To najdôležitejšie z Ukrajiny — Ukrajinci sú zablokovaní v Krynkach, kde ich čaká ohnivé peklo

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Ukrajinci sú zablokovaní v Krynkach, kde ich čaká ohnivé peklo

Kyjev 15. novembra 2023 (HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj, telegram)

Aktualizované 15. novembra 2023 19:52

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajinský veľvyslanec v Dubnici prevzal prvé dve húfnice Zuzana 2
Na snímke húfnice Zuzana 2

19:50 – Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že Ukrajina si nemôže dovoliť “zmrazený konflikt” s patovou situáciou, preto ho musí ukončiť.

Reklama

Prezident to povedal na stretnutí s africkými novinármi v Kyjeve.

“Ak je to patová situácia a zmrazený konflikt, musíme úprimne povedať, že naše deti budú bojovať. Alebo naše vnúčatá budú vo vojne. Už sme stratili toľko ľudí. Chceme takto žiť, keď vieme, že vychováme deti, ktoré neskôr určite pôjdu do vojny…? Patová situácia je dočasná slabosť. Ak chceme ukončiť vojnu, musíme ju ukončiť,” povedal.

Reklama

Podľa prezidentovho presvedčenia môže byť tento koniec rôzny, ale je nevyhnutný a “zlo musí trpieť”.

Zelenskyj vysvetlil, že pod ukončením vojny rozumie situáciu, keď Rusko začne rešpektovať územnú celistvosť a Chartu OSN a stiahne vojská z územia Ukrajiny.

“Áno, to ešte nie je návrat spravodlivosti, pretože s tým, čo tu urobili, treba niečo urobiť. Nevyrieši to všetky otázky, ale určite je to už koniec vojny,” povedal Zelenskyj.

 

19:20 – Hlavné body vo večernom bulletine ukrajinského generálneho štábu:

Reklama

1. Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v útočných operáciách v oblasti Melitopolu a Bachmutu.

2. Celkovo sa uskutočnilo 58 vojenských stretov. Ruské útoky boli odrazené v smeroch:

  • Kupjanský – v oblastiach Sinkovka, Ivanovka a Petropavlovka,
  • Limanský – v oblasti Nadežda v Luhanskej oblasti,
  • Bachmutský – v okresoch Kleščejevka a Andrejevka,
  • Avdejevkský – v okresoch Novokalinovo, Avdejevka a Pervomajskoje,
  • Marinka – v okresoch Marinka a Novomichajlovka,
  • Šachterskoje – v oblastiach Prečistovka a Staromajorskoje,
  • Záporožie – v okolí Novovodarovky.

3. Vo volynskom, polesskom, severskom, slobodskom a chersonskom smere nedošlo k žiadnym významným zmenám.

4. Ruská armáda uskutočnila 4 raketové a 29 leteckých úderov a 46 ostreľovaní MLRS.

5. Lietadlá AFU uskutočnili 13 úderov.

Reklama

 

19:00 – České úrady zakázali Rusku nakladať s nehnuteľnosťami, ktoré v krajine vlastní.

Uviedol to premiér Peter Fiala: „Vláda dnes rozhodla, že ruský štátny majetok bude zmrazený.

Zmrazenie ruského štátneho majetku v Českej republike neovplyvní ruskú diplomatickú misiu, informujú miestne médiá s odvolaním sa na šéfa českého ministerstva zahraničia.

 

18:35 – “Po celej línii frontu”. Zelenského varovali pred hroziacou katastrofou.

Bývalý spravodajský dôstojník Shaffer: Ruské ozbrojené sily začali ofenzívu pozdĺž celej frontovej línie.

Ruské ozbrojené sily prešli do ofenzívy na ukrajinskom javisku vojenských operácií po neúspechu protiofenzívy AFU, uviedol bývalý dôstojník americkej rozviedky Tony Shaffer v rozhovore pre kanál YouTube Judging Freedom.

“Existuje jeden fakt, ktorý sa už nedá utajiť: ruské vojská opäť prešli do ofenzívy pozdĺž celej frontovej línie od severu až po juh,” povedal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádza, že už nie je možné popierať straty, ktoré utrpela AFU. Dôstojník zároveň vysvetlil, že sem patria aj západné prostriedky odovzdané ukrajinskej armáde, ktorých použitie neprinieslo žiadne výsledky.

Reklama

Shaffer tiež pripomenul, že od samého začiatku konfliktu hovoril o budúcom víťazstve Moskvy v konflikte, čo sa Spojené štáty dlho snažili popierať.

Ukrajinské ozbrojené sily sa už šesť mesiacov pokúšajú o postup v južnej Doneckej, Artemovskej a Záporožskej oblasti, pričom do boja vrhali brigády vycvičené NATO a vyzbrojené zahraničnou technikou.

 

18:10 – Stav frontov k dnešnému dňu:

Reklama

 

18:00 – Prípadný vstup Ukrajiny do NATO po častiach hrozí, že Severoatlantickú alianciu a USA vtiahne do konfliktu.

Toto hodnotenie vyslovil námestník amerického ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti Douglas Jones, ktorý vystúpil na podujatí EÚ – USA Defence & Future Forum organizovanom Atlantickou radou vo Washingtone.

“NATO bude veľmi rýchlo zapojené do konfliktu a USA budú zapojené do konfliktu – to je najproblematickejšia časť návrhu (Rassmusen – pozn. red.),” povedal Jones.

 

Reklama

17:29 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že “vstup Ukrajiny do NATO v akejkoľvek forme je pre Rusko neprijateľný”.

Pripomeňme, že bývalý generálny tajomník NATO Rasmussen navrhol, aby Ukrajina vstúpila do aliancie bez území, ktoré zabralo Rusko.

Podobný návrh je kľúčovým prvkom programu, ktorý zverejnil exporadca kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič.

Šéf OPU Andrij Jermak však uviedol, že ukrajinská vláda by s takouto možnosťou nesúhlasila, keďže jej cieľom je návrat k hraniciam z roku 1991.

Ako vidíme, teraz sa proti Rasmussenovmu plánu vyjadrilo aj Rusko.

 

17:23 – Rusi začali držať MiGy vo vzduchu 3 hodiny, pretože si uvedomujú, že takéto dlhé poplachy majú negatívny vplyv na ukrajinskú ekonomiku, uviedol hovorca vzdušných síl Ignat.

Reklama

Počas poplachu nefungujú niektoré druhy dopravy, školy, podniky, firmy.

Taktiež keď je lietadlo vo vzduchu 3 a viac hodín – “ide tankovať palivo vo vzduchu ako prvok tréningu”.

Ignat zároveň hovorí, že na Ukrajine nevyhlasujú letecký poplach vždy, keď vzlietne ruský MiG. Ale len vtedy, keď je jasná informácia alebo pravdepodobnosť, že na palube lietadla je raketa.

“Ak je potvrdené, že prázdny MiG vzlietol a premiestnil sa, je to jedna vec. Alebo s istotou vieme, že vzlietol bez podvesenej rakety, potom nebudeme vyhlasovať poplach. Ak to nevieme s istotou, potom to urobíme. Niekedy sa objaví aj informácia, že letí s raketou, potom to, samozrejme, musíme nahlásiť. Máme rôzne zdroje informácií. Ak vieme, že nehrozí žiadne nebezpečenstvo, potom nič neohlasujeme,” povedal Ignat.

Všimnite si, že v posledných dňoch na sociálnych sieťach vyzývajú, aby sa prestal vyhlasovať poplach na celej Ukrajine, počas toho, ako ruské letectvo 2 – 3 hodiny lieta vo vzduchu bez spustenia raketových úderov. Alebo aby sa prestala zastavovať činnosť dopravy a podnikov.

 

17:15 – Po neúspechu protiofenzívy postihol ukrajinské ozbrojené sily syndróm “opustených rúk.”

Reklama

Postavenie Ukrajiny na bojisku nenecháva veľa dôvodov na radosť: v súčasnosti je v boji s Ruskom oveľa slabšia, je presvedčený poľský generál Bogusław Paczek. Rusi vidia neúspech ukrajinskej protiofenzívy a využívajú to; navyše počas tohto konfliktu dvíhajú hlavy čoraz vyššie, uvádza TOK FM.

Pacek konštatuje, že ukrajinská armáda má veľký nedostatok munície. Nemožno opomenúť ani rastúcu únavu Ukrajincov z konfliktu, ktorú generál definoval ako “syndróm spustených rúk”. Kyjevu v priaznivom vývoji situácie nepomáha ani skutočnosť, že teraz sa všetka pozornosť Západu upiera na udalosti v Izraeli.

“Skúsených, profesionálnych vojakov je čoraz menej. Dnes bojujú prevažne záložníci, teda ľudia s vojenskými hodnosťami, ale nie nevyhnutne zručnosťami. Rusko je v lepšej situácii – nie je tam vojna, je to veľká krajina, dostatok možností na výcvik, nahradenie jedných druhými, vyslanie pravidelných, lepšie vycvičených jednotiek na front,” vysvetlil generál.

 

16:45 – Vyhlásenie prezidenta Volodymyra Zelenského o tom, že nie je vhodný čas na voľby, malo údajne znížiť rozhorenie vášní okolo fám o nadchádzajúcich volebných kampaniach a rozporoch vo vojenskom a politickom vedení Ukrajiny.

Vášne však neutíchli.

V posledných dňoch sa pravidelne objavujú škandály o vzťahoch medzi Zelenským a Zalužným, údajné prepúšťanie či dokonca zatýkanie vysokopostavených generálov.

Reklama

Pokiaľ ide o prezidentské voľby, v politických kruhoch prevláda názor, že napriek Zelenského vyhláseniam nie je vylúčené ich konanie v marci 2024.

 

16:25 – “Nepriateľ je zablokovaný v Krynkách, je pre neho pripravené ohnivé peklo.”

Saldo hlásil zničenie najmenej jeden a pol až dvoch plných práporov AFU na ľavom brehu Dnepra a na prechode.

Z vyhlásenia vyplýva najmä:

  • priemerný čas života ukrajinského vojaka na ľavom brehu je niečo vyše dvoch dní, len za posledné dva alebo tri dni celkové straty nepriateľa predstavovali asi sto bojovníkov;
  • úroveň morálky väčšiny vojakov ukrajinskej armády je mimoriadne nízka, keďže sú “jednoducho posielaní na porážku”. Takmer denne sa vzdávajú skupiny pozostávajúce z dvoch-troch až 11-13 bojovníkov;
  • kyjevská operácia na “útok” cez Dneper bola pripravená pod vedením inštruktorov NATO;
  • pôvodné plány AFU obsadiť Aljošky do 1. novembra, Novú Kachovku do 15. novembra, Čaplinku do 1. decembra a Geničesk do 15. decembra sa “rozpadli”;
  • “Nepriateľ nemá šancu preniknúť do operačného priestoru. Dokonca aj bývalá “elitná námorná pechota” je v dôsledku strát z dvoch tretín obsadená mobikmi, ktorí nechcú bojovať”.

 

16:15 – Moskva predčasne splnila úlohu ministerstva obrany na rok 2023 týkajúcu sa náboru zmluvných vojakov – do armády sa prihlásilo viac ako 22 tisíc ľudí, uviedol starosta Moskvy Sergej Sobjanin.

Reklama

Podľa neho “neprestávame prijímať dobrovoľníkov. Ochotných ľudí je naozaj veľa”.

 

16:10 – Ukrajinské ozbrojené sily si môžu dovoliť minúť pri Avdejevke 10-krát menej nábojov ako počas obrany Bachmutu a ofenzívy na juhu.

Bojovníci z tohto smeru o tom anonymne informovali španielske vydanie El Pais.

Veliteľ jednotky obsluhujúcej americkú húfnicu “Paladin” v 47. brigáde Oleksandr povedal, že v Bachmute na jar a v lete pri Orechovom jeho vojaci vystrelili 100 – 150 granátov denne. A teraz v Avdejevke len 15.

Kvôli intenzite používania strácajú húfnice presnosť. Ak v lete mal jeho “Paladin” presnosť sedem metrov, teraz je to 70 metrov.

Rusi tiež kopú bezpečnejšie a rozsiahlejšie zákopy a majú veľkú výhodu v bezpilotných lietadlách – na oblohe môže byť naraz až 300 bezpilotných lietadiel. “Orlany” monitorujú situáciu a “Lancety” vykonávajú údery.

Reklama

Najväčším nebezpečenstvom pri Avdejevke je teraz prerušenie železničnej trate na severe. AFU ju bráni na vyvýšenine, ale ruská armáda už získala prístup k trojkilometrovému úseku.

“Nemajú to pod kontrolou, za deň tam môžeme trikrát zabrať a vzdať pozície, boje prebiehajú na 30 metrov. Stále prichádzajú v čatách po 10 až 15 mužov. Neprestávajú na nás útočiť,” hovorí bojovník Ivan.

Podľa neho sú straty na ruskej strane nevyčísliteľné, ale aj straty na ukrajinskej strane sú veľmi vysoké. Ivan prišiel o celú svoju čatu: 17 jeho kamarátov bolo zabitých a zajatých.

Ukrajinskí bojovníci nazývajú Rusov “zombie”. Hovoria, že idú vo vlnách na smrť pod vplyvom strachu z popravy zo strany svojich nadriadených. Boli zaznamenané prípady, keď sa Rusi vyhodili do vzduchu granátmi, aby sa vyhli zajatiu.

Zároveň je emocionálne horšie brániť sa v Avdejevke, ako bolo v lete postupovať.

Reklama

“Musíte sa modliť, krytí v zákope štyri dni, kým trvá vaša služba, aby vás ich delostrelectvo nezabilo. A potom odraziť útok a ďalší útok pechoty,” rozprávajú bojovníci.

Poznamenávajú, že podľa Bildu ruská armáda už postupuje západne od železničnej trate severne od Avdejevky a postupne sa zmocňuje dediny Stepovoje.

 

15:05 – Srbský súd odmietol vydať bývalého generála SBU Andrija Naumova na Ukrajinu, informovala BBC-Ukrajina.

Jedným z argumentov bol verejný videopríhovor Vladimira Zelenského z 31. marca 2022.

“Bolo zohľadnené nielen to, že prezident Ukrajiny vo verejnom prejave k verejnosti označil obžalovaného za zradcu, ale aj to, že ho kvôli tomu zbavil hodnosti brigádneho generála bez vysvetlenia dôvodu”, – uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Podľa súdu Zelenskyj porušil prezumpciu neviny, bol zaujatý a ešte pred rozhodnutím súdu nabádal verejnosť, aby si myslela, že Naumov je zradca. A to “ohrozuje jeho bezpečnosť v prípade vydania”.

Naumova nakoniec poslali na rok do srbského väzenia za pranie špinavých peňazí. A vzhľadom na to, že už viac ako rok je vo vyšetrovacej väzbe, čoskoro bude prepustený.

Podľa BBC by sa tak mohlo stať už začiatkom decembra.

Andrij Naumov
Na snímke bývalý generál SBU Andrij Naumov

 

14:40 – Zmluva o dodávke 100 kusov samohybných delostreleckých jednotiek PzH2000, na ktorej sa Ukrajina a Nemecko dohodli v lete minulého roka, nebola podpísaná.

Informoval o tom na X nemecký novinár Björn Müller s odvolaním sa na nemecko-francúzsky obranný koncern KNDS.

Dôvody nepodpísania zmluvy v hodnote 1,7 miliardy dolárov nie sú známe.

Taktiež 18 kolesových samohybných húfnic RCH 155, ktorých dodávku financovala SRN, bude odovzdaných až v roku 2024.

 

Reklama


14:20 – Exporadca OP Arestovič povedal, že po zbúraní Puškinovho pomníka budú Ukrajinci na Západe vnímaní ako “divosi” a “odpad”.

“Nuž, kultúra na Ukrajine dosiahla svoj vrchol. Teraz sa začne zostup z tejto hory.” Vysvetlím, ako vyzerá vojna s pomníkmi spisovateľov očami Západu, Západu, ktorý je jedinou zárukou prežitia Ukrajiny vôbec. Február 2022: – bojovníci svetla bojujú proti divochom prichádzajúcim zo severu. November 2023: – divosi bojujú s divochmi. Je tu však jedna nuansa. Rusi sú divosi so zdrojmi. A Ukrajinci – divosi-zaseknutí”, – píše Arestovič.

Domnieva sa, že Ukrajina bude teraz “využívaná ako zdroj – aj tými, aj tými”, a nazýva to “rýchlou samovraždou” v priamom prenose.

 

13:50 – Európska komisia revidovala svoju prognózu dynamiky ruského HDP do konca roka 2023.

Ak sa predtým očakával jeho pokles o 0,9 %, teraz sa predpokladá jeho rast o 2 %.

V rokoch 2024 a 2025 sa predpokladá rast o 1,6 % ročne.

“Rusku sa podarilo presmerovať väčšinu svojho vývozu, najmä komodít, do Číny, Indie a ďalších krajín. Dobrovoľné znižovanie ťažby ropy a ťažkosti s nahradením stratených európskych trhov s plynom však obmedzia oživenie vývozu v druhej polovici roka. Celkovo sa predpokladá, že reálny HDP krajiny v roku 2023 vzrastie o 2 %,” uvádza sa v dokumente.

Predpokladá sa aj pokles inflácie.

 

13:24 – V Ruskej federácii sa dnes začína súdny proces s Dariou Trepovou v prípade teroristického útoku, pri ktorom zahynul ruský vojenský spravodajca Vladlen Tatarskij.

Na stretnutie s vojenským spravodajcom priniesla sošku, ktorá, ako sa ukázalo, obsahovala výbušniny. Podľa verzie ruského vyšetrovania bol útok pripravený na Ukrajine.

Trepovú označujú za stúpenkyňu “ideológie Navaľného”.

Reklama

 

13:18 – Z trosiek viacposchodovej budovy v Selidove vytiahli telo druhej obete, informovala Štátna služba pre mimoriadne situácie.

Pod troskami sa môžu nachádzať ďalšie dve osoby.

Vchod do budovy sa zrútil po zásahu raketou.

 

12:51 – V Záporožskej oblasti boli pri ostreľovaní civilnej infraštruktúry zabití dvaja zamestnanci Štátnej pohotovostnej služby, uviedlo ministerstvo vnútra.

K požiaru sa dostali v priebehu niekoľkých minút a potom Ruská federácia opäť udrela.

Ďalší traja záchranári a štyria civilisti boli zranení.

 

12:36 – Ruská armáda dostáva každý mesiac v priemere trikrát viac tankov, BMP, samohybného delostrelectva a ďalšej techniky ako AFU.

Túto infografiku založenú na otvorených údajoch uverejnil novinár Volodymyr Datsenko.

Podľa týchto údajov počas posledných 10 mesiacov vojny AFU dostávala približne 28 tankov mesačne, zatiaľ čo Ruská federácia 100.

BMP a APC asi 35, zatiaľ čo RF 100. Samohybné delostrelectvo – 7, RF – 50. Konvenčné delostrelectvo – 13 oproti vyše 200. Ukrajina prestala vôbec dostávať MLRS, zatiaľ čo Ruská federácia dostáva každý mesiac viac ako 23 jednotiek. Ukrajina dostáva desiatky rakiet, zatiaľ čo Rusko ich vyrába viac ako 2 000. Prevaha v dodávkach granátov je viac ako 2-násobná.

“Vo všeobecnosti vidíme, že úsilie Západu dodať ťažké zbrane v prvom roku bolo oveľa väčšie a vrchol dosiahlo v januári – februári 2023. Ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu čelili dvom hlavným problémom: chýbajúca jasná stratégia podpory Ukrajiny po začatí protiofenzívy; zablokované financovanie v dôsledku politických procesov v krajinách,” píše Datsenko.

Hlavnou výhodou Ruskej federácie zostáva vzdušná prevaha. Ukrajina má výhodu v delostrelectve s dlhým dosahom.

Reklama
Ruská armáda dostáva každý mesiac v priemere trikrát viac tankov, BMP, samohybného delostrelectva a ďalšej techniky ako AFU
Ruská armáda dostáva každý mesiac v priemere trikrát viac tankov, BMP, samohybného delostrelectva a ďalšej techniky ako AFU

10:30 – Ruská armáda postúpila k železničnej trati na severe Avdejevky, ktorej obsadenie by mohlo skomplikovať zásobovanie ukrajinských jednotiek a civilistov v meste, informoval denník Bild.

Ruskej federácii sa postupne darí obsadiť aj obec Stepove (Petrovske) západne od železničnej trate.

Rusi majú veľké straty, ale postupne postupujú. Publikácia porovnáva túto ofenzívu s bitkou o Bachmut, kde Ruská federácia stratila až 20 000 ľudí, ale napriek tomu dobyla úplne zničené mesto.

Pri Avdejevke odhaduje publikácia straty Ruskej federácie na 3 000 ľudí. Rusi postupujú cez mínové polia a pod paľbou protilietadlových zbraní.

V predvečer armáda oznámila Zelenskému, že ruská armáda zintenzívnila ofenzívu pri Avdejevke. Prezident hovorí, že ruská armáda tam stráca techniku a ľudí rýchlejšie ako predtým pri Bachmute.

10:20 –  Ruská vládna delegácia pricestovala do Pchjongjangu na zasadnutie medzivládnej komisie. Delegáciu viedol minister prírodných zdrojov Alexander Kozlov.

Ruská vládna delegácia pricestovala do Pchjongjangu na zasadnutie medzivládnej komisie
Ruská vládna delegácia pricestovala do Pchjongjangu na zasadnutie medzivládnej komisie

10:12 – Nové fotografie zo Selidova v Doneckej oblasti, kde sa po raketovom útoku čiastočne zrútila štvorposchodová budova

Nové fotografie zo Selidova v Doneckej oblasti, kde sa po raketovom útoku čiastočne zrútila štvorposchodová budova
Nové fotografie zo Selidova v Doneckej oblasti, kde sa po raketovom útoku čiastočne zrútila štvorposchodová budova

10:05 – Ukrajinské ozbrojené sily o operácii na ľavom brehu Chersonskej oblasti povedali len málo, ale vo všeobecnosti vyzvali k informačnému mlčaniu.

Podľa hovorkyne Južných obranných síl Natálie Humeňjukovej “odsun z našej strany prebieha na línii 3 až 8 km od brehu pozdĺž celého pobrežia” a frontová línia v tomto smere je “dosť pohyblivá”.

Tvrdí, že Ruská federácia sa tam “snaží aktívne brániť” a “chápe nevyhnutnosť postupu AFU”.

V predvečer ukrajinské úrady, zastúpené vedúcim OP Jermakom, po prvý raz ohlásili predmostie na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti.

Ukrajinská vojenská verejnosť zároveň píše o zložitej situácii AFU na ľavom brehu Dnepra.

 

10:00 – Ďalší letecký útok bol včera vykonaný na Berislav v Chersonskej oblasti, informovala OVA.

Jedna z predajní podniku bola úplne zničená.

Žiadni ľudia neboli zranení.

Ďalší letecký útok bol včera vykonaný na Berislav v Chersonskej oblasti
Ďalší letecký útok bol včera vykonaný na Berislav v Chersonskej oblasti

09:33 – Biden podpíše rozpočet, ktorý schválila Snemovňa reprezentantov, aby dočasne financovala vládu bez poskytnutia peňazí Ukrajine, ak ho schváli Senát.

Uviedol to Biely dom, informovala CNN.

“Ak prejde Senátom, prezident podpíše toto pokračujúce uznesenie, ktoré zachováva súčasnú úroveň financovania a je bez škodlivých politických faktorov,” uviedol predstaviteľ Bieleho domu.

Úradník vyzval Kongres, aby aj naďalej zabezpečil financovanie Ukrajiny, Izraela aj bezpečnosti hraníc.

A aby “prestal strácať čas extrémnymi, straníckymi návrhmi zákonov o rozpočtových prostriedkoch, ktoré porušujú dvojstrannú dohodu, a namiesto toho rýchlo spolupracoval s demokratmi na celoročných návrhoch zákonov o rozpočtových prostriedkoch”.

 

08:35 –  EÚ plánuje dať Dánsku pokyn, aby kontrolovalo a prípadne zablokovalo tankery s ruskou ropou prechádzajúce cez jej vody, uvádza denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje.

Týmto spôsobom chce Brusel prinútiť Rusko, aby dodržiavalo sankcie, ktoré zaviedol, najmä cenový strop 60 USD. FT už skôr informovali, že takmer všetka ruská ropa sa predáva nad touto hranicou.

Dánsko bude stíhať tankery prechádzajúce cez jeho úžiny bez západného poistenia, pričom argumentuje, že kontroly ohrozujú životné prostredie.

Približne 60 % všetkého ruského námorného vývozu ropy ide cez Baltské more. Všetka prechádza úzkymi dánskymi prielivmi na ceste na medzinárodné trhy.

“Hlavnou vecou je dodržiavanie poistných predpisov. To sa v súčasnosti robí veľmi nesystematicky… pobrežné štáty majú právo vidieť dôkazy”, – hovorí jeden zo západných predstaviteľov.

Pripomeňme, že deň predtým denník Washington Post uviedol, že ruskú ropu na obchádzanie sankcií využíva aj Pentagón.

 

07:23 – Včera večer médiá zaznamenali výbuch v Krivom Rogu. Deň predtým letectvo zaznamenalo v tomto smere let rakety.

Reklama

 

06:56 – Sobotňajší požiar v továrni na výrobu pušného prachu v Tambove bol v Rusku kvalifikovaný ako teroristický čin.

Informuje o tom denník Kommersant s odvolaním sa na zdroj z vyšetrovania.

 

06:54 – Po raketovom útoku v meste Selidovo v Doneckej oblasti sa čiastočne zrútila štvorposchodová budova.

Jedna žena zomrela a ďalší dvaja ľudia boli zranení. Pod troskami zostáva ešte jedna osoba.

Po raketovom útoku v meste Selidovo v Doneckej oblasti sa čiastočne zrútila štvorposchodová budova
Po raketovom útoku v meste Selidovo v Doneckej oblasti sa čiastočne zrútila štvorposchodová budova

06:52 – Biely dom odmietol spresniť, či budú prijaté nejaké opatrenia proti Ukrajine, ak sa potvrdí jej účasť na prerušení prevádzky plynovodu Nord Stream.

Táto otázka bola položená hovorcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johnovi Kirbymu na brífingu, ale ten na ňu odmietol odpovedať.

 

06:45 – To najdôležitejšie z večerného prejavu Zelenského

1. Informoval o silných ruských útokoch, najmä v Doneckej oblasti; uviedol, že ruská armáda pod Avdejevkou stráca techniku a ľudí rýchlejšie ako predtým pod Bachmutom.

2. Informoval o konferenčnom hovore o situácii na fronte, na ktorom informovali hlavný veliteľ, spravodajská služba, SBU a minister obrany.

3. Komentoval návštevu ukrajinskej delegácie na čele s Jermakom v USA, jej úlohou je dosiahnuť posilnenie sankcií voči Rusku.

4. Informoval o stretnutí s medzinárodnými expertmi o príprave druhého samitu o ukrajinskom vývoze obilia.

 

06:40 – Egyptský prezident Abdel Fattáh as-Sísí a ruský prezident Vladimir Putin počas telefonického rozhovoru diskutovali o situácii v pásme Gazy a o úsilí egyptskej strany o deeskaláciu konfliktu, dodávky humanitárnej pomoci a evakuáciu zahraničných občanov z palestínskej enklávy.

Oznámil to hovorca egyptského vodcu Ahmed Fahmy.

Al-Sisi a Putin sa dohodli na zintenzívnení medzinárodného úsilia zameraného na prímerie v pásme Gazy, uviedol hovorca egyptského prezidenta.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 14. novembra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ministerstvo obrany uviedlo, že letectvo ruského vojenského zoskupenia “Centrum” v smere na Krasnolimansk zasiahlo azovských nacionalistov (teroristická organizácia zakázaná v Rusku).

– Systémy protivzdušnej obrany zničili 4 ukrajinské bezpilotné lietadlá nad územím Moskovskej, Tambovskej, Brjanskej a Orelskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany

– Podľa ruského ministerstva obrany prišiel Kyjev v priebehu dňa v rôznych smeroch o približne 895 zabitých a zranených ľudí

– Aktivita AFU v oblasti obce Urožajnoje v južnom doneckom smere sa výrazne znížila, uviedol veliteľ delostreleckej čaty operačno-taktickej formácie “Kaskáda” s volacím znakom “Žuk”.

– Inštruktori NATO a FBI cvičili psy na vyhľadávanie bômb, aby mohli pracovať na Ukrajine, tvrdí predstaviteľ špeciálnych služieb LĽR

Reklama

– V Čeľabinskej oblasti bol zadržaný stúpenec ukrajinských nacionalistov, ktorý plánoval teroristický útok na administratívne zariadenie, informovala regionálna FSSB.

– Na Kryme sa na novoročné sviatky z bezpečnostných dôvodov neplánujú žiadne masové podujatia, tvrdí Aksjonov

– Konflikt na Ukrajine sa môže pretiahnuť na ďalších 5 rokov – takáto prognóza je medzi západnými predstaviteľmi čoraz populárnejšia, uviedol časopis Economist. Publikácia konštatuje, že strany konfliktu nie sú pripravené urobiť ústupky

– Slovensko už nebude posielať zbrane na Ukrajinu, ale ponúka širokú škálu humanitárnej a civilnej pomoci, oznámilo ministerstvo obrany krajiny

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Európska komisia (EK) aj Rada Európy (RE) v utorok večer odsúdili rozhodnutie gruzínskeho parlamentu, ktorý krátko predtým prelomil veto prezidentky Salome Zurabišviliovej k spornému zákonu o zahraničných agentoch.

Včera 20:15

Spojené štáty a ich partneri sú pripravení uplatniť dodatočné sankcie a kontroly vývozu, aby zabránili obchodnej výmene medzi Čínou a Ruskom, ktorá ohrozuje ich bezpečnosť v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine. Nové opatrenia by sa mohli zamerať napríklad na tieňovú flotilu nákladných lodí, prostredníctvom ktorej Moskva obchádza limity na ceny ruskej ropy stanovené skupinou krajín G7, vyhlásil v utorok Daleep Singh, zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Včera 20:13

Ministri obrany Európskej únie sa na utorňajšom stretnutí v Bruseli nedokázali dohodnúť na tom, či by malo byť Ukrajine umožnené používať západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na tlačovej konferencii po zasadnutí ministrov povedal, že takého sebaobranné útoky na ruskom území sú v súlade s medzinárodným právom, ak k nim dochádza primeraným spôsobom. Zároveň však označil za zrejmé, že rozhodnutie v tejto veci je na jednotlivých členských štátov.

Včera 19:47

Do českej muničnej iniciatívy na pomoc Ukrajine sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. V utorok to uviedol český premiér Petr Fiala pred rokovaním s niektorými európskymi politikmi. Prvé dodávky munície môže podľa neho Ukrajina očakávať v nasledujúcich dňoch.

Včera 19:46

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok – už druhýkrát za posledných desať dní – spochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinské vedenie označuje takéto vyhlásenia za špeciálnu dezinformačnú operáciu zameranú proti legitímnym vodcom štátu, ktorí vzdorujú ruskej agresii.

Včera 19:46

Dánsko zatiaľ nebude nasledovať príklad Nórska, Írska a Španielska a neuzná Palestínu ako nezávislý štát. Dánsky parlament v utorok hlasoval proti príslušnému návrhu zákona, ktorý vo februári predstavili štyri ľavicové strany. Ich poslanci ako jediní v utorok za predlohu hlasovali.

Včera 19:45

Francúzske Národné zhromaždenie v utorok na dva týždne suspendovalo ľavicového poslanca Sébastiena Deloguho po tom, čo v pléne počas rokovania o tom, či by Francúzsko malo uznať palestínsky štát, vstal a roztiahol v rukách palestínsku vlajku.

Včera 19:32

Palestínska militantná skupina Islamský džihád zverejnila v utorok video zachytávajúce izraelského rukojemníka zadržiavaného v pásme Gazy.

Včera 19:12

Skupina Volkswagen dala zelenú svojmu plánovanému elektromobilu v základnom cenovom segmente. Svetová premiéra je naplánovaná na rok 2027 a vozidlo sa bude ponúkať za približne 20.000 eur, oznámila v utorok po zasadnutí svojho predstavenstva najväčšia európska automobilka.

Včera 19:02

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Diana Beníková obsadila na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku 14. miesto v utorkovej kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky 3×20 m výkonom 588. Do finále sa kvalifikovalo desať najlepších. Ďalšia Slovenka Kamila Novotná obsadila 49. priečku (580), Daniela Demjén Pešková bola 52. (580), Miroslava Kyselová 60. (579) a Beata Šályová 63. (577).

Včera 19:01

Pápež František sa v utorok ospravedlnil za urážlivý výraz na adresu homosexuálov, ktorý použil minulý týždeň na neverejnom stretnutí s talianskymi biskupmi.

Včera 18:52

Nemecký futbalový reprezentant Ilkay Gündogan bude mať kapitánsku pásku v národných farbách počas prípravných zápasov proti Ukrajine a Grécku ako aj na ME. Informovala o tom agentúra DPA. Na uplynulých ME 2020 mal vtedajší kapitán Manuel Neuer na ruke pásku dúhovej farby, pre čo napokon čelil vyšetrovaniu zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA).

Včera 18:48

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Zákon zavádza limit verejných výdavkov na tento rok a jeho schválenie bolo potrebné na splnenie ďalšieho míľnika plánu obnovy a odolnosti.

Včera 18:25

Atentátnik Juraj Cintula je vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Oficiálne nie je známe, aké zdravotné komplikácie má.

Podľa informácií televízie Markíza by mal byť na psychiatrickom oddelení. Má tam byť pod nepretržitým dozorom 24 hodín denne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali