gólu nič nenahradí. Či už pozitívne, alebo negatívne… Preto milujeme futbal. Okolité krajiny, ktoré majú reštart za sebou, hrajú bez divákov. Rovnaký scenár má platiť u nás. Nie je to ono a nebolo by to ono ani v plnej, ani v skrátenej nadstavbe. Za čo najskorší návrat fanúšikov na tribúny budeme určite bojovať spoločne so všetkými klubmi. Zatiaľ pracujeme na tom, aby každý pravý fanúšik svojho klubu videl svoj klub prostredníctvom TV alebo internetového prenosu. O presnom harmonograme zápasov budeme informovať, čo najskôr, po potvrdení TV prenosov.

 

Na našej lige nám záleží

Naša liga sa nikdy nevyrovná Bundeslige, Premier League ani iným svetovým ligám. Nebude celosvetovo najkvalitnejšia, ani najsledovanejšia, no je to naša liga, v ktorej dostávajú priestor mladí, talentovaní hráči, budúci reprezentanti. Futbal na Slovensku musí čeliť mnohým úskaliam. Nie je to jednoduché a ani súčasná situácia nie je jednoduchá. Napriek tomu tu ale futbal je. Ako jediný kolektívny šport ostal. Po vypuknutí ochorenia COVID-19 nepanikáril a v čase, keď mnohí vyzývali na okamžité zrušenie súťaže, sme zachovali chladnú hlavu, poctivo pracovali na všetkých alternatívach, koordinovali sa s európskymi partnermi, pripravovali všetko na reštart súčasnej sezóny a pokračovanie značky Fortuna liga v ďalších ročníkoch. Futbal vystúpil z tieňa ostatných športov a naplno deklaroval svoju výnimočnosť a silu. Aj v tomto je sila a čaro tohto športu. Na futbale nám záleží, práve preto sme vyvinuli maximálne úsilie o dohratie aktuálnej sezóny. Hľadali sme spolu s klubmi najlepšie možné riešenie v súčasnej situácii a našli sme ho.”

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

06:35

Dva bombové útoky islamistického hnutia aš-Šabáb v centrálnej časti Somálska zabili v utorok najmenej 53 ľudí, počet zranených nie je známy.

Pri jednom z útokov islamisti pred základňou Busley v provincii Dolný Šabel odpálili vozidlá naložené výbušninami. Pri následnej prestrelke podľa hovorcu somálskej vlády zahynulo desať islamistov a päť vojakov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali