Trnavský samosprávny kraj poskytne priestory stredných škôl pre testovanie na COVID-19

Trnavský samosprávny kraj poskytne priestory stredných škôl pre testovanie na COVID-19

Trnava 28. októbra 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj, Milan Kapusta, Martin Baumann, SITA-Branislav Bibel)

 

Trnavský samosprávny kraj dáva k dispozícii priestory 22 stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti pre celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19

Jozef Viskupič, predseda, Trnavský samosprávny kraj
Na snímke Jozef Viskupič

Nachádzajú sa vo všetkých siedmich okresných mestách v kraji a v Šamoríne. Informoval o tom predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Kraj podľa neho vyčlení aj časť kapacity stredoškolských internátov pre vojenský a zdravotnícky personál, ktorý sa bude podieľať na testovaní v rámci operácie Spoločná zodpovednosť.

Reklama

Župa tiež podľa Viskupiča poskytne súčinnosť pri sústreďovaní dostupných informácií o zdravotníckych pracovníkoch, ktorí pôsobia na jej území. Tieto by mohli poslúžiť Okresnému úradu v Trnave nielen pre zabezpečenie celoplošného testovania, ale aj na koordináciu fungovania ústavných zdravotníckych zariadení.

Kraj zároveň aktívne rozširuje informácie o možnostiach zapojenia sa verejnosti do operácie Spoločná zodpovednosť. Okrem zdravotníkov, ktorí sa môžu prihlásiť cez centrálny elektronický formulár, sa župa podieľa na hľadaní a motivovaní dobrovoľníkov, ktorých potrebujú obce a mestá na administratívne zvládnutie testovania.

Reklama

Testovanie v rámci operácie Spoločná zodpovednosť sa uskutoční v dňoch 31. októbra a 1. novembra a druhé kolo 7. a 8. novembra, na celom Slovensku má byť k dispozícii približne 5 000 odberových miest. Aj keď operáciu organizačne zabezpečujú Ozbrojené sily SR, priestorové podmienky, ale aj personálne zabezpečenie je predovšetkým na pleciach samospráv.

 

Mesto Vranov nad Topľou chystá 17 odberných miest, jedno chce vytvoriť v priemyselnom parku

Mesto Vranov nad Topľou počíta pri celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 s vytvorením 17 odberových miest na svojom území. Kopírovať majú volebné okrsky

Ján Ragan
Na snímke zľava primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan

Otestovať by v nich mali takmer 20-tisíc obyvateľov vo veku od 10 do 64 rokov, ktorých mesto vedie vo svojej evidencii.

Ako informoval primátor mesta Ján Ragan, radnica sa snaží zabezpečiť aj jedno špeciálne odberové miesto v priestoroch priemyselného parku, ktoré by fungovalo na princípe drive-in.

Reklama

„Ak sa nám toto podarí, bude to veľká vec, pretože tam budú môcť ľudia prichádzať autami. Bude to priestor, kde bude dostatok vzduchu, bude to na otvorenom priestore a ľudia budú mať aj určité pohodlie, pretože budú čakať na výsledky v autách. A odľahčí to ostatné odberné miesta,“ zdôraznil Ragan.

Okrem prípravy odberných miest samospráva zháňa aj dobrovoľníkov na zabezpečenie testovania. „Víkendové testovanie bude náročná úloha aj pre naše mesto. Je s tým množstvo starostí a veľa vecí, ktoré nie sú úplne jasné. Po skrátení testovania na dva dni čakáme na ďalšie usmernenie, podľa ktorých budeme aktualizovať pokyny pre občanov,“ dodal primátor s tým, že informácie nájde verejnosť na webovej stránke aj sociálnych sieťach mesta.

Ako ďalej uviedol, mesto už od jari dôkladne dezinfikuje verejné priestory, autobusové zastávky, mestský mobiliár. Na tento účel vynaložilo doteraz 24-tisíc eur, v ktorých sú zarátané aj náklady na zakúpenie aerosolového prístroja, rúšok pre obyvateľov, ale aj dezinfekcie a roztokov. Radnica sa v týchto dňoch sústredí aj na vykonávanie dezinfekcie na verejných stojiskách, kde sú umiestnené nádoby na separovaný odpad. Firma nakladajúca s odpadom dezinfikuje po dohode s mestom smetné nádoby a radnica priestory stojísk, ktorých je celkovo 110. Podľa primátora komplexná dezinfekcia trvá približne dva dni.

„Ide v súčasnosti o exponované miesta. Niekto môže spochybňovať účinnosť tejto dezinfekcie a výdavky, ale myslíme si, že každá prevencia má svoj význam. Hoci predídeme možno len niekoľkým desiatkam prípadov, má to zmysel. Aj v tom, aby občania vnímali, že treba s COVID-19 bojovať a nič podceňovať,“ dodal Ragan.

 

Reklama
Mesto Nitra využije na testovanie aj školy, ale nie školské triedy

Mesto Nitra pripravilo 64 odberových miest pre celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19, z toho tri drive-in odberové miesta

Marek Hattas
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Marek Hattas (Za ľudí)

Tie budú v Agrokomplexe, pri futbalovom štadióne a pri ZSVS. Informoval o tom hovorca nitrianskej radnice Tomáš Holúbek. Dodal, že v niektorých lokalitách bude pôsobiť viac testovacích tímov. Napríklad v Agrokomplexe bude až šesť tímov, z toho štyri pre odbery z auta a dva pre peších.

Nitra využije na testovanie aj priestory škôl, nie však školské triedy.

„Ak sa testovanie bude konať v školách, tak iba v areáloch škôl, prípadne v školských telocvičniach, nie však v priestoroch, kde prebieha vyučovanie,“ povedal Holúbek. Samostatné miesto na testovanie bude zriadené v lokalite Orechov dvor, kde bývajú sociálne slabší obyvatelia Nitry.

Mestu Nitra sa prihlásili stovky ľudí, ktorí chcú pomáhať pri administratívnom zabezpečení testovania. Holúbek v tejto súvislosti povedal, že radnica so záujemcami priebežne komunikuje, nevylúčil však, že niektorým sa ozve až v priebehu piatka

Testovanie v rámci operácie Spoločná zodpovednosť sa uskutoční v sobotu 31. októbra a v nedeľu 1. novembra.

 

 Prešovský samosprávny kraj bude pomáhať pri testovaní s distribúciou i priestormi

Prešovský samosprávny kraj (PSK) je pripravený poskytnúť pomoc pri celoplošnom testovaní. Župa bude súčinná najmä pri distribúcii antigénových testov pre zariadenia sociálnych služieb, ako aj pri poskytnutí priestorov na testovanie

Milan Majerský, predseda, KDH
Na snímke Milan Majerský

Ako na svojom dnešnom zasadnutí konštatoval krízový štáb prešovskej župy, odberným jednotkám na území kraja budú k dispozícii budovy vo vlastníctve PSK.

Hovorkyňa PSK Daša Jeleňová informovala, že kraj eviduje zatiaľ oficiálne požiadavky na poskytnutie jedenástich stredných škôl pre vytvorenie štrnástich odberových miest.

Reklama

„Takmer v každom jednom okrese na odberové miesta budú slúžiť aj naše stredné školy, takže či už riaditelia alebo správcovia budov budú vždy súčinní s mestami a obcami, aby odbery prebehli hladko, tak ako má. Intenzívne komunikujeme aj s prednostami okresných úradov,“ uviedol v tejto súvislosti predseda PSK Milan Majerský.

Úlohou župy bude aj uskladnenie a následná distribúcia antigénových testov pre verejných i neverejných poskytovateľov sociálnej starostlivosti na území kraja.

„Zabezpečujeme celkovú logistiku niekoľko tisícok testov. Vnímame, že práve v domovoch sociálnych služieb musíme byť zvlášť ostražití, keďže aj tam narástli počty infikovaných. Stále ide o najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, kde je veľký nápor na ochranu zdravia i psychiku klientov, ale aj zamestnancov. Mnohí z nich fungujú mimo svojich rodín a dávajú svoju silu a energiu pre prijímateľov sociálnych služieb,“ dodal Majerský.

Kraj aktuálne eviduje ochorenie COVID-19 v dvanástich zariadeniach sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Oproti ostatnému zasadnutiu krízového štábu pribudli zariadenia vo Vranove n/Topľou, Bardejove a Snine. Jednotlivé prípady sú bez väčších ohnísk. Najhoršia situácia je v Domove sociálnych služieb v Sabinove, kde je v karanténe 124 prijímateľov klientov a zamestnancov zariadenia. V domove zaznamenali aj úmrtie dvoch klientiek pozitívne testovaných na COVID-19.

 

Reklama
Pripravené sú štyri odberové miesta v Trenčianskych Tepliciach, prihlásilo sa dostatok dobrovoľníkov

Mesto Trenčianske Teplice hlási pred víkendovým celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19 dostatok dobrovoľníkov ochotných pomôcť

Ako informovala Barbora Zajačková z mestského úradu, pre štyri odberné miesta je pripravených viac ako 30 dobrovoľníkov, pričom pomôcť sa chystá aj primátorka Zuzana Frajková Ďurmeková.

V Trenčianskych Tepliciach budú pripravené štyri odberové miesta, ktoré môžu obyvatelia i návštevníci využiť podľa slobodnej vôle či prístupnosti. Testovať sa bude na prízemí mestského úradu, v budove základnej umeleckej školy, v chodbe pri telocvični Základnej školy A. Bagara a okienkové testovanie je pripravené v priestoroch bytového družstva,” priblížila Zajačková.

“Som naozaj veľmi milo prekvapená z ochoty mnohých ľudí, kolegov i blízkeho okolia, ktorí sa nám už druhý týždeň ponúkajú s rôznymi formami pomoci. Zo zmätočných informácií sme v úvodnej fáze sami nevedeli, čo a ako bude naozaj reálne a uskutočniteľné. Dokopy máme zatiaľ 34 dobrovoľníkov, ich prerozdelenie budeme ešte spresňovať v týchto dňoch,” uviedla primátorka.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali