Ukrajinci rezignovali. Účasť na voľbách ani 50 %. V parlamente sedem strán

Ukrajinci rezignovali. Účasť na voľbách ani 50 %. V parlamente sedem strán

Kyjev 26. októbra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Oligarchovia a staré tváre zvíťazili

Podľa správy agentúry Ukrinform zo 07.15 h miestneho času zatiaľ vedie blok Ľudový front s 21,7 percentami. Na druhom mieste je Blok Petra Porošenka so ziskom 21,63 percenta hlasov. Agentúra upozorňuje, že doterajšie sčítanie naznačuje veľmi tesný rozdiel v počte hlasov týchto dvoch politických subjektov, ktoré si v doteraz zverejňovaných výsledkoch striedali prvé a druhé miesto.

Reklama
Na snímke muž vhadzuje hlasovací lístok do urny lístok vo volebnej miestnosti počas predčasných parlamentných volieb

Na treťom mieste je strana Svojpomoc, ktorá má 10,56 percenta hlasov. Štvrté miesto zatiaľ má Opozičný blok s 9,60 percentami a na piatom mieste skončila Radikálna strana Oleha Ľaška so 7,64 percentami.

Päťpercentnú hranicu nevyhnutnú pre vstup do parlamentu zatiaľ prekonala aj strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorú podporilo 5,87 percenta voličov. Ukrinform však upozorňuje, že v posledných hodinách Vlasť pri sčítaní hlasov stále stráca, zatiaľ čo sa posilňujú pozície strany Sloboda, ktorú podľa ranného sčítania od päťpercentnej hranice delí len jedna stotina percenta, keďže dosiahla už 4,59 percenta hlasov.

Reklama

 

Nacionalisti z Pravého sektora s minimálnou podporou mimo parlamentu

Medzi stranami, ktoré sa nedostali do parlamentu, sú komunisti (2,9 percenta hlasov) a nacionalistická strana Pravý sektor (2,4 percenta), informovala DPA. Účasť v dnešných parlamentných voľbách bola podľa ukrajinského spravodajcu Českého rozhlasu menšia ako v prezidentských voľbách, dosiahla necelých 50 percent.

 Ak sa odhady výsledkov potvrdia, prozápadné strany budú mať vyše dvojtretinovú väčšinu v 450-člennom jednokomorovom parlamente, Verchovnej Rade. Na rozdiel od predchádzajúcej komory, zvolenej v roku 2012 s päťročným mandátom, v ktorej dominovali proruské sily.

Porošenko vyjadril nádej, že predčasné voľby prinesú stabilitu krízou zasiahnutej krajine, kde bolo v konflikte s proruskými separatistami na východe zabitých vyše 3600 ľudí.

Reklama

Pozorovatelia však pochybujú, že nová vláda, ktorá by podľa očakávaní mohla vzniknúť už na budúci týždeň, bude schopná urobiť veľa pre ukončenie bojov. Pokojný priebeh volieb na Ukrajine dnes zabezpečovalo asi 84.000 policajtov, uviedlo ministerstvo vnútra.

Hlasovanie sa neuskutočnilo na východe krajiny, v oblastiach kontrolovaných separatistami, ktorých vodcovia vyhlásili vlastné voľby na 2. novembra. Voľby sa nekonali ani na Kryme, ktorý Rusko v marci anektovalo. V dôsledku týchto komplikácií sa neobsadí všetkých 450 parlamentných kresiel.

Nemecká poslankyňa Doris Barnettová, ktorá vedie pozorovateľskú misiu Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe povedala, že chýbajúce oblasti neovplyvnia legitímnosť volieb. A tí, ktorí tvrdia opak, sa pokúšajú diskreditovať a narušiť voľby, citovala ju ukrajinská tlačová agentúra Interfax.

 

Podľa Porošenka volebný výsledok je vyjadrením dôvery proeurópskemu kurzu. Odkaz od voličov je však iný – nebolo koho voliť

Reklama

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že parlamentné voľby na Ukrajine sa skončili bezprecedentnou podporou proeurópskemu smerovaniu krajiny. Vyše polovicu hlasov získali provládne strany, v parlamente budú mať ústavnú väčšinu, uviedol s odvolaním sa na odhady volebných výsledkov.

“Ukrajinský parlament získal od ľudí presvedčivé vyjadrenie dôvery,” citovala ho tlačová agentúra DPA. V skutočnosti hlasovalo len asi okolo 40 % voličov. Väčšina teda zostala doma a tiež tak vyjadrila postoj, ktorého odkaz je jasný – nebolo koho voliť. Do parlamentu kandidovali staré sváre a ešte viac oligarchov, ktorých sa Ukrajinci práve snažili Majdanom z politiky odstrániť, ďalej fašisti a nacionalisti.

Porošenko na tlačovej konferencii povedal, že v pondelok začne rokovať o vytvorení koalície v parlamente, informovala tlačová agentúra Reuters. Konečné výsledky dnešných volieb sa očakávajú do 10 dní, čo podľa prezidenta bude stačiť na dokončenie koaličných rokovaní. Zaviazal sa tiež, že bude nominovať na premiéra toho, koho mu navrhne koalícia, ktorá z rokovaní vzíde.

 

Podľa Tymošenkovej na Ukrajine vznikne prvý proeurópsky parlament

Moc na Ukrajine bola odovzdaná do rúk dvoch politických strán – Bloku Petra Porošenka a Ľudovému frontu premiéra Arsenija Jaceňuka. Uviedla to dnes, v deň predčasných parlamentných volieb, líderka strany Vlasť, bývalá predsedníčka vlády Julija Tymošenková, ktorú citovala agentúra TASS.

“Prvý raz za uplynulých 25 rokov sa na Ukrajine sformuje proeurópsky parlament,” povedala Tymošenková, ktorá výsledok vlastnej strany nekomentovala. Vlasť, ktorá získala menej než šesť percent, je však podľa jej slov pripravená podporiť novú vládnu koalíciu všetkými dostupnými prostriedkami a zdrojmi.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali