Trenčín 14. februára (TASR) – Zvýšenie úrovne podávania čapovaného piva k jedlám je hlavným cieľom premiérového ročníka medzinárodnej súťaže Trenčiansky pivný someliér. Pre študentov hotelových škôl dnes súťaž pripravila Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne.
"Mnoho ľudí si myslí, že pozícia čašníka je jednoduchá záležitosť a môže ju vykonávať ktokoľvek z ulice. Pokiaľ chceme udržať úroveň gastronómie, musia to byť odborníci a my sa snažíme ich rozvíjať po všetkých stránkach. Máme someliérov, baristov, barmanov a najnovšie sa orientujeme na pivných someliérov," povedala riaditeľka SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne Mária Hančinská s tým, že moderná gastronómia si vyžaduje rozširovať vedomosti aj v tejto oblasti.
Desať súťažiacich z Kežmarku, Liptovského Mikuláša, Přerova a Trenčína najskôr absolvovalo vedomostný test pozostávajúci z histórie, prípravy, skladovania a čapovania piva. V praktickej časti museli druháci a tretiaci hotelových škôl preukázať zručnosť v čapovaní svetlého a rezaného piva. Komisia pri praktickej úlohe hodnotila presnú mieru, pevnosť, kvalitu a výšku peny, správnosť čapovania piva, správny servis, estetický dojem a časový limit. "V budúcom roku chceme súťaž rozšíriť o podávanie jedál, pri príprave ktorých sa používa pivo," uzavrela Hančinská.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe videozáznam a fotoreportáž.