UEFA požiadala o odklad prezidentských volieb a pohrozila bojkotom

UEFA požiadala o odklad prezidentských volieb a pohrozila bojkotom

Zürich 28. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ronald Zak)

 

Zásah sa odohral iba dva dni pred voľbami prezidenta FIFA

Európska futbalová únia (UEFA) zareagovala na korupčný škandál dva dni pred 65. kongresom FIFA v Zürichu žiadosťou o odloženie prezidentských volieb. V prvej reakcii vyjadrila “zaskočenie a smútok z rannej udalosti v Zürichu”, v neskoršom oficiálnom stanovisku riadiaceho orgánu európskeho futbalu už jej generálny sekretár Gianni Infantino požiadal o odklad a pohrozil bojkotom.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Sme pevne presvedčení, že volebný kongres by sa mal odložiť a prezidentské voľby zorganizovať o šesť mesiacov,” povedal Infantino vo Varšave, kde je v stredu na programe finále Európskej ligy UEFA 2015/2016 medzi Dneprom Dnepropetrovsk a FC Sevilla.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) označila zatknutie siedmich popredných funkcionárov za “ťažký moment”, no uviedla, že jej prezident Sepp Blatter po prepuknutí korupčného škandálu nezloží funkciu a voľby nového šéfa organizácie sa uskutočnia podľa plánu.

Reklama

“Rozhodne je to pre nás ťažký moment. No je to dobré pre FIFA. Potvrdzuje to, že sme na správnej ceste. Bolí to, nie je to jednoduché, ale je to správna cesta,” agentúra Reuters citovala hovorcu FIFA Waltera De Gregoria. Podľa jeho slov situácia neovplyvní prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia podľa pôvodného plánu v piatok počas kongresu organizácie v Zürich. Taktiež zdôraznil, že dva najbližšie svetové šampionáty budú organizovať Rusko (2018) a Katar (2022), tak ako boli zvolené.

Federálne ministerstvo spravodlivosti Švajčiarska v stredu v krajine zatklo sedem vysokopostavených funkcionárov pre podozrenie z korupcie a plánujú ich vydať americkým úradom, ktoré ich vyšetrujú. Miestne orgány zároveň v stredu otvorili vlastné trestné konania voči jednotlivcom v súvislosti s udelením práv na organizáciu majstrovstiev sveta v roku 2018 Rusku a 2022 Kataru.

Úrad generálneho prokurátora Švajčiarska taktiež informoval, že zadržali aj dáta a dokumenty z informačných systémov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Vyšetrovatelia chcú vypočuť desať členov Výkonného výboru FIFA, ktorí hlasovali o pridelení dejísk MS v roku 2010.

Ide pritom o samostatné vyšetrovanie, ktoré nie je priamo spojené s tým, ktoré odštartovali americké úrady v súvislosti so siedmimi zatknutými osobami.

V stredajšom vyhlásení švajčiarske ministerstvo informuje, že americké úrady podozrievajú zatknutých z prijatia úplatkov vo výške niekoľkých desiatok miliónov dolárov. Tých sa mali dopustiť v období od roku 1990 až doteraz.

Reklama

“Sedem futbalových funkcionárov zatkla dnes v Zürich polícia miestneho kantónu. Zatykače boli vydané na žiadosť amerických orgánov. Kancelária prokurátora pre východný obvod New Yorku vyšetruje tieto osoby pre podozrenie z prijatia úplatkov. Predstavitelia športových mediálnych spoločností a promotérskych firiem sú podozriví z toho, že platili futbalovým funkcionárom, delegátom FIFA a ďalším osobám z organizácií FIFA dokopy viac ako 100 miliónov dolárov. Predpokladá sa, že na oplátku získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike. Podľa amerických orgánov sa tieto zločiny pripravili na území USA a platby išli cez americké banky,” uvádza sa vo vyhlásení.

Zásah sa odohral iba dva dni pred voľbami prezidenta FIFA, v ktorých sa Blatter usiluje už o piate funkčné obdobie v rade. Jeho jediný protikandidát je jordánsky princ a súčasný viceprezident FIFA Ali bin Al-Hussein.

Vo väzbe je momentálne sedem futbalových funkcionárov – Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Jose Maria Marin, Julio Rocha, Costas Takkas, Jeffrey Webb a Rafael Esquivel. Všetkých by mali vydať americkým úradom. Tie oznámili, že obvinených je celkovo 14 osôb. Nie všetci z nich sa však nachádzajú v Zürichu.
Ďalší obvinenými sú Jack Warner z Trinidadu a Tobaga, Paraguajčan Nicolas Leóz, Američan Aaron Davidson, Brazílčan José Margulies, Alejandro Burzaco, Hugo a Mariano Jinkinsoví z Argentíny. V kauze sa už priznalo kvarteto mužov – bývalý americký člen FIFA Chuck Blazer, Warnerovi synovia Daryan a Daryll, člen exekutívy brazílskej marketingovej firmy Traffic Sports Jose Hawilla.

Ministerstvo spravodlivosti Švajčiarska v reakcii na korupčné škandály zablokovalo účty vo viacerých švajčiarskych bankách. Podľa vyjadrenia ministerstva ide o účty, cez ktoré sa mali realizovať úplatky. Vyšetrovatelia zaistili aj množstvo bankových dokumentov.

Kandidát na prezidenta princ Al-Hussein v reakcii na zatýkanie uviedol, že svetový futbal potrebuje nové vedenie. “Nemôžeme pokračovať v takejto kríze. FIFA potrebuje lídrov, ktorí budú riadiť, viesť a chrániť naše národné asociácie. Takých, ktorí pomôžu napraviť reputáciu a obnoviť dôveru stoviek miliónov futbalových fanúšikov,” citovala agentúra AP z oficiálneho stanoviska princa.

Reklama

Na stredajšej tlačovej konferencii amerických orgánov ministerka spravodlivosti Lorreta Lynchová uviedla, že korupčné konanie sa vyšetruje aj v súvislosti s organizáciou juhoamerického šampionátu Copa America v budúcom roku, ktoré sa majú konať na pôde USA prvýkrát v histórii. Korupčné konania sa dopustili funkcionári svetových konfederácií CONCACAF a COMNEBOL. Existujú korupčné indície aj s udelením organizácie MS 2010 v JAR. Podľa Lynchovej korupcia devalvuje FIFA najmenej 24 rokov.
Američania tiež potvrdili, že ich vyšetrovanie sa netýka volebných procesov pri udelení MS 2018 v Rusku a 2022 v Katare.

Šéf kriminálneho oddelenia amerického daňového úradu Internal Revenue Service (IRS) Richard Weber oznámil, že obžaloba má 47 bodov. “Skutočne ide o majstrovstvá sveta podvodov. Dnes sme ukázali FIFA červenú kartu. Dnes je dobrý deň pre futbalových fanúšikov na svete, dobrý deň pre boj s korupciou, prania špinavých peňazí a únikom daní. Futbaloví fanúšikovia by sa nemali báť, že funkcionári korumpujú ich šport,” citovala Webera agentúra DPA.

Švajčiarske úrady informovali, že šesť zo zatknutých mužov podnikne kroky k vydaniu do USA. Súhlasil s ním len jeden z nich, ktorého meno ale nezverejnili.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali