Ukrajina a Poľsko v diplomatickej roztržke kvôli obilnému embargu

Ukrajina a Poľsko v diplomatickej roztržke kvôli obilnému embargu

Kyjev/Varšava 3. augusta 2023 (HSP/rmx.news/Foto:screenshot twitter)

 

Šéf kancelárie poľského prezidenta Marcin Przydacz povedal, že Kyjev by mal prejaviť väčšiu vďačnosť za poľskú pomoc, informuje portál REMIX News

Šéf kancelárie poľského prezidenta Marcin Przydacz
Na snímke šéf kancelárie poľského prezidenta Marcin Przydacz

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo poľského veľvyslanca Bartosza Cichockého v súvislosti s výrokmi Marcina Przydacza, šéfa kancelárie poľského prezidenta, ktorý kritizoval Ukrajincov za nepochopenie postoja Poľska k ukrajinskému obilnému embargu.

Reklama

Przydacz povedal, že Poľsko musí v čase žatvy chrániť záujmy svojich poľnohospodárov a že Ukrajina už využila obrovskú podporu Poľska. “Bolo by dobré, keby si začala vážiť všetku pomoc, ktorú od Poľska dostala,” dodal Przydacz.

Počas stretnutia na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí sa poľský veľvyslanec Bartosz Cichocki nechal počuť, že Przydaczove poznámky o “ukrajinskej nevďačnosti” sú “neprijateľné”. V reakcii na to poľské ministerstvo zahraničných vecí ešte v ten istý deň neskoro večer požiadalo ukrajinského veľvyslanca, aby sa dostavil na ministerstvo a prediskutoval s ním výroky ukrajinských predstaviteľov.

Reklama

Poľský premiér Mateusz Morawiecki ostro reagoval na Twitteri. “Predvolanie poľského veľvyslanca, zástupcu krajiny, ktorá ako jediná zostala v Kyjeve v deň ruskej invázie, na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí sa nikdy nemalo stať. Nemalo by sa to diať, keď medzinárodné spoločenstvo čelí vojne a vzhľadom na obrovskú podporu, ktorú Poľsko poskytlo Ukrajine. Takéto chyby by sa nemali robiť. Budeme brániť dobré meno Poľska, našu bezpečnosť a nedovolíme, aby záujmy akejkoľvek krajiny boli nadradené záujmom Poľska,” napísal.

Reklama

Zástupca náčelníka generálneho štábu prezidenta Volodymyra Zelenského Andrej Sibiga predtým obvinil Poľsko, že v súvislosti s obilným embargom sleduje vlastné záujmy, a povedal, že snaha vyvíjať nátlak na Ukrajinu, ktorá je vo vojne, sa rovná zrade.

Sibiga vyjadril zdesenie nad akýmkoľvek náznakom, že Ukrajina je nevďačná za podporu, ktorú dostala, a obvinil Poľsko, že sa snaží využiť pomoc na realizáciu vlastných záujmov. “Za týchto mimoriadnych okolností vyvíjať na Ukrajinu nátlak, aby prijala poľské embargo na ukrajinské potraviny, znamená žiadať od nás, aby sme spáchali samovraždu výmenou za pomoc,” dodal.

Tvrdil tiež, že ukrajinskí muži a ženy položili svoje životy za spoločnú vec s Poľskom.

Mateusz Morawiecki a jeho vláda v súčasnosti lobujú u Európskej komisie, aby predĺžila embargo na vstup ukrajinského obilia na poľský, slovenský, maďarský, rumunský a bulharský trh do konca roka. Embargo sa má skončiť 15. septembra a Ukrajina lobuje za jeho zrušenie, aby mohla voľne predávať svoje produkty na všetkých trhoch EÚ.

Reklama

Poľsko v tomto spore zastáva názor, že pôvodne podporovalo otvorenie trhu pre ukrajinské obilie v reakcii na problémy, ktoré mala Ukrajina s vývozom cez svoje čiernomorské prístavy v čase vojny. Predpokladalo sa však, že obilie sa bude prepravovať cez poľské prístavy a ďalej do afrických a blízkovýchodných destinácií, ktoré sa nedajú dosiahnuť cez Čierne more.

Čiernomorské prístavy však začali vyvážať obilie z Ukrajiny v dôsledku dohody o obilí, ktorú s Ruskom vyjednala Organizácia Spojených národov. Medzitým ukrajinské obilie naďalej prúdilo do Poľska a namiesto toho, aby sa presunulo do iných krajín, zostalo v poľských silách. To rozzúrilo poľských pestovateľov obilia a viedlo k odstúpeniu poľského ministra poľnohospodárstva na jar tohto roku.

Viedlo to aj k tomu, že Poľsko uvalilo na Ukrajinu jednostranné obilné embargo, ktoré sa neskôr zmenilo na embargo EÚ zahŕňajúce päť členských štátov EÚ hraničiacich s Ukrajinou. Embargo však umožňuje tranzit ukrajinského obilia cez tieto krajiny do tých štátov EÚ, ktoré chcú ukrajinské obilie kupovať. Premiér Mateusz Morawiecki nedávno vyhlásil, že bez ohľadu na rozhodnutie Európskej komisie o obilnom embargu bude Poľsko v tomto zákaze pokračovať.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali