To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajinská armáda tlačí na Rusov pri Chersone. Situácia je tam pre nich kritická

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajinská armáda tlačí na Rusov pri Chersone. Situácia je tam pre nich kritická

Bratislava 2. októbra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Dmytro Zhyhinas,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

20:10 – Keďže sa Anglosasi rozhodli zbaviť Európu plynu, mali by sme v tejto téme pokračovať

Či sa to niekomu páči alebo nie. Pretože sa nemôže stať, že by bol Nord Stream odpálený a nejaká posratá rúra z Nórska do Poľska by fungovala. Dielo nie je dokončené! A nie iba táto. [Mali by sme ich vyhodiť do vzduchu?] Prečo? Niekto prešiel, niekto sa utopil, no, v živote sa stáva všeličo! – poslanec Štátnej dumy Andrej Gurulev

Reklama

 

20:06 – Ukrajina zablokovala výjazd do ruskej časti Záporožskej oblasti, tvrdia regionálne úrady

 

20:05 – Americký senátor Marco Rubio vyslovil domnienku, že Rusko by mohlo zaútočiť na letiská v Poľsku, cez ktoré sa dodáva západná vojenská pomoc Ukrajine.

“Znepokojujúca je nepredvídateľnosť Putinovho konania v takejto situácii. Myslím si, že je celkom možné, že nakoniec zasiahne niektoré z týchto distribučných miest, cez ktoré prechádzajú dodávky zbraní, vrátane Poľska. Veľa ľudí hovorí o jadrovom útoku, ale najväčšie obavy mám z toho, že Rusko zaútočí na niektorú z krajín NATO, napríklad na letisko v Poľsku alebo na iné distribučné miesta,” povedal Rubio.

Reklama

 

20:00 – Korveta Ivan Mazepa pre ukrajinské námorníctvo bola spustená na vodu v Turecku.

Korveta Ivan Mazepa
Na snímke korveta Ivan Mazepa

19:05 – Spravodajca Roman Sapoňkov, ktorý je na mieste, poslal alarmujúcu správu o prielome AFU v Dudčanoch…

Smer Cherson - Dudčany
Smer Cherson – Dudčany

19:00 – Alexander Žuravľov, veliteľ Západného vojenského okruhu Ruska (na snímke vpravo), bol zbavený funkcie.

Generálporučík Roman Berdnikov (vľavo) je novým veliteľom Západného vojenského okruhu.

Reklama

V minulosti viedol skupinu ruských vojakov v Sýrii.

Podľa niektorých správ bol Žuravľov preradený na prácu učiteľa.

Roman Berdnikov Alexander Žuravľov
Na snímke Roman Berdnikov a Alexander Žuravľov

18:50 – V Odese a Mykolajive sa začala naliehavá kampaň na darovanie krvi. Darovať krv bude možné od zajtra, 3. októbra.

Radi by sme upozornili, že podľa vojenských telegramov sa včera v Chersonskej oblasti začala nová ofenzíva ukrajinských vojsk.

Konkrétne bolo hlásené oslobodenie dediny Zolotaja Balka v severnej Chersonskej oblasti.

 

18:45 – Nemenovaný zdroj z Kremľa uvádza, že ruský prezident Vladimir Putin vydal rozkaz nasýtiť ukrajinskú krízu novými kusmi vojenskej techniky.

Zdá sa, že ruská éra “ŠVO”, ktorá využívala a likvidovala sovietsku vojenskú techniku, sa stáva minulosťou. Teraz budú Rusi bojovať na svojich novinkách.

To predstavuje obrovskú hrozbu pre AFU, pretože na líniu kontaktu (LBS) prídu špičkové BTG (Battalion Tactical Group).

Zdroj zdôrazňuje, že Putin sa tak rozhodol po výsledkoch referenda a po správe, že NATO nebude zasahovať do ukrajinskej krízy. Keď Západ účinne vypustil Zelenského a obvinil ukrajinského prezidenta, že sa snaží zatiahnuť svet do tretej svetovej vojny.

Reklama

Zdroj dodáva, že teraz pravdepodobne dôjde k odhaleniu niečoho, čo malo byť odhalené už vo februári 2022. Aj ruská, ako aj západná rozviedka si je vedomá veľkých strát AFU v dôsledku ofenzívy v Charkove a Chersone.

Podľa týchto zdrojov Zalužnyj oznámil Zelenskému, že je možný prielom do Nikolejeva a Odesy.

 

18:35 – “Situácia je vážna”: Ukrajinské ozbrojené sily teraz začínajú ofenzívu aj na Cherson.

Po obsadení Limanu sa ukrajinským ozbrojeným silám podarilo vytvoriť krízovú situáciu pre ruské jednotky v Chersonskej oblasti.

Reklama

Informoval o tom ruský vojenský spravodajca Roman Saponkov.

Podľa neho sa AFU od včera podarilo dosiahnuť úspech – postúpiť z Nikopolu o 7 kilometrov smerom na Berislav. Ruská armáda včera ustúpila z obcí Oskorovka a Zolotaja Balka. Tým sa však ukrajinská ofenzíva neskončila.

“V smere na Beryslav sa nepriateľ priblížil k Dutčanu. Front sa dnes v tomto smere nepodarilo stabilizovať. Situácia je zložitá,” priznal Saponkov.

Pozorovateľ Boris Rožin tieto údaje potvrdzuje: “Situácia môže byť v blízkej budúcnosti kritická.”

Ruské ministerstvo obrany v nedeľňajšom súhrne informovalo o pokuse o ofenzívu AFU, pričom sa nezmienilo o ústupe, ale tradične uviedlo desiatky zničených ukrajinských tankov a stovky nepriateľských vojakov.

Reklama

 

18:32 – Veliteľ jednotky „BARS-13“ Sergej Fomčenkov o situácii v Kremennej.

„Zakopávame sa na severnej a západnej hranici obce Kremennaja. Hlavný úder očakávame z Torského. Útok sa očakáva aj zo severu, z Červonopopovky. Podľa údajov rozviedky Ozbrojené sily Ukrajiny sústredili v našom smere až 12.000 vojakov a veľké množstvo techniky…“

Kremennaja
Situácia okolo obce Kremennaja

18:30 – Skupina krajín vyvážajúcich ropu a krajín mimo OPEC+ plánuje na svojom zasadnutí 5. októbra vo Viedni znížiť ťažbu o viac ako 1 milión barelov denne.

Informovala o tom agentúra Bloomberg. A poznamenáva, že ide o prvé výrazné zníženie dodávok zo strany kartelu za posledný rok.

JPMorgan Chase sa domnieva, že na stabilizáciu cien je potrebné znížiť ťažbu aspoň o 500 000 barelov denne.

Zníženie ťažby bolo prekvapením pre mnohých obchodníkov, ktorí očakávali, že OPEC+ zachová ťažbu na rovnakej úrovni, keďže ceny ropy nad 90 USD za barel vyvíjajú tlak na spotrebiteľov. Podľa Billa Farrena-Pricea, vedúceho makroekonomického výskumu v energetickej spoločnosti Enverus, je však zníženie produkcie “signálom, že OPEC+ sa vracia do režimu kontroly cien”.

Reklama

 

18:25 – Hlavné body z večernej správy generálneho štábu Ukrajiny:

– Viac ako pätnásť osád bolo zasiahnutých nepriateľskými údermi. Medzi nimi sú Redkodub, Krivý Roh, Záporožie, Železnodorožnoje a Nikolajev.

– Útoky nepriateľa boli odrazené v oblastiach Zajceve, Bachmut, Bachmút, Odradivka, Pervomajske, Spornoe a Vyimka.

– Potvrdené cielené údery proti nepriateľovi za 1. október, konkrétne zničenie muničného skladu pri Tavričeskom, Chersonská oblasť, a zničenie 7 tankov a do 10 vozidiel pri Černigovke, Záporožská oblasť.

– Vyskytlo sa mnoho prípadov, keď sa Rusi vzdali a opustili svoje pozície. Napríklad z Limane sa niektorí z nich pokúsili preniknúť na okupované územia. 30. septembra bol pri Šaštine objavený konvoj civilných vozidiel, v ktorom sa pokúsilo ujsť viac ako 200 vojakov 2. armádneho zboru ruských vojsk.

 

Reklama

18:20 – Putinove návrhy zákonov o “prijatí” zabraných ukrajinských oblastí do Ruska obsahujú hraničnú klauzulu.

Podľa toho sa Rusko domnieva, že ich anektuje v rámci existujúcich administratívnych hraníc príslušných regiónov.

Pre všetky štyri regióny platí rovnaká formulácia: “Hranice územia LĽR ( DĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti – pozn. red.) sa určia podľa hraníc územia “republiky” (regiónu), ktoré existovali v deň jej vzniku a v deň jej prijatia do Ruskej federácie”.

Záporožská oblasť v existujúcich hraniciach vznikla v roku 1939, Chersonská oblasť v roku 1944. “LDĽR” si nárokuje územia Doneckej a Luganskej oblasti a Ruská federácia ju uznala 22. februára 2022.

To znamená, že Ruská federácia si oficiálne nárokuje veľkú časť ukrajinského územia, ktoré je teraz pod kontrolou Ukrajiny v Záporožskej a Doneckej oblasti. Rovnako ako malé (zatiaľ) oblasti v Chersonskej a Luhanskej oblasti.

Zelenski informoval o svojom telefonickom rozhovore s Macronom.

“Rozprával som sa s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Diskutovali sme o význame posilnenia obrannej podpory Ukrajiny. V súvislosti s témou jadrového vydierania zo strany Ruska sme diskutovali o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni a jej okamžitej demilitarizácii.

Reklama

Ďakujeme vám za dôrazné odsúdenie nezákonných referend a pokusu o anexiu regiónov Ukrajiny agresorom. Očakávame, že svet bude tvrdo reagovať na nezákonné konanie Ruska, najmä posilnením sankčného tlaku,” tlmočil Zelenskyj podstatu rozhovoru.

 

18:15 – Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová ocenila úspech ukrajinskej armády v Limane, ale neverí, že táto udalosť zásadne zmení priebeh vojny. Tento názor vyjadrila v rozhovore pre televíziu ARD.

“Je to veľký úspech, ale nie je to zlomový bod. A práve preto je tak dôležité cvičiť ukrajinských vojakov – aj pre budúcnosť. Žiaľ, musíme počítať s tým, že táto vojna bude trvať týždne a mesiace,” povedal Lambrecht.

Christine Lambrechtová
Na snímke nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová

18:10 – Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Ukrajine do konca vojny jeden a pol miliardy dolárov mesačne na podporu hospodárstva a vyzývajú európske krajiny, aby poskytli porovnateľnú pomoc.

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami.

Biely dom údajne uskutočnil sériu takýchto rozhovorov s európskymi partnermi pred samitom o pomoci Ukrajine, ktorý je naplánovaný na budúci týždeň.

Reklama

Na ukrajinskom fronte sa čoskoro objaví nová ruská zbraň, bojový modul Spica. Túto prognózu vyslovil Oleksandr Kovalenko, vojenský a politický pozorovateľ skupiny Informačný odpor.

Výroba modelu Spca bola spustená na jar 2022 – to znamená, že ide o úplne nové zariadenie.

Ide o diaľkovo ovládaný bezpilotný bojový modul pre obrnené vozidlo KAMAZ-43269 “Vystrel” (možno ho však inštalovať aj na iné nosiče).

Je vybavený 30 mm automatickým kanónom 2A42, 7,62 mm guľometom PKTM a automatickým granátometom AG-30. Modul je vybavený najmodernejším zameriavačom s televíznymi a termovíznymi kanálmi a laserovým diaľkomerom.

Podľa Kovalenka Rusko práve teraz presúva na Ukrajinu prvú várku Vystrelov so Spicami.

obrnené vozidlo KAMAZ-43269 "Vystrel"
Na snímke obrnené vozidlo KAMAZ-43269 “Vystrel”

 

18:00 – Európske centrum pre strednodobú predpoveď počasia (ECMWF) predpovedá pre Európu chladnejšiu zimu, než je obvyklé.

Reklama

Denník Financial Times túto prognózu ešte zhoršuje tým, že sľubuje menej zrážok a vetra, čo sťažuje hľadanie ďalších zdrojov energie.

Ak sa prognóza potvrdí, podľa denníka Financial Times to predstavuje pre energetiku v Európe veľký problém. Publikácia je presvedčená, že takýto scenár by zabránil európskym politikom riešiť rastúce ceny energií.

 

15:35 – USA budú naďalej pomáhať Ukrajine vrátiť sa k medzinárodne uznaným hraniciam, t. j. získať späť kontrolu nad okupovanými územiami. Štátny tajomník Anthony Blinken potvrdil toto stanovisko v telefonickom rozhovore s ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, o ktorom je oznam na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí USA.

Okrem toho rokovali o pokračovaní financovania vojenskej pomoci, ako aj o fungovaní “obilného koridoru”.

Reklama

Na rozhovor reagoval aj Kuleba. “Minister zahraničných vecí ubezpečil, že bez ohľadu na akékoľvek nezákonné kroky Putina budú USA naďalej podporovať Ukrajinu v našom spravodlivom boji,” napísal na Twitteri.

ukrajina vojna
Ilustračné foto

15:00 – Ukrajinské jednotky vstúpili do Torskoje, osady východne od Limanu, cez ktorú Rusi ustupovali z mesta.

Ukrajinské jednotky vstúpili do Torskoje
Ukrajinské jednotky vstúpili do Torskoje

14:50 – Sily Luganskej a Doneckej republiky spolu s ruskou armádou pokračujú v ofenzíve smerom na Arťomovsk a Avdejevku.

Boje prebiehajú pri obciach Kazačja Lopaň, Vyjemka, Bachmutskoje, Arťomovsk, Vesjolaja Dolina a Pervomajskoje.ň

ukrajina vojna
Ofenzíva smerom na Arťomovsk a Avdejevku

14:45 – Podľa Dánskej energetickej agentúry je tlak v plynovode Nord Stream 1 stabilný a úniky plynu sa skončili.

“Takéto nehody sa ešte nikdy nestali. Samozrejme, existujú technické možnosti na obnovu infraštruktúry, vyžaduje si to čas a primerané finančné prostriedky. Som si istý, že sa nájdu vhodné príležitosti,” povedal ruský vicepremiér Alexander Novak.

Podľa neho Rusko najprv vyrieši, kto je vinný za sabotáž Nord Streamov, pričom podozriví sú USA, Ukrajina a Poľsko.

 

14:40 – Členstvo Ukrajiny v NATO oficiálne podporilo deväť krajín strednej a východnej Európy

Prezidenti podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrili podporu vstupu Ukrajiny do NATO.

Uvádza sa to vo vyhlásení na webovej stránke poľského prezidenta. Na stretnutí sa zúčastňujú aj prezidenti Českej republiky, Estónska, Lotyšska, Litvy, Severného Macedónska, Čiernej Hory, Poľska, Rumunska a Slovenska.

 

14:25 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily v Kupjanskom smere zničili viac ako 100 ukrajinských vojakov v Charkovskej oblasti

– Straty AFU v dôsledku úderov ruského letectva v smere na Krasnoliman dosiahli viac ako 200 vojakov, 320 bolo zranených

Reklama

– Kyjevský režim sa pokúsil o ofenzívu súčasne na taktických smeroch Nikolajev, Andrijiv a Kryvyj Rih

– Pokus o ofenzívu AFU pri Bruskinskom a Kostromke v smere Nikolajev-Krivý Roh bol zmarený

– Ruské jednotky zničili za deň 43 tankov AFU a viac ako 400 ukrajinských vojakov v smere Nikolajevsko-Krivorožský

– Ruské ozbrojené sily zničili radar navádzacieho systému rakiet zem-vzduch S-300 ukrajinských ozbrojených síl v Chersonskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zničili sedem skladov raketových a delostreleckých zbraní v Charkovskej, Nikolajevskej a Záporožskej oblasti a v DĽR

– Vzdušné a delostrelecké útoky ruských ozbrojených síl na veliteľské a pozorovacie stanovište ukrajinských ozbrojených síl a výcvikovú základňu Národnej gardy v Záporoží

 

14:20 – Osoby žijúce na územiach, ktoré v čase “začlenenia” do Ruskej federácie neboli pod kontrolou Ukrajiny, automaticky získajú ruské občianstvo.

Uvádza sa to v “dohodách o pripojení” anektovaných území k Rusku.

Výnimku podľa dokumentu tvoria “osoby, ktoré do jedného mesiaca od tohto dňa vyhlásia, že si chcú ponechať iné občianstvo, ktoré majú oni a (alebo) ich maloleté deti, alebo zostanú bez štátnej príslušnosti”.

 

14:15 – Putin do 10 dní vymenuje úradujúce hlavy štyroch anektovaných regiónov. Uvádza sa to v návrhoch “dohôd o pripojení”.

Hlavy Chersonskej a Záporožskej oblasti sa budú nazývať “gubernátori”.

Voľby do “parlamentov” všetkých štyroch regiónov sa budú konať v jeden deň v septembri 2023.

 

Reklama

13:20 – Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová musela počas pobytu v Odese dvakrát zísť do krytu. Televízii NTV povedala o svojich dojmoch a dodala, že plánovanú cestu do Nikolajevu museli z bezpečnostných dôvodov odložiť.

Prvýkrát musela ísť do krytu v Odese v sobotu okolo 15.30 h počas stretnutia s ministrom obrany Alexejom Reznikovom. Kolegovia strávili v bunkri 45 minút.

Druhýkrát sirény zobudili nemeckú ministerku o 1:00, keď už bola v posteli. Počas pobytu v Odese nemala z bezpečnostných dôvodov mobilný telefón. Z tohto dôvodu už o jednej hodine ráno tvrdo spala (zvyčajne si v tom čase ešte stále prezerá mobilný telefón). Zobudil ju zvuk sirény – musela ísť do krytu, kde tentoraz zostala asi 20 minút.

 

12:40 – Na internete sa objavilo video, na ktorom vojak AFU stojí s miestnymi obyvateľmi v dedine Zolotaja Balka v Chersonskej oblasti.

Nachádza sa v severnej časti Chersonskej oblasti.

Obsadenie dediny ukrajincami nebolo oficiálne potvrdené.

Treba poznamenať, že v posledných týždňoch nedošlo k žiadnemu vážnemu postupu AFU v Chersonskej oblasti, boje nadobudli pozičný charakter. Od včerajšieho večera však ruské vojenské telegramové kanály hlásia, že ukrajinské ozbrojené sily začali ofenzívu hneď v niekoľkých smeroch. Potvrdzujú aj dobytie obce Zolotaja Balka ukrajinskými jednotkami.

 

10:45 – Novým veliteľom „Západného vojenského okruhu“ sa stal generálporučík Roman Berdnikov.

Predtým velil 29. kombinovanej armáde „Východného vojenského okruhu“. Narodil sa 31. augusta 1974 v meste Kameň na Obi v Altajskej oblasti.

Z funkcie bol odvolaný doterajší veliteľ „Západného vojenského okruhu“ Alexander Žuravlev.

Roman Berdnikov
Na snímke Roman Berdnikov

9:20 – Predmetom nedávneho brífingu britskej vojenskej rozviedky je zajatie Limanu ukrajinskými jednotkami a následky tejto udalosti.

Podľa britských analytikov je pravdepodobné, že Liman bránili malé jednotky Západného a Centrálneho vojenského okruhu Ruska, ako aj kontingenty mobilizovaných záložníkov. Tieto jednotky museli utrpieť ťažké straty, keď sa stiahli po jedinej ceste z mesta, ktorá bola stále v ruských rukách.

Rozviedka odhaduje, že Liman je operačne dôležitý, pretože kontroluje kľúčovú cestu prechádzajúcu cez rieku Severský Donec, za ktorou sa Rusko snaží posilniť svoju obranu. Stiahnutie Ruska z Limanu predstavuje aj veľkú politickú prekážku, keďže sa nachádza v Doneckej oblasti, ktorú Rusko nezákonne anektovalo.

Reklama

Toto stiahnutie viedlo k novej vlne verejnej kritiky ruského vojenského vedenia. Ďalšie územné straty takmer určite povedú k zvýšenému tlaku na vrchné velenie, sú presvedčení britskí experti.

 

8:05 – “Endemické lži”: generál ostro kritizoval situáciu v armáde

Ústup ruskej armády z Limanu je dôsledkom hrubých chýb vojenského velenia. Generál v zálohe Andrej Gurulev, poslanec Štátnej dumy a člen parlamentného výboru pre obranu, to povedal v relácii Solovjov Live.

“Vzdanie sa Krásneho Limanu si neviem vysvetliť. Z vojenského hľadiska to neviem vysvetliť. Je to pravdepodobne medzník nielen z vojenského, ale aj politického hľadiska, najmä teraz. Nestalo sa to za jeden deň, nie je to krátkodobá bitka, k akému dochádza obyčajne…

Nechápem, prečo za celý ten čas správne nevyhodnotili situáciu, prečo sa nerozhodli posilniť tú skupinu, ktorá bránila Liman. Pochopte, bez ohľadu na to, ako hrdinsky bojovali, existuje elementárny výpočet síl, ktorý ukazuje, či je možné Liman udržať alebo nie,” povedal generál.

Súhlasil s vyhlásením hlavy Čečenskej republiky Ramzana Kadyrova.

“Problémom sú hlásenia o dobrej situácii a rozšírené lži. Tento systém funguje zhora nadol.

Nevedeli sme, koľko síl a prostriedkov postupuje na Liman? Ak sme to nevedeli, kde bola rozviedka? 144. divízia tam fungovala perfektne, armádne letectvo tam spálilo množstvo (ukrajinskej) techniky! Nemerateľné množstvo. Delostrelectvo pokračovalo v práci. Výborne manévrovali a Ukrajinci sa k nim nemohli dostať. Prečo?

Chápeme, že problém nie je na zemi, nie v Limane, nie v 144. a dokonca ani v skupine “Statoční”, ale na Frunzenskom nábreží (Generálny štáb ruského ministerstva obrany – pozn. red.), kde stále nerozumejú, nepoznajú situáciu. Potrebujeme toho Kvašnina, ktorý vydával rozkazy, písal smernice, chodil do zákopu za vojakmi, aby videl, ako sa plní jeho rozkazy. Vyhrali sme takto druhú čečenskú vojnu! Práve z tohto dôvodu!

Nechcem sa vyjadrovať k ničomu inému. Jasne chápem, že kým z generálneho štábu nevyjde niečo úplne iné, nič sa nezmení. Všetko ostatné je dôsledkom politiky, ktorá sa odtiaľto realizuje. Nič viac a nič menej. Možno je to kruté, ale je to pravda,” dodal Guruliev.

 

 

7:55 – FSB namietala proti výmene zajatcov koncom septembra, keď Rusko prepustilo veliteľov pluku Azov. Informoval o tom denník Washington Post s odvolaním sa na svoje zdroje.

FSB sa obávala, že by táto výmena mohla v Rusku vyvolať pobúrenie verejnosti. Špeciálna služba bola preto “kategoricky proti”.

V publikácii sa ako hlavný sprostredkovateľ uvádza ruský oligarcha Roman Abramovič.

Niekoľko mesiacov lietal do Rijádu a Moskvy, aby uzavrel dohodu, pričom úzko komunikoval s riaditeľom FSB Oleksandrom Bortnikovom a vedúcim ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrijom Jermakom.

 

7:40 – Operačné veliteľstvo Juh hlási útok siedmich bezpilotných lietadiel Shahed-136 v Nikolajevskej oblasti v noci 2. októbra.

Podľa armády bolo päť z nich zostrelených.

 

7:35 – Obrana Luhanskej oblasti nie je pre ruské vedenie prioritou, za strategicky dôležitejšie považuje udržanie pozícií v Záporožskej a Chersonskej oblasti.

K tomuto záveru dospel Inštitút pre štúdium vojny po strate Limanu Rusmi.

Napriek zrúteniu Charkovsko-izjumského frontu a pádu Limanu Rusi naďalej upevňujú svoje pozície na juhu. “To naznačuje, že Putinovi oveľa viac záleží na udržaní strategických území v Chersonskej a Záporožskej oblasti ako na Luhanskej oblasti,” píše inštitút.

Odborníci sa domnievajú, že ide o osobné rozhodnutie ruského prezidenta, nie vojenského velenia.

Radi by sme zdôraznili, že po porážke pri Limane začala ruská “vlastenecká” komunita kritizovať vojenské vedenie, najmä generálov, ktorí boli zodpovední za tento smer. Rovnako ako vedenie ruského ministerstva obrany, kde prekvitá “kamarátstvo”.

To znamená, že americkí vojenskí experti sa domnievajú, že nejde o generálov, ale o Putina, ktorý sa rozhodol uprednostniť južný smer.

 

7:30 – Arestovič sa vyjadril ku kritike ruského vojenského vedenia zo strany Kadyrova a ďalších ruských predstaviteľov po ruskom ústupe z Limanu.
Stávka

Reklama

“Kadyrov a Prigožin sa pustili do generála Lapina, generálneho štábu a ministerstva obrany. Privilégium obviňovať majú iba náčelníci. A prečo títo obviňujú, keď sa šéf ešte nevyjadril? Moc náčelníka sa teda oslabila. Dvaja majitelia najväčších súkromných armád si dovolia ísť po generálnom štábe krajiny, ktorá má veľký podiel na vojenskej moci. A krajina je vo vojne. Čo by robila normálna armáda alebo normálny štát? Do večera zožrali ich vajcia. Nič tomu podobné sa nestalo, a vidíme, že sa ani nestane. V ruskej armáde sa po prvých dvoch úderoch na čeľusť, viac či menej vážnych, priame obviňovanie vedenia armády. To znamená, že vinníci boli určení a vinná bude armáda. Že ruské úrady sa rozpadli a Putin nemá kontrolu nad vzťahmi medzi subjektmi vojensko-politického vedenia rôznych úrovní,” domnieva sa Arestovič.

 

7:25 – Ranný brífing generálneho štábu Ukrajiny. Hlavné:

– Ruské rakety a bezpilotné lietadlá Shahed-136 zasiahli viac ako 30 lokalít – medzi nimi Nikolajev, Očakov, Odesa, Nikopol a Bachmut.

– Na Kryme sú ruské jednotky uvedené do plnej bojovej pohotovosti, formuje sa nová motostrelecká divízia a na polostrov prichádzajú tisíce mobilizovaných vojakov.

Na ruských cvičiskách prebieha bojový výcvik.

– Ruské útoky boli odrazené v oblastiach kozáckeho Lopanu, Vyemky, Bachmutu, Bachmutského, Veselej Doliny a Pervomajského.

To znamená, že Rusi podľa správy útočia aj na severe Charkovskej oblasti.

Oslobodenie Limanu zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené.

 

 

7:15 – Šéf Pentagónu Lloyd Austin dal jasne najavo, že otázka vstupu Ukrajiny do NATO sa nevyrieši rýchlo.

“Sme odhodlaní podporovať politiku ‘otvorených dverí’ NATO, ale to, ako sa to stane, je skutočne vecou 30 krajín, ktoré hlasujú, ako aj krajiny, ktorá sa o to uchádza,” povedal na tlačovej konferencii na Havaji.

 

6:50 – Vojenská operácia, 1. októbra 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Spojenecké jednotky opustili Krasnyj Liman a stiahli sa na výhodnejšie línie kvôli hrozbe obkľúčenia, tvrdí ruské ministerstvo obrany

– Počet obetí ukrajinského ostreľovania konvoja pri výjazde z oslobodenej časti Záporožskej oblasti stúpol na 30 a 88 ľudí bolo zranených, uviedla administratíva

– Zelenskyj podpísal dekrét o zrušení demobilizácie brancov plánovanej na jeseň

– Masívne palebné útoky na pozície 66. a 93. mechanizovanej brigády ukrajinských vojsk na Krasnoliman smere zničili v noci viac ako 200 ukrajinských vojakov, 5 tankov a 9 BMP, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila za deň 7 ukrajinských striel HIMARS, dve protiradarové rakety HARM a 14 dronov, uviedlo ministerstvo obrany

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali