To najdôležitejšie z Ukrajiny: Vývoz ukrajinského obilia z Odesy sa znova rozbehol

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Vývoz ukrajinského obilia z Odesy sa znova rozbehol

Bratislava 1. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/Libkos)

Aktualizované 1. októbra 2023 19:19

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina
Ilustračné foto

19:00 – Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy dnes povedal, že čaká na Bidenovu správu republikánskym kongresmanom, „nech vysvetlí, čo považuje za víťazstvo v konflikte na okrajine civilizácie, ako ho dosiahnuť, ako bude vláda podávať správy o predtým vynaložených peniazoch. .“

Reklama

 

18:10 – Biden v súvislosti so schválením dočasného rozpočtu USA bez prostriedkov pre Ukrajinu sľúbil, že podpora Kyjevu neprestane.

Reklama

Od Kongresu vrátane predsedu McCarthyho podľa neho očakáva samostatný návrh zákona na pomoc Ukrajine.

 

17:15 – Situácia na fronte 1. októbra 2023

Situácia na fronte 1. októbra 2023
Situácia na fronte 1. októbra 2023
Situácia na fronte 1. októbra 2023
Situácia na fronte 1. októbra 2023

16:45 – Víťazstvo strany Smer – sociálna demokracia v parlamentných voľbách na Slovensku môže mať vážne dôsledky pre celý východoeurópsky región. Najmä v otázke ukrajinského konfliktu, uvádza CNN.

Podľa televízie súčasná slovenská vláda podporuje tvrdé protiruské sankcie a poskytla značné množstvo zbraní ukrajinským ozbrojeným silám. Líder Smeru-SSD a potenciálny nový premiér Robert Fico je však proti pomoci Kyjevu a domnieva sa, že konflikt s Moskvou bol vyprovokovaný.

Reklama

Fico je navyše blízkym spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána, najmä pokiaľ ide o kritiku Európskej únie. Politici sa môžu spojiť, aby sa bránili proti Bruselu. Ak sa aj poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť podarí udržať sa pri moci, tento “blok potížistov EÚ” sa ešte posilní, upozorňuje CNN.

 

16:10 – Ukrajina dostala z Washingtonu varovanie, aby sa 45 dní vyhýbala akýmkoľvek korupčným škandálom v krajine.

Informoval o tom poslanec Najvyššej rady Jaroslav Železňak.

 

Reklama

15:50 – NATO zatiaľ neplánuje žiadne zmeny týkajúce sa rozmiestnenia jadrových zbraní na európskych základniach, uviedla Jessica Coxová, vedúca riaditeľstva aliancie pre jadrovú politiku, v rozhovore pre fínske noviny Ilta-Sanomat.

“Myslím si, že jadrové zbrane, ktoré Spojené štáty rozmiestnili v Európe, sú na dobrom mieste – tam, kde sa teraz nachádzajú. Nie je dôvod meniť ich umiestnenie,” poznamenala Cox.

Vysvetlila, že ak sa niektorá krajina NATO chce zúčastniť na jadrovej misii, mal by o tom blok diskutovať v rámci Skupiny pre jadrové plánovanie (NPG), najmä o tom, či by účasť tejto krajiny posilnila jadrovú bezpečnosť NATO, alebo by priniesla riziká.

“V blízkej budúcnosti sa neočakávajú žiadne zmeny,” zopakovala Jessica Cox.

 

15:30 – Zelensky dal jednému z práporov AFU čestný názov na počesť zakladateľa OUN Jevhena Konovalca.

Reč je o 131. samostatnom prieskumnom prápore armády, ktorý má teraz stužku “pomenovanú po plukovníkovi Jevhenovi Konovalcovi”, informuje tlačová služba prezidenta.

Konovalec, bývalý člen vlády Simona Petľuru, stál pri zrode “Ukrajinskej vojenskej organizácie” a neskôr “Organizácie ukrajinských nacionalistov”, ktorú neskôr viedol Stepan Bandera.

V máji 1938 bol Konovalec zabitý agentom NKVD Pavlom Sudoplatovom. Je zaujímavé, že prápor “pomenovaný po Sudoplatovovi” bojuje na strane ruskej armády v Záporožskej oblasti.

 

Reklama

15:00 – Západní predstavitelia neponúkli Kyjevu, aby sa vzdal boja o územia výmenou za členstvo v NATO. Uviedol to námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Jevhen Perebejnos.

“Chcem potvrdiť, že zo strany NATO ani iných našich západných partnerov neboli žiadne oficiálne návrhy, aby sa Ukrajina vzdala území výmenou za iné kroky,” povedal.

Podľa neho takéto výzvy môžu zaznieť neoficiálne, od expertov, novinárov, ale od orgánov spojeneckých krajín takéto výzvy nezazneli.

Uviedol tiež, že pozvanie Ukrajiny do NATO na samit Aliancie v roku 2024 bude závisieť od situácie na bojisku.

“Čím viac okupovaných území sa Ukrajine podarí oslobodiť, tým silnejšia bude jej pozícia z hľadiska integrácie do NATO. Preto naši obrancovia bojujú okrem iného aj o našu budúcnosť v Severoatlantickej aliancii,” – dodal Perebejnos.

Reklama

Pripomeňme, že viacerí západní experti a bývalí politici – najmä bývalý minister zahraničných vecí Henry Kissinger – navrhovali zaviesť formulku “NATO výmenou za územia”.

 

14:30 – Rusko zvýšilo silu 25. armády, ktorá bojuje na smere Liman-Kupjansk. Oznámil to hovorca východnej skupiny AFU Iľja Jevlaš.

Podľa jeho údajov malo predtým zoskupenie 12 tisíc ruských vojakov, teraz ide o viac ako 17 tisíc.

Rozprával aj o “wagnerovcoch”, ktorí sa objavujú na fronte (hlavne pri Bachmute).

Reklama

“Sú to dosť zriedkavé prípady, evidujeme niekoľko doslova takých, že prichádzajú na nejaké veliteľské, inštruktorské pozície, ale už nenesú žiadnu taktickú hrozbu a nebudú viac niesť”, – povedal Jevlaš.

 

14:10 – Jurij Ignat, hovorca vzdušných síl AFU, sa obáva, že Rusko “vylepšilo” drony Geran-2 a “ich zostrelenie sa stalo ešte ťažším”.

Podľa neho bezpilotné lietadlá sú teraz “lepšie chránené” pred elektronickým bojom a ruské bezpilotné lietadlá teraz môžu obnoviť komunikáciu so satelitom po tom, ako opustia dosah zariadení elektronického boja.

 

14:00 – Nemocnica americkej armády začala prijímať vojakov zranených na Ukrajine

Ide o hlavné zdravotnícke centrum americkej armády v Nemecku, nemocnicu Landstuhl. Väčšina zranených sú Američania. Podľa denníka The New York Times sú to dobrovoľníci alebo slúžia na základe zmluvy v AFU.

Reklama

Publikácia k tomu uvádza: “hoci je ich zatiaľ málo – k dnešnému dňu iba 14 – znamená to nový pozoruhodný krok v prehlbovaní americkej účasti v konflikte.”

Noviny píšu, že na ukrajinskom fronte môže byť ešte niekoľko stoviek občanov USA: “Neznámy počet z nich bol postrelený, zasiahnutý delostrelectvom, zasiahnutý mínami alebo inak zranený v boji. Asi 20 z nich bolo zabitých.”

Noviny uvádzajú, že AFU sa čoraz viac mení na jednu z armád bloku NATO.

A takýto úprimný záujem o Američanov slúžiacich v AFU môže naznačovať, že ide o amerických vojakov. A tí majú nárok na kvalitnú zdravotnú starostlivosť zo strany Pentagónu.

 

13:30 – Podľa služby MarineTraffic je v ukrajinských vodách Čierneho mora aktívny pohyb obchodných lodí.

Práve teraz smerujú do odeských prístavov štyri plavidlá plaviace sa pod vlajkami rôznych krajín.

Reklama
pohyb obchodných lodí
Pohyb obchodných lodí

13:10 – Ukrajinský dron zaútočil na parkovisko ruských vrtuľníkov v Soči, informovali ukrajinské médiá s odvolaním sa na zdroje z Hlavného riaditeľstva rozviedky.

Miestne kanály Telegramu majú k dispozícii videozáznam príletu dronu nad neidentifikovaným územím.

 

12:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ozbrojené sily RF na doneckom smere odrazili desať útokov AFU a teritoriálnej obrany v okolí Andrejevky, Kleščejevky, Krasnogorovky a Kurďumovky;

– ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky útočných skupín AFU a 12. brigády špeciálnych síl Azov pri Krasnoj Dibrovoj a Serebrijanskom lese;

– Straty AFU na doneckom smere dosiahli viac ako 150 príslušníkov vojenského personálu;

Reklama

– Ozbrojené sily RF potlačili činnosť dvoch ukrajinských DRG na Chersonskom smere;

– Ozbrojené sily RF zasiahli raketovú a delostreleckú zbrojnicu AFU pri Snegirevke v Mykolajivskej oblasti;

– Ruské jednotky odrazili štyri útoky teroristických skupín AFU v oblasti Prijutnoje v Záporožskej oblasti;

– ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinské útočné lietadlo Su-25 pri Kleščejevke;

– boli odrazené dva útoky AFU v smeroch Rabotin a Verbovoje v Záporožskej oblasti;

– Ruské ministerstvo obrany po prvýkrát informovalo, že AFU stratila elektronickú prieskumnú stanicu Plastun v Doneckej oblasti;

– ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili päť striel HIMARS MLRS a bombu JDAM a zničili 37 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Reklama
vojna
Zóna poškodenia dlhého dosahu

11:30 – Rusko údajne maľuje siluety strategických bombardérov na leteckej základni Engels, aby oklamalo satelity NATO a ukrajinské drony.

K tomuto záveru dospela publikácia WarZone po preštudovaní satelitných snímok.

Snímky, ktoré získala spoločnosť PlanetLabs, “zobrazujú dvojrozmerné obrazy”, z ktorých jeden sa zdá byť dokončený, zatiaľ čo druhý sa zdá byť čiastočne dokončený.

“Je celkom možné, že ide o nejakú nízkoprofilovú látku/plátno alebo inú nástrahu, ktorá však nemá takmer žiadny vertikálny rozmer, takže ide pravdepodobne o farbu,” uvádza sa v dokumente.

lietadlo
Snímky, ktoré získala spoločnosť PlanetLabs, “zobrazujú dvojrozmerné obrazy”, z ktorých jeden sa zdá byť dokončený, zatiaľ čo druhý sa zdá byť čiastočne dokončený.

11:00 – Britský premiér Sunak odmietol návrh svojho ministra obrany Sheppa vyslať britský vojenský personál na Ukrajinu.

Sunak jeho vyjadrenia označil za “nepravdivé informácie”. Povedal, že britskí vojaci cvičia Ukrajincov v Spojenom kráľovstve.

Podľa neho sa situácia môže zmeniť až po skončení bojov.

Reklama

“Minister obrany mal na mysli, že jedného dňa v budúcnosti je celkom možné, že časť tohto výcviku budeme vykonávať na Ukrajine. Je to však na dlhšie obdobie, nie tu a teraz – nie sú žiadni britskí vojaci, ktorí by boli vyslaní bojovať v súčasnom konflikte,” povedal premiér.

 

10:15 – Dmitrij Medvedev: “Počet idiotov v radoch vedení krajín NATO rastie.

Jeden novodobý kretén – britský minister obrany – sa rozhodol presunúť britské výcvikové kurzy pre ukrajinských vojakov na územie samotnej Ukrajiny. To znamená, aby sa ich inštruktori stali legitímnym terčom pre naše ozbrojené sily. Dobre si uvedomujúc, že budú nemilosrdne zničení. A nie ako žoldnieri, ale ako britskí špecialisti NATO.

Ďalší hlupák – šéf nemeckého výboru pre obranu s ťažko vysloviteľným priezviskom – požaduje okamžite dodať chochobanderovcom rakety Taurus, aby kyjevský režim mohol podnikať útoky na ruské územie s cieľom oslabiť zásobovanie našej armády. Vraj je to v súlade s medzinárodným právom. No v tom prípade by boli údery na nemecké továrne, kde sa tieto rakety vyrábajú, v úplnom súlade s medzinárodným právom.

Reklama

Koniec koncov, títo hlupáci nás aktívne tlačia k tretej svetovej vojne….”

 

9:45 – Ukrajinské ozbrojené sily stratili niekoľko desiatok ľudí pri neúspešných útokoch na výbežok Vremjorskij, uviedol poradca vodcu DĽR Jan Gagin.

V Novomajorskej oblasti, ako spresnil poradca, je situácia už niekoľko dní pokojná a AFU nepodnikla žiadne aktívne akcie. Je to spôsobené aktívnou prácou ruského delostrelectva na nahromadených živej sile a technike v tejto oblasti a veľkými stratami, ktoré ukrajinská strana utrpela v posledných týždňoch.

 

8:50 – Ukrajina má právo zasiahnuť Rusko západnými zbraňami. Uviedla to šéfka výboru nemeckého Bundestagu pre obranu Marie Strack-Zimmermannová.

“Medzinárodné právo umožňuje Ukrajine zaútočiť na vojenské objekty na území agresora. Úplne bez ohľadu na to, kde boli zbrane vyrobené a kto ich poskytol,” povedala poslankyňa zo Slobodnej demokratickej strany v rozhovore pre vydanie mediálnej skupiny Funke.

Dodala, že okrem iného ide o Krym.

“Útok Ruska na Ukrajinu je v rozpore s medzinárodným právom. To, že sa Ukrajina bráni, je v súlade s medzinárodným právom. To zahŕňa aj útok na ruské pozície. Tým sa zabráni tomu, aby boli každý deň vypustené stovky rakiet namierených na Ukrajinu,” dodala Strack-Zimmermannová.

Zároveň vyzvala kancelára Olafa Scholza, aby neodkladal rozhodnutie dodať Ukrajine riadené strely Taurus. Rozhovor s Zimmermannovou má názov: “Putin sa príliš bojí jadrovej bomby”.

Na toto vyhlásenie reagovala Ruská federácia. Podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev v tomto prípade pohrozil “údermi na nemecké továrne”.

“Šéf nemeckého výboru pre obranu s ťažko vysloviteľným priezviskom – požaduje, aby sme okamžite dodali chobotničanom rakety Taurus, aby kyjevský režim mohol uskutočniť údery na ruské územie s cieľom oslabiť zásobovanie našej armády. Vraj je to v súlade s medzinárodným právom. Nuž, v takom prípade budú údery na nemecké továrne, kde sa tieto rakety vyrábajú, plne v súlade s medzinárodným právom,” povedal Medvedev.

 

8:00 – V Spojené kráľovstvo skúma možnosť umiestnenia svojej armády na Ukrajine s cieľom cvičiť ukrajinské ozbrojené sily.

“Dnes som hovoril [s vedením britského generálneho štábu] o potenciálnom presunutí výcviku bližšie [k ukrajinským hraniciam] a tiež na samotnú Ukrajinu. Myslím si, že najmä na západe krajiny je teraz príležitosť zabezpečiť, aby sa viac vecí robilo na mieste, a to nielen výcvik. Ako vidíme, napríklad [britská obranná spoločnosť] BAE presúva svoju výrobu do krajiny,” povedal šéf obrany krajiny Grant Shapps pre The Sunday Telegraph. – Bol by som rád, keby aj iné spoločnosti robili to isté a prispievali k tomu, takže hádam dôjde k presunu výcviku armády a výroby [zbraní a munície] priamo v krajine.

Reklama

 

7:40 – 30. septembra 2023. Hlavné z ruského pohľadu:

– Putin predniesol blahoprajný prejav pri príležitosti Dňa zjednotenia nových regiónov s Ruskom. Hlava štátu najmä poznamenala, že Rusko sa stalo ešte silnejším vďaka obyvateľom nových regiónov a obranou Donbasu bránime samotné Rusko, bojujeme za suverenitu a duchovné hodnoty

– Rusko už investovalo do Chersonskej oblasti viac, ako Ukrajina investovala za 30 rokov členstva regiónu, povedal predseda regionálnej vlády Andrej Alexejenko

– Medvedev uviedol, “že ŠVO” bude pokračovať dovtedy, kým nebude “nacistický kyjevský režim úplne zničený”, a že súčasťou Ruska budú ďalšie nové regióny

– Strack-Zimmermann, šéf obranného výboru Bundestagu a lobista nemeckých obranných koncernov, obhajoval dodávanie Kyjevu rakiet Taurus na údery proti Rusku

– Systém protivzdušnej obrany nad Belgorodom a Belgorodskou oblasťou fungoval, vzdušné ciele na prístupe k mestu boli zostrelené, povedal gubernátor Gladkov. Ministerstvo obrany spresnilo, že protilietadlové raketové systémy zostrelili o 3:45 nad Belgorodskou oblasťou deväť striel z viacnásobného raketometného systému Uragan

– Podľa ruského ministerstva obrany za posledných 24 hodín ukrajinské jednotky v Severokaukazskom vojenskom okruhu na všetkých smeroch stratili približne 700 padlých a zranených vojakov, ruské skupiny vojsk zničili 8 jednotiek ukrajinskej obrnenej techniky, 14 samohybných a ťahaných húfnic.

 

7:20 – V súlade s plánmi, o ktorých sa diskutuje s armádou, budú na Ukrajine po prvýkrát umiestnené britské jednotky.

V rozhovore pre denník The Telegraph to oznámila nová britská ministerka obrany Granny Shappsová.

Uviedol, že prebiehajú rozhovory s cieľom presunúť výcvikový program pod vedením Spojeného kráľovstva “na Ukrajinu”.

Domnieva sa, že by to bolo efektívnejšie ako “spoliehať sa na základne Spojeného kráľovstva a ostatných členov NATO”.

 

7:10 – V noci došlo k útoku na Uman v Čerkaskej oblasti.

Reklama

Úrady v regióne informovali o útoku dronu na priemyselný objekt a sklady s obilím.

Bezpilotné lietadlá zaútočili aj na Kryvyj Roh, kde bol zasiahnutý objekt infraštruktúry.

 

7:00 – Biden uviedol, že dočasný rozpočet pre vládu USA, ktorý podpísal, aby sa vyhol shutdownu, neobsahuje finančné prostriedky na podporu Ukrajiny.

“Hoci drvivá väčšina Kongresu silne podporuje Ukrajinu, v tejto dohode nie sú žiadne nové finančné prostriedky na pokračovanie tejto podpory,” povedal Biden.

Zároveň uviedol, že USA “nemôžu za žiadnych okolností dovoliť, aby sa americká podpora Ukrajine prerušila. Očakávam, že predseda Snemovne reprezentantov McCarthy zachová svoj záväzok voči ukrajinskému ľudu a zabezpečí, aby poskytol podporu potrebnú na pomoc Ukrajine v tomto kritickom období.”

Aby podpora pre Ukrajinu mohla pokračovať, musí teraz Kongres schváliť samostatný zákon.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali