To najdôležitejšie z Ukrajiny – Putin nariadil vláde previesť do ruského vlastníctva Záporožskú jadrovú elektráreň

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Putin nariadil vláde previesť do ruského vlastníctva Záporožskú jadrovú elektráreň

Bratislava 5. októbra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service photo,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

19:55 – Moskva pridelila kódy poznávacích značiek okupovaným ukrajinským regiónom. 80 – Donecká oblasť, 81 – Luhanská oblasť, 84 – Chersonská oblasť, 85 – Záporožská oblasť.

 

Reklama

19:05 – Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak vyhlásil, že Rusko môže znížiť ťažbu ropy, aby vyrovnalo negatívne dopady cenových stropov uvalených Západom.

 

19:00 – Biely dom požiadal ministerstvo energetiky, aby analyzovalo možné dôsledky zákazu vývozu benzínu, nafty a iných ropných produktov zo Spojených štátov. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Zákaz vývozu bude podľa agentúry najradikálnejším krokom Bidenovej administratívy v boji proti cenám benzínu. Vysoké ceny benzínu však predstavujú politickú hrozbu pre demokratov v novembrových voľbách do Kongresu.

 

Reklama

18:55 – AFU sa nepodarilo vytvoriť kotol v Chersonskej oblasti. Hlavné

Ruské ozbrojené sily sa rozhodli stiahnuť jednotky 83. výsadkovej brigády, 810. brigády námornej pechoty a jednotky pozemných vojsk z viacerých oblastí na severe Chersonskej oblasti.

Rozhodnutie bolo prijaté s cieľom zabrániť obkľúčeniu ruských jednotiek prevahou síl AFU po prielomoch pri Dudčanoch na jednej strane a pri Davydovom Brode na strane druhej. Ukrajinskej armáde sa nepodarilo vytvoriť kotol.

128. horská útočná brigáda, 60. mechanizovaná brigáda, 17. tanková brigáda a množstvo ďalších jednotiek podporovaných delostrelectvom a frontovým letectvom dosiahli oblúk Davydov Brod – Borozenskoje – Suchanovo – Kačkarovka.

Jednotky ruskej armády zase vytvorili obrannú líniu pozdĺž diaľnice R-81 (Snigirjovka – Cherson), ktorú krylo kľukaté koryto rieky Ingulec.

Reklama

Ráno 5. októbra sa tak útočná päsť AFU zastavila asi 30 km od Berislavu a 40 km od Novej Kachovky.

Tieto mestá boli v dosahu 155 mm HE ERFB-RA a Excalibur S (dosah až 55 km), ktoré používali francúzske samohybné húfnice CAESAR a americké M109A3GN Paladin.

ukrajina vojna
Mapa bojov

18:50 – V Záporožskej jadrovej elektrárni plánujú reštartovať jeden zo šiestich reaktorov. Uvádza sa to v správe na webovej stránke MAAE.

“Vysoký ukrajinský operačný personál informoval expertov MAAE prítomných v ZNPP, že prebiehajú prípravy na spustenie 5. energetického bloku so zníženou kapacitou na výrobu pary a tepla pre potreby stanice,” uviedla agentúra.

 

18:30 – V Charkovskej oblasti zomrel 23-ročný írsky dobrovoľník Rory Mason, ktorý bojoval v Medzinárodnej légii. Informuje o tom Sky News. Podľa medializovaných informácií írske ministerstvo zahraničných vecí informovalo rodinu Masonovcov o smrti ich syna.

Tlačová služba Medzinárodnej légie zase uviedla, že jednotka, ktorej súčasťou bol aj Mason, sa dostala pod paľbu pri plnení bojových úloh počas protiofenzívy v smere na Charkov.

 

18:25 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– Rusi sa snažia udržať okupované územia, snažia sa narušiť aktívne operácie Ozbrojených síl Ukrajiny v určitých smeroch. V dôsledku úspešných akcií Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskom smere sa Rusi snažia evakuovať ranených a techniku na najbližších priechodoch cez Dneper. Najmä vo Veseloe pri vodnej elektrárni Kachovskaja premiestnili asi 150 zranených vojakov a asi 50 kusov poškodenej vojenskej techniky.

Reklama

– Vojská Ruskej federácie sa neprestávajú pokúšať o postup v smere Bachmut a Avdeevskij. Ozbrojené sily Ukrajiny odrazili útoky v oblastiach osád Vyemka, Bachmut, Majorsk a Novomichailovka.

– Rusi spustili tri raketové a dva letecké útoky, vykonali viac ako 15 útokov z MLRS. Zasiahnutých bolo viac ako 20 osád vrátane Bielej Cerkva, Redkodubu, Severska, Soledaru, Belogorky, Karlovky, Záporožia, Nikopolu, Krivoj Rogu a Mirnoje.

– Letectvo ozbrojených síl Ukrajiny vykonalo viac ako desať úderov. Protivzdušná obrana zostrelila sedem ruských bezpilotných lietadiel, z toho šesť iránskej výroby.

 

18:20 – Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu varoval, že vojna na Ukrajine vstupuje do novej “nebezpečnej” fázy a upozornil na možnosť “desivého scenára” v momente, keď Rusko zlyhá v konvenčnom konflikte a naplní hrozby, že použije jadrové zbrane.

Reklama

 

17:35 – „Dnešný konflikt by neexistoval, keby sa Kyjev nesnažil napraviť históriu a oživiť neonacizmus,” vyhlási ruský prezident Vladimír Putin vo svojom prejave.

 

 

17:30 – Putin nariadil vláde previesť do ruského vlastníctva Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú Rusi okupujú od začiatku marca.

 

15:55 – Trosky iránskych kamikadze bezpilotných lietadiel, ktoré v poslednom čase pravidelne zasahujú do tyla ukrajinských cieľov.

Trosky iránskych kamikadze bezpilotných lietadiel
Trosky iránskych kamikadze bezpilotných lietadiel

15:35 – Ukrajinský prezident Zelenskyj znova vyzval na vytvorenie “osobitného tribunálu” na stíhanie ruských predstaviteľov za ich úlohu pri invázii na Ukrajinu.

Reklama

 

15:30 – Kremeľ v stredu oznámil, že neexistuje rozpor medzi začlenením ukrajinských území do Ruskej federácie a sťahovaním vojakov z týchto území. Vo svojom pláne anektovať štyri regióny na východe Ukrajiny je Moskva odhodlaná pokračovať.

 

15:00 – Kadyrovovi udelili hodnosť generálplukovníka. Oznámil to na svojom telegramovom kanáli. Povedal tiež, že Putin mu už „osobne“ zablahoželal k novému titulu.

 

14:25 – Veľvyslanci EÚ schválili detaily 8. balíka sankcií proti Rusku. “Tlieskam dnešnej dohode členských štátov o ôsmom balíku sankcií. Konali sme rýchlo a rozhodne. Nikdy neprijmeme Putinove falošné referendá a žiadnu anexiu Ukrajiny. Sme odhodlaní donútiť Kremeľ platiť,” povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen tweetoval. Balík sankcií bude oficiálne zverejnený zajtra.

 

Reklama

14:20 – Ukrajinská armáda zverejnila fotografiu pri vchode do obce Grekovka. Nachádza sa v Luhanskej oblasti, neďaleko hraníc s Charkovom a neďaleko diaľnice Kremeninna-Svatovo.

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda pri vchode do obce Grekovka

13:40 – Prezident Energoatomu Pjotr Kotin povedal, že bude pôsobiť ako generálny riaditeľ Záporožskej jadrovej elektrárne a správu elektrárne od momentu, keď Rusi zadržali bývalého šéfa elektrárne Igora Murašova, presunuli do Kyjeva. Pripomeňme, že Murašova nedávno zadržali ruské bezpečnostné sily, no potom ho prepustili na územie kontrolované Ukrajinou.

Dnes sa zistilo, že Rosatom vytvára podnik na riadenie jadrovej elektrárne Záporožie.

 

13:35 – Správna rada Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) povolila ruským a bieloruským športovcom účasť na medzinárodných súťažiach. IBA uviedla, že „politika by nemala mať žiadny vplyv na šport“.

Správna rada v tejto súvislosti odhlasovala zrušenie predchádzajúceho rozhodnutia a s okamžitou platnosťou umožnila boxerom z Ruska a Bieloruska súťažiť v súťažiach IBA.

 

Reklama

13:30 – Moskva by sa mala podieľať na vyšetrovaní minulotýždňových únikov na potrubiach plynovodu Nord Stream. Uviedol to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin. Švédsko pre potreby vyšetrovania uzavrelo oblasť v okolí únikov v Baltskom mori začiatkom tohto týždňa.

 

12:35 – Šéf MAAE Grossi bude diskutovať v Kyjeve a potom v Moskve. Témou rozhovorov bude bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni.

 

12:10 – „Máme tu Rusko, ktoré sa chystá prehrať vojnu na Ukrajine. Potom už nebude schopné udržať Lukašenka pri moci ako v roku 2020,“ povedala predstaviteľka bieloruskej opozície Svetlana Tichanovská na bezpečnostnej konferencii vo Varšave.

 

11:30 – Ukrajinci útočili na centrum Chersonu

Reklama
Cherson utok
Následky útoku na Cherson

11:25 – Krajiny Európskej únie sa dohodli na novom balíku sankcií voči Rusku.

Medzi nimi:

– Zákaz prepravy ropy do tretích krajín za cenu vyššiu ako stanovený strop

– Zákaz dovozu výrobkov z ocele, papiera, chemikálií, plastov a cigariet z Ruska

– Zákaz poskytovania právnych, IT a inžinierskych služieb

 

10:35 – Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová na brífingu povedala, že „nebudeme hovoriť o Ukrajine bez Ukrajiny“ a že „otázku diplomacie necháva na ukrajinský ľud“. Zároveň vyhlásila, že „postaráme sa o to, aby sme boli blízko Ukrajincom, keď budú bojovať za svojich – za svoju suverenitu“.

Reklama

“A ich – toto rozhodnutie o ich suverenite, o ich slobode, o ich demokracii bude prijaté s nimi,” povedal Jean-Pierre.

 

9:55 – Rada EÚ sa v priebehu dňa dohodne na balíku sankcií voči Rusku, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell. “Verím, že pred koncom tohto plenárneho zasadnutia dosiahneme v Rade dohodu a prijmeme spoločný návrh predložený Komisiou,” povedal Borrell v Európskom parlamente.

Uviedol tiež, že konflikt na Ukrajine vstúpil do ďalšej nebezpečnej fázy. A dodal, že podpora Kyjeva zo strany Európskej únie by mala zostať úplná.

 

Reklama

9:50 – Bývalý poslanec Igor Lucenko, ktorý teraz slúži v 72. brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny, uviedol, že túto noc zasiahli kamikadze drony miesto brigády v Bielej Cerkvi.

“V noci nepriateľ zaútočil na trvalé rozmiestnenie mojej brigády s kamikadze dronmi. Bol som tam len raz v živote, ale aspoň viem, ako tieto starobylé budovy vyzerajú,” napísal na Facebooku.

Lucenko tiež kritizoval úrady, že pred vojnou nevenovali náležitú pozornosť vývoju vlastnej výroby útočných bezpilotných lietadiel.

 

9:30 – Irán oficiálne popiera dodávky bezpilotných lietadiel do Ruska, ktoré sa aktívne využívajú na útoky proti ukrajinským cieľom.

“Iránska islamská republika považuje zverejnené informácie o dodávke iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska na použitie v ukrajinskom konflikte za nepodložené a tieto údaje nepotvrdzuje,” uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaani, píše Xinhua.

Irán podľa neho od začiatku konfliktu pevne zaujal postoj neutrality a nezasahovania.

 

8:55 – Strana informuje, že Vladimir Putin podpísal zákony o anexii štyroch ukrajinských regiónov – Donecka, Luganska, Záporožia a Chersonu.

Zákonne prezident Ruskej federácie schválil ratifikáciu „ich prijatia do Ruska“. Zákony ratifikovali 3. a 4. októbra obe komory ruského parlamentu – Duma aj Rada federácie.

Podľa Strany to znamená, že teraz k anexii došlo oficiálne.

 

8:30 – Ruské jednotky spustili raketový útok na Záporožie, sily protivzdušnej obrany pracujú, povedal šéf Záporožského oblastného vojenského okruhu Starukh a vyzval obyvateľov mesta, aby zostali v krytoch.

 

8:10 – V novom balíku sankcií EÚ, ktorý zavedie cenový strop pre ruskú ropu, Maďarsko opäť dosiahlo svoje privilégiá. Sankcie sa nebudú vzťahovať na dodávky potrubím, ako aj na námorné dodávky, ktoré ich v prípade núdze nahradia, uviedol maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjárto.

Reklama

Maďarsko dostáva ruskú ropu cez ropovod Družba, ktorý prechádza cez Ukrajinu.

Szijjártó tiež oznámil vyňatie jadrovej energetiky zo sankcií, takže výstavba novej jadrovej elektrárne Paks (stanicu stavia Rosatom) nebude spadať pod sankcie.

Finálna verzia nového balíka sankcií v Európe by mala byť schválená dnes, 5. októbra.

Pripomeňme, že Rusko už skôr vyhlásilo, že nebude predávať ropu za direktívne nízku cenu.

 

7:50 – Európska únia odsúhlasila 8. sankčný balíček voči Rusku. Sankcie budú zahŕňať aj obmedzenia cien ruskej ropy. Balíček by mal byť prijatý dnes.

 

7:45 – Ukrajina pokračuje v protiofenzíve na južnom i severovýchodnom fronte, kde postúpila až 20 kilometrov za rieku Oskil, informuje britské ministerstvo obrany.

 

7:40 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– Nepriateľ pokračuje v postupe v smere Bachmut a Avdeev.

Útoky boli odrazené v oblastiach Strilecha, Zelyony, Majorsk, Disputed, Zaitsevo, Bachmutsky, Bachmut, Kurdyumivka, Novomykolaivka a Vugledar.

O ofenzíve ukrajinských jednotiek v Chersonskej oblasti sa nehovorí nič – okrem toho, že na územiach, ktoré Rusko opustilo, sa mínuje.

– Za posledný deň Rusi spustili 9 raketových a 6 leteckých útokov, plus 56 salv z MLRS. Najviac utrpel Charkov, Kramatorsk, Bachmut, Mayorsk a Gulyaipole. Ukrajina hlási 17 náletov na nepriateľa.

Strana podotýka, že súdiac podľa správ generálneho štábu, ukrajinské letectvo pracuje niekoľkonásobne intenzívnejšie ako ruské (čo môže byť spôsobené aktívnym využívaním spravodajských služieb NATO).

Reklama

 

7:20 – Ukrajinská armáda od v posledných dňoch oslobodila desiatky obcí v rámci protiofenzívy prebiehajúcej na juhu a východe krajiny. Uviedol to v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

 

7:15 – O tom, že by Rusko po železnici presúvalo taktické jadrové zbrane, nemá Pentagon žiadne informácie, uviedla dnes Laura Cooperová, ktorá na americkom ministerstve obrany riadi odbor Ukrajiny a Ruska.

 

7:10 – Rozhodnutie administratívy amerického prezidenta Joea Bidena poslať na Ukrajinu ďalšiu ťažkú ​​vojenskú techniku ​​Rusko chápe ako bezprostrednú hrozbu pre svoje strategické záujmy. Povedal to ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali