To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina považuje wagnerovcov za medzinárodnú zločineckú organizáciu

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina považuje wagnerovcov za medzinárodnú zločineckú organizáciu

Kyjev 6. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Daniel Cole, screenshot)

Aktualizované 6. februára 2023 19:43

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajinskí vojaci na bieloruských hraniciach
Na snímke ukrajinský vojak kráča zákopom neďaleko hraníc s Bieloruskom

 

19:30 – Foreign Affairs analyzuje riziká použitia jadrových zbraní zo strany Ruska.

Reklama

Poukazuje na “nejednoznačnosť ruskej doktríny a protokolov”, ktoré umožňujú akýkoľvek výklad.

“Ruskí lídri vrátane Putina objasnili, že invázia na Ukrajinu nie je vojnou, v ktorej by Rusko použilo jadrové zbrane. Zároveň však ruská vojenská doktrína málo naznačuje situáciu, ktorej Rusko v súčasnosti na Ukrajine čelí,” píše sa v publikácii.

Reklama

V publikácii sa tiež uvádza, že “najnebezpečnejší moment nastane, keď bude Ukrajina na pokraji víťazstva a Putin bude mať pocit, že svoju inváziu môže zachrániť len bezprecedentnou eskaláciou”.

“Ďalší nebezpečný moment však nastane, ak sa ruskí vojenskí alebo politickí predstavitelia rozhodnú, že priama vojenská konfrontácia s NATO je nevyhnutná. To je druhá možnosť, ktorú by sa západní politici mali aktívne snažiť zmierniť prostredníctvom kalibrovanej odstrašujúcej komunikácie a vojenských manévrov, ktoré nemožno nesprávne interpretovať ako prípravu na operáciu proti Rusku,” varuje publikácia.

 

18:45 – Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva označilo za mylné správy o tom, že na Ukrajine zahynulo niekoľko aktívnych vojakov kráľovstva.

“Na Ukrajine nebol zabitý žiadny príslušník ozbrojených síl Spojeného kráľovstva. Britský personál, ktorý v rámci operácie Orbital cvičí AFU, opustil Ukrajinu vo februári 2022. V súčasnosti prebieha v Spojenom kráľovstve výcvik ukrajinských regrútov,” uviedla britská armáda vo vyhlásení na Twitteri.

Reklama

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva sa tak vyjadrilo k správam niektorých zahraničných médií, že od začiatku vojny na Ukrajine bolo zabitých 234 vojenských inštruktorov z USA a Spojeného kráľovstva.

“Tieto správy sú nepresné,” dodalo ministerstvo.

 

18:20 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v pondelok v Bagdade stretol so svojím irackým rezortným kolegom Fuádom Husajnom. Témou rozhovoru boli dlhy Iraku voči ruským ropným spoločnostiam, ktoré vznikli z dôvodu sankcií uvalených Spojenými štátmi na Rusko po začiatku vojny na Ukrajine.

 

Reklama

18:15 – Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v pondelok oznámila, že odhalila a zadržala zamestnanca ukrajinských ozbrojených síl, ktorý odovzdával informácie Rusku. Podľa SBU bol tento muž naverbovaný na spoluprácu s Ruskom po vpáde ruskej armády na územie Ukrajiny.

 

18:00 – Do Odesy vyslali 82 generátorov, ktoré majú zabezpečiť napájanie kritickej infraštruktúry. Informoval o tom premiér Denys Šmyhal na svojom kanáli tg.

Podľa neho vláda na svojom najbližšom zasadnutí čoskoro rozhodne o pridelení finančných prostriedkov pre OVA so sídlom v Odese na nákup paliva pre tieto generátory.

 

17:45 – Súd v Gruzínsku odmietol prepustiť Saakašviliho zo zdravotných dôvodov.

 

17:40 – Hlavné body večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

– Ruská armáda podnikla päť raketových a 12 leteckých útokov a uskutočnila 36 ostreľovacích útokov z MLRS, najmä v Hola Prystane a Chersone.

– Situácia na Volyňskom, Polesskom, Severskom a Slobožanskom smere zostáva nezmenená, pričom neboli zistené žiadne nepriateľské útočné skupiny.

Reklama

– Príslušníci FSB pricestovali do Novotrojskaje v Chersonskej oblasti, aby identifikovali obyvateľov s proukrajinským postojom.

– Letectvo AFU vykonalo deväť úderov na ruské oblasti sústredenia a dva údery na ich pozície SAM.

 

16:30 – Na východe Ukrajiny prebieha nálet.

Na východe Ukrajiny prebieha nálet.
Na východe Ukrajiny prebieha nálet.

16:25 – Situácia 6. februára.

Reklama
ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

16:20 – Putin hovoril s Erdoganom, vyjadril mu sústrasť a potvrdil svoju pripravenosť pomôcť. Erdogan srdečne poďakoval za rýchlu reakciu a povedal, že dáva pokyny na prijatie pomoci od ruských záchranárov, uviedol Kremeľ.

 

16:15 – Ukrajina znárodnila majetok ruského podnikateľa v hodnote 2 miliárd hrivien, uviedla SBU. Išlo o spoločnosti ruských oligarchov Michaila Šelkova a Sergeja Čemezova – ťažobný a spracovateľský závod Demurinskij, veľkoobchodný výrobca rúr VSMPO Titan, spoločnosť Ty-Minerals obchodujúca s kovmi a poľnohospodársky holding Invest Agro.

 

15:50 – Zelenskyj sa zúčastnil stretnutia Najvyššieho veliteľstva: Vedenie ukrajinských ozbrojených síl a operačných oblastí informovalo o aktuálnej situácii na fronte.

Reklama

– Zúčastnení venovali osobitnú pozornosť postaveniam obranných síl na bachmutskom smere a ich zabezpečeniu potrebnými zbraňami a muníciou.

– Zazneli informácie od spravodajských služieb o možných nepriateľských akciách v blízkej budúcnosti.

– Zvažovala sa otázka kandidátov na posty vedúcich regionálnych vojenských správ vo viacerých regiónoch.

 

15:30 – Ukrajinský parlament zrušil DPH a clá na dovoz dronov, termovíznych kamier, kolimátorov, zariadení na nočné videnie a vysielačiek na Ukrajinu. Taktiež boli zrušené byrokratické obmedzenia na dovoz tohto tovaru a odblokovaná možnosť expresných zásielok, uviedol poslanec Jaroslav Železňak.

 

15:20 – Zelenskyj predložil parlamentu návrh uznesenia o vymenovaní Maljuka za šéfa SBU. Dokument bol zaslaný na posúdenie príslušnému výboru, ako sa uvádza na webovej stránke Najvyššej rady.

Reklama

 

15:05 – Poľská armáda v rámci vojenského cvičenia umiestnila do Varšavy batérie systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot.

 

15:00 – Najvyššia rada dnes prijala výzvu, v ktorej žiada okamžitý prevoz Michaila Saakašviliho na liečbu do zahraničia. Výzva ukrajinského parlamentu je adresovaná Gruzínsku, Európskemu parlamentu, Rade Európskej únie, Európskej komisii, PACE a parlamentom členských štátov EÚ. Za uznesenie hlasovalo 311 poslancov.

“Kritický zdravotný stav tretieho prezidenta Gruzínska, občana Ukrajiny Michaila Nikolozoviča Saakašviliho, potvrdený súdnou znaleckou komisiou Centra “Empatia” za účasti gruzínskych a medzinárodných expertov v súlade so zásadami Príručky o účinnom vyšetrovaní a dokumentácii mučenia a iného krutého, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania (Istanbulský protokol) si vyžaduje dôraznú reakciu Najvyššej rady Ukrajiny… Gruzínska strana by mala poskytnúť ukrajinskému občanovi Michailovi Saakašvilimu náležitú zdravotnú starostlivosť a vytvoriť podmienky na jeho prevoz na ďalšiu liečbu na jednu z európskych alebo amerických kliník,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

14:00 – Najvyššia rada prijala uznesenie, ktorým uznala PMC Wagner za medzinárodnú zločineckú organizáciu. Prijala tiež uznesenie, v ktorom uznala všetky ruské PMC za teroristické organizácie.

Reklama

 

13:55 – Na 24. samite Ukrajiny a Európskej únie (EÚ), ktorý sa konal 3. februára v Kyjeve, bolo ukrajinské vedenie ubezpečené, že krajina sa určite stane členom EÚ – nie je však jasné, kedy.

 

13:50 – Ruská armáda vybudovala na severe Krymského polostrova základňu s opevneným perimetrom. Na Twitteri o tom informoval analytik Brady Afrik, ktorý zverejnil komentár spolu s videom opisujúcim pravdepodobnú veľkosť základne.

 

13:22 – Šéf ruského ministerstva obrany vyjadril sústrasť nad mnohými obeťami a zničenými oblasťami a ponúkol všetku potrebnú pomoc pri odstraňovaní následkov zemetrasenia vrátane lekárskej starostlivosti o obete.

 

Reklama

12:35 – Bachmut je “nedobytná pevnosť” vďaka vybudovanému systému technických prekážok a prírodnému terénu, uviedol veliteľ pozemných síl AFU Oleksandr Syrskyj.

Mesto je obklopené dominantnými výšinami a kopcami, ktoré bránia nepriateľovi v postupe.

“Využívame všetky možnosti, technické aj prírodné, aby sme zničili najlepšie jednotky nepriateľa. Boj pokračuje,” povedal.

 

12:30 – Podoljak, poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie, vyzval Rusko, aby nerobilo ústupky, o ktoré sa snaží rečami o “veľkej ofenzíve”.

“Tým, že nás a Európu strašia hybridnou zložkou vojny, budú Rusi naďalej nútiť úrady k ústupkom. Akékoľvek ústupky sú kapituláciou a my to za žiadnych okolností nedovolíme,” napísal na Telegram.

Podľa neho dočasné prímerie “povedie len k ďalšej fáze vojny” a v Európe sa rozvinie chaos a terorizmus “štedro financovaný z ruských peňazí”.

Reklama

Podoljak vyzval, aby sme “nehrali hru Rusov o ‘veľkej ofenzíve, ktorej sa treba báť'”, a dodal, že vojna trvá už 11 mesiacov a “aj najväčší včerajší europesimisti už hovoria, že vojna sa musí skončiť prehrou Ruska.

 

12:25 – Kremeľ nevyvrátil ani nepotvrdil vyhlásenie bývalého izraelského premiéra Naftaliho Bennetta, že Putin prisľúbil, že Zelenského nezabije.

“Téma Ukrajiny bola v rozhovoroch Putina s bývalým izraelským premiérom Bennettom, ale nie sme za to, aby sme prezrádzali podrobnosti,” povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

 

12:20 – Bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin sa vrátil na front po tom, ako bol zranený počas oslavy svojich narodenín v doneckej reštaurácii.

Fotografiu Rogozina na pozadí odpaľovacieho zariadenia MLRS zverejnili ruské médiá.

Reklama
Bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin sa vrátil na front po tom, ako bol zranený počas oslavy svojich narodenín v doneckej reštaurácii
Bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin sa vrátil na front po tom, ako bol zranený počas oslavy svojich narodenín v doneckej reštaurácii

12:17 – O situácii na Bachmute.

Ruské telegramy uvádzajú, že Wagnerovci vstúpili do severných okresov Bachmutu a bojujú tam. Rusi píšu aj o postupe v oblasti Krasnaja Hora a Paraskovijivka – obsadenie týchto obcí znamená odrezanie diaľnice zo Slovjanska a faktické zablokovanie Bachmutu od Severska.

Ukrajinské zdroje nepotvrdili, že by ruské jednotky vstúpili do Bachmutu zo severného smeru.

Medzitým zahraničný OSINT analytik DefMon (ktorý vedie analýzu údajov z otvorených zdrojov) už v nedeľu informoval, že Rusi postúpili do severovýchodných oblastí Bachmutu.

Podľa ním publikovanej mapy sa Wagnerovci nachádzajú v mikroregióne Vostočnyj a severne od neho (ich predpokladaná poloha je na mape vyznačená červenými bodkami).

Reklama

Ukrajinská obrana v tejto oblasti sa sústreďuje najmä pozdĺž rieky Bachmutovka, ktorá pokrýva centrum mesta a ulicu Trudovaja, hlavnú tepnu, ktorá spája Bachmut s diaľnicou do Slovjanska (cesta vedie aj do centra Bachmutu).

DefMon zverejňuje aj mapu bojov juhozápadne od Bachmutu, kde sa nepriateľ podľa blogera snaží dostať na diaľnicu Bachmut-Konstantinovka – konkrétne na križovatku smerom na Chasov Jar.

Podľa mapy sa Rusi priblížili k vodnému kanálu, ktorý pretína túto diaľnicu v blízkosti križovatky. Od cesty do Časova Jaru je vzdialená necelé dva kilometre.

O situácii na Bachmute
O situácii na Bachmute

11:33 – Moskva a Teherán napredujú s plánmi na vybudovanie továrne na drony iránskej výroby v Rusku.

 

11:32 – Dedina Sinkovka v smere na Kupjansk bola dnes pbsadená ruskými ozbrojenými silami.

Dedina Sinkovka v smere na Kupjansk bola dnes pbsadená ruskými ozbrojenými silami
Dedina Sinkovka v smere na Kupjansk bola dnes pbsadená ruskými ozbrojenými silami

10:29 -Ruský analytik Jurij Podoljaka o situácii na frontoch:

– Poliaci majú stovky leopardov. Na tréning stačí niekoľko desiatok kusov. Ukrajinci sa budú učiť na tankoch NATO a potom prejdú na tie, ktoré im budú poskytnuté

– Najväčší vplyv na priebeh bojových operácií má zimná kampaň. Ukrajinci tvrdia, že mobilizovaní vojaci na fronte neprežijú viac ako štyri hodiny. Buď ich rýchlo zabijú, alebo zrania. Kyjev očakáva našu hlavnú ofenzívu v priebehu jedného alebo dvoch týždňov.

– Ukrajinci urobili z Artemovska symbol, takže sa ho teraz nemôžu vzdať. Zelensky trvá na svojom, hoci Západ už hovorí, že sa oplatí upustiť od tejto obrannej línie

– V smere na Ugledar dochádza k ťažkým delostreleckým prestrelkám. AFU presúva zdroje z Artemivska a Kupianska. Vďaka tomu vedieme ofenzívnu kampaň v okolí Svatova a Kupianska. Ukrajinci nemôžu vyriešiť svoje problémy ani vnútorným preskupením.

 

10:25 –  Ukrajinské jednotky použili chemické zbrane v Soledarskom a Artemovskom smere, uviedol poradca úradujúceho šéfa DĽR Hagin.

“Od veliteľov jednotiek prišli správy o použití chemických zbraní ukrajinskou stranou v rôznych častiach frontu, prevažne v Soledarskej a Artemovskej oblasti. Niektorí bojovníci pociťujú nevoľnosť, zvracanie a silné závraty,” povedal poradca vedúceho DĽR.

 

Reklama

10:21 – Podľa denníka Financial Times môžu USA pre Ukrajinu vyrobiť len 12 tankov mesačne.

Výrobná spoločnosť teraz čaká na pokyny, ako uprednostniť objednávky, keďže spolupracuje aj s Taiwanom a Poľskom.

General Dynamics čaká najmä na pokyny, či bude výroba pre Ukrajinu prioritou.

Noviny tiež uvádzajú, že Abrams potrebuje starostlivú údržbu, tank potrebuje neustály prísun veľkého množstva náhradných dielov z USA a je poháňaný leteckým palivom, ktoré je ťažšie získať ako naftu.

 

10:00 – Kanadská ministerka obrany Anita Anandová uviedla, že do Poľska dorazil prvý kanadský Leopard, ktorý bude odovzdaný Ukrajine.

“Prvý kanadský hlavný bojový tank Leopard 2, ktorý sme poskytli Ukrajine, dorazil do Poľska. Spolu s našimi spojencami budeme čoskoro cvičiť ukrajinské ozbrojené sily v používaní tohto zariadenia,” uvádza sa vo vyhlásení.

do Poľska dorazil prvý kanadský Leopard, ktorý bude odovzdaný Ukrajine
Do Poľska dorazil prvý kanadský Leopard, ktorý bude odovzdaný Ukrajine

9:56 –  Pred návštevou izraelského ministra zahraničných vecí Eliho Cohena v Kyjeve Ukrajina predložila niekoľko požiadaviek, uviedli izraelské médiá.

Ukrajina požadovala najmä odsúdenie ruského konania a pôžičku vo výške 500 miliónov dolárov, napísal izraelský zdroj Walla, ktorý vlastní denník The Jerusalem Post, a citoval dvoch vysokopostavených ukrajinských a izraelských predstaviteľov.

Podľa týchto zdrojov Ukrajina požaduje, aby Izrael vydal “jasné verejné vyhlásenie”, v ktorom by podporil územnú celistvosť Ukrajiny a odsúdil Rusko, podporil Zelenského mierový plán a schválil pôžičku vo výške pol miliardy dolárov, o ktorú podľa novín požiadal Kyjev ešte za predchádzajúcej vlády, ale izraelský minister zahraničných vecí ju vtedy neschválil.

Kyjev tiež žiada Izrael o pomoc pri liečbe “stoviek ukrajinských vojakov a civilistov” v krajine a očakáva pomoc Izraela pri vytvorení systému varovania pred raketovými útokmi, uviedol týždenník.

 

8:55 – Zmeny na fronte k 5. februáru

Zmeny na fronte k 5. februáru
Zmeny na fronte k 5. februáru

V kupjanskom smerom je hlásené oslobodenie dedín Liman Pervyj a Oľšana.

V Arťomovsku hlásia výrazný pokrok v severovýchodnej časti mesta. Postup je aj v obci Krasnaja Gora.

Reklama
Zmeny na fronte k 5. februáru
Zmeny na fronte k 5. februáru

V Artemovsku sú identifikované pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti železničnej stanice Ševčenko a križovatky ciest E40 a T0513.

V záporožskom sektore frontu a v Ugledare kvôli počasiu a zlej viditeľnosti k pozičným zmenám nedošlo, prebiehajú tam boje.

Zmeny na fronte k 5. februáru
Zmeny na fronte k 5. februáru

8:36 – „Wagnerovci“ postúpili na okraj jedného z najdôležitejších obranných centier – obec Ivanovskoje (Krasnoje), čo znamená, že bude prerušená jedna z posledných zásobovacích ciest ukrajinskej skupiny v Arťomovsku.

Kotol sa pomaly formuje.

„Wagnerovci“ postúpili na okraj jedného z najdôležitejších obranných centier – obec Ivanovskoje (Krasnoje)
„Wagnerovci“ postúpili na okraj jedného z najdôležitejších obranných centier – obec Ivanovskoje (Krasnoje)

8:21 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 6. februára. Hlavné:

1. Rusko vedie ofenzívu na Kupianskom, Limanskom, Bachmutskom, Avdijevskom a Novopavlovskom smere.

2. Zoznam miest, kde boli útoky odrazené, však neobsahuje Luhanskú a Charkovskú oblasť.

Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky v oblastiach Verchnekamenske, Vasjukivka, Paraskovivka, Bachmut, Ivanivske, Kamianka, Severnoje, Pervomajske, Veseloje, Nevelske, Krasnogorovka, Marinka, Pobeda a Novomichajlivka v Doneckej oblasti.

 

8:08 –  Estónsko od 6. februára zakázalo nákup, dovoz a prepravu ruských ropných produktov vrátane benzínu v kanistroch, uviedol Piret Tinkus, vedúci oddelenia zákazov a obmedzení sociálneho zabezpečenia estónskeho daňového a colného úradu.

 

8:05 – Vyhlásenie ruského ministerstva obrany:

Zemetrasenie, ku ktorému došlo 6. februára v severozápadnej časti Sýrie, neovplyvnilo bojovú pripravenosť ruskej leteckej základne Hmeimimim a ďalších vojenských zariadení ruského zoskupenia vojsk umiestnených v Sýrskej arabskej republike.

Jednotky v službe slúžia normálne, personál plní svoje úlohy podľa plánu a na ruských vojenských zariadeniach nedošlo k žiadnym škodám ani ničeniu.

 

Reklama

8:02 – Ukrajina žiada, aby Izrael verejne odsúdil ruskú špeciálnu operáciu, a žiada o schválenie pôžičky vo výške 500 miliónov dolárov, uviedli izraelské médiá.

 

7:53 –  Rusko posilňuje sily a do 10 dní spustí novú ofenzívu v plnom rozsahu – Financial Times

Ukrajina dostala “veľmi spoľahlivé spravodajské údaje”, že Moskva výrazne posilňuje svoje sily, uviedol denník Financial Times.

Podľa odborníkov je pravdepodobným miestom novej ofenzívy západná časť Luhanskej oblasti. Ruská armáda tiež posilňuje svoje sily v južnej časti Doneckej ľudovej republiky, dodáva FT.

 

7:45 –  Ďalšia západná krajina vyhlásila, že nebude bojkotovať olympijské hry, ak sa na nich budú môcť zúčastniť ruskí a bieloruskí športovci.

Britská výprava sa s veľkou pravdepodobnosťou vzdá myšlienky bojkotovať Letné olympijské hry 2024 v Paríži, ak budú prijatí Rusi a Bielorusi, píše britský denník Daily Mail.

Podľa tohto zdroja sú športovci pripravení akceptovať stanovisko Medzinárodného olympijského výboru napriek negatívnej reakcii britských orgánov.

 

7:40 – Pápež František povedal, že je otvorený stretnutiam s prezidentmi Ukrajiny a Ruska s cieľom vyriešiť konflikt.

“Som otvorený stretnutiam s prezidentmi Ukrajiny aj Ruska. Do Kyjeva som nešiel, pretože v tom čase nebola možnosť ísť,” citoval pápeža denník Corriere della Sera.

Povedal tiež, že sa chystá navštíviť Moskvu a stretnúť sa s Putinom, pričom ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prisľúbil, že takúto možnosť zváži, ale cesta sa nikdy neuskutočnila.

vojnová situácia
Vojnová situácia

7:32 – 5. februára. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ministerstvo obrany informovalo, že Kyjev pripravuje provokáciu v Kramatorsku s cieľom obviniť Rusko z “vojnových zločinov”. Na tento účel mesto plánuje vyhodiť do vzduchu narkologické a onkologické ambulancie, ako aj prvú mestskú nemocnicu, ktorej personál už bol evakuovaný.

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské jednotky utrpeli za deň najmenej 400 obetí na juhu Donecka, v Záporožskej, Doneckej, Kupjanskej a Krasnolimanskej oblasti.

– Armáda EÚ vyslaná na Ukrajinu dávno pred rokom 2022 – v podobe inštruktorov, špeciálnych služieb a žoldnierov, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová

– Bývalý izraelský premiér Bennett, ktorý na začiatku špeciálnej operácie pôsobil ako sprostredkovateľ medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedol, že západné krajiny prerušili rokovania, pričom bolo pripravených najmenej 17 návrhov dohody medzi stranami.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali