To najdôležitejšie z Ukrajiny — Nový útok na Krym

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Nový útok na Krym

Kyjev 19. augusta 2023 (HSP/Foto:Screenshot, Facebook, Screenshot Telegram)

Aktualizované 19. augusta 20:14

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Ilustračné foto

20:10 – Ukrajinským lietadlám hrozí útok ihneď po štarte z letiska, uviedol veliteľ vzdušných síl Mykola Oleshchuk.

Reklama

Na jedno ukrajinské lietadlo podľa neho útočí súčasne až 9 ruských. “Naše lietadlo sa nestihne zdvihnúť z letiska, keďže sa už nachádza v zóne zničenia nepriateľskej stíhačky,” povedal.

“Naše lietadlá, keď zaútočia, každú minútu po nich strieľajú. Počas misie zakaždým, keď nášho pilota zasiahne 5 až 9 lietadiel rôznych typov,” povedal Oleshchuk.

Reklama

Uviedol tiež, že dostrel ruských lietadiel Su-35 je 200 kilometrov, zatiaľ čo ukrajinské MiGy-29 zasahujú na 25-30 kilometrov.

 

19:50 – Hlavné zhrnutie z 19. augusta 2023:

  • Ukrajinský dron zaútočil na vojenské letisko v Novgorodskej oblasti, vypukol požiar, lietadlo bolo poškodené, bez obetí, informovalo ruské ministerstvo obrany;
  • Nad územím Belgorodskej oblasti bolo zničené ukrajinské bezpilotné lietadlo, nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám, uviedla agentúra;
  • Ministerstvo obrany RF oznámilo pokus o útok na objekty v Moskve a Moskovskej oblasti ukrajinským dronom, bol zastavený, bez obetí a bez škôd;
  • 4 útoky boli odrazené na Kupjanskom smere, ukrajinské sily stratili viac ako 130 vojakov;
  • 5 útokov bolo odrazených v smere Donecka, straty ukrajinských síl dosiahli 400 zabitých a zranených vojakov, informovalo ruské ministerstvo obrany;
  • V smere Južno-Doneck stratila Ukrajina 200 vojakov, v smere Záporožie až 190 vojenských a šesť kusov techniky, informovalo ministerstvo;
  • Úder do Černigova padol na miesto sústredenia vojenských špecialistov Ozbrojených síl Ukrajiny na bojových dronoch;
  • Výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 sa už začal, uviedol minister obrany Ukrajiny Reznikov.

 

19:35 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Juh:

Reklama

Útočné letectvo Južnej skupiny síl zaútočilo proti hromadeniu pracovnej sily a vojenského vybavenia ozbrojených síl Ukrajiny v smeroch Lisičansky, Soledaro-Artemovsky, Aleksandro-Kalinovsky, Avdeevsky a Maryinsky.

Mobilné skupiny bezpilotných lietadiel a FPV kamikadze dronov zničili bojové obrnené vozidlo Brem, štyri nepriateľské pickupy, zemľanku a guľometnú posádku v oblastiach osád Andreevka, Kleshcheevka a Vasyukovka.

Húfnicu D-30 zničila munícia Lancet s výpočtom pozície v oblasti Pazino.

Delostrelectvo skupiny zasiahlo muničný sklad a húfnicu D-20 v priestore Aleksandro-Shultino, obrnený automobil Hummer, poľný sklad BK, prieskumnú stanicu krátkeho dosahu, pevnosť a dočasný bod rozmiestnenia nepriateľa v r. oblasti osád Andreevka, Chasov Yar a Kleshcheevka.

Počas boja s protibatériou bolo zničených päť mínometov kalibru 120, delostrelecká prieskumná stanica AN/TPQ-50 a húfnica D-20 kalibru 152 mm.

Reklama

 

18:55 – Ukrajinskí piloti, inžinieri a technický personál začali s výcvikom na zvládnutie lietadla F-16, uviedol minister obrany Oleksij Reznikov. Môže to trvať šesť mesiacov alebo viac.

Zvyšujú podľa neho aj úroveň znalosti anglického jazyka. Minister odmietol prezradiť ďalšie podrobnosti, dodal však, že školenie vedie Holandsko a Dánsko.

Minister uviedol, že minimálna lehota na výcvik pilotov je šesť mesiacov – takúto lehotu určili západní inštruktori po výcviku dvoch skúsených ukrajinských pilotov v USA. Koľko času je potrebné na školenie inžinierov a technikov, nie je známe.

“Vybudovať oprávnené očakávania – aspoň 6 mesiacov. Ale nebuďte sklamaní, ak to bude trvať dlhšie,” dodal Reznikov pre Channel 24.

Spojené štáty predtým dali súhlas na presun stíhačiek do Kyjeva po pilotnom výcviku.

 

18:30 – Vývoz ukrajinských plodín klesol o tretinu po tom, ako Rusko obnovilo blokádu Čierneho mora, píše agentúra Bloomberg.

Ukrajina mohla za štyri týždne do 15. augusta vyviezť len 3,2 milióna ton obilia, rastlinných olejov a šrotov – čo je menej ako 4,4 a 4,8 milióna ton v máji a júni, keď platila dohoda o Čiernom mori.

Podľa odborníkov z Oxford Economics by ukrajinský vývoz obilia a olejnín mohol v druhej polovici roka klesnúť o štvrtinu. To by ukrajinský HDP stálo ďalšie tri percentá.

Reklama

“Takýto pokles by znamenal výraznú komplikáciu pre ukrajinské hospodárstvo a globálnu potravinovú bezpečnosť,” píše agentúra.

Východiskom, ktoré zvažujú ukrajinskí spojenci, je zvýšenie objemu tovaru cez riečne prístavy. To sa však “môže ukázať ako ťažké”, keďže Rusko bombarduje Izmail a Reni. Okrem toho “niektorým nákladom trvá štyrikrát dlhšie, kým sa dostanú na Dunaj, ako pred mesiacom kvôli dopravným zápcham”.

Agrárnici preto pravdepodobne budú uvažovať o znížení úrody ozimného obilia – ceny, ktoré ponúka trh, nepokrývajú logistické náklady, ktoré sa po blokáde zvýšili.

 

18:00 – V Kyjeve sa v Deň nezávislosti nebudú konať žiadne masové podujatia, informuje KSCA.

Reklama

“Ako informovalo vedenie mesta v liste z kancelárie prezidenta, na štátnej úrovni sa na Chreščatyku plánuje usporiadať výstava vzoriek poškodenej nepriateľskej techniky.

V tejto súvislosti od dnešného večera uzavrú dopravu na Kreščatyku v úseku od Majdanu Nezaležnosti po ulicu Bogdana Chmelnického.

Zároveň bude dnes o 23:30 otvorená doprava na ulici Bogdana Chmelnického – od Kreščatyku po Volodymyrskú ulicu,” uvádza sa vo vyhlásení mestskej správy.

 

17:10 – Počas bojových operácií v oblasti Kupjanska pokračovali útočné jednotky 6. kombinovanej armády v ofenzíve v smere na obec Olšana. Obsadili oporný bod, pozorovateľňu a zničili vyše čaty nepriateľa.

Reklama

Okrem toho počas dňa nepriateľ uskutočnil päť protiútokov jednotiek 14. samostatnej mechanizovanej brigády a 95. samostatnej výsadkovej brigády na naše pozície. Všetky protiútoky boli úspešne odrazené. Straty nepriateľa dosiahli celkovo až jednu čatu živej sily.

Jednotka protivzdušnej obrany protilietadlového raketového systému BUK-M3 zničila pri Tokarevke raketu Hymars.

Nepriateľ pomocou útočných skupín 25. samostatnej leteckej brigády uskutočnil jeden útok na pozície našich jednotiek pri obci Novoselovskoje. Nepriateľ bol včas odhalený a preventívnym palebným útokom delostrelectva a armádneho letectva boli útočné skupiny zmarené a 10 bojovníkov bolo zabitých.

V priebehu protitankového boja delostrelectvo skupiny zničilo dva delostrelecké granáty M-109 Paladin pri Kučerovke a M-777 pri Zelenom Gaji, ako aj dva mínomety pri obci Berestovoye.

 

16:50 – Ukrajinci sa cvičia na švédskych stíhačkách Gripen. Uviedol to prezident Zelenskyj počas návštevy Švédska.

“Som si istý, že “Gripen” môže našu slobodu oveľa viac ochrániť. Testovacie skúšky “Gripenov” za účasti Ukrajincov – našich pilotov – sa už začali”, – povedal prezident Ukrajiny.

Reklama

Gripen (“Gryphon”) je švédske stíhacie lietadlo štvrtej generácie. V krajine sa používa od roku 1997. Vo Veľkej Británii sa používa ako cvičné lietadlo.

O presune týchto stíhačiek na Ukrajinu neboli žiadne informácie.

Predtým USA schválili presun stíhačiek F-16 do Kyjeva po tom, ako na nich ukrajinskí piloti absolvujú výcvik. Existujú názory, že AFU bude trvať päť rokov, kým si tieto lietadlá osvojí.

 

15:30 – Nemecký Bild uverejňuje tri možné scenáre postupu Ukrajiny. Ich autorom je zástupca šéfredaktora Paul Ronzheimer, ktorý nedávno navštívil Kyjev a frontovú líniu.

  1. Bojovať ďalej bez rokovaní s Ruskou federáciou. Podľa Ronzheimera ukrajinské orgány teraz “nechcú pod tlakom ustúpiť, plánujú ďalšiu ofenzívu a zostávajú optimistické”. A ak sa im tento rok nepodarí dosiahnuť prielom, plánujú ďalšiu protiofenzívu na jar 2024.
  2. Viesť vojnu, ale začať rokovania. Zelenskyj predtým opakovane vyhlásil, že odmieta rokovať s Ruskou federáciou. Podľa sociálnych prieskumov je teraz proti rokovaniam aj 72 % Ukrajincov.
  3. Zastaviť protiofenzívu. Ronzheimer je presvedčený, že v takom prípade ruské ozbrojené sily začnú protiútok a obsadia nové územia, najmä v Charkovskej oblasti. Novinár to označuje za “strašný scenár” pre Kyjev.

Pripomeňme, že včera sa v ukrajinskom parlamente objavil návrh rezolúcie, ktorá zakazuje ukončenie vojenských operácií, kým nebudú Ukrajine vrátené všetky územia, ktorých sa zmocnilo Rusko.

 

Reklama

14:40 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ozbrojené sily RF odrazili v priebehu dňa päť útokov AFU na doneckom smere, straty nepriateľa dosiahli 400 vojakov;
  • Ozbrojené sily RF odrazili štyri útoky AFU na kupjanskom smere, zničili viac ako 130 príslušníkov nepriateľskej armády;
  • Ruské ozbrojené sily zničili muničné sklady AFU v oblastiach Toreck a Novomichajlovka v DNR;
  • Ruské ozbrojené sily odrazili útok útočnej skupiny AFU v blízkosti lokality Urožajnoje v Doneckej ľudovej republike;
  • Ruské jednotky potlačili činnosť štyroch ukrajinských diverzných a prieskumných skupín v Doneckej ľudovej republike a Záporožskej oblasti;
  • ukrajinské ozbrojené sily stratili na juhu Doneckej oblasti do 200 vojakov;
  • Ruské ozbrojené sily zasiahli predsunuté veliteľské stanovište 10. armádneho zboru AFU, ako aj muničný sklad;
  • Ruské ozbrojené sily odrazili útok AFU pri Rabotine v Záporožskom smere, zničených bolo až 190 vojenských osôb;
  • Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 23 ukrajinských bezpilotných lietadiel v zóne špeciálnej operácie.

 

14:10 – Dňa 19. augusta približne o 14.00 h moskovského času bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotným lietadlom na objekty na území Ruskej federácie.

Ruské systémy protivzdušnej obrany zistili a zničili bezpilotné lietadlo nad územím Belgorodskej oblasti. Nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

Dnes popoludní bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotným lietadlom na objekty v Moskve a Moskovskej oblasti.

Bezpilotné lietadlo bolo v dostatočnom časovom predstihu odhalené službukonajúcimi jednotkami protivzdušnej obrany, potlačené zariadeniami elektronického boja a po strate kontroly sa zrútilo v opustenej oblasti pri obci Putilkovo v mestskej časti Krasnogorsk. Nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

 

Reklama

13:30 – Námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Maliarová komentovala informácie, ktoré sa objavili v západných médiách o stratách ukrajinských vojakov vo výške 70 tisíc padlých.

“Ešte raz vysvetlím situáciu.

Počas vojnového stavu tieto informácie predstavujú štátne tajomstvo. Nie preto, že by ju niekto chcel utajiť, ale preto, že je to požiadavka armády.

Prečo sú tieto údaje tajné?

Pretože počas aktívnej fázy vojny nepriateľ využíva počet mŕtvych a zranených na výpočet našich možných ďalších akcií.

Faktom je, že vo vojenských záležitostiach určité akcie závisia od percentuálneho podielu mŕtvych a zranených na celkovom počte vojakov.

Preto ak sú tieto údaje známe, nepriateľ môže vopred vypočítať naše akcie.

Reklama

Hovoríme nielen o celkovom počte strát padlých a ranených, ale aj o počte strát konkrétnych jednotiek a smerov. Najmä počas bojov. Ak má nepriateľ tieto informácie, začne chápať niektoré naše ďalšie kroky.

Informácie o celkovom počte padlých a zranených počas vojnového stavu sú štátnym tajomstvom. Prístup k týmto informáciám má len veľmi obmedzený okruh osôb, ktoré sú riadne varované pred kriminalizáciou.”

 

13:05 – Zelenskyj je dnes na návšteve Švédska.

Začali sa rokovania so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom.

“Široká agenda, ale hlavnou prioritou je spolupráca v oblasti obrany, vrátane výkonných švédskych vozidiel CV-90 (BMP, na snímke – pozn. red.). Naši vojaci ich už efektívne využívajú v prvej línii. Plánujeme tiež výrobu CV-90 na Ukrajine,” povedal Zelenskyj.

CV90
Švédske bojové vozidlo CV90

 

Reklama

12:50 – Ochrancovia Dnepra umožnili nepriateľským predvojom, v ktorých boli väčšinou žoldnieri, vystúpiť na breh a potom viedli delostreleckú paľbu na vykladacie člny. Delostrelci vykonávali kombinovaný objemový zásah cieľov.

Rozptýlené nepriateľské skupiny boli úplne vyčistené motostreleckými a prieskumnými jednotkami, ktoré ako trofeje ukoristili desiatky cudzích zbraní, munície, rádiostaníc a výstroja.

 

12:35 – Sily protivzdušnej obrany zostrelili vzdušný cieľ na prístupe k Belgorodu, uviedol regionálny gubernátor Vjačeslav Gladkov. Podľa jeho slov nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

 

Reklama

12:00 – Známe sú aj podrobnosti o dnešných výbuchoch v Kyjevskej štvrti. Požiar vypukol na území výskumného expertného a forenzného centra ukrajinského ministerstva vnútra.

Podľa predbežných informácií sa na území objektu skúmali výbušné predmety, čo malo za následok ich detonáciu.

 

10:45 – Ministerstvo vnútra sa vyjadrilo k požiaru a výbuchom v blízkosti kruhového objazdu v Kyjeve.

Uviedlo, že požiar vznikol v sklade. Na mieste pracujú záchranári.

záber výbuch požiar
Záber z videa zachytávajúceho výbuch a následný požiar

 

08:45 – Americké, japonské a juhokórejské orgány vyjadrili pripravenosť zaviesť koordinované sankcie proti Rusku s cieľom znížiť závislosť od jeho energetických zdrojov.

 

08:30 – Putin navštívil veliteľstvo pre riadenie vojny na Ukrajine, ktoré sa nachádza v Rostove na Done.

Na záberoch je vidieť, že tam s ním cestoval aj náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov, ktorý velí ruským jednotkám na Ukrajine.

Kremeľ tvrdí, že Putin si vypočul správy od Gerasimova a veliteľov smeru, ako aj od “ďalších najvyšších dôstojníkov zoskupenia”.

 

08:20 – V Žitomírskej oblasti v noci zaútočil dron na jeden z objektov infraštruktúry.

“V dôsledku pádu úlomkov zostreleného dronu vznikol požiar, ktorý lokalizovali špecialisti Štátnej služby pre mimoriadne situácie. K obetiam a zraneným nedošlo. Informácie o rozsahu škôd sa spresňujú,” – povedal guvernér Vitalij Bunečko.

 

Reklama

08:10 – Vojaci “elitnej”, poslednej zálohy ukrajinských ozbrojených síl sa vzdali v Záporožskej oblasti, informoval telegramový kanál Južného frontu.

Ide o predstaviteľov 82. výsadkovej brigády ukrajinskej armády. Podľa Forbesu bola nedávno nasadená v Rabotínskej oblasti. Celkový počet príslušníkov jednotky je 2 000 osôb.

Publikácia poznamenala, že ukrajinské velenie nebude schopné nájsť náhradu za týchto vojakov v prípade strát alebo stiahnutia na odpočinok.

 

07:45 – Vojna sa nemôže skončiť, kým Ukrajina nezíska všetky územia, ktoré jej patrili v roku 1991.

Takáto téza sa uvádza v návrhu uznesenia Najvyššej rady Ukrajiny, ktorý včera predložila parlamentu široká skupina poslancov z rôznych frakcií. Jedným zo spoluautorov je predseda parlamentu Ruslan Štefančuk. Pod návrh sa podpísali aj podpredsedovia parlamentu Oleksandr Kornienko a Olena Kondratjuková.

V uznesení sa navrhuje prijať vyhlásenie Rady o štátnej politike v súvislosti s deokupáciou Krymu. Hovorí sa v ňom najmä o tom, čo by mala Ukrajina robiť na polostrove po jeho oslobodení.

Hovorí sa v ňom však aj o neprípustnosti zastavenia nepriateľských akcií pred oslobodením všetkých ukrajinských území.

“Obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných štátnych hraníc vrátane deokupácie Autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopol, ako aj zabezpečenie štátnej suverenity Ukrajiny je kľúčovou podmienkou ukončenia vojny,” uvádza sa v návrhu vyhlásenia.

“Ukončenie vojny rozpútanej Ruskou federáciou proti Ukrajine prostredníctvom akýchkoľvek územných ústupkov agresorskému štátu je neprijateľné,” dodali autori.

Podporili aj Zelenského formulku, ktorá navrhuje to isté.

Pripomenieme, že vyhlásenia Najvyššej rady nemajú štatút zákona.

 

07:20 – Nový útok na Krym

V noci 19. augusta sa kyjevský režim pokúsil o teroristický útok na území Krymu pomocou rakety protivzdušnej obrany S-200 upravenej na údernú verziu.

Reklama

Ruské zariadenia protivzdušnej obrany ukrajinskú raketu včas odhalili a zostrelili ju vo vzduchu.

Na zemi nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

 

07:00 – Ruský prezident Vladimir Putin udelil 14. stíhaciemu leteckému pluku čestné označenie “gardový”.

V Minsku sa konal druhý medzinárodný antifašistický kongres. Účastníkov privítal ruský minister obrany, armádny generál Sergej Šojgu.

Medzinárodné vojensko-technické fórum “Armáda-2023” bude pokračovať v režime masovej návštevy do 20. augusta. Hosťom fóra bola predvedená trofejná technika NATO. V expozícii v Kubinke sa po prvýkrát predstavila modernizovaná stíhačka Su-30SM2, ako aj výzbroj Su-57 a Su-34NVO . V rámci fóra sa konali súťaže operátorov FPV dronov.

Ďalší teroristický útok podnikol kyjevský režim pomocou dronu na objekty nachádzajúce sa v Moskve a Moskovskej oblasti. Bezpilotné lietadlo po zásahu protivzdušnou obranou zmenilo dráhu letu a narazilo do nebytovej budovy v blízkosti Krasnopresnenského nábrežia v Moskve.

V Doneckej oblasti boli v priebehu dňa aktívne a dobre koordinované akcie jednotiek skupiny vojsk “Juh” s podporou útočného a armádneho letectva úspešne odrazené tri útoky ukrajinských ozbrojených síl.️ Straty nepriateľa dosiahli až 220 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá, päť vozidiel, delostrelecký systém M777 americkej výroby, húfnicu D-20 a dve samohybné delostrelecké jednotky Gvozdika.

Lode ruského a čínskeho námorníctva počas spoločných hliadok vo vodách Tichého oceánu nacvičovali organizáciu doplňovania zásob paliva a presunu nákladu za pochodu.

 

06:40 – 18. augusta. Hlavné udalosti dňaz ruského pohľadu:

  • Ruské ministerstvo obrany informovalo o pokuse Kyjeva zaútočiť v noci bezpilotným lietadlom na ciele v Moskve a Moskovskej oblasti; po odhalení prostriedkov protivzdušnej obrany dron dopadol na nebytovú budovu pri Krasnopresnenskom nábreží; bez obetí a požiarov;
  • Biely dom potvrdil, že Ukrajina dostane americké stíhačky F-16 z tretích krajín po ukončení výcviku jej pilotov;
  • Výcvik ukrajinských pilotov na lietanie na stíhačkách F-16 bude ukončený najskôr v lete 2024, napísal denník NL Times;
  • Vedúci Zelenského úradu Jermak uviedol, že k Vilniuskej deklarácii o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu sa už pripojilo 25 krajín;
  • Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne po stretnutí so saským premiérom povedal, že dúfa v rýchle a pozitívne riešenie otázky dodávok nemeckých raketových riadených striel Taurus na Ukrajinu;
  • Americká armáda pochybuje, či ukrajinská protiofenzíva môže byť úspešná, uviedla CNN;
  • Chersonská oblasť zakázala používanie akýchkoľvek bezpilotných lietadiel až do vydania osobitného príkazu; nariadenie podpísal úradujúci šéf oblasti Saldo;
  • Biely dom považuje ukrajinské útoky na objekty na Kryme za plytvanie zdrojmi, citovala CNN amerických predstaviteľov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali