Bratislava 13. decembra (TASR) – Od roku 2013 nastanú podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniela Molnára zmeny pri označovaní kvality potravín Značkou kvality SK, ktorá bude mať dve úrovne. Súčasná Značka kvality SK sa stane stupňom Značka kvality SK Gold pre výrobky s nadštandardnými kvalitatívnymi vlastnosťami. Stupeň Značka kvality SK bude vyhradený pre slovenské výrobky, ktoré obsahujú 75 % slovenskej suroviny a výrobný proces sa realizuje na Slovensku.
"Od roku 2013 sa pripravuje zmena pri Značke kvality SK na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Budú dve úrovne Značky kvality SK. Základná úroveň Značky kvality SK zostane taká, ako je dnes – v bielo-modro-červenom vyhotovení. Bude označovať slovenské výrobky čiže výrobky vyrábané minimálne zo 75 % domácich surovín, pričom všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočniť na Slovensku. Zmenou bude, že výrobky súčasnej úrovne Značky kvality SK sa presunú do Značky kvality SK Gold, ktoré budú označené novým logom v zlatej farbe, čo bude garanciou nadštandardnej vlastnosti," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Molnár.
Dôkazom kvality slovenských výrobkov sú podľa neho udelené Značky kvality SK pre hydinové výrobky. V súčasnosti je ich udelených 14 pre hydinové výrobky a jedna značka pre vajcia. Na rok 2013 je podaných 24 žiadostí na udelenie Značky kvality SK.
Molnár pripomenul, že Značka kvality SK sa udeľuje od roku 2004 a predstavuje určitú garanciu najvyššej kvality poľnohospodársko-potravinárskeho výrobku na Slovensku.
Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny i producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.
UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.