Veľká časť škôl prisľúbila svoju účasť. V pondelok sa bude ostro štrajkovať

Veľká časť škôl prisľúbila svoju účasť. V pondelok sa bude ostro štrajkovať

Bratislava 22. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Učitelia sa chcú počas štrajku zapojiť do dobrovoľníckych aktivít

Počas ohláseného štrajku učitelia nebudú sedieť doma. Chcú sa zapojiť do dobrovoľníckych aktivít. Informoval o tom Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá ohlásila na pondelok 25. januára ostrý, časovo neobmedzený štrajk.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Rozmýšľame nad rôznymi takými aktivitami, ako by sme napríklad mohli skrášliť nejaký verejný priestor. Budeme sa snažiť komunikovať s neziskovými organizáciami a nechceme rozhodne sedieť doma,” uviedol Kočan po štvrtkovom (21.1.) rokovaní s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smeru-SD). Učitelia sa zídu v pondelok aj na Námestí SNP v Bratislave, kde bude od 11.00 h prebiehať demonštrácia.

Ak sa cez víkend nič nezmení, časť učiteľov vstúpi v pondelok 25. januára do ostrého časovo neobmedzeného štrajku a niektoré školy zostanú zatvorené. Nespokojní učitelia sa totiž vo štvrtok nedohodli s ministrom školstva na splnení svojich požiadaviek.

Reklama

Štát žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

 

Účasť v štrajku potvrdilo 52 z 515 materských, základných a stredných škôl v Trenčianskom samosprávnom kraji

Do pondelkového (25. 1.) štrajku učiteľov sa podľa informácií zverejnených dnes o 10.22 h na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov zapojí v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) 52 materských, základných a stredných škôl.

Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová, účasť v pondelkovom štrajku nahlásilo 12 z celkového počtu 40 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Z nich šesť zostane úplne zatvorených, v štyroch vyučovanie obmedzia čiastočne a v dvoch sa bude vyučovať aj napriek štrajku.

Reklama

Účasť v štrajku potvrdilo aj 40 materských a základných škôl v Trenčianskom kraji. Podľa vedúcej odboru školstva Okresného úradu Trenčín Ivety Kováčikovej je momentálne v kraji 280 materských škôl (z nich šesť súkromných a dve cirkevné) a 195 základných škôl (z nich osem cirkevných a tri súkromné).

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Pôsobí na nich do 90.000 učiteľov.

 

Do štrajku sa zapájajú aj učitelia v bratislavskej Dúbravke, voľno dali dve školy

Zo štyroch základných škôl (ZŠ) v bratislavskej Dúbravke sa do celoslovenského štrajku Iniciatívy slovenských učiteľov zapájajú tri.

Reklama

“ZŠ Sokolíkova sa zapája najpočetnejšie, štrajkuje v nej 28 zamestnancov, 25. a 26. januára má tak riaditeľské voľno celá škola. Na ZŠ Beňovského podporuje štrajk 15 zamestnancov. Na 25. a 26. januára dala jej riaditeľka voľno pre 7. až 9. ročník, žiaci prvého stupňa i 5. a 6. ročníka budú mať vyučovanie podľa náhradného rozvrhu, v rozsahu štyroch vyučovacích hodín od ôsmej do dvanástej,” uviedla Lucia Marcinátová, hovorkyňa mestskej časti Dúbravka.

Podľa nej, školský klub detí na ZŠ Beňovského bude v prevádzke od 7. do 15. h. Školská jedáleň vydá riadne všetkým prihláseným stravníkom obedy od 12. do 14. h. Lyžiarsky výcvikový kurz je pre prihlásených žiakov tejto školy zabezpečený od 24. do 29. januára a bude prebiehať bez zmien.

Na ZŠ Pri kríži idú štrajkovať len štyria učitelia, škola tak funguje bez obmedzení. Z desiatich materských škôl (MŠ) sa do štrajku zapájajú len dvaja učitelia z MŠ Ožvoldíkova, prevádzky sa to však nedotkne.

“Ostatné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti sa do štrajku nezapájajú,” dodala Marcinátová.

 

V Malackách štrajk preruší vyučovanie na jednej základnej škole

Do ostrého štrajku učiteľov plánujú vstúpiť aj pedagógovia niektorých škôl v Malackách. Z ôsmich škôl v okresnom meste ostane pondelok (25.1.), podľa informácií na webe mesta, zatvorená Základná škola (ZŠ) Štúrova.

“Do štrajku sa rozhodla vstúpiť väčšina pedagogických zamestnancov školy,” uviedol pre TASR riaditeľ ZŠ Dušan Šuster. Oznam o prerušení prevádzky školy chce ZŠ na svoju internetovú stránku umiestniť dnes.

Avizovaný štrajk ovplyvní aj vyučovanie na ZŠ Dr. J. Dérera, kde sa k štrajku chystá pripojiť polovica pedagógov. “V pondelok 25. januára dostanú žiaci 9. ročníkov riaditeľské voľno, ostatné ročníky majú normálne vyučovanie,” informuje mesto na svojom webe.

Bez zmien bude vyučovanie prebiehať na ZŠ Záhorácka. Do štrajku sa podľa informácií samosprávy neplánujú v pondelok zapojiť ani Spojená škola Pribinova, Spojená škola sv. Františka Assiského, ani Základná umelecká škola. Žiadne oznámenie, ktoré by sa týkalo štrajku, nemá na svojej stránke ani Gymnázium, Ul. 1. mája.

Reklama

V súvislosti so súčasnou štrajkovou pohotovosťou a ohláseným štrajkom učiteľov sa k aktivitám Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) vyjadrila aj školská mestská rada a Komisia pre vzdelávanie, mládež a šport Mestského zastupiteľstva v Malackách. Vo vyhlásení podporujú požiadavky učiteľov smerujúce k lepšiemu finančnému ohodnoteniu ich práce a rovnako tiež k zvýšeniu výdavkov do oblasti vzdelávania.

 

V Žilinskom kraji sa do štrajku učiteľov zapojí 87 z takmer 400 škôl

V Žilinskom kraji sa podľa informácií Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapojí do štrajku učiteľov 87 z takmer 400 základných a stredných škôl.

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa do štrajku v pondelok (25.1.) alebo utorok (26.1.) vstúpi päť škôl – Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline (8 učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12 učiteľov), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13 učiteľov), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21 učiteľov) a Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (1 učiteľ). “V školách bude vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime bude len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši,” informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Reklama

Podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu bude od pondelka 25. januára zatvorená Základná škola (ZŠ) Limbová, v ktorej bude 24 učiteľov v neobmedzenom štrajku. “Ostatné školy fungujú v bežnom režime. Ak bude treba, k dispozícii je Centrum voľného času na Kuzmányho ulici v Žiline, ktoré zabezpečí alternatívny program počas školského vyučovania,” uviedol Čorba.

V Martine nahlásilo šesť základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, že sa v pondelok 25. januára pripojí k štrajku učiteľov, informovala hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

Do štrajku bolo o 10.17 h zapojených viac 10.500 učiteľov zo 622 škôl.

 

Budúci pedagógovia podporujú štrajk učiteľov

Reklama

Vedenie, pedagógovia a študenti Pedagogickej fakulty (PdF) Trnavskej univerzity (TU) podporujú protestnú akciu učiteľov. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré TASR poskytol dekan fakulty René Bílik.

“Dlhodobo so znepokojením sledujeme stav systému vzdelávania v Slovenskej republike a situáciu v regionálnom školstve. Ako vysoká škola, ktorá pripravuje učiteľov materských, základných a stredných škôl, sme každodenne konfrontovaní so znižujúcim sa počtom záujemcov o profesiu učiteľa a s faktom, že voľba učiteľského štúdia sa pre uchádzačov o štúdium na vysokých školách stále častejšie stáva až druhou, resp. poslednou voľbou,” píše sa vo vyhlásení. Ide podľa nich o dôsledok absencie koncepčnej štátnej vzdelávacej politiky a o dôsledok zhubnej predstavy, ktorá ráta s kvalitným vzdelaním bez kvalitných a spoločensky akceptovaných učiteľov.

„Preto podporujeme protestnú akciu kolegov z materských, základných a stredných škôl a ich požiadavky pokladáme za absolútne oprávnené,“ dodali pedagógovia a študenti fakulty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali