Ukrajinskí vojaci sa vzdávajú povstalcom pri Debaľceve. Národná garda im strieľa do chrbta

Ukrajinskí vojaci sa vzdávajú povstalcom pri Debaľceve. Národná garda im strieľa do chrbta

Doneck, Debaľceve 18. februára 2015 (HSP-Petr David Josek)

 

Napriek prímeriu vojna na juhovýchode Ukrajiny pokračuje. Ukrajinská armáda stále ostreľuje Donecké letisko. Niektorí vojaci sa snažia prebojovať z obkľúčenia pri Debaľceve. Iní sa stovkami vzdávajú povstalcom. Národná garda im strieľa do chrbta

Velitelia mnohých dobrovoľníckych bataliónov uvedomujúc si, že sa prebojovať z obkľúčenia spolu s ťažkou technikou nepodarí, vydali rozkaz o likvidácii ťažkej techniky pred útokom a  prelomom frontu. Povstalci rokujú s ukrajinskými jednotkami a navrhujú, aby sa vzdali. Mnohí súhlasia. Tomuto procesu však bránia niektoré dobrovoľnícke batalióny a Národná garda. Vojakom, ktorí utekajú a vzdávajú sa, strieľajú do chrbta.

Reklama

Povstalci sa im snažia pomáhať a odvetnou paľbou odháňajú príslušníkov Národnej gardy a nedovoľujú im zabíjať vzdávajúcich sa vojakov ukrajinskej armády. Velitelia povstaleckých jednotiek hovoria o obrovskom chaose v radoch nepriateľa. Varujú pre nebezpečnými situáciami: ukrajinskí vojaci majú obmedzené množstvo nábojov a potravín, sú vyhladovaní, zúfalí, a preto sa môžu odhodlať na zúfalé činy. 

Prinášame našim čitateľom dve dnešné videá, ktoré absolútne jasné predstavujú súčasnú situáciu. Prvé video prezentuje epizódu charakteristickú pre tieto dni. Ukrajinskí vojaci sa vzdávajú, príslušníci Národnej gardy im strieľajú do chrbta a povstalci odvetnou paľbou im v tom bránia a umožňujú vojakom bezpečne dostať sa na pozície povstalcov. Tam sú pripravené autobusy, na ktorých vojakov hneď dopravujú do bezpečia.

Reklama

Je tam aj zaujímavý rozhovor s ukrajinským zajatcom. Novinárovi povedal, že sa spolu s kamarátmi chcel vzdať, ale vedenie armády vydalo rozkaz vzdorovať a odolávať povstalcom, koľko sa len dá. Jeden z povstalcov vytýka zajatcovi, že sa spolu s kamarátmi vzdal až potom, keď na nich zaútočili povstalci. Pripomína mu, že o deviatej večer s nimi rokovali o tom, že sa vzdajú, ale len čo sa povstalci otočili a chceli sa vrátiť na svoje pozície, ukrajinskí vojaci začali na nich strieľať a zabili niekoľko povstalcov. Až potom sa povstalci rozhodli zaútočiť.

Ďalší povstalec sa hnevá a hovorí, že v podobnej situácii, keď ich ukrajinskí vojaci takto oklamali a strieľali im do chrbta, aj keď sľúbili, že sa vzdajú, povstalci ich nemuseli vziať do zajatia a nechať ich žiť, ale aj tak im darovali život, nezabili zajatcov. Prichádza ďalšia partia z 10 ukrajinských zajatcov, ktorých počas intenzívnej prestrelky s Národnou gardou odvážajú do bezpečia.   

Na ďalšom videu televízny reportér prezentuje situáciu v tábore povstaleckej jednotky. Jej veliteľ s prezývkou Barmak prízvukuje, že ukrajinskí vojaci majú veľmi málo nábojov a potravín, sú vyhladovaní a vystresovaní, a preto môžu podniknúť zúfalé útoky. Prezradil, že po 20 dňoch bojov si príslušníci jeho jednotky oddýchli na základni iba 2 dni, ale nik sa nesťažuje. Podčiarkol, že jednotku stále dopĺňajú dobrovoľníci a že zásobovanie je celkom dobré. Prízvukuje, že čakajú na rozkazy vedenia povstaleckej armády.

Povstalci novinárovi prezradili taktiku ukrajinských vojakov: keď sa prebijú z obkľúčenia, prezlečú sa za civilov a utekajú na západ alebo aj na východ. Obávajú sa však, že sa mnohí potom zasa vrátia na front… Hovoria, že niektorí utekajú do Ruska, aby ich nevrátili do armády. Prízvukujú, že nech ukrajinskí vojaci v tomto prípade robia, čo chcú – len aby sa zasa nevrátili na front…

Reklama

Povstalecký snajper demonštruje svoju pušku, ktorú zmodernizovali domáci majstri. Vôbec neverí, že ukrajinská armáda dodrží prímerie. Tvrdí, že je to PR-akcia ukrajinského vedenia: keď povstalci obkľúčili ukrajinskú armádu pri Debaľceve, Kyjev začal hovoriť o prímerí a podpísal minské dohody, ale vôbec ich nedodržiava. Prízvukuje, že ukrajinské delostrelectvo ostreľuje okolité dediny, zabíja civilistov.

Povstalec Granit porozprával o tom, ako ukrajinské delostrelectvo z Gradov ostreľuje pozície povstalcov a okolité dediny.   

eu

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali