To najdôležitejšie z Ukrajiny: Prigožina pochovali v kruhu najbližších

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Prigožina pochovali v kruhu najbližších

Kyjev 29. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Governor of Kursk region Roman Starovoit telegram channel, telegram)

Aktualizované 29. augusta 2023 19:51

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Útoku ukrajinského dronu v Kursku na západe Ruska
Na snímke poškodený bytový dom po údajnom útoku ukrajinského dronu v Kursku na západe Ruska

19:45 – V USA schválili ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu

Reklama

“Dnes Bidenova a Harrisova administratíva oznámia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu,” uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierre.

 

Reklama

19:30 – Starosta Charkova povedal, že nútiť ľudí, ktorí celý život hovorili po rusky, prejsť na ukrajinčinu vyvolá “odpor”.

Uviedol to v komentári pre agentúru France-Presse.

“Trvať na tom, aby sa ľudia vzdali ruského jazyka, nie je najlepšia cesta,” vyhlásil Terechov.

Starosta dodal, že pre staršiu generáciu, ktorá celý život hovorila po rusky, je ťažké zmeniť jazyk.

“Bojkot (ruského jazyka. – pozn. red.) vyvolal odpor mnohých, ktorí tvrdia, že tento jazyk nepatrí k Rusku a jeho používanie nie je prejavom nedostatku vlastenectva,” uvádza agentúra.

Reklama

 

19:00 – Jevgenij Prigožin bol pochovaný vedľa svojho otca, uviedol zamestnanec Porochovského cintorína v Petrohrade.

Pohreb sa konal v uzavretom formáte na žiadosť príbuzných, “to znamená, že oni sami požiadali, aby sa prípad nezverejňoval”, poznamenal hovorca.

“Teraz sme obkľúčení políciou, OMON-om, Rosgvardiou, teraz nikoho nepustia dovnútra,” povedal a dodal, že v ďalších dňoch sa s Prigožinom budú môcť rozlúčiť všetci prichádzajúci.

Porochovský cintorín v Petrohrade
Porochovský cintorín v Petrohrade

18:00 – Paríž pracuje na dvojstranných bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, ktoré budú zahŕňať vojenské a humanitárne aspekty.

Reklama

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová to uviedla na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom.

Podľa jej slov sa na tom pracuje od samitu NATO, ktorý sa konal v júli vo Vilniuse. Colonnaová uviedla, že vtedy sa krajiny G7 rozhodli uzavrieť takéto bilaterálne bezpečnostné dohody s Ukrajinou. K rovnakému systému sa pripojilo približne 20 ďalších krajín.

“Hovoríme o pokračovaní pomoci, ktorú naša krajina doteraz poskytovala Ukrajine, a o jej rozšírení na dlhšie obdobie,” povedal minister zahraničných vecí.

Colonna tiež uviedla, že nevie, či Francúzsko bude prvou krajinou, ktorá takúto dohodu s Ukrajinou uzavrie.

Denník Wall Street Journal predtým informoval, že Paríž očakáva začatie rokovaní s Ukrajinou o bezpečnostných zárukách v najbližších týždňoch.

 

17:00 – EÚ je vo “veľmi zlom stave” – neustále sa oslabuje v dôsledku sankcií a dodávok zbraní na Ukrajinu. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó.

 

16:57 – AFU ostreľovala osadu Klimovo v Brjansku z MLRS, sú tam mŕtvi, medzi nimi jedno dieťa, uviedol guvernér.

Zranených bolo päť civilistov, poškodené boli školské budovy, niekoľko administratívnych budov, obytné domy a prerušená bola dodávka elektrickej energie.

Reklama

 

16:55 – Ruské ministerstvo obrany informovalo o ďalšom ukrajinskom pokuse zasiahnuť ciele na ruskom území: ukrajinský dron bol zničený okolo 16:00 nad Brjanskou oblasťou.

 

16:50 – Prigožin už bol pochovaný, uvádza jeho tlačová služba.

Informuje, že rozlúčka sa uskutočnila v uzavretom formáte a tí, ktorí sa chcú rozlúčiť, môžu teraz navštíviť Porochovský cintorín.

Reklama

 

15:50 – Mediálne centrum ukrajinského ministerstva obrany kritizovalo americké vydanie denníka The New York Times za sobotňajší článok, ktorý negatívne interpretoval vyjadrenia veliteľa pozemných síl AFU Syrského po jeho ceste na limansko-kupianskom smere, kde útočí Ruská federácia.

NYT napísal, že generál “porušil odporúčania Pentagónu”, keď vyzval na prijatie opatrení na obranu Kupjanska.

Mediálne centrum tvrdí, že americkí novinári prekrútili význam Syrského slov.

“Všetko by bolo v poriadku, keby sme mali do činenia s jasne izolovaným vlastným názorom autora, ale ten je, žiaľ, “podporený” citátmi zo správy Oleksandra Syrského “interpretovanými” v prospech všeobecnej “dramaturgie” materiálu,” uvádza sa vo vyhlásení.

Reklama

Ministerstvo obrany popiera, že by Syrskyj vyzýval na ďalšie posilňovanie východného smeru. Tvrdí, že išlo o operačnú reakciu na vznikajúce hrozby a plánovanie útočných operácií na konkrétnych úsekoch frontu.

 

15:05 – Finančná pomoc Európskej únie Ukrajine je ohrozená

Finančná pomoc Európskej únie Ukrajine je ohrozená v dôsledku sporov v rámci EÚ o doplnenie jej rozpočtu, uviedol denník Financial Times.

Brusel spojil finančnú pomoc Ukrajine (20 mld. eur) s požiadavkami na doplnenie rozpočtu EÚ (66 mld. eur) na pokrytie úrokových nákladov na dlhy a zvýšenie platov európskych úradníkov.

Väčšina krajín nemá žiadne otázky týkajúce sa pomoci Ukrajine, ale v druhom bode panujú nezhody, uviedol FT.

Na čele odporu stoja Nemecko a Holandsko, ktoré tvrdia, že teraz “nie je správny čas” na “uťahovanie opaskov národných rozpočtov”.

Reklama

“Vlády musia samy prijímať ťažké rozhodnutia a teraz od nich Brusel žiada, aby prispievali viac. Úprimne povedané, fráza ‘Brusel potrebuje naše peniaze na zvýšenie platov komisárov v súlade s infláciou’ nie je najlepšou vnútropolitickou platformou pre národného lídra,” uviedol jeden z európskych diplomatov.”

Očakáva sa, že spor potrvá do konca roka.

 

14:05 – Zostrelený vrtuľník Mi-8 patril FSB, potvrdil regionálny guvernér Alexej Teksler. Podľa jeho informácií zahynuli traja ľudia na palube.

Vrtuľník sa zrútil pri obci Krasnoje Pole severozápadne od Čeľabinska. Na obytných budovách nevznikli žiadne škody, obyvatelia tiež neboli zranení.

mapa
Miesto zrútenia vrtuľníka

14:00 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily odrazili šesť útokov AFU v smere na Kupjansk, straty nepriateľa za deň dosiahli až 50 vojakov;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky AFU pri Verbovom v Záporožskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily odrazili útok útočnej skupiny AFU pri obci Nevelskoje na doneckom smere a zlepšili postavenie na frontovej línii;

– Ruská protivzdušná obrana zachytila protilietadlovú raketu Neptun od AFU;

– ruské jednotky odrazili tri útoky AFU v oblastiach Kremenna a Červona Dibrova v LĽR a Jampolovka v DĽR;

– ruské jednotky zneškodnili do 80 vojakov AFU v oblasti Krasno-Limansk;

– ruské ozbrojené sily zničili dve veliteľské a pozorovacie stanovištia jednotiek 67. mechanizovanej brigády AFU v DĽR;

– pri Novomichajlovke v DĽR bol zničený muničný sklad 79. výsadkovej brigády AFU;

Reklama

– Ruská armáda pri Dorožnom v DĽR zasiahla raketou vojenský muničný vlak na vykládkovej stanici AFU;

– Straty AFU na doneckom smere dosiahli viac ako 340 zabitých a zranených vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zabili za posledných 24 hodín v Chersonskej oblasti do 20 príslušníkov AFU.

 

13:34 – Situáciu na frontoch hodnotí ruský vojenský expert Jurij Podoljaka

Rabotino: ukrajinské ozbrojené sily za posledných 24 hodín nepostúpili. Pozície, ktoré dnes ráno obsadili ruské jednotky, sú stále obsadené. Ukrajinská armáda však útočí bez zastavenia. Najskôr prichádza pechota bez obrnencov, páli po nej ruské delostrelectvo, ktoré funguje perfektne, a pomáha aj letectvo.

Verbovoje: útočia, Ukrajinci sa pokúsili o prielom, dosiahli predmostia, dostali sa do palebného vreca, stiahli sa späť.

Reklama

Situácia ukrajinskej armády je zlá. Zatiaľ sa nepriblížili k prvej línii ruskej obrany. A ak sa tak stane, budú čeliť novým výzvam, pričom to ako ich prekonajú, zatiaľ nie je jasné.

Medzi Verbovým a Rabotinom je úzky klin, ktorým sa tlačí AFU. Ruské pozície sú na výšinách, z ktorých sú komunikácie tohto klinu dobre ostreľované. Obsadené pozície AFU sú v nížinách, čo je samovražedné. Zatiaľ sa im nepodarilo vytlačiť ruské jednotky z Rabotina.

Kyjev medzitým tvrdí, že prvá línia ruskej obrany bola obsadená. Prečo?

Je to pokus vysvetliť obyvateľstvu, že nie je všetko také zlé, ako im hovoria z frontovej línie. Ich rozviedka funguje, vojaci vedia, čo predstavujú naše obranné línie, chápu, čomu môžu čeliť. A vojaci si nerobia žiadne ilúzie.

A ako to teraz vyzerá na severnom fronte?

Zatiaľ žiadna zmena. Pohyb vpred je malý, niekoľko pevností denne.

AFU neustále presúva rezervy na kupjanský smer, ale elitné rezervy už boli vrhnuté na začiatku ruskej ofenzívy, aby zastavili postup a teraz tam vrhajú teroobranu, aby nasýtili obranné pozície mäsom.

Reklama

Ruská taktika je jednoduchá: delostrelectvo, letectvo, ničenie logistiky. Potom udrú na oporné body Solncepekmi a všetko vypália. Potom nastupujú ich útočné skupiny. A takto sa postupujú vpred.

Nemá zmysel vrhať tam elitné jednotky, sem hádžu obyčajné mäso, ktoré ulovili vo všetkých kútoch Ukrajiny. Ich úlohou je sedieť a držať pozície 3-6 dní. Ak zahynú, nikoho to nezaujíma. Miestami im nedodajú ani jedlo.

 

13:27 – Vrtuľník, ktorý sa zrútil v Čeľabinskej oblasti, patril FSB, informovali ruské záchranné služby.

Podľa nich zahynuli traja členovia posádky.

Reklama

Verejnosť informuje, že vrtuľník Mi-8 vykonával cvičný let: piloti nacvičovali vzletovo-pristávací manéver.

Predbežnou príčinou havárie je porucha zariadenia.

Vrtuľník, ktorý sa zrútil v Čeľabinskej oblasti, patril FSB
Vrtuľník, ktorý sa zrútil v Čeľabinskej oblasti, patril FSB

13:12 – Na samite G20 v Indii sa namiesto Putina zúčastní ruský minister zahraničných vecí Lavrov.

Informoval o tom úrad indického premiéra Módího, ktorý včera telefonoval ruskému prezidentovi.

Módí údajne “vyjadril pochopenie” pre Putinovo rozhodnutie.

To, že Putin do Indie nepôjde, oznámil ešte skôr hovorca Kremľa Peskov.

 

13:09 -Ruské ministerstvo obrany po prvýkrát oznámilo, že ukrajinská protilodná raketa Neptun bola zachytená systémami protivzdušnej obrany.

 

13:04 – V Čeľabinskej oblasti Ruskej federácie sa zrútil vrtuľník Mi-8, informovala miestna verejnosť.

12:42 – “Rabotíno je ideálne miesto na použitie taktických jadrových zbraní,” povedal Gurulev, poslanec ruskej Štátnej dumy a bývalý zástupca veliteľa vojsk Južného vojenského okruhu.

“Sú tam všetky nahromadené. Je to jednoducho ideálne. A práve tam útočné zoskupenie udrelo na hlavu. Ďalej aj s tými silami, ktoré máme, budeme môcť prejsť ďalej, “oslobodiť” Záporožie a dokonca aj Dnepropetrovskú oblasť. A vytvoriť hrozbu pre zoskupenie, ktoré bojuje v Doneckej oblasti. Ak sa zmocníme aj Kupjanska, je to vlastne blok,” povedal Gurulev.

 

11:54 – Tento rok na Ukrajine určite nebudú žiadne voľby, povedal poradca šéfa OP Podoljak.

“Prezident je v tomto smere opatrný, môžem to povedať ostrejšie. Tento rok [voľby] určite nebudú,” povedal poradca.

Reklama

 

11:44 –  Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské bezpilotné lietadlo bolo zničené námorným letectvom nad vodami Čierneho mora.

 

11:20 – Ukrajina dostala telá 84 vojakov, uviedol komisár pre nezvestné osoby Oleg Kotenko. Ruská strana zatiaľ o výmene neinformovala.

 

11:10 – Putinova prítomnosť na Prigožinovom pohrebe sa nepredpokladá, uviedol prezidentov hovorca.

Kremeľ uviedol, že nemá žiadne informácie o pohrebe podnikateľa.

 

10:50 – Prípravy na návštevu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Rusku pokračujú, presný termín sa ešte len dohaduje, uviedol zdroj z administratívy tureckého lídra.

Predtým zdroj v Turecku uviedol, že Putin a Erdogan sa plánujú stretnúť v Soči, pričom ako možný dátum sa uvádza 4. september. Tento dátum ako pravdepodobný termín návštevy tureckého prezidenta uviedol aj televízny kanál Haberturk.

 

10:33 – Ruské sily za posledných 24 hodín zničili v Chersonskej oblasti zariadenie MLRS Grad a hangár so zbraňami a vojenskou technikou AFU, uviedol zástupca záchranných služieb regiónu.

V ostrovnej zóne bolo zničené postavenie AFU a posádka mínometu kalibru 120 mm a jeho munícia; v smere Kachovka bolo zničené miesto dočasného rozmiestnenia jednej z jednotiek AFU; vyradené z prevádzky boli 4 jednotky automobilovej techniky.

 

9:15 – V Doneckej oblasti bol zničený vojenský oddiel AFU s muníciou, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Reklama

Ministerstvo uviedlo, že pri zásahu vojenského vlaku AFU boli zničené vagóny s delostreleckou muníciou, približne 30 vojakov a do 10 kusov techniky AFU.

 

8:54 – Ako informovala OBA, za posledných 24 hodín bolo v Doneckej oblasti pri ostreľovaní zabitých päť civilistov a štyria boli zranení.

Dvaja ľudia boli zabití a jeden zranený v obci Šachovska v smere na Gorlovku.

Jedna osoba bola zabitá v Limane.

O polnoci bol na Družkovku vypálený raketový úder – zasiahol zelenú zónu.

za posledných 24 hodín bolo v Doneckej oblasti pri ostreľovaní zabitých päť civilistov a štyria boli zranení
Za posledných 24 hodín bolo v Doneckej oblasti pri ostreľovaní zabitých päť civilistov a štyria boli zranení

7:56 – Ukrajinské jednotky dosiahli úspech v smere na Verbovoje v Záporožskej oblasti, uviedol generálny štáb AFU.

“V smere Novodanilovka – Verbovoye mali úspech, upevňujú sa na dosiahnutých hraniciach”, – povedal hovorca GŠU Andrej Kovaľov

Ukrajinské jednotky dosiahli úspech v smere na Verbovoje v Záporožskej oblasti
Ukrajinské jednotky dosiahli úspech v smere na Verbovoje v Záporožskej oblasti

7:33 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci boli v Tulskej oblasti zostrelené dve bezpilotné lietadlá.

 

7:20 – Americký senátor Lindsey Graham, ktorý nedávno vyzval Ukrajinu, aby napriek vojne usporiadala voľby, povedal, že Západ by mal na ne poskytnúť peniaze.

“Vyzývam všetkých spojencov Ukrajiny, aby poskytli finančnú a technickú pomoc na podporu tohto úsilia,” napísal Graham na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

“Usporiadanie demokratických volieb v čase vojny bude vnímané ako odvážne a zmysluplné rozhodnutie prezidenta Zelenského a ukrajinského ľudu,” dodal senátor.

Zelenskyj predtým tiež uviedol, že ak Západ požaduje voľby, mal by ich financovať.

 

Reklama

7:15 – Cvičenia CSTO v Bielorusku predstavujú riziko posilnenia ruskej armády a obnovenia aktívnych operácií na severnej hranici Ukrajiny.

Uviedol to veliteľ spoločných síl Sergej Najev.

“Vzhľadom na to, že Rusko nedosiahlo strategické ciele, nie je vylúčené, že v budúcnosti bude hľadať nové dôvody na obnovenie aktívnych akcií na severnom smere. Nie je teda vylúčené organizovanie provokácií a vykonávanie sabotáží na ukrajinsko-bieloruskej hranici,” povedal Najev.

Zároveň sa neobjavili žiadne náznaky vytvárania úderných skupín. Existujúce vojenské jednotky Bieloruska a Ruska sú pripravené predovšetkým na vykonávanie odstrašujúcich a obranných akcií na vlastnom území.

 

7:10 – V dôsledku ostreľovania Torecka v Doneckej oblasti zahynul jeden človek a traja boli zranení.

Informovala o tom regionálna prokuratúra.

 

7:00 –  To najdôležitejšie z večerného prejavu Zelenského

1. Informoval o zasadnutí Stavky, na ktorom sa v prvom rade posudzoval kupčiansky smer a rad ďalších. GUR informoval o plánoch Rusov a armády na posilnenie obrany.

2. Podal správu o zasadnutí na MIC, kde sa rokovalo o plánoch na zvýšenie výroby zbraní.

3. Informoval, že orgány činné v trestnom konaní podali Stavke správu o práci vojenských lekárskych komisií v celej krajine, otázka sa bude posudzovať na NSDC.

 

6:30 – Vojna na Ukrajine 28. augusta 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské námorníctvo zasiahlo vysoko presnými zbraňami sklad leteckých zbraní a munície AFU, objekt bol zasiahnutý, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ukrajinské straty na všetkých smeroch dosiahli za deň takmer 600 ľudí, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili dve ukrajinské bezpilotné lietadlá nad územím Krymu, ako aj ukrajinskú raketu s plochou dráhou letu nad vodami Čierneho mora pri pobreží Krymu, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ukrajinské ozbrojené sily od začiatku konfliktu vystrelili približne 2 milióny nábojov NATO kalibru 155 mm, čím takmer vyčerpali západné zásoby, uviedol WP;

– Spojené štáty zvažujú dodať Kyjevu kazetové hlavice pre raketomety MLRS s dlhším doletom, ako má delostrelectvo, uviedol Washington Post;

– Šéf MAAE tvrdí, že pokračujúca ukrajinská protiofenzíva v Záporožskej oblasti zvyšuje riziko pre ZNPP;

– Peskov, ktorý komentoval plavbu druhého ukrajinského plavidla z prístavu Odesa smerom na Varnu po obilnom koridore, uviedol, že to nemá nič spoločné s vyhliadkami na obnovenie dohody o obilí.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Včera 18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali