To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinci tvrdia, že prekonali prvú líniu ruskej obrany

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinci tvrdia, že prekonali prvú líniu ruskej obrany

Kyjev 30. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko, telegram)

 Aktualizované 30. augusta 2023.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Havária lietadla šéfa wagnerovcov Jevgenija Prigožina
Na snímke nákladné autá a žeriav opúšťajú miesto havárie súkromného lietadla, ktoré malo patriť Jevgenijovi Prigožinovi

19:55 – Nemecko poskytlo Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci.

Reklama

Informovala o tom webová stránka nemeckej vlády.

Balík obsahuje 10 tankov Leopard 1A5, jeden radar TRML-4D, 16 prieskumných bezpilotných lietadiel Vector, štyri tankové transportéry HX81 a viac ako 13 miliónov kusov munície do ručných zbraní.

Reklama

 

19:50 – Rusko a KĽDR “aktívne vedú” rozhovory o potenciálnej dohode o zbraniach, ktorá by poskytla významné množstvo munície pre rôzne typy zbraňových systémov vrátane delostrelectva.

Vyplýva to z nedávno zverejnených správ amerických spravodajských služieb, uviedla CNN.

Správa o potenciálnej dohode prichádza napriek verejným vyhláseniam Severnej Kórey, ktoré hovoria o opaku.

Bidenova administratíva v stredu uviedla, že je naďalej znepokojená tým, že oba znepriatelené štáty vedú rozhovory o zbraniach, a že po ceste ruského ministra obrany Sergeja Šojgua do Severnej Kórey minulý mesiac navštívila Pchjongjang druhá delegácia ruských predstaviteľov na následné rokovania o jadrových zbraniach.

Reklama

Okrem druhej delegácie si ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un vymenili listy, v ktorých sa “zaviazali rozšíriť bilaterálnu spoluprácu”, ako uviedol John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie Rady pre národnú bezpečnosť.

“Sme naďalej znepokojení tým, že KĽDR naďalej zvažuje poskytnutie vojenskej podpory ruským silám na Ukrajine, a dnes máme nové informácie, o ktorých sa môžeme podeliť, že rokovania o zbraniach medzi Ruskom a KĽDR aktívne napredujú. Po týchto rozhovoroch by v nasledujúcich mesiacoch mohli pokračovať rokovania na vysokej úrovni,” povedal Kirby.

“V rámci týchto potenciálnych dohôd by Rusko dostalo od KĽDR značné množstvo a niekoľko druhov munície, ktorú ruská armáda plánuje použiť na Ukrajine. Tieto potenciálne dohody by mohli zahŕňať aj dodávky surovín, ktoré by pomohli ruskej obrannej priemyselnej základni,” dodal Kirby a prisľúbil, že USA podniknú priame kroky na uvalenie sankcií na všetky subjekty zapojené do potenciálnej dohody, a vyzval Pchjongjang, aby rokovania zastavil.

 

19:47 – Hlavné informácie z večerného hlásenia ukrajinského generálneho štábu:

Reklama
  1. Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v ofenzívnych operáciách v smere na Melitopol a upevňujú sa na dosiahnutých hraniciach.
  2. Došlo k 35 vojenským stretom.
  3. Neboli zaznamenané žiadne významné zmeny v situácii na Volyňskom, Polesskom, Severskom, Slobodskom, Kupjanskom, Avdejevskom a Chersonskom smere.
  4. Ruská armáda uskutočnila 30 raketových a 52 leteckých úderov a 35 ostreľovaní MLRS.
  5. Letectvo AFU uskutočnilo 14 úderov. Protivzdušná obrana zničila 28 riadených striel a 15 úderných bezpilotných lietadiel Shahed-136/131.

 

18:27 – Mobilný operátor Kyivstar: “400-tisíc hrdinov už nikdy nezdvihne telefón”

K tejto vete z reklamného videa charitatívnej kampane ukrajinského mobilného operátora pribudla ďalšia veta: “Položili životy za Ukrajinu”. Video už bolo vymazané, ale na internete sa stále nachádzajú jeho kópie.

Pri tejto príležitosti Vladimir Rogov, predseda hnutia Sme spolu s Ruskom, kladie prirodzenú otázku: “Hovoríme o celkových stratách alebo len medzi predplatiteľmi Kyivstar?”

V skutočnosti čelíme “vojne do posledného Ukrajinca” v celej jej kráse. Reálny obraz dopĺňajú údaje z ukrajinských zdrojov, podľa ktorých sú straty AFU na aktívnom fronte 200 – 500 zabitých a 500 – 1500 zranených denne.

Napriek tomu si treba uvedomiť, že mobilizačný potenciál Ukrajiny vôbec nie je vyčerpaný, hoci sú problémy s náborom regrútov do AFU a úrovňou ich výcviku. Podľa viacerých expertov môže mobilizačná rezerva kyjevského režimu stále dosahovať 1,5 milióna ľudí.

Je zrejmé, že západní páni Ukrajiny nebudú váhať poslať ich všetkých na porážku. A totálnu mobilizáciu považujú za poslednú šancu na záchranu svojho projektu “Ukrajina”.

 

17:41 – Ministri obrany EÚ rokovali o možnosti zvýšiť počet ukrajinských vojakov, ktorí sa budú cvičiť v rámci výcvikovej misie EÚ, keďže plánovaný stav sa naplní do konca októbra.

Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrel na tlačovej konferencii po neformálnom zasadnutí ministrov.

Reklama

Borrel pripomenul, že v rámci výcvikovej misie EÚ, ktorá “mala skutočný vplyv a realizovala sa bezprecedentne rýchlo”, sa stanovil cieľ vycvičiť 30 tisíc ukrajinských vojakov do konca roka 2023.

“Misia už vycvičila 25 tisíc ukrajinských vojakov. Do konca roka dosiahneme cieľ 30-tisíc vojenských osôb, ktorý bol stanovený na koniec októbra … A navrhol som ministrom, aby sme do konca roka zvýšili cieľ misie na 40-tisíc vojakov,” povedal.

 

17:40 – Moskva ponúka Ankare alternatívu k obchodu s obilím: dodávku 1 milióna ton ruského obilia do Turecka na ďalšie spracovanie a prepravu do štátov, ktoré ho potrebujú.

Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí, kde sa takáto alternatíva označuje za “optimálnu”.

Reklama

Uvádza sa, že ministri zahraničných vecí Ruska a Turecka Sergej Lavrov a Hakan Fidan plánujú prerokovať podrobnosti tejto iniciatívy a možnosti jej realizácie.

Lavrov má zároveň v úmysle upozorniť svojho tureckého kolegu, že po vypovedaní dohody o obilí 18. júla Rusko považuje všetky lode smerujúce na Ukrajinu za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu.

Predtým sa uvádzalo, že turecký minister zahraničných vecí uskutoční od 31. augusta do 1. septembra pracovnú návštevu Ruska a stretne sa s ruským ministrom zahraničných vecí.

Prezidenti Erdogan a Putin budú 4. septembra rokovať.

 

Reklama

16:19 – Dodávky munície z EÚ na Ukrajinu postupujú pomaly, uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkura, informoval portál Tagesschau.

Zo sľúbeného milióna kusov bolo doteraz odovzdaných len 226 000 nábojov.

Podľa neho Ukrajina denne vystrelí približne 6 000 nábojov, zatiaľ čo Rusko v dňoch špičky vystrelí 60 000 až 70 000 nábojov.

 

16:02 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zasiahli kontrolné a prieskumné body AFU

– Ruské jednotky zničili až 60 vojakov AFU v smere na Krasnolimansk;

Reklama

– Ruské jednotky odrazili útok útočnej skupiny 42. mechbrigády AFU v oblasti Serebrjanského lesa;

– AFU stratila do 120 vojakov a húfnice D-20 a D-30 v južnom doneckom smere;

– Ruské ozbrojené sily odrazili deväť útokov ukrajinských útočných skupín v okolí Rabotina a Verbového;

– Ruské ozbrojené sily odrazili päť útokov ukrajinských ozbrojených síl pri Belogorovke, Zajceve a Krasnogorovke, pričom straty nepriateľa dosiahli 380 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky AFU v smere na Kupjansk, pričom straty nepriateľa za deň dosiahli 100 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľstvo operačnej skupiny Doneck pri Rovnom v DĽR a komunikačné centrum 24. mechanizovanej brigády AFU;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli muničné a palivové sklady námornej brigády AFU pri Prečistovke v DĽR;

Reklama

– AFU v záporožskom smere stratila až 85 vojakov, tank, 3 delostrelecké systémy M777 a 3 húfnice M119, ako aj SAU Gvozdika, Bogdana a AS-90.

 

15:53 – Situácia na frontoch 30. augusta 2023

Situácia na frontoch 30. augusta 2023
Situácia na frontoch 30. augusta 2023

 

15:47 – Rádio Sloboda zverejňuje nové detailné zábery člnov, ktoré boli nainštalované v blízkosti Krymského mosta.

Z publikácie vyplýva, že môžu byť čiastočne ponorené, keďže hĺbka v tomto mieste nepresahuje 2 – 4 metre, a v budúcnosti budú použité ako základ bariéry proti morským dronom.

člny blízko Krymského mosta

 

Reklama
člny blízko Krymského mosta

 

15:42 – Ukrajinské ozbrojené sily prerazili opevnenia “Surovikinovej línie” pri Rabotine v smere na Melitopol, uviedol vojenský analytik BILD Julian Röpke.

Hovoríme o línii betónových “dračích zubov” v smere na Verbovoje.

Podľa Röpkeho sa k nim včera priblížila AFU a už dnes sa jej podarilo preraziť.

“To znamená, že “dračie zuby” zadržiavali ukrajinských vojakov len asi jeden deň,” povedal expert.

Podľa jeho údajov v tej istej oblasti AFU postúpila 2 km východne od obce Novoprokopovka.

Generálny štáb AFU hlásil úspechy v tomto smere už dva dni po sebe.

Reklama

Rusi zároveň popierajú, že ukrajinské jednotky obsadili Rabotino (tvrdia, že ruská armáda zostáva v južnej časti obce), že prekonali prvú líniu ruskej obrany a že postupujú smerom na Novoprokopovku a Verbovoje.

Konkrétne to uviedol Ruskom menovaný “šéf” Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij.

 

14:30 – Existujú rôzne verzie havárie biznis lietadla Jevgenija Prigožina, vrátane “povedzme úmyselného zverstva”, povedal Dmitrij Peskov novinárom.

Dodal, že nehodu bude vyšetrovať samotné Rusko, o medzinárodnom vyšetrovaní nemôže byť ani reči. Takto Peskov komentoval správu brazílskeho Centra pre výskum a prevenciu leteckých nehôd (CENIPA), ktoré uviedlo, že Moskva mu oznámila, že haváriu zatiaľ nebude vyšetrovať podľa medzinárodných noriem.

“Okolnosti sú teraz iné, takže v tomto prípade ide o úplne inú situáciu práve pri tejto leteckej havárii,” uzavrel Peskov.

 

Reklama

13:55 – Ukrajinci prestali veriť oficiálnym médiám.

“Zjednotené” provládne ukrajinské televízie majú dôveryhodnosť len 18 %. A hlavným zdrojom pravdivých informácií je dnes pre Ukrajincov Telegram – 56 %.

Zo západných internetových platforiem je YouTube na 4. mieste 19 %, obľúbená platforma ukrajinských “vlastencov” FB je na 6. mieste s výsledkom 10 %, zvyšok je na úrovni štatistickej chyby….

Z toho vyplýva nádej, že čím ďalej, tým viac Ukrajincov bude dostávať pravdivé informácie o situácii v krajine a na fronte.

Výsledky prieskumu

 

Reklama

13:45 – Západné médiá ukazujú mapy a tvrdia, že ukrajinským ozbrojeným silám zostáva k moru 70 kilometrov. Pripomeňme si, že v Rabotine za tri mesiace prešli niekoľko kilometrov a prišli o niekoľko divízií. Ako a čím sa AFU chystá ísť na Krym alebo k Azovskému moru?

Takisto, ak necháme bokom južný úsek, na zvyšku frontovej línie útočí najmä ruská armáda, je tam viac rusmi obsadených území, ako obsadili Ukrajinci v protiofenzíve.

Včera som v rozhovore s kolegami navrhol, aby sme si spomenuli, čo sa stalo pred tromi mesiacmi, keď sme očakávali mohutnú ofenzívu AFU, mali sme obavy. A teraz vidíme, že ukrajinská armáda obsadila niekoľko kilometrov pri Rabotíne, ani nie 10 – 15.

Teraz už myslíme na ruskú ofenzívu a tá ukrajinská sa vyčerpáva.

Verbovoje, Rabotino: Rusi do protiofenzívy neprešli, išlo iba o protiútoky na útočiace urkajinské jedntotky, aby im spôsobili straty, aby im zabránili získať oporu na dôležitej línii. To je taktický útok. AFU neobsadila žiadnu výšinu, stojí v nížinách, ale to im nedáva žiadne taktické výhody, okrem toho, že v Rabotíne paľbou atakovali ruské pravé krídlo. To vytvára problémy pre obranu: ruskí vojaci hovoria, že dodávky zásob a vynášanie ranených musia robiť pod nepriateľskou paľbou.

Nepriateľ má však oveľa väčší problém: ich skupina, ktorá sa vkínila, má zásobovacie trasy ostreľované z dvoch alebo troch strán. Ak neobsadia prvú rusku obrannú líniu, ktorá je vzdialená niekoľko kilometrov v kopcoch na juhu, žiadne zisky neudržia. AFU sa bude musieť vrátiť na pôvodné obranné línie, aby neutrpela straty v palebných vreciach.

Údaj o 40-tisícovom počte na tomto smere zodpovedá skutočnosti, súdiac podľa počtu brigád. V Záporoží môžu byť ukryté ďalšie rezervy, o ktorých nevieme.

Tento úsek drží ruská 58. armáda plus 810. brigáda, niekoľko jednotiek 22. zboru. To je asi 25 000 mužov.

Ukrajinská armáda potrebuje ďalších vojakov a požiadala o ďalšiu vlnu mobilizácie. Nakoľko je reálne, aby Kyjev zmobilizoval 500 000 ľudí? Pokúsia sa o to. Myslím si, že zmobilizujú 200 000 ľudí. Ale psychika ukrajinských občanov už nemôže vydržať takýto počet obetí.

 

12:32 – Putin neustále a okamžite dostáva všetky informácie o špeciálnych operáciách a masívnych útokoch dronov, povedal Peskov.

V súvislosti s nočnými udalosťami v Pskove prezidentský hovorca uviedol, že vojenskí experti pracujú a zisťujú trasy, aby mohli prijať opatrenia na zabránenie takýmto útokom.

 

11:58 – Štyri ukrajinské výsadkové lode sa opäť pokúsili vylodiť na Kryme, tvrdia ruské blogy.

Stalo sa tak včera neskoro večer, údajne ich spozorovali 100 kilometrov od Krymu, a keď boli 60 – 70 kilometrov od nich, vzlietlo do vzduchu ruské lietadlo a zasiahlo ich.

Reklama

Lode sa potom otočili a začali odchádzať smerom k Hadiemu ostrovu.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že jeden čln AFU bol zničený v predchádzajúci deň východne od Zmeinija.

Ukrajina sa k tejto informácii nevyjadrila.

 

11:34 – Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že počas nočného útoku dronov boli v Pskove zničené štyri transportéry Il-76 a poškodený bližšie nešpecifikovaný počet. Uviedol pre médiá Andrej Jusov.

Pripomeňme, že Rusko oficiálne potvrdilo poškodenie dvoch lietadiel.

Miestna verejnosť napísala, že dve lietadlá boli zničené a štyri poškodené.

 

11:23 – Ruské ministerstvo obrany opäť tvrdí, že východne od ostrova Zmeiny bol zničený rýchly čln AFU.

Údajne ho zasiahlo lietadlo Su-30.

Nedávno ruské ministerstvo obrany vydalo rovnaké vyhlásenie. Vtedy GŠO uviedlo, že ich čln zostal nepoškodený a zasiahnuté bolo samotné lietadlo Ruskej federácie.

 

11:12 – V Brjanskej oblasti bol zostrelený ďalší dron, uviedol gubernátor Alexander Bogomaz. Neboli zaznamenané žiadne obete ani škody.

Hlava regiónu nešpecifikovala, kde bol dron zostrelený.

 

Reklama

10:48 – Ruskom menované “orgány” Krymu potvrdili výbuchy v Džankoj.

Tvrdia, že práve v obci Volnoje prebieha plánované ničenie munície.

 

10:41 – Rusko oznámilo Brazílii, že ju v súlade s medzinárodnými pravidlami nezapojí do vyšetrovania havárie brazílskeho lietadla Embraer, pri ktorej zahynul Prigožin a jeho sprievod.

Agentúru Reuters o tom informovala brazílska agentúra pre vyšetrovanie leteckých priestupkov.

Agentúra poznamenala, že Ruská federácia nie je povinná viesť takýto postup, ale Brazílčania by sa chceli zúčastniť na vyšetrovaní, ako im bolo odporúčané.

Uvádza sa, že brazílske lietadlo Embraer Legacy 600 má dobré výsledky v oblasti bezpečnosti. V prevádzke je ešte približne 800 takýchto lietadiel, preto má Brazília záujem o vyšetrovanie, aby sa predišlo budúcim incidentom.

 

10:00 – V médiách sa objavili nové podrobnosti o vyšetrovaní podkopania plynovodu Nord Streams, v ktorom je za hlavného podozrivého označená Ukrajina.

Podľa denníka Le Figaro prenájom jachty Andromeda, z ktorej boli údajne nastražené výbušniny, zaplatila varšavská cestovná kancelária Feeria Lwowa, ktorej šéfkou je 54-ročná Nataliya A., ktorá žije v Kyjeve.

Aj jeden z členov posádky bol identifikovaný ako Ukrajinec. Istý Valerij K. si jachtu prenajal na falošný moldavský preukaz totožnosti.

Údajne ide o kariérneho vojenského dôstojníka prideleného k 93. mechanizovanej brigáde AFU.

Der Spiegel tvrdí, že šesťčlenná posádka, ktorá zahŕňala bojových plavcov a lekára, konala na rozkaz priamo od Zalužného.

Niektoré západné krajiny medzitým údajne vedeli o ukrajinskom pláne a pravdepodobne sa ho snažili odradiť.

 

Reklama

09:40 – Pri nálete bezpilotného lietadla na letisko Pskov boli zničené dve lietadlá Il-76 a štyri ďalšie boli poškodené, informovala ruská verejnoprávna agentúra Baza.

Po útoku vznikol na letisku požiar, ktorý hasilo viac ako 50 pracovníkov ministerstva pre mimoriadne situácie. Všetky lety na 30. augusta boli zrušené.

 

09:07 – Generálny štáb AFU si opäť nárokuje úspechy juhovýchodne od Orechova.

“Na smeroch Novodanilovka – Novoprokopovka a Malá Tokmačka – Verbovoje mali úspech a upevňujú sa na dosiahnutých hraniciach,” uviedol hovorca generálneho štábu Andrej Kovaľov.

Včera bolo informované aj o úspechoch v smere Verbovoye, ktorý je východne od Rabotína.

 

08:56 – Po nálete dronu v Brjansku bola poškodená strecha budovy Vyšetrovacieho výboru, ale dokumenty a dôkazy sú neporušené, uviedla agentúra.

 

08:51 – Pokusy Ukrajiny zaútočiť na ruské územie pomocou bezpilotných lietadiel sú patovou situáciou, v ktorej sa ukrajinské orgány nachádzajú. Uviedla to oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Podľa jej slov “agónia kyjevského režimu, tupá nenávisť, hnev a absencia akejkoľvek perspektívy vo vlastnom vývoji viedli k tejto teroristickej činnosti”.

 

08:45 – Vladimir Putin zablahoželal Alexandrovi Lukašenkovi k narodeninám. Bieloruský prezident sa dnes dožil 69 rokov.

Putin v liste uviedol, že spoločným úsilím budú krajiny schopné prekonať všetky ťažkosti a zabezpečiť ďalšie posilnenie mnohostrannej rusko-bieloruskej spolupráce.

 

08:21 – “Dnes boli nad Brjanskom zostrelené štyri bezpilotné lietadlá.

V dôsledku zničenia jedného z nich boli vyrazené okná v budove Vyšetrovacieho oddelenia Vyšetrovacieho výboru pre Brjanskú oblasť. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete,” uvádza sa vo vyhlásení Vyšetrovacieho odboru.

 

08:11 – Kyjevská prokuratúra zverejňuje fotografiu podniku v kyjevskej štvrti Ševčenkovskij, ktorý bol zasiahnutý počas nočného raketového útoku.

Údajne tam zahynuli dvaja ochrankári.

Podľa ministerstva vnútra územie zasiahli trosky zostrelenej rakety.

Kyjevská prokuratúra zverejňuje fotografiu podniku v kyjevskej štvrti Ševčenkovskij, ktorý bol zasiahnutý počas nočného raketového útoku
Kyjevská prokuratúra zverejňuje fotografiu podniku v kyjevskej štvrti Ševčenkovskij, ktorý bol zasiahnutý počas nočného raketového útoku

07:53 – Počas nočného útoku na Ukrajinu bolo zostrelených všetkých 28 riadených striel a 15 zo 16 útočných bezpilotných lietadiel, uviedol hlavný veliteľ Valerij Zálužnyj.

28 rakiet Ch-101/Ch-555/Ch-55 odpaľovaných zo vzduchu bolo vypálených z 11 lietadiel strategického letectva Tu-95ms z oblasti Kaspického mora a Engelsu.

16 úderných bezpilotných lietadiel Šáhid-136/131 z južných a severných smerov (Primorsko-Achtarsk, Kursk).

Vzdušné ciele boli zničené v Kyjevskej, Čerkaskej, Odeskej a Nikolajevskej oblasti.

 

07:52 – Veliteľ pozemných síl Syrskyj označil situáciu na východe za zložitú.

“Naše jednotky naďalej zadržiavajú ofenzívu nepriateľa na kupjansko-limanskom smere. Najúpornejšie boje prebiehajú v oblastiach Raigorodka a Kovalevka, kde sa nepriateľ napriek stratám snaží prelomiť obranu našich jednotiek, pričom využíva útočné oddiely na obrnených vozidlách. Zároveň sa nepriateľ preskupuje, privádza nové jednotky z územia Ruskej federácie s cieľom zvýšiť počet a bojovú účinnosť svojich jednotiek,” povedal Syrskyj.

Na Bachmutskom smere sú jednotky AFU niekoľkokrát denne vystavené protiútokom. Intenzívne boje prebiehajú v oblastiach Bachmut, Kurdyumivka, Jagodnoje a Andrejevka.

 

07:51 – Drony zaútočili na infraštruktúrne zariadenie v Žitomírskej oblasti, uviedol gubernátor Vitalij Bunečko.

Reklama

Časť vzdušných cieľov bola zostrelená.

Ohniská požiaru už boli zlikvidované. Nevyskytli sa žiadne obete ani zranenia. Informácie o rozsahu škôd sa podľa šéfa OBA spresňujú.

 

07:49 –  Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské lietadlo zničilo v Čiernom mori štyri lode s výsadkom AFU.

Celkovo sa na člnoch malo nachádzať až 50 ľudí.

Ukrajina sa k tomu nevyjadrila.

 

07:47 – Dôsledky nočného raketového útoku na Kyjev.

V Bučanskom a Fastivskom okrese Kyjevskej oblasti hasiči hasili požiare domov a polí.

Podľa regionálnej polície ide o následky padajúcich trosiek zo zostrelených rakiet.

 

07:45 – Počas útoku dronov na Brjansk (Ruská federácia) došlo k zásahom najväčšieho ruského závodu na výrobu mikroelektroniky “Silicon”.

Informujú o tom ruské telegramové kanály.

Jeden z dronov poškodil aj strechu administratívnej budovy (tá je oficiálne potvrdená).

 

07:42 – Skupina riadených striel sa blíži k ukrajinským hraniciam z ruskej Belgorodskej oblasti, hlásia vzdušné sily AFU.

 

07:35 – Výbuchy v Kyjevskej oblasti. Vzdušné sily hlásia hrozbu raketového útoku v Odeskej oblasti.

 

07:34 – Ruská verejnosť hlási výbuchy v Brjansku.

 

07:33 – Drony zo Sumskej oblasti leteli do Poltavskej oblasti, informujú vzdušné sily.

Pohotovosť však nebola vyhlásená v Poltavskej oblasti, ale v Černihivskej oblasti.

 

07:30 – Výbuchy v blízkosti letiska v ruskom meste Pskov.

Reklama

Informovali o tom miestni obyvatelia.

Výbuchy v blízkosti letiska v ruskom meste Pskov
Výbuchy v blízkosti letiska v ruskom meste Pskov

07:26 – Rusi postavili zábrany z piatich zaplavených člnov v blízkosti Krymského mosta. Predpokladá sa, že Rusi týmto spôsobom stavajú bariéru proti ukrajinským námorným dronom, ktoré by mohli zaútočiť na most.

 

07:24 –  Verejnosť Novej Kachovky informuje o útoku dronu kamikadze na verejnú recepciu jednej z politických strán v meste.

Uvádza sa, že k útoku došlo včera o 20:50 hod. V dôsledku útoku došlo k požiaru a následkom toho k zničeniu kancelárskeho vybavenia a dokumentácie. K obetiam na životoch nedošlo.

Predtým bol vykonaný útok dronom na kanceláriu Jednotného Ruska v meste Energodar. Zodpovednosť za útok prevzala GSD.

 

07:00 – Pokus o hromadný útok dronom na ciele v Rusku. Najnovšie informácie:

– v Pskovskej oblasti vypukol po útoku dronu požiar na letisku; ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedlo, že horelo vojenské dopravné lietadlo Il-76;

– v Brjanskej oblasti boli zničené tri bezpilotné lietadlá;

– v Orelskej oblasti boli zostrelené dva drony;

– v Kalužskej oblasti bol jeden dron zničený nad územím Suchinského okresu, druhý zasiahol prázdnu nádrž na ropné produkty v Dzeržinskom okrese, požiar bol rýchlo uhasený;

– v Riazanskej oblasti boli v rozmedzí 1,5 hodiny zničené dve bezpilotné lietadlá;

– v Moskovskej oblasti bol zničený jeden dron v Ružomberskom okrese.

V dôsledku útokov nedošlo k žiadnym obetiam.

 

06:30 – Vyhlásenie Ministerstva obrany Ruskej federácie

– V noci 30. augusta bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotnými lietadlami typu UAV na objekty na území Ruskej federácie.

Tri ukrajinské bezpilotné lietadlá boli zostrelené silami protivzdušnej obrany v službe nad územím Brjanskej oblasti a ďalšie bezpilotné lietadlo nad územím Orelskej oblasti.

– Dňa 30. augusta približne o 00.00 h moskovského času zničilo lietadlo námorného letectva Čiernomorskej flotily vo vodách Čierneho mora štyri rýchlo sa pohybujúce vojenské člny s výsadkom skupín príslušníkov ukrajinských síl pre špeciálne operácie v celkovom počte do 50 osôb.

– Dňa 30. augusta približne o 02:00 moskovského času bol zmarený ďalší pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok pomocou bezpilotných lietadiel na objekty na území Ruskej federácie.

Ukrajinský bezpilotný prostriedok zničili sily protivzdušnej obrany, ktoré mali službu nad územím Kalužskej oblasti.

– Dňa 30. augusta približne o 02.30 h moskovského času bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotným lietadlom lietadlového typu proti objektom na území Ruskej federácie.

Ukrajinské bezpilotné lietadlo bolo zničené jednotkami protivzdušnej obrany v službe nad územím Riazanskej oblasti.

– Dnes približne o 03.30 h moskovského času bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotným lietadlom na objekty na území Ruskej federácie.

Reklama

Bezpilotné lietadlo bolo zachytené a zrútilo sa nad územím Ružomberského okresu Moskovskej oblasti.

– Dňa 30. augusta približne o 4.00 hod. moskovského času bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotným lietadlom na zariadenia na území Ruskej federácie.

Ukrajinský bezpilotný prostriedok zničili sily protivzdušnej obrany, ktoré mali službu nad územím Riazanskej oblasti.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Európska komisia (EK) aj Rada Európy (RE) v utorok večer odsúdili rozhodnutie gruzínskeho parlamentu, ktorý krátko predtým prelomil veto prezidentky Salome Zurabišviliovej k spornému zákonu o zahraničných agentoch.

20:15

Spojené štáty a ich partneri sú pripravení uplatniť dodatočné sankcie a kontroly vývozu, aby zabránili obchodnej výmene medzi Čínou a Ruskom, ktorá ohrozuje ich bezpečnosť v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine. Nové opatrenia by sa mohli zamerať napríklad na tieňovú flotilu nákladných lodí, prostredníctvom ktorej Moskva obchádza limity na ceny ruskej ropy stanovené skupinou krajín G7, vyhlásil v utorok Daleep Singh, zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

20:13

Ministri obrany Európskej únie sa na utorňajšom stretnutí v Bruseli nedokázali dohodnúť na tom, či by malo byť Ukrajine umožnené používať západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na tlačovej konferencii po zasadnutí ministrov povedal, že takého sebaobranné útoky na ruskom území sú v súlade s medzinárodným právom, ak k nim dochádza primeraným spôsobom. Zároveň však označil za zrejmé, že rozhodnutie v tejto veci je na jednotlivých členských štátov.

19:47

Do českej muničnej iniciatívy na pomoc Ukrajine sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. V utorok to uviedol český premiér Petr Fiala pred rokovaním s niektorými európskymi politikmi. Prvé dodávky munície môže podľa neho Ukrajina očakávať v nasledujúcich dňoch.

19:46

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok – už druhýkrát za posledných desať dní – spochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinské vedenie označuje takéto vyhlásenia za špeciálnu dezinformačnú operáciu zameranú proti legitímnym vodcom štátu, ktorí vzdorujú ruskej agresii.

19:46

Dánsko zatiaľ nebude nasledovať príklad Nórska, Írska a Španielska a neuzná Palestínu ako nezávislý štát. Dánsky parlament v utorok hlasoval proti príslušnému návrhu zákona, ktorý vo februári predstavili štyri ľavicové strany. Ich poslanci ako jediní v utorok za predlohu hlasovali.

19:45

Francúzske Národné zhromaždenie v utorok na dva týždne suspendovalo ľavicového poslanca Sébastiena Deloguho po tom, čo v pléne počas rokovania o tom, či by Francúzsko malo uznať palestínsky štát, vstal a roztiahol v rukách palestínsku vlajku.

19:32

Palestínska militantná skupina Islamský džihád zverejnila v utorok video zachytávajúce izraelského rukojemníka zadržiavaného v pásme Gazy.

19:12

Skupina Volkswagen dala zelenú svojmu plánovanému elektromobilu v základnom cenovom segmente. Svetová premiéra je naplánovaná na rok 2027 a vozidlo sa bude ponúkať za približne 20.000 eur, oznámila v utorok po zasadnutí svojho predstavenstva najväčšia európska automobilka.

19:02

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Diana Beníková obsadila na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku 14. miesto v utorkovej kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky 3×20 m výkonom 588. Do finále sa kvalifikovalo desať najlepších. Ďalšia Slovenka Kamila Novotná obsadila 49. priečku (580), Daniela Demjén Pešková bola 52. (580), Miroslava Kyselová 60. (579) a Beata Šályová 63. (577).

19:01

Pápež František sa v utorok ospravedlnil za urážlivý výraz na adresu homosexuálov, ktorý použil minulý týždeň na neverejnom stretnutí s talianskymi biskupmi.

18:52

Nemecký futbalový reprezentant Ilkay Gündogan bude mať kapitánsku pásku v národných farbách počas prípravných zápasov proti Ukrajine a Grécku ako aj na ME. Informovala o tom agentúra DPA. Na uplynulých ME 2020 mal vtedajší kapitán Manuel Neuer na ruke pásku dúhovej farby, pre čo napokon čelil vyšetrovaniu zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA).

18:48

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Zákon zavádza limit verejných výdavkov na tento rok a jeho schválenie bolo potrebné na splnenie ďalšieho míľnika plánu obnovy a odolnosti.

18:25

Atentátnik Juraj Cintula je vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Oficiálne nie je známe, aké zdravotné komplikácie má.

Podľa informácií televízie Markíza by mal byť na psychiatrickom oddelení. Má tam byť pod nepretržitým dozorom 24 hodín denne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali