Ukrajinskí radikáli vyhodili do vzduchu stožiare elektrického vedenia a “odpojili” Krym od elektriny – ďalšia etapa blokády polostrova

Ukrajinskí radikáli vyhodili do vzduchu stožiare elektrického vedenia a “odpojili” Krym od elektriny – ďalšia etapa blokády polostrova

Simferopoľ, Cherson 25. novembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-str)

 

V piatok ukrajinskí radikáli v Chersonskej oblasti vyhodili do vzduchu dve podpery diaľkového elektrického vedenia. Výbuch roztrhal aj drôty tohto vedenia. V nedeľu výbuch zopakovali a úplne prerušili dodávky elektrickej energie na Krym

Na snímke vlajka krymských Tatárov na zničenom stĺpe vysokého napätia v dedine Čaplinka na Kryme
Na snímke vlajka krymských Tatárov na zničenom stĺpe vysokého napätia v dedine Čaplinka na Kryme

Kým po piatkovom výbuchu dodávky elektrickej energie na Krym boli obmedzené, v nedeľu, po druhom výbuchu boli úplne prerušené. Takmer celý polostrov Krym zostal bez elektriny, a preto krymský šéf Sergej Aksenov vyhlásil pondelok 23. novembra za voľný deň – aby sa dala aspoň čiastočne napraviť situácia a nevyvolával sa na pracoviskách chaos.

Reklama

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie vyhlásilo na polostrove stav núdze. Ruské médiá sa podrobne venovali tomuto prípadu a nevznikali žiadne pochybnosti, že stožiare diaľkového elektrického vedenia boli odpálené. Vicepremiér Republiky Krym Michail Šeremet pre tunajšie médiá povedal, že situácia je veľmi vážna, avšak vedenie polostrovu ju určite zvládne. Povedal, že sa na polostrove sa spoliehajú aj na pomoc Moskvy a viacerých ruských regiónov. Taktiež oznámil, že vďaka viacerým výkonným generátorom čiastočne sa podarilo obnoviť dodávky elektrickej energie a na polostrove nejaký čas budú pracovať v šetrnom  režime. Prízvukoval, že v podobnom režime polostrov vydrží najmenej 30 dní – kým postačí paliva pre generátory – a potom začne fungovať aj energetický most medzi kontinentálnou časťou Ruska a Krymom, ktorý sa v  súčasnosti horúčkovito buduje.

Na snímke zničený stĺp vysokého napätia v dedine Čaplinka na Kryme
Na snímke zničený stĺp vysokého napätia v dedine Čaplinka na Kryme

Ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn uviedol, že explózie prerušili štyri rozvodné línie vysokého napätia a výpadok elektriny postihol okrem Krymu aj dva okresy Chersonskej oblasti. Dodal, že kvôli podobným sabotážam hrozí prerušenie dodávok energie pre 40 percent obytných domov a podnikov v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti. Navyše v reálnom ohrození sa ocitlo aj niekoľko ukrajinských elektrární, ktoré mohli byť zastavené kvôli tomu, že jednoducho nebudú mať odberateľov energie. Vtedy ukrajinské tepelné elektrárne budú spotrebovať viac uhlia. V prípade blokády Krymu však Rusko môže zastaviť dodávky uhlia Ukrajine a potom tam nastane energetický kolaps. Vedenie ukrajinskej energetickej sústavy, preto hneď muselo prijať niekoľko mimoriadnych opatrení súvisiacich s obmedzením odberu energie.

Reklama

Volodymyr Demčyšyn síce avizoval, že onedlho diaľkové elektrické vedenie opravia, ale správy z juhovýchodnej hranice a mnohopočetné videá z miesta činu tomu akosi nenasvedčovali. Aj keď k týmto fakticky teroristickým činom oficiálne nik nepriznal, prístupu k podperám, oprávam stožiarov a elektrického vedenia a následnému obnoveniu dodávok elektriny na Krym zúfalo bránia ukrajinskí radikáli, nacionalisti, tatárski aktivisti, priaznivci Pravého sektoru a iní.

Práve títo aktivisti nepustili brigády opravárov, aby napravili poškodené vedenie. Nepomohla ani armáda: po viacerých tvrdých stretoch s „obrancami“ trosiek stožiarov vojaci odstúpili a nik nevie, kedy poruchu odstránia. Organizátori blokády Krymu nechcú, aby vedenie opravili a obnovili dodávky elektrickej energie na Krym. Ich logika je jednoduchá: keď už  blokáda, tak úplná.

V pondelok v obci Čongar Geničeského okresu Chersonskej oblasti sa uskutočnili rokovania vedenia Dneprovského energetického systému, Chersonských magistrálnych sieti a štátneho podniku Ukrenergo s organizátormi blokády Krymu o možnosti rekonštrukcii stožiarov a obnovenia dodávok elektrickej energie. Zatiaľ k dohode nedošlo a to aj napriek tomu, že samotný premiér Arsenij Jaceňuk rezolútne žiadal obnoviť dodávky energie.

Ak by aktivisti, ktorí bránia prístupu opravárov k stožiarom, ich predsa pustili, prvú linku diaľkového vedenia by sa podarilo opraviť v priebehu dvoch dní. O tom v rozhovore pre ukrajinské televíznu stanicu 17. kanál povedal riaditeľ oddelenia pre styky s verejnosťou a médiami spoločnosti Ukrenergo Zinovij Bucjo. Pripomenul, že jeho spoločnosť je zodpovedná za distribúciu elektrickej energie a je ochotná opraviť poškodené výbuchom stožiare a obnoviť dodávky. Nemôže však silou vyhnať organizátorov blokády Krymu a „oslobodiť“ stožiare – toto sú úlohy iných rezortov. Prezradil taktiež, že rokovania medzi energetikmi a organizátormi krymskej blokády pokračujú, ale výsledky sú vo hviezdach.

Napriek tomu, že niektoré ukrajinské médiá s nadšením popisovali, že organizátori výbuchov na Kryme nechali bez elektriny až 16 miliónov ľudí, tieto údaje, ako sa to v ukrajinských médiách často stáva, boli tak trochu prehnané. Tak veľký počet organizátori blokády polostrovu nemohli nechať bez elektriny aj z jednoduchého dôvodu, že celkový počet obyvateľstva na Kryme /1.1.2015/ je iba 2 294 888 ľudí. Čo sa týka kontinentálnej časti Ruska, tam nedošlo k žiadnym zmenám: dodávky elektriny tam zabezpečujú ruské podniky. Problémy nastali iba na polostrove Krym a v dvoch oblastiach Ukrajiny.

Reklama

Ministerstvo energetiky Ruska uviedlo realistickejšie čísla: v nedeľu večer bez elektriny na Kryme zostalo viac ako poldruha milióna ľudí – presnejšie 1,646 milióna /z toho takmer 250 tisíc v Sevastopoli/. Aj tak tieto čísla boli dosť hrozivé – je viac ako polovica  obyvateľstva polostrova. Od dodávok elektrickej energie bolo odrezaných viac ako 300 sociálne významných objektov – 150 škôl, 150 materských škôl, 40 kotolní a pod.

Dodnes polovicu krymských panelákov, rodinných domov, administratívnych budov  a podnikov „živia“ dieselové generátory. Naplno fungujú aj všetky štyri stanice „energetiky slnka“. Jedna z nich sa nachádza iba 3 kilometre od hlavného mesta – Simferopoľu. Na rozlohe 15 hektárov je umiestnených 33 tisíc slnečných modulov, ktoré vyrábajú 7,5 MWt elektrickej energie.

Výbuch v Chersonskej oblasti a následné zníženie dodávok elektrickej energie zapríčinilo veľké problémy pre mnohé energetické podniky na Ukrajine. Došlo k havarijnému zníženiu objemov dodávok niektorých ukrajinských jadrových elektrární. Tlačová  služba ukrajinského Energoatomu uviedla, že jadrové elektrárne Ukrajiny kvôli obmedzeniu dodávok vyprodukovali až o 10,56 milióna KWt/hod elektroenergie menej.

Na ministerstve vnútra Ukrajiny uviedli, že vyhodenie do vzduchu stožiarov diaľkového elektrického vedenia by sa dalo kvalifikovať ako teroristický čin. Napriek tomu ani vláda, ani armáda zatiaľ nedokázali presvedčiť organizátorov blokády Krymu, aby láskavo dovolili opraviť elektrické vedenie a obnoviť dodávky. Zatiaľ nik nevie, kedy sa vláda dohodne s organizátormi blokády.

Na Kryme sa samozrejme nemôžu spoliehať na to, či sa to stane skôr alebo neskôr, ale s nádejou sa pozerajú, ako ruskí stavbári budujú energetický most medzi polostrovom a kontinentálnou časťou Ruska. Dokončiť by ho mali o mesiac – týždeň pred Silvestrom. Krym sa úplne energeticky osamostatní od Ukrajiny o 2 roky, keď spustia do prevádzky štvrtý energetický blok Rostovskej jadrovej elektrárne.

Reklama

Prichádzajú aj prvé reakcie zo zahraničia. Hovorca nemeckého ministerstva zahraničia Martin Schaefer prezentoval oficiálnu pozíciu Berlínu. Podčiarkol, že prerušenie dodávok elektrickej energie na Krym, je to zločin, pretože porušuje platné dohody a ukrajinské orgány by mali súrne prešetriť celú vec a obnoviť dodávky energie. Zdôraznil, že útoky na verejnú infraštruktúru na Ukrajine sú zločinmi a že Berlín očakáva obnovenie dodávok elektrickej energie na Krym v najbližšom období.

Eugen Rusnák

 

Videá si môžete pozrieť tu:

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali