Trumpa kritizujú za zasahovanie do prípadu Stonea, prokurátori rezignovali

Trumpa kritizujú za zasahovanie do prípadu Stonea, prokurátori rezignovali

Washington 12. februára 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Harnik)

 

Americký prezident Donald Trump čelil v utorok novým obvineniam zo zneužívania moci po tom, čo ministerstvo spravodlivosti nerešpektovalo vlastných prokurátorov, ktorí žiadali prísny trest sedem až deväť rokov väzenia pre Trumpovho republikánskeho poradcu a blízkeho priateľa Rogera Stonea. Informovala o tom tlačová agentúra AFP

Na snímke Roger Stone

Ministerstvo spravodlivosti navrhlo nový trest – necelú polovicu z trestu pôvodne odporúčaného prokurátormi. Po tomto zvrate v situácii štyria prokurátori, ktorí mali na starosti Stoneov prípad, rezignovali.

Reklama

Navrhované zmiernenie bolo zrejme reakciou na Trumpov tweet z utorka večera, v ktorom zaútočil na dĺžku trestu odporúčanú prokurátormi.

Stone, ktorého vlani v novembri odsúdili za klamanie Kongresu a za ovplyvňovania svedkov, je dlhoročným Trumpovým spolupracovníkom a patrí do jeho okruhu blízkych ľudí.

Reklama

“Toto je príšerná a veľmi nespravodlivá situácia. V druhom tábore sa dejú skutočné zločiny, ale páchateľom sa nič nestane. Nemôžeme pripustiť takéto pochybenie vo výkone spravodlivosti!” napísal Trump na Twitteri.

Neskôr Trump poprel, že sa o prípade rozprával s predstaviteľmi ministerstva spravodlivosti, a znovu odsúdil návrh trestu.

“Myslím si, že odporúčanie trestu je absurdné,” uviedol novinárom.

Vplyvný predstaviteľ Snemovne reprezentantov Adam Schiff vyhlásil, že Trumpovo očividné zasahovanie je hrozbou pre právny štát.

“Išlo by o nehanebné zneužívanie moci, keby prezident Trump naozaj zasiahol tak, aby cez ministerstvo spravodlivosti zvrátil odporúčania prokurátorov,” napísal vo vyhlásení Schiff, ktorý viedol aj vyšetrovanie Trumpa v rámci procesu impeachmentu (ústavnej žaloby proti nemu).

Reklama

“Takýmto konaním by sa vyslal neklamný signál, že prezident Trump bude chrániť tých, čo klamú Kongresu, len aby zakryl svoje vlastné zneužívanie moci, a minister spravodlivosti (a zároveň generálny prokurátor) sa k nemu v tomto konaní pridá,” dodal Schiff.

Stone bol politickým poradcom Trumpa celé desaťročia a radil mu aj v jeho úspešnej prezidentskej kampani v roku 2016. Stonea zatkli v januári 2019 v jeho dome na Floride pre obvinenia vznesené vtedajším osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom, ktorý vyšetroval údajné zasahovanie Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016.

Stonea obvinili v súvislosti s výpoveďou z roku 2017 pred zákonodarcami z výboru Snemovne reprezentantov pre kontrolu tajných služieb, ktorý vedie práve Schiff. Tento výbor vyšetroval snahy Kremľa uškodiť Trumpovej volebnej súperke, demokratke Hillary Clintonovej. Stone bol obvinený, že klamal o tom, že bol sprostredkovateľom medzi Trumpovým volebným tímom a spoločnosťou WikiLeaks, ktorá na webe zverejnila hekermi ukradnuté dokumenty, škodiace počas kampane Clintonovej.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali