To najdôležitejšie z Ukrajiny — Ukrajinská protiofenzíva sa skončila

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Ukrajinská protiofenzíva sa skončila

Kyjev 13. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Babenko)

 Aktualizované 13. októbra 19:58

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Pri raketovom útoku na Charkov zahynul desaťročný chlapec
Starosta Charkova Ihor Terechov sa pozerá na obytný dom, ktorý zasiahla ruská raketa v Charkove

19:55 – Ruská armáda postúpila v blízkosti Avdejevky, píše CNN s odvolaním sa na vojenských blogerov, ktorí analyzujú zábery z bojiska.

Reklama

“Snímky získané z vysoko hodnotených zdrojov OSINT naznačujú, že Rusku sa podarilo dosiahnuť určité úspechy na bokoch mesta, ale nedokázalo dosiahnuť väčší prielom,” uviedla publikácia.

ISW odhaduje, že ruské sily od 10. októbra obsadili 4,52 km2 územia z rôznych smerov v okolí Avdejevky.

Reklama

“Niektorí analytici a predstavitelia prirovnávajú Avdejevku k mestu Mariupol, pričom naznačujú, že aj v prípade obkľúčenia by sa mohla udržať proti ruským silám celé týždne,” píše CNN.

Televízia pripomína, že “útok na Avdejevku prichádza v čase, keď sa letná protiofenzíva Ukrajiny vyvíja oveľa pomalšie, ako sa pôvodne očakávalo”.

 

19:45 – Ukrajina požiadala niektoré partnerské krajiny, aby jej na zimu poskytli systémy protivzdušnej obrany.

Volodymyr Zelenskyj to povedal na brífingu po stretnutí s holandským premiérom Markom Rutte v Odese.

Reklama

“Sú systémy, ktoré prídu a budú u nás, a sú systémy, ktoré hľadáme a našli sme, aby sme ich prevzali na zimné obdobie,” povedal.

Podľa prezidenta ukrajinské vedenie aktívne pracuje na zvýšení počtu systémov protivzdušnej obrany, a to aj na ochranu energetickej infraštruktúry a obilného koridoru.

“Máme silný plán toho, čo potrebujeme. A je naozaj podrobne rozpracovaný a majú ho naši partneri – všetci európski partneri, partneri z USA, z Ázie a tak ďalej. Je to komplexná úloha, každý mesiac nám pribúdajú systémy,” dodal Zelenskyj.

 

19:30 – “Keby nebolo Ivano-Frankovska, Ternopľa, Ľvova a ďalších regiónov západnej Ukrajiny, nebolo by žiadnej krajiny.”

Reklama

Tento názor vyjadril primátor Ivano-Frankovska Ruslan Marcinkiv.

Podľa neho tam, kde sa hovorí po ukrajinsky, sú vlastenci.

Povedal tiež, že Rusko bude vždy považovať tie územia, kde sa hovorí po rusky, za svoje.

 

18:50 – Hlavná časť Zelenského večerného prejavu:

  1. Rozprával o rokovaniach s holandským premiérom v Odese, kde hovorili o obilnom koridore. Rutte prisľúbil rakety pre Patriot.
  2. Informoval o stretnutiach s odeskými úradmi o obrane a príprave na zimu.
  3. Hovoril o podpísaní dohody s Moldavskom o spoločnej kontrole na jednom z hraničných bodov, ktorý sa stane súčasťou dopravného koridoru.

 

18:20 – Hlavné informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ruské ozbrojené sily uskutočnili v období od 7. do 13. októbra počas špeciálnej operácie osem skupinových úderov pomocou systémov protiraketovej obrany Iskander-M a bezpilotných lietadiel;
  • Ruské ozbrojené sily odrazili 17 útokov ukrajinských jednotiek v okolí Orechova-Vasilievky a Vodjanoje počas týždňa na doneckom smere;
  • AFU stratila počas týždňa na Záporožskom smere viac ako 385 vojakov a 3 tanky;
  • AFU stratila v uplynulom týždni na doneckom smere viac ako 1 580 vojakov;
  • Ruské ozbrojené sily zničili v priebehu týždňa až 325 vojakov AFU na Chersonskom smere;
  • Ruské jednotky odrazili za posledný týždeň 46 útokov AFU na Kupjanskom smere;
  • Ruské ozbrojené sily zasiahli skupinovými údermi sklady podnikov vyrábajúcich zbrane, ubytovacie strediská ukrajinskej armády a zahraničných žoldnierov;
  • V priebehu týždňa sa AFU neúspešne pokúsila obnoviť svoje pozície pri obci Červona Dibrova v LĽR a Jampolovka v DĽR;
  • V Doneckej oblasti boli zničené dve ukrajinské diverzné a prieskumné skupiny a päť muničných skladov AFU;
  • V priebehu týždňa ruské ozbrojené sily odrazili 22 útokov AFU v smere na Krasnolimansk, pričom zničili viac ako 895 nepriateľských vojakov a štyri tanky;
  • Ruské jednotky odrazili počas týždňa štyri útoky AFU v oblastiach Verbovoje a Rabotino v Záporožskej oblasti;
  • Lietadlá ruského letectva počas týždňa zničili ukrajinské útočné lietadlo Su-25 v Záporožskej oblasti;
  • Námorné letectvo Čiernomorskej flotily zničilo počas uplynulého týždňa jeden čln AFU bez posádky v Čiernom mori;
  • Počas uplynulého týždňa ruské ozbrojené sily odrazili štyri útoky AFU v blízkosti osád Verbovoje a Rabotino v Záporožskej oblasti;
  • Ruské sily počas týždňa zlepšili svoje postavenie na frontovej línii v južnom doneckom smere;
  • Ruské ozbrojené sily zničili sklad lodí Willard americkej výroby, sklad zariadení v lodenici Danajsudoservis a základňu pohonných hmôt a mazív na letisku Uman;
  • Počas uplynulého týždňa ruské ozbrojené sily zaujali výhodnejšie línie a pozície v smere na Kupjansk, straty AFU dosiahli viac ako 830 vojakov a 3 tanky;
  • Ruská protivzdušná obrana počas týždňa zničila 218 ukrajinských bezpilotných lietadiel.
fronty
Aktuálny stav frontov

 

17:50 – Ruský vyslanec OSN Nebenza vyhlásil, že ukrajinská protiofenzíva sa skončila.

Podľa neho ruské jednotky už niekoľko dní vedú aktívne bojové operácie takmer pozdĺž celého frontu.

Reklama

Radi by sme upozornili, že generálny štáb AFU tvrdí, že ukrajinská armáda pokračuje v ofenzíve pri Bachmute a v Rabotinskom okrese.

 

16:50 – Zelenskyj prišiel do Odesy.

Stretol sa s vojenským vedením, šéfmi orgánov činných v trestnom konaní a regionálnymi orgánmi, aby sa oboznámil so situáciou v meste a regióne.

“Dôkladne sme prediskutovali prípravu na vykurovaciu sezónu, ochranu energetických zariadení, dôsledky ruského ostreľovania prístavnej infraštruktúry, potreby systému protivzdušnej obrany,” povedal prezident.

Reklama

 

15:50 – Postoj republikánov k zablokovaniu americkej vojenskej pomoci Ukrajine by mohol brániť ofenzíve ukrajinských ozbrojených síl, píše denník Financial Times.

“Dokonca aj dočasné pozastavenie podpory by mohlo v priebehu niekoľkých týždňov začať obmedzovať ukrajinskú vojenskú stratégiu a taktiku, pričom by hrozilo, že sa zdrží ukrajinská protiofenzíva, zmierni sa tlak na ruské sily a dá sa im šanca obnoviť ich bojaschopnosť,” píše publikácia s odvolaním sa na svoje zdroje a vojenských expertov.

Týka sa to najmä dodávok delostreleckej munície a zariadení protivzdušnej obrany. Podľa odhadov novín Ukrajina denne minie približne 6 000 – 7 000 delostreleckých nábojov. Tieto strely sa používajú na ničenie ruských opevnení. Navyše by sa to malo diať rýchlejšie, ako ich Ruská federácia obnovuje.

“Ak budú mať pocit, že už viac nedostanú, začnú šetriť, a to zastaví protiofenzívu. Ak sa pomoc preruší čo i len na niekoľko týždňov, môže to viesť k stratám a ústupu,” hovorí Dara Massicotová z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

Reklama

FT pripomína, že americké zásoby delostreleckých granátov sa blížia ku koncu, kvôli čomu Američania začali dodávať kazetovú muníciu. Plánuje sa postupné zvyšovanie ich výroby.

Americký generál Charles Brown zároveň tvrdí, že Washington už naplánoval vojenské dodávky Ukrajine minimálne do 1. januára 2024. Pentagón má na tento účel v rezerve približne 5,4 miliardy dolárov.

“Ale o niekoľko týždňov, ak sa v Kongrese niečo vážne nezmení, si myslím, že to ovplyvní rozhodnutia, ktoré sa budú prijímať na bojisku. Absolútne to ovplyvní [ukrajinské vojenské] plány v zime a na jar,” hovorí Max Bergman z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie.

 

15:45 – Pred parlamentnými voľbami sa v Poľsku stupňuje protiukrajinská rétorika, informoval denník The Globe and Mail.

Od začiatku ukrajinského konfliktu je Poľsko jedným z najhorlivejších podporovateľov Kyjeva. Okrem toho krajina stále hostí približne milión ukrajinských utečencov. Postoje verejnosti sa však odvtedy dramaticky zmenili a s blížiacimi sa voľbami, ktoré sa v Poľsku uskutočnia 15. októbra, narastajú protiukrajinské nálady.

Napríklad krajne pravicová strana Konfederácia slobody a nezávislosti vo svojej predvolebnej kampani sľúbila, že obmedzí všetky finančné dávky pre ukrajinských utečencov, ako aj zníži vojenskú a humanitárnu pomoc Varšavy Kyjevu. Táto strana, hoci zatiaľ má preferencie na približne 10 % hlasov, pravdepodobne určí zloženie budúcej koaličnej vlády.

Reklama

Medzitým vládnuca strana Právo a spravodlivosť, ktorá v minulosti aktívne podporovala Kyjev v EÚ a NATO, oslabila svoju podporu Ukrajine a prisľúbila, že v marci prestane poskytovať sociálne dávky ukrajinským utečencom.

 

15:35 – Šéf Pentagónu Lloyd Austin uviedol, že USA sú najmocnejšou krajinou na svete a majú dostatok síl na to, aby podporili Izrael aj Ukrajinu súčasne.

“Spojené štáty sú najsilnejšou krajinou na svete. A naďalej sme plne schopní premietať silu, dodržiavať svoje záväzky a venovať zdroje na viacerých vojnových poliach. Budeme podporovať Izrael rovnako ako Ukrajinu,” povedal Austin, ktorého slová cituje webová stránka Pentagónu.

Podľa neho štáty “môžu chodiť a žuť žuvačku zároveň”.

Biely dom predtým zvažoval, že do návrhu zákona zároveň pridá aj pomoc Ukrajine.

Nakoniec však bol v Kongrese predložený návrh zákona, ktorý samostatne poskytuje Izraelu vojenskú pomoc vo výške 2 mld. dolárov na protivzdušnú obranu.

Reklama

 

15:30 – V niektorých regiónoch Ukrajiny už začali s vykurovaním, povedal premiér Šmygal.

“Niektoré obce už začali zapínať teplo. V iných obciach sa objaví v blízkej budúcnosti podľa poveternostných podmienok,” povedal premiér.

Pripravenosť energetickej a komunálnej infraštruktúry je podľa neho v súčasnosti takmer stopercentná.

Meteorológovia uvádzajú, že budúci týždeň na väčšine územia Ukrajiny klesne priemerná denná teplota na 8 stupňov Celzia, čo stačí na začatie vykurovacej sezóny.

V Kyjeve klesne teplota na 8 stupňov 17. októbra, na západe 16. októbra. Na juhu môže byť zatiaľ teplejšie.

Zelenskyj varoval, že ruské údery na ukrajinský energetický sektor by túto zimu mohli byť ešte väčšie ako vlani.

Reklama

 

14:55 – Bidenova nočná mora sa stala realitou – teraz už Rusko určite neporazí.

Stalo sa to, čoho sa Biden najviac obával – Spojené štáty budú musieť bojovať na dvoch frontoch naraz, píše Libanončan An Nahar.

Ukrajinské ozbrojené sily už zlyhali v protiofenzíve a teraz sa pozornosť medzinárodného spoločenstva presunula z konfliktu na Ukrajine na vojnu medzi Izraelom a Palestínou. Washington bude musieť poslať vojenskú pomoc do Tel Avivu, čo ovplyvní dodávky zbraní do Kyjeva. To všetko dá Rusku ďalší tromf v rámci jeho špeciálnej operácie a globálnej konfrontácie so Západom, domnieva sa autor článku.

 

14:45 – Potreba vyzbrojiť Kyjev a Izrael súčasne vyvoláva v Pentagóne čoraz väčšie obavy.

Pentagón je čoraz viac znepokojený potenciálnou potrebou rozdať svoje čoraz vzácnejšie zásoby munície na podporu Ukrajiny a Izraela v dvoch samostatných konfliktoch, uvádza CNN s odvolaním sa na predstaviteľov obrany USA.

Reklama

V súčasnosti Kyjev a Tel Aviv vyžadujú odlišné zbrane: Ukrajina chce obrovské množstvo delostreleckej munície, zatiaľ čo Izrael požiadal o presne navádzanú leteckú muníciu a protiraketové strely pre systém protiraketovej obrany Iron Dome.

Ak však Izrael zaháji pozemnú inváziu do pásma Gazy, izraelská armáda vytvorí nový a neočakávaný dopyt po 155 mm delostreleckej munícii a iných zbraniach v čase, keď Spojené štáty a ich spojenci a partneri vyčerpajú svoje zásoby týchto zbraní. viac ako 18 mesiacov vojenské operácie na Ukrajine.

 

14:30 – V Nemecku rastie počet ukrajinských utečencov mužského pohlavia, informoval denník Bild.

Podľa prieskumu mníchovského inštitútu Ifo vlani v lete tvorili 8 % všetkých utečencov a teraz ich je už 21 %.

Autori prieskumu píšu, že Ukrajinci s deťmi, ktorí utiekli do Nemecka na začiatku vojny, sa podľa možností už vracajú domov k svojim rodinám. A pochádzajú z regiónov, ktoré v tomto období trpeli.

Sú menej vzdelaní a sú chudobnejší, niektorí sa čoskoro vrátia domov, pretože si v Nemecku nemôžu udržať bežnú životnú úroveň.

Reklama

Tí, ktorým sa podarí nájsť si prácu, spravidla hodnotia svoju finančnú situáciu v Nemecku lepšie ako vo svojej domovskej krajine.

 

14:00 – 80 % všetkého ostreľovania v Tavrijskom smere za posledný deň smerovalo do oblastí Avdejevky a Marinky, uviedol hovorca tlačového strediska tohto smeru Alexander Štupun.

“V priestore zodpovednosti OSGV “Tavrija”, najmä v smere Avdejevka, nepriateľ neopúšťa pokusy, neúspešne, prelomiť našu obranu. Za posledných 24 hodín v smere Tavrija nepriateľ uskutočnil 27 leteckých útokov, viedol 49 potýčok a vykonal 831 delostreleckých ostreľovaní. Z toho 80 % na smeroch Avejevka a Marinka, teda v Doneckej oblasti,” povedal Štupun v éteri telemaratónu.

Dochádza aj k peším útokom. AFU ich odráža a zasahuje ruskú techniku.

Reklama

Štupun hovorí, že táto ofenzíva na Avdejevku bola očakávaná. Podľa neho chce Ruská federácia takto “povzbudiť svojich ľudí, armádu”.

Jermak odhadol, že týmto spôsobom chce Moskva prinútiť Ukrajinu k presunu síl z iných smerov.

 

13:45 – Rumunsko začalo pracovať podľa nového postupu dovozu ukrajinských agroproduktov, na ktorom sa dohodlo s Kyjevom.

“Vláda dnes prijala mimoriadny dekrét, ktorý chráni rumunských poľnohospodárov pred dovozom obilia z Ukrajiny. Na základe mechanizmu dohodnutého s Ukrajinou zavádzame postup, podľa ktorého povolíme dovoz pšenice, kukurice, slnečnice a sóje len na základe marketingovej dohody vydanej ministerstvom poľnohospodárstva a rozvoja vidieka,” uviedol tamojší minister poľnohospodárstva.

Dovoz bude možný len pre rumunských poľnohospodárov a spracovateľov, ktorí doložia, že potrebujú obilie na doplnenie svojich zásob. Produkty musia spĺňať normy kvality ANSVSA.

 

13:27 – Ukrajinské ozbrojené sily uvádzajú, že dnešný ranný výbuch v Melitopole bol dielom ukrajinských diverzantov, ktorí vyhodili do vzduchu železničnú trať.

Výbuch poškodil železničnú trať a vlak, ktorý dodával muníciu a palivo ruskej armáde.

Ako sa uvádza, Rusi v záporožskom smere tak boli odrezaní od zásobovania.

 

13:25 – V Marmarskom mori sa zrazili suché nákladné lode prevážajúce obilie z Ukrajiny a Ruska, informovali ruské médiá.

Ukrajinská loď bola na ceste do Španielska, zatiaľ čo ruská loď smerovala do Izraela.

Obe boli poškodené, ale plavidlo prevážajúce ukrajinské obilie bolo poškodené viac. Jej paluba bola vážne poškodená.

 

Reklama

12:47 – Ukrajina zaostáva za plánovaným harmonogramom ofenzívy o 6 až 9 mesiacov, uviedol poradca šéfa OPU Podoljak.

Obviňuje z toho západné krajiny, ktoré podľa neho pomaly dodávali zbrane. Hneď po charkovskej operácii bol podľa neho nedostatok delostrelectva, takže nebolo možné napredovať.

“Namiesto toho, aby sa to urobilo rýchlo na jeseň 2022, veci sa pomaly vyvíjali na jeseň. Riešila sa logistika, bolo veľa schvaľovacích konaní. Už vtedy sme boli mimo harmonogramu dodávok. Pretože namiesto toho, aby sme zbrane dostali za týždeň, začali sme ich dostávať za 3 – 4 mesiace,” hovorí Podoljak.

“Sme šesť až deväť mesiacov pozadu. Všetko je časovo veľmi natiahnuté. Budeme sa snažiť o to, aby to bolo správne. Keby sa dohodli a dostali všetko, čo potrebujú, za mesiac – to je jeden príbeh. Ak by sme sa dohodli a dostali za 8 mesiacov – to je iný príbeh,” povedal poradca vedúceho OP.

Predtým Budanov povedal, že ukrajinská ofenzíva “nezaostáva, ale zaostala za plánom”, ale “nie všetko sa pokazilo”.

 

12:35 – Rusko je pripravené sprostredkovať palestínsko-izraelské riešenie, vyhlásil Putin.

 

12:22 – Odstraňovanie trosiek po nálete rakety do administratívnej budovy v Pokrovsku bolo ukončené.

Nové fotografie ukazujú rozsah zničenia.

Zahynul jeden človek, 13 ľudí bolo zranených.

Odstraňovanie trosiek po nálete rakety do administratívnej budovy v Pokrovsku bolo ukončené
Odstraňovanie trosiek po nálete rakety do administratívnej budovy v Pokrovsku bolo ukončené

12:15 – Izrael má právo sa brániť, pretože bol vystavený brutálnemu útoku, povedal Putin, ktorý podporuje vytvorenie štátu Palestína.

“Izrael bol určite vystavený útoku, ktorý svojou brutalitou nemá obdobu, a samozrejme má právo sa brániť, aby si zabezpečil mierovú existenciu,” povedal ruský prezident.

 

12:11 – Moskva je pripravená zorganizovať rozhovory medzi Baku a Jerevanom. Na začiatok na úrovni ministrov s ďalším vypracovaním mierového plánu, povedal Vladimir Putin.

Reklama

 

12:04 – Stroje Su-34 skupiny vojsk “Západ” v oblasti Kupjanska uskutočnili päť náletov na objekty AFU vrátane skladu munície, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Sergej Zybinskij.

 

11:50 – Ruské vojenské telegramové kanály potvrdili ukrajinský útok na loď Pavlo Deržavin projektu 22160.

Uvádza sa, že na ňu zaútočili, keď opúšťala Sevastopoľskú zátoku. Na pomoc bol vyslaný remorkér, ktorý bol tiež napadnutý.

Tvrdí sa, že údajne lode zostali v pohybe, ale boli poškodené.

Epicentrum výbuchu bolo pod vodou. Ukrajinské mediálne zdroje uviedli, že bola použitá nová podvodná dronová zbraň.

Rusi predpokladajú, že ide o akési plne ponorné člny bez posádky. To im umožnilo nepozorovane dosiahnuť cieľ.

 

11:43 –  Polícia zverejnila nové fotografie z Pokrovska po raketovom útoku, ktorý poškodil dve administratívne budovy.

Jedna osoba bola zabitá a 13 zranených. Na mesto zaútočili dve rakety Iskander-M o 8:30.

Poškodené boli obytné budovy.

Polícia zverejnila nové fotografie z Pokrovska po raketovom útoku, ktorý poškodil dve administratívne budovy
Polícia zverejnila nové fotografie z Pokrovska po raketovom útoku, ktorý poškodil dve administratívne budovy

10:10 – Ruskom menované “orgány” Sevastopol komentoval informácie o vyhodení ruskej lode do vzduchu.

“Podľa informácií Čiernomorskej flotily sú hlasné zvuky v oblasti severného vlnolamu tréningom výpočtov EMP. Vo vodách Čierneho mora prebiehajú aj pátracie a záchranné cvičenia”, – tvrdí “guvernér” Sevastopola.

Médiá napísali, že výbuch pocítili obyvatelia centra mesta, a ukázali fotografiu horiacej lode.

Reklama

10:03 – Vrchný veliteľ Zalužnyj mal prvý telefonický rozhovor s novým šéfom Zboru náčelníkov štábov USA Charlesom Brownom.
Zalužnyj svojho kolegu podrobne informoval o situácii na fronte a diskutoval o potrebách ukrajinských ozbrojených síl – zariadeniach protivzdušnej obrany, delostreleckých systémoch a strelive. Diskutovali aj o výcviku ukrajinskej armády a obnove jednotiek.

 

09:58 –  Ruská loď explodovala na pobreží Sevastopola, informujú ukrajinské kanály Telegramu a zverejňujú fotografie.

Podľa ich odhadu vybuchla malá raketová loď projektu 21631 Buyan-M.

Ruská loď explodovala na pobreží Sevastopola
Ruská loď explodovala na pobreží Sevastopola

09:40 – Putin pricestoval na zasadnutie Rady hláv štátov SNŠ, ktoré sa bude konať v Biškeku.

 

09:34 – Štátna služba pre mimoriadne situácie informovala o jednom mŕtvom a 12 zranených po rannom ostreľovaní Pokrovska.

Dve administratívne budovy boli čiastočne zničené.

Spod trosiek sa podarilo zachrániť troch ľudí.

Štátna služba pre mimoriadne situácie informovala o jednom mŕtvom a 12 zranených po rannom ostreľovaní Pokrovska
Štátna služba pre mimoriadne situácie informovala o jednom mŕtvom a 12 zranených po rannom ostreľovaní Pokrovska

09:22 – Rusko už tri týždne – od 21. septembra – neuskutočnilo masívne raketové útoky na Ukrajinu.

Pravdepodobne si šetrí rakety na údery v energetickom sektore v zime, usúdila britská spravodajská služba.

Posledná takáto prestávka bola od 9. marca do 28. apríla, keď mala Ruská federácia po zimnej kampani málo rakiet.

Teraz Ruská federácia zasahuje raketami a cieľmi sú často objekty na Dunaji. Briti sa domnievajú, že výber tejto presnejšej zbrane môže súvisieť aj s blízkosťou rumunskej hranice.

Budanov už skôr varoval že Ruská federácia môže túto zimu spôsobiť Ukrajine “veľmi vážne problémy”.

 

09:08 –  Situácia v Avdejevke od dnešného rána.

Podľa generálneho štábu AFU bolo odrazených viac ako 20 útokov v oblastiach Avdejevka, Lastočkino, Tonenkoje, Pervomajskoje a Nevelskoje.

Treba poznamenať, že Lastočkino sa nachádza na hlavnej ceste, ktorá zásobuje posádku v Avdejevke. To znamená, že súdiac podľa údajov generálneho štábu sa Rusi snažia preraziť už neďaleko tejto obce.

Ukrajinský vojenský telegramový kanál Deep State, ktorý analyzuje predchádzajúcich 24 hodín, tvrdí o aktívnych útokoch južne od Avdejevky v smere na Pervomajskoje, ale píše, že všetky útoky nepriateľa tam boli odrazené. Zložitejšia situácia je podľa publicistu na severnom krídle, kde Rusi postupujú v oblasti Krasnogorovky a majú náskok.

“Pravidelne sa nepriateľ dostáva k železnici, ale nie je mu umožnené získať oporu,” píše publicista.

Popiera tiež, že Rusi obsadili odkalisko Avdejevka, a tvrdí, že tam boli odrazení (od stredy ruskí vojenskí blogeri tvrdia, že odkalisko bolo obsadené).

Zo strany ruských telegramových kanálov neboli hlásené žiadne osobitné zmeny v situácii. Tie, ako aj generálny štáb, píšu o útokoch na Tonenkoje západne od Avdejevky (a južne od Lastočkina). Hlásia aj boje pri Berdyči na severe, kam AFU presunula rezervy. Ukrajina nepotvrdila priblíženie sa nepriateľa k tejto obci.

 

07:42 – V Melitopole bolo počuť výbuch. Informoval o tom starosta mesta Ivan Fedorov a neskôr to potvrdil zástupca ruskej “administratívy” Vladimir Rogov.

Podrobnosti sa spresňujú.

 

07:30 – Komisia Kongresu odporúča, aby sa USA pripravili na súčasnú vojnu s Čínou a Ruskom.

Informovala o tom agentúra Reuters

Podľa odporúčania by sa USA mali pripraviť na možnú súčasnú vojnu s Ruskom a Čínou. Na tento účel je potrebné rozšíriť svoje ozbrojené sily a modernizovať jadrové zbrane.

Uvádza sa, že takéto rozhodnutie prijala dvojstranná komisia pre strategickú politiku, ktorú vymenoval americký Kongres.

Reklama

Jej správa vyšla v čase napätia s Čínou v súvislosti s Taiwanom a inými otázkami, ako aj zhoršujúcich sa nedorozumení s Ruskom v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu.

 

07:00 – V noci sily protivzdušnej obrany zničili ukrajinské bezpilotné lietadlá nad územím Brjanskej a Belgorodskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

06:45 – Ukrajinská polícia začala trestné stíhanie bývalého poradcu kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksija Arestovyča. Informovala o tom poslankyňa Verchovnej rady Inna Sovsun.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 12. októbra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské ozbrojené sily odrazili 15 útokov a protiútokov, Kyjev prišiel až o 745 vojakov, 3 tanky, 9 obrnených vozidiel a americké delostrelectvo, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Zničené boli sklady lietadiel AFU na letiskách v Poltavskej a Dnepropetrovskej oblasti, 3 sklady munície v DĽR a Chersonskej oblasti;

– Ruské delostrelectvo a letectvo zasiahlo sklad vojenskej techniky AFU v Odeskej oblasti a hangár s výsadkovými člnmi v Nikolajevskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ukrajinský dron narazil do súkromného domu v Belgorodskej oblasti, pričom zranil novinára Sputniku Chajbara Akifiho a jeho manželku a zabil ich 4-ročnú dcéru.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali