To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajinské sily útočia na mesto Lyman

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajinské sily útočia na mesto Lyman

Bratislava 23. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Twitter)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

20:00 – MAAE plánuje posilniť svoju misiu v Záporožskej jadrovej elektrárni. Na svojom kanáli Telegramu to oznámil premiér Denys Šmyhal. Ukrajinská vláda podľa Šmyhala pracuje aj na organizovaní medzinárodných misií OSN a EÚ v jadrovej elektrárni v Záporoží.

 

Reklama

19:50 – Ukrajinské sily podnikajú v Doneckej oblasti na východe krajiny útoky na mesto Lyman, ktoré Rusko ovládlo v máji. Uviedlo to britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie britskej vojenskej rozviedky.

 

19:10 – V ruských mestách dnes ľudia v uliciach vyjadrovali podporu referendom o pripojení Moskvou ovládaných alebo okupovaných ukrajinských území k Rusku.

Na účasť podľa niektorých ruských médií boli nútení študenti a pracovníci verejných inštitúcií, pričom niekedy vraj boli za účasť na demonštrácii ponúkané peniaze.

 

Reklama

18:40 – V Izjume v Charkovskej oblasti dokončili exhumáciu tiel z hrobov, ktoré tam objavili po odchode ruských vojsk. Oznámil to šéf Charkovskej OVA Oleg Sinegubov vo svojom kanáli Telegramu.

Celkovo bolo podľa neho exhumovaných 436 tiel, väčšina z nich má známky násilnej smrti, 30 má známky mučenia. “Väčšina mŕtvych sú civilisti, 21 vojakov,” píše Sinegubov.

Podľa Sinegubova nie je masový hrob v Izjume jediný. “V tejto oblasti sa našli ešte minimálne 3 takéto miesta, v ďalších oslobodených mestách Charkovskej oblasti sú pohrebiská. Teraz sa vykonáva kontrola a odmínovanie,” dodal šéf OVA.

V Izjume v Charkovskej oblasti dokončili exhumáciu tiel z hrobov
V Izjume v Charkovskej oblasti dokončili exhumáciu tiel z hrobov, ktoré tam objavili po odchode ruských vojsk

18:35 – Prezident poveril ministerstvo zahraničných vecí, aby reagovalo na použitie iránskych bezpilotných lietadiel ruskými jednotkami. Na Facebooku to oznámil Sergej Nikiforov.

„Sú to iránske kroky proti suverenite a územnej celistvosti nášho štátu, ako aj proti životu a zdraviu ukrajinských občanov,“ povedal Nikiforov. Pripomenul tiež, že verejné vedenie Iránu opakovane deklarovalo svoju neutralitu a pripravenosť byť sprostredkovateľom pri ukončení vojny.

Reklama

 

17:45 – Niektoré krajiny EÚ chcú v rámci sankcií voči Ruskej federácii zakázať používanie LNG a obmedziť spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

Uvádza sa tiež, že viaceré krajiny EÚ v rámci nových sankcií voči Ruskej federácii navrhli odpojiť ešte viac ruských bánk od SWIFT, vrátane Gazprombank.

 

17:40 – Fínsko prijalo „zásadové rozhodnutie“ výrazne obmedziť vstup Rusov a vydávanie víz im. Oznámila to kancelária fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa, píše Mtv Uutiset. Zatiaľ sa nehovorí o tom, kedy obmedzenia vstúpia do platnosti.

 

17:35 – Večerné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– Ozbrojené sily Ukrajiny odrazili útoky v oblastiach osád Kupjansk (Charkovská oblasť), Zajcevo a Novomichajlovka (Donecká oblasť).

– Počas dňa ruské jednotky spustili 4 raketové a 17 leteckých útokov, vykonali viac ako 24 útokov z MLRS. Utrpela infraštruktúra viac ako 30 osád.

– Letectvo ozbrojených síl Ukrajiny uskutočnilo desať úderov. Protivzdušná obrana zničila dva ruské UAV.

Reklama

 

17:10 – Mobilizácia v ruskom Krasnodare.

 

 

16:45 – V Poľsku uviedli, že Rusi utekajúci pred mobilizáciou „môžu byť pre štát nebezpeční“, a preto by ich krajina nemala akceptovať, uviedol tlačový tajomník ministra koordinujúceho špeciálne služby.

Včera sa objavila správa, že Európska komisia rokuje s krajinami EÚ o otázke vydávania humanitárnych víz tým Rusom, ktorí sa chcú vyhnúť mobilizácii.

Estónsko neposkytne azyl Rusom, ktorí sa chcú vyhnúť čiastočnej mobilizácii. Rovnaké rozhodnutie už skôr oznámilo Lotyšsko.

Reklama

Nemecké ministerstvo zahraničia uvádza, že Nemecko zváži možnosť liberalizácie vízového režimu pre Rusov, ktorí nechcú byť mobilizovaní.

 

15:55 – Zelenskyj je „šokovaný“ skutočnosťou, že Izrael neposkytol Ukrajine žiadnu pomoc od začiatku totálnej vojny s Ruskom, pričom vyváža zbrane do iných štátov.

“Som šokovaný. Nerozumiem. Izrael nám nedal nič, nič, nulu… Chápem, že musia brániť svoju zem, ale dostal som informáciu, že Izrael vyváža svoje zbrane do iných krajín,” povedal prezident Vladimir Zelenskyj v rozhovore pre Ouest-France.

 

15:45 – EÚ čakajú intenzívne rokovania o reakcii na vývoj ruskej vojny, české predsedníctvo v rade zvolalo na pondelok mimoriadnu schôdzu veľvyslancov pri EÚ.

 

Reklama

15:30 – OK Juh potvrdil útok kamikadze dronov v Odese. Uvádza sa, že dva drony zničili administratívnu budovu v oblasti prístavu, požiar likvidujú záchranári.

Ďalšie bezpilotné lietadlo (dron Shahid-136 iránskej výroby) zostrelili nad morom sily protivzdušnej obrany.

 

14:35 – Z masového pohrebiska pri meste Izjum na východe Ukrajiny bolo exhumovaných 436 tiel. Tridsať z nich malo viditeľné známky mučenia, uviedol to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov a šéf polície Volodymyr Tymoško.

 

14:30 – Ozbrojené sily Ukrajiny oslobodili Jacovku na ľavom brehu Oskolu a znovu získali kontrolu nad pozíciami pri Bachmute, uviedol na brífingu šéf Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny Alexej Gromov.

“V priebehu útočných operácií jednotky obranných síl získali kontrolu nad osadou Jacovka,” povedal.

Reklama

Situácia v bachmutskom smere je podľa neho komplikovaná, no kontrolovaná. Ruská armáda pokračuje v ostreľovaní a snaží sa zatlačiť ukrajinskú armádu.

Podľa Gromova Rusi plánujú obkľúčiť Bachmut, no líniu držia Ozbrojené sily Ukrajiny. Ukrajinskej armáde sa zároveň podarilo obnoviť predtým stratené pozície Ozbrojených síl Ukrajiny južne od Bachmutu.

 

13:45 – Olena Zelenská oznámila počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku založenie Nadácie Oleny Zelenskej. “Verím, že rekonštrukcia krajiny začína u ľudí,” napísala Zelenská na Twitteri. „Úlohou nadácie je poskytovať ľuďom cenovo dostupné lieky, vzdelanie, humanitárnu pomoc. Pretože život musí ísť ďalej a dostať sa na cestu k uzdraveniu aj v podmienkach vojny.“

 

 

13:40 – Erdogan povedal, že Viktor Medvedčuk po výmene za ukrajinských vojnových zajatcov odišiel z Turecka do Ruska. Peskov predtým povedal, že Kremeľ nevie, kde je Medvedčuk, a jeho výmenu nekomentoval.

 

12:52 – Taliansky expremiér Silvio Berlusconi sa zastal Putina, ktorý bol podľa neho k invázii na Ukrajinu donútený “ruským ľuďom, svojou stranou a svojimi ministrami” a reagoval na výzvy proruských separatistov. Dodal, že Putin chcel vládu v Kyjeve nahradiť „vládou slušných ľudí“.

 

12:51 – Od vyhlásenia mobilizácie bolo v Rusku zapálených najmenej päť náborových stredísk. V noci na 22. septembra boli v Chabarovsku a v Amurskej oblasti zapálené dva vojenské úrady.

Reklama

 

12:50 – Vyšetrovatelia OSN uviedli, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny. Na ich zozname sú ruské ostreľovanie civilných oblastí, niekoľko popráv, mučenie a sexuálne násilie.

 

12:45 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ľudia pracujúcich na kľúčových pozíciách v ruskom sektore informačných technológii a telekomunikácie či vo finančnom sektore budú mať výnimku z čiastočnej mobilizácie, ktorú tento týždeň nariadil ruský prezident Vladimir Putin.

 

12:40 – Peskov odpovedal na otázku, čo by sa stalo, keby Ukrajina po „pristúpení“ okupovaných ukrajinských území k Ruskej federácii pokračovala v boji za ne. Odpoveď znela: „v prípade pristúpenia sa na nich bude vzťahovať Ústava Ruskej federácie.

 

Reklama

12:05 – Dmitrij Peskov uviedol, že “pri kladnom rozhodnutí” v referendách na okupovaných ukrajinských územiach “budú nasledovať kroky parlamentu a prezidenta Ruska”. “Dokumenty budú podpísané, všetko bude promptné,” povedal.

Peskov tiež uviedol, že proces rokovaní s Ukrajinou „je potrebný na dosiahnutie našich cieľov“. “Nevidíme však žiadne predpoklady na ich obnovenie,” dodal.

 

12:00 – Poľské školské úrady varovali pred potrebou distribuovať deťom tablety jodidu draselného. „Je to kvôli eskalácii na Ukrajine,“ píše Rzeczpospolita s odvolaním sa na informácie Národnej asociácie pedagógov.

 

Reklama

11:40 – Ruskí sociológovia už zverejňujú údaje z referend, podľa ktorých 87 % ľudí „podporuje pripojenie k Rusku“.

Ukrajinskí komentátori uvádzajú, že v Chersonskom a Záporožskom regióne chodia do volebných miestností najmä tí, ktorí pracujú v administratívach vytvorených Rusmi a zvyšok „hlasovania“ prebieha prostredníctvom doručenia urny do ich domovov.

Ukrajinské úrady varujú pred trestnou zodpovednosťou za účasť na organizovaní referend, ako aj za hlasovanie o nich.

 

10:45 – Ministri G7 vo svojom spoločnom vyhlásení po stretnutí v New Yorku odsúdili najnovšie kroky Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine (referendá a mobilizáciu). Označili ich za eskaláciu a pohrozili novými sankciami. Výsledky referend nebudú uznané.

“Akékoľvek referendá za prítomnosti ruskej armády, zastrašovanie a nútené deportácie nemôžu byť slobodné a spravodlivé. Akákoľvek forma anexie územia Ukrajiny bude hrubým porušením jej suverenity podľa Charty OSN,” uviedli a vyzvali ostatných štáty, aby zaujali rovnaký postoj.

Uvádza sa tiež, že Ukrajina má plné právo brániť sa proti ruskej agresii a znovu získať kontrolu nad strateným územím v rámci medzinárodne uznaných hraníc. Ministri privítali aj úspechy najnovšej protiofenzívy UAF.

 

10:20 – Lukašenko sľúbil, že v Bielorusku nedôjde k mobilizácii, ktorá je teraz vyhlásená v Rusku. “K mobilizácii nedôjde. Toto je lož,” povedal.

 

10:10 – Ozbrojené sily Ukrajiny sa pripravujú na oslobodenie osád v smere na Liman, povedal Sergej Čerevaty, poradca Východnej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny.

“Naše veliteľstvo pozná podrobnosti, dáva sa na ne pozornosť veliteľom, jasne plnia úlohy, ktoré im boli zverené. Nepriateľ nemusí vedieť príliš veľa podrobností a naše obyvateľstvo sa to čoskoro dozvie,” povedal Čerevaty. Po oslobodení je Kupjanska Liman ďalším krokom k oslobodeniu Luhanskej oblasti, dodal.

 

9:50 – Hraničnými priechodmi prešlo v štvrtok (22. 9.) na Slovensko 2704 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 136 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2649 osôb.

 

Reklama

9:35 – Americké spravodajské služby sa domnievajú, že ruské ozbrojené sily majú vážne nezhody v stratégii boja proti ofenzíve ukrajinských ozbrojených síl po tom, čo boli ruské jednotky v defenzíve na východe aj na juhu Ukrajiny. Informovala o tom CNN s odvolaním sa na zdroje.

Zdroje oboznámené so západnými spravodajskými službami uvádzajú, že samotný ruský prezident Vladimir Putin dáva pokyny generálom na mieste.

Veľmi neobvyklá taktika velenia a riadenia v dnešnej armáde, ktorú tieto zdroje uvádzajú, naznačuje neefektívnu štruktúru velenia, ktorou Rusko trpí od začiatku vojny.

Spravodajské zachytenia ukazujú, že ruskí dôstojníci sa medzi sebou hádajú a sťažujú sa priateľom a príbuzným doma na rozhodnutia Moskvy, uviedol jeden zo zdrojov pre CNN.

 

9:10 – Súd povolil zatknutie bývalého ministra zahraničných vecí Konstantina Griščenka a ministra spravodlivosti Ukrajiny Oleksandra Lavrynoviča, ktorí sú podozriví z vlastizrady v rámci kauzy Charkovských dohôd, píše Generálna prokuratúra. Toto rozhodnutie súdu umožňuje prokuratúre začať konanie o ich vydaní.

 

8:20 – „Na tento moment sme čakali viac ako osem rokov. Čakali napäté noci a rušný každodenný život… Čakali, ako čakajú na návrat do rodiny po dlhých rokoch odlúčenia.“ Šéf DĽR Denis Pušilin sa prihovoril krajanom v súvislosti s prvým dňom hlasovania v referende o pričlenení regiónu k Rusku.

 

7:50 – Nemecký Bundestag včera opäť odložil hlasovanie o presune tankov Leopard a bojových vozidiel pechoty Marder na Ukrajinu.

Po búrlivej diskusii bol návrh dokumentu predložený na posúdenie výborom, píše Politico (teda odložený).

 

7:46 – Denná správa britskej rozviedky o situácii na Ukrajine: Ukrajinské sily v posledných troch dňoch zaistili predmostie na východnom brehu rieky Oskul v Charkovskej oblasti. Situácia na bojisku zostáva zložitá, ale Ukrajina teraz vyvíja tlak na územie, ktoré Rusko považuje za zásadné.

 

 

7:45 – V Ruskom ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny začali referendá o ich pripojení k Ruskej federácii. Západ ihneď po oznámení o ich konaní dal najavo, že ich výsledky neuzná.

 

7:40 – V Čečensku nebude žiadna mobilizácia, povedal Ramzan Kadyrov. Vysvetlil to tým, že počas vojny na Ukrajine Čečensko „3-krát prekročilo plán“, pokiaľ ide o ľudí vyslaných do vojny.

 

7:00 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– Počas dňa ruská armáda podnikla 4 raketové a 27 leteckých útokov, ako aj viac ako 70 útokov z MLRS.

– Vo Svatove (nekontrolované územie Luhanskej oblasti) utrpel zranenia veliteľ 144. motostreleckej divízie 20. armády RF generálmajor Tsokov.

– Na anektovanom Kryme sa branci verbujú spomedzi zamestnancov súkromných bezpečnostných spoločností. V Smolensku mali Rusi predčasnú promóciu na Akadémii protivzdušnej obrany. A na základe Moskovskej kombinovanej zbrojnej školy sa každý mesiac zhromažďujú záložníci.

– Ozbrojené sily Ukrajiny odrazili útoky v oblastiach Kupjansk, Disputed, Majorsk, Zaitsevo, Avdeevka, Experienced, Kamenka a Novomykhailivka.

 

Reklama

6:55 -Zelenskyj zvolal pracovnú skupinu, ktorá má za cieľ dosiahnuť vytvorenie osobitného tribunálu na stíhanie ruskej agresie voči Ukrajine. Vyplýva to z dekrétu zverejneného na stránkach prezidentskej kancelárie.

 

6:50 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzval Rusov, aby sa postavili proti mobilizácii v krajine a nezúčastnili sa vojny, ktorú podľa neho chce iba jeden človek – ruský prezident Vladimír Putin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali