“Toto trestné stíhanie je čistá absurdita – bez obdoby!” Exposlanec Hrnko zvozil vyšetrovateľov z NAKA

“Toto trestné stíhanie je čistá absurdita – bez obdoby!” Exposlanec Hrnko zvozil vyšetrovateľov z NAKA

Bratislava 30. decembra 2021 (HSP/Foto:SITA-/Diana Černáková)

 

Bývalý poslanec Národnej rady, exšéf branobezpečnostného výboru a súčasný poradca predsedu NR SR Borisa Kollára – historik Anton Hrnko – vo štvrtok na sociálnej sieti publikoval svoj komplexný komentár ku kauze trestného oznámenia na poslancov obce Varín v súvislosti s pomenovaním ulice po Jozefovi Tisovi.

Anton Hrnko
Na snímke Anton Hrnko

Anton Hrnko v tejto spojitosti vyhlásil, že nad Slovenskou republikou začali viať “čudné vetry”. “V čase, keď vlády baltských štátov nechajú oslavovať estónskych, lotyšských a litovských hrdlorezov z SS (však podľa estónskej vlády nemali kde inde bojovať proti ruskej okupácii a boľševizmu; či do tohto boja patrilo aj masové vyvražďovanie židov a Rusov už skromne pomlčali); v čase, keď na Ukrajine oslavujú banderovských “hrdinov” v súzvuku s celou Európou i baštou demokracie USA. Pritom aj tí najsurovejší príslušníci PO HG boli úplní anjelici oproti radovým banderovcom. V čase, keď v susednom Maďarsku na piedestál národného hrdinu postavili M. Horthyho, prvého spojenca A. Hitlera pri rozvracaní európskeho poriadku, ktorý viedol k druhej svetovej vojne a hlavného zodpovedného za vykynoženie státisícov  maďarských židov a dvojnásobného agresora proti územiu Slovenska; v čase, keď E. Háchovi, protektorátnemu prezidentovi Č a M, ktorý v čase deportácií českých židov a vyvraždenia Lidíc a Ležákov na dvestotisícovej manifestácii v Prahe sľuboval vernosť A. Hitlerovi a tretej ríši, tak v tom čase slovenská NAKA vyšetruje desiatich poslancov zo zastupiteľstva mesta Varín z podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu ľudských práv. Avšak nie za to, čo spravili, ale za to, čo nespravili. Nerevidovali uznesenie ich predchodcov spred 30 rokov!”

Reklama

Odborník na históriu opakuje, že čudné to vetry vejú nad Slovenskom, nakoľko v čase, keď si NAKA na Slovensku nevšimne stavanie sôch predstaviteľovi maďarskej iredenty, tajnému agentovi maďarskej vlády, endemickému antisemitovi J. Esterházymu, hlasujúcemu za zmocňovací zákon, ktorým v septembri 1940 parlament zmocnil vlády vykonať všetko na odstránenie židov z verejného života, na základe ktorého bol prijatý Židovský kódex (J. Tiso ho nepodpísal), NAKA vyšetruje desiatich poslancov zo zastupiteľstva mesta Varín z podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu ľudských práv. “Avšak nie za to, čo spravili, ale za to, čo nespravili: Nerevidovali uznesenie ich predchodcov spred 30 rokov!” Rozhorčuje sa znovu bývalý zákonodárca Hrnko.

“Veru, hovorím si, čudné to vetry vejú nad Slovenskom. V čase, keď v SR postavia vo verejnom priestranstve sochu admirála M. Horthyho, prvého spojenca A. Hitlera pri rozvracaní európskeho poriadku, ktorý viedol k druhej svetovej vojne a hlavného zodpovedného za vykynoženie státisícov  maďarských židov a dvojnásobného agresora proti územiu Slovenska, NAKA vyšetruje desiatich poslancov zo zastupiteľstva mesta Varín z podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu ľudských práv. Avšak nie za to, čo spravili, ale za to, čo nespravili: Nerevidovali uznesenie ich predchodcov spred 30 rokov!,”

Reklama

Anton Hrnko vo svojom komentári na internete vysvetľuje príslušníkom polície z NAKA: “Žeby si NAKA nevšimla, že títo dvaja vyššie spomínaní páni sa stretli aj v Košiciach v novembri 1938, keď Košice na bielom koni prišiel okupovať regent M. Horty a vítal ho poslanec J. Esterházy? Žeby si NAKA nevšimla, že Esterházyho na trest smrti za vlastizradu odsúdil nielen ten istý Národný súd ako J. Tisa, ale aj riadny čsl. súd po tom, ako bol vydaný zo ZSSR do ČSR? Alebo zločiny v Európe a na Slovensku páchali iba Slováci? Alebo ešte horšie, majú plné gate stíhať na Slovensku iných okrem etnických Slovákov?” Pýta sa.

 

K meritu veci

Podľa Hrnka by bolo potrebné niečo povedať aj ku samotnému prezidentovi Tisovi. “Bol určite zložitá postava slovenských dejín. Ale ktorá postava slovenských dejín nebola zložitá? Ktorá osobnosť okrem G. Husáka bola vystavená takému enormnému vonkajšiemu tlaku, kde išlo o bytie a nebytie slovenského národa, ako J. Tiso? Pritom hodnotenie jeho osoby sa neodvíja od reálneho výskumu, ktorý by bol sine ira et studio. Takýto výskum na Slovensku okrem krátkeho obdobia rokov 1990 – 1991 nebol nikdy pripustený! Jeho hodnotenia vychádzajú z rozsudku Národného súdu, ktorý v jeho prípade bol typický politický proces, kde už dávno pred procesom bolo rozhodnuté, že bude “visieť”. O tom sú jasné dôkazy. Ak bol za niečo hrdelne potrestaný, tak to bolo za vedenie autonomistickej politiky a za to, že dokázal, že Slovensko môže existovať ako samostatný štát. Všetky ostatné veci, za ktoré bol súdený, boli podružné. Nemali zásadný vplyv na jeho odsúdenie.”

Ak chceme preto osobu J. Tisa spájať s hnutiami potláčajúcimi demokraciu a ľudské práva, podľa Antona Hrnka si musíme odpovedať na niekoľko otázok: “Po prvé, ľudová strana, v ktorej bol Tiso podpredsedom a neskôr predsedom bola 50 rokov vedúcou politickou silou Slovákov, bojujúcou za ich národné uznanie a právo na vlastnú samosprávu? Potláčal tento boj demokraciu a ľudské práva?”

Hrnko takisto upozorňuje, že Ľudová strana a osobne J. Tiso prevzala zodpovednosť za osudy národa v čase, keď demokratický poriadok v dôsledku politiky uzmierovania Hitlera zo strany Veľkej Británie a Francúzska v strednej Európe padol na kolená. “Demokrati ako Beneš, Hodža alebo Clementis zdúchli na Západ. Aký výber v tejto situácii, keď Slovensko ohrozovalo Maďarsko, Poľsko i Nemecko mal J. Tiso? Bolo vyhlásenie slovenskej samostatnosti 14. marca 1939 (za čo konkrétne bol Tiso obesený) v rozpore s nejakým právom? Bolo potlačením ľudských práv? Ak áno, tak akých?”

Reklama

Po tretie, Hrnko uznáva, že režim slovenského štátu určite nebol demokratický. “Nebol však ani fašistický. Bol autoritatívny. Miera potlačovania demokratických práv bola vyjadrená cca 3 500 zatvorenými do Ilavy (priemerná dĺžka internácie 2 týždne) a cca 5 000 rozsudkov za politické trestné činy v rokoch 1939 – 1944. Tiež s priemernou dĺžkou 2 týždne. Teda miera potláčania ľudských práv (aj pri dnešných návrhoch drakonických trestov za slovné prejavy) by mala byť porovnávaná nie s dnešnými kritériami, ale s možnosťou, ktorú poskytoval satelitný vzťah s Nemeckom (Slováci si ho nevybrali, boli doň sotení západnými veľmocami).”

“Po štvrté, najväčšou škvrnou na slovenskom štáte z rokov 1939 – 1945 je jeho účasť na deportácii väčšiny príslušníkov židovskej menšiny do vyhladzovacích táborov. Aj túto otázku riešil Národný súd. Nedokázal mu – okrem prejavu v Holíči, publikovanom v Slováku, ku ktorému sa Tiso nepriznal a ktorý ani nebol svedkami potvrdený – v tejto otázke nič hrdelného. Aj túto otázku treba riadne preskúmať. Fakt však zostáva, že Židovský kódex, na základe ktorého sa uskutočnili deportácie, odmietol podpísať.”

Následne Anton Hrnko komentoval slová jedného zo slovenských historikov, ktorý sa vyjadril, že Tiso nemôže byť vzorom pre dnešok. “S tým s ním plne súhlasím. Nemôže byť predsa vzorom pre politikov od Rezeša po Mikloša, lebo do politiky nešiel ryžovať a nič neukradol. Nemôže byť vzorom pre politikov od V. Širokého po J. Naďa, lebo pred sponzorujúcou mocnosťou sa ohýbal len toľko, čo musel, nie až tak, že by mu trčali topánky odniekadiaľ. Nemôže by vzorom…. ale nechajme to tak. Každý je za výkon svojej funkcie zodpovedný sám za seba.”

Doplnil, že v každom prípade z európskeho i národného hľadiska je toto trestné stíhanie podľa jeho názoru “čistá absurdita”. “Bez obdoby. Ak by došlo k trestnému stíhaniu, hlásim sa ako expert obhajoby. Rád by som videl pri obžalobe D. Kováča,” uviedol záverom exposlanec Hrnko.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali