To najdôležitejšie z Ukrajiny — Veľká izraelská vojna je pre Kyjev katastrofou

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Veľká izraelská vojna je pre Kyjev katastrofou

Kyjev 8. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Babenko, Telegram)

Aktualizovaé 8. októbra 20:27

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Pri ruskom raketovom útoku v Charkovskej oblasti zomrelo najmenej 52 ľudí
Na snímke fragmenty rakety v dedine Hroza v Charkovskej oblasti

20:20 – Viaceré vyjadrenia hovorcu Vzdušných síl Ignata.

Reklama

1. Ukrajinská protivzdušná obrana sa zameria na ochranu energetickej infraštruktúry, ako aj na ochranu kritickej infraštruktúry a strategických objektov.

“Je jasné, že sa bude vsádzať na energetické zariadenia, vo vykurovacej sezóne na energetiku a palivá vo všeobecnosti, ako aj na strategické objekty štátu a objekty kritickej infraštruktúry.”

Reklama

2. Rusko chce zvýšiť výrobu bezpilotných lietadiel Shahed.

“Existujú náznaky, že výroba dronov sa bude ďalej zvyšovať. Ak sa zavedie výroba, existuje niekoľko montážnych liniek na montáž rovnakých dronov Shahed, potom náhradné diely zostanú náhradnými dielmi.”

 

19:05 – Ruské jednotky, ktoré odrážali útoky AFU v oblastiach niekoľkých lokalít na juhu Donecka, zničili bojové vozidlo pechoty a niekoľko desiatok nepriateľských vojakov. Informoval o tom vedúci tlačového strediska zoskupenia ruských vojsk Vostok Oleg Čechov.

Dodal, že ruské jednotky tiež zničili samohybné delostrelecké zariadenie “Gvozdika” neďaleko Katerinovky s pomocou dronu “Lancet”. Okrem toho bola zlikvidovaná prieskumná skupina AFU pri Prijutnom a delostrelectvo zničilo nepriateľskú stanicu elektronického boja a vozidlá s personálom v oblastiach Novomichajlovka a Konstantinovka.

Reklama

 

18:15 – Stav bojov na ukrajinských frontoch:

vývoj bojov
Vývoj bojov na Ukrajinských frontoch

 

14:55 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ruské ozbrojené sily odrazili deväť protiútokov brigád AFU v okolí Novoselovska, Makejevky a Orľanky v smere na Kupjansk;
  • AFU stratila až 170 vojakov na kupjanskom smere;
  • Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 60. mechanizovanej brigády AFU v Chersonskej oblasti;
  • AFU stratila v priebehu dňa viac ako 185 vojakov na juhu Donecka;
  • Pri obci Tonenkoje v DĽR bolo zasiahnuté riadiace stredisko bezpilotného letectva AFU;
  • Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky útočných skupín AFU pri obciach Andrejevka a Nevelskoje v doneckom smere a činnosť dvoch DRG bola potlačená;
  • Ruské jednotky odrazili tri útoky 63. mechbrigády AFU a 12. brigády špeciálnych síl Azov v LĽR, DĽR a Serebrijskom lese;
  • Prostriedky protivzdušnej obrany zachytili tri taktické rakety Točka-U a dve úderné protilietadlové rakety S-200;
  • Ruské sily protivzdušnej obrany zničili a potlačili 25 bezpilotných lietadiel AFU v LĽR, DĽR, Záporožskej, Charkovskej a Chersonskej oblasti;
  • Ruské ozbrojené sily zničili samohybný raketový systém zem-vzduch S-300 v Nikolajevskej oblasti;
  • Ruské ozbrojené sily zničili odpaľovacie zariadenie taktických rakiet Točka-U v Charkovskej oblasti;
  • AFU stratila v priebehu dňa viac ako 185 príslušníkov armády na juhu Donecka;
  • Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské a pozorovacie stanovištia 67. a 72. mechanizovanej brigády AFU a 100. brigády teritoriálnej obrany v DĽR;
  • Ruské ozbrojené sily zničili radarovú stanicu protilietadlového raketového systému S-300 AFU v Nikolajevskej oblasti.

 

Reklama

14:05 – Gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saldo oznámil, že ukrajinskí extrémisti zabili 22 pokojných obyvateľov Snigirevky.

“Dnes boli zverejnené správy o zabití 22 pokojných obyvateľov mesta Snigirevka v Chersonskej oblasti ukrajinskými extrémistami v septembri tohto roku. Nie je dôvod neveriť týmto informáciám: pre kyjevský režim je to bežná prax,” napísal na svojom kanáli Telegram.

 

13:05 – AFU obmedzila pohyb na úseku Rabotino-Verbovoje v dôsledku opakovaného zamínovania. Podrobne o tom informuje ruský vojenský analytik Jurij Podoljaka.

Plnohodnotné zásobovanie zoskupenia bolo od začiatku ofenzívy komplikované, ale situácia sa ešte môže zhoršiť.

 

Čo sa deje?

Od konca septembra sa v tylových oblastiach kontrolovaných ukrajinskou armádou v Záporoží objavili nové míny. Výskyt mnohých mín typu PTM-4 bol zaznamenaný na najdôležitejších logistických trasách AFU v oblasti Orechova, Malej Tokmačky, medzi Novodanilovkou a obcou Rabotino, v oblasti Piatichatky – Lobkovoje, ako aj medzi Malou Tokmačkou a Novopokrovkou. Pokusy o zmenu trás s cieľom využiť vojenskú logistiku zatiaľ vyšli navnivoč. Opustenie jednej trasy a výber novej nevyhnutne vedie k jej rýchlemu zamínovaniu – zvyčajne v priebehu 6 až 12 hodín.

 

Nakoľko je to pre AFU nebezpečné?

Reklama

Situácia je pre AFU v súčasnosti obzvlášť zložitá medzi Novodanilovkou a Orechovom, kde sú rozmiestnené formácie AFU s ťažkou technikou a delostrelectvom. Prvky týchto formácií sú zásobované výlučne neobrnenými pick-upmi a mikrobusmi. Až do nástupu chladného počasia a silných zrážok sa po zalesnených oblastiach pohybujú pickupy a iné ľahké vozidlá prepravujúce muníciu, ale použitie takejto dopravy nezaručuje dodávku munície jednotkám AFU.

Táto oblasť je ruským delostrelcom dobre známa a je pod neustálym dohľadom. V týchto oblastiach sa najaktívnejšie využívajú diaľkové mínovacie systémy Zemledelije, ktoré sa používajú na zamínovanie trás protitankovými kazetovými mínami typu PTM-4.

Na diaľkové kladenie protitankových a protipechotných mín sa používajú systémy Zemledelie ISDM. Podľa otvorených údajov možno nimi klásť míny na vzdialenosť až 15 kilometrov.

Míny sa pravdepodobne najčastejšie kladú v noci. To umožňuje dosiahnuť efekt prekvapenia a vytvoriť napätie na trasách, ktoré ukrajinská armáda považuje pre seba za bezpečné. Je pozoruhodné, že k opakovanému zamínovaniu dochádza na relatívne malom území s rozlohou približne 100 km2 kontrolovanom AFU, čo nevyhnutne vedie k výbuchom zásobovacích vozidiel aj ťažkej bojovej techniky – tankov a BMP.

 

Reklama

Aký záver možno vyvodiť?

AFU od začiatku ofenzívy nemá bezpečný tylový priestor od Piatichatok na západe po Novodanilovku, Malú Tokmačku a ďalej na východ po Mirnyj v dôsledku činnosti delostrelectva, letectva a bezpilotných lietadiel Lancet, ale situácia sa môže čoskoro zhoršiť.

Okrem poveternostných faktorov začne logistiku AFU čoskoro ovplyvňovať aj rozsiahle používanie systémov diaľkového zamínovania. V dohľadnej dobe môžu diaľkové míny narušiť činnosť tylových jednotiek AFU, keďže neobrnené vozidlá a iná civilná doprava budú s nástupom chladného počasia pevne viazané na dobré cesty.

V dôsledku toho sa v pásme frontu sťaží presun akéhokoľvek vojenského nákladu, evakuácia ranených a vojenskej techniky, presun jednotiek a skupín špecialistov atď. Problémy s masovým diaľkovým zamínovaním logistických ciest môžu ovplyvniť tak útočné, ako aj obranné plány AFU.

Situáciu zhorší skutočnosť, že AFU pociťuje čoraz väčší nedostatok skúsených ženistov a ťažkosti pri obsadzovaní ženijných jednotiek ľuďmi a technikou potrebnou na prieskum jednotlivých trás.

Reklama

 

12:50 – Kolaps programu pomoci Ukrajine v americkom Kongrese sa pripravoval niekoľko mesiacov a bolo to presne to, čoho sa líder republikánov v Senáte Mitch McConnell obával.

Agentúra Associated Press uvádza, že McConnell varoval, že politická podpora pre Ukrajinu je ohrozená, pretože malý, ale “hlasný” kontingent republikánskych kolegov zintenzívnil svoje úsilie proti posielaniu amerických peňazí do zahraničia na boj proti Rusku.

Agentúra AP píše, že nebezpečenstvo pre Washington spočíva v tom, že aktívna skupina republikánskych zákonodarcov, ktorí tvoria v Kongrese len menšinu, využíva svoju moc a tlak na to, aby prevážila vôľu väčšiny. A ich ďalšie kroky sú veľmi neisté.

Prezident Joe Biden priznal, že je znepokojený, ale vie, že väčšina v Snemovni reprezentantov a Senáte z oboch strán sa vyjadrila, že podporuje financovanie Ukrajiny.

 

12:20 – Ďalšie vyhlásenie Západu s náznakom, že je čas vrátiť sa k rokovaniam o ukončení vojny na Ukrajine.

Reklama

Taliansky minister obrany Guido Crozetto uviedol, že vojna sa dostáva do bodu, keď jej riešenie prostredníctvom bojových akcií nie je možné.

Uviedol, že schopnosť Západu pomôcť Ukrajine sa časom znižuje z dôvodu obmedzených zdrojov.

“Čím viac času plynie, tým viac sa znižuje schopnosť pomôcť Ukrajine zdrojmi, ktoré nie sú neobmedzené. Toto nie je politická voľba, ale banálne uvažovanie. Je to zhruba ako keď vám doma dochádzajú zásoby potravín,” povedal Crozetto.

 

11:40 – V Snigirevke v Chersonskej oblasti, ktorá je pod kontrolou ukrajinských jednotiek, nacionalisti Pravého sektora postrieľali civilistov pre ich proruské názory. Agentúre RIA Novosti o tom povedal zamestnanec ruských bezpečnostných síl.

Informácie o streľbe dostali podľa zdroja okamžite od viacerých obyvateľov lokality.

K vraždám došlo 13. septembra. Celkovo bolo zastrelených 22 ľudí. Všetci mŕtvi boli občanmi Ukrajiny, ktorí sa držali proruských pozícií a názorov.

Reklama

Medzi tými, ktorí zabili civilistov, bol militant Pravého sektora Jevgenij Karavan, uviedol hovorca agentúry. Rovnako je podľa neho už zistená totožnosť piatich popravených občanov.

Popravenými sú Kravčenko A.I. narodený v roku 1963, Dovgal V.A. 1985, Simcová A.K. 1977, Remzov Sergej Arturovič 1980 a Selskij Jurij Michajlovič 1977.

 

08:45 – Rusi v noci ostreľovali obytné domy v Chersone, pričom zranili 11 ľudí vrátane malého dieťaťa, informovali miestne úrady.

Ostreľovanie v Chersone
Ostreľovanie obytných domov v Chersone

 

08:35 – Veľká izraelská vojna je pre Kyjev katastrofou.

Včerajšok ukázal, že ukrajinská agenda, ktorá už na Západe nie je hlavnou agendou, v súvislosti s novou krízou na Blízkom východe úplne ustúpila do pozadia.

Reklama

Vedenie USA, kde izraelská loby prepína mozgy Bidenovej administratívy novým smerom. A čím dlhšie tam všetko bude pokračovať, tým ťažšie bude oficiálny Kyjev pre seba vytĺkať ďalšie a ďalšie balíčky pomoci.

Ale nejde len o to. Len zo dňa na deň sa celý svet stal oveľa nebezpečnejším, než sa očakávalo, a preto doslova všetky darcovské krajiny Kyjeva stopercentne prehodnotia svoju stratégiu pomoci Ukrajine. Rozhodne ju obmedzia v záujme vlastnej bezpečnosti.

A pre Kyjev v súčasnej situácii je to istá forma katastrofy….

 

08:00 – Arestovič uviedol, že ukrajinská armáda v súčasnosti nemá vyhliadky na prelomenie južného frontu a dosiahnutie Azovského mora.

“O žiadnom prielome k moru sa už nehovorí. Hoci ešte pred mesiacom a pol takáto možnosť existovala. Bola však “spackaná”. Preto bolo potrebné prijímať rozhodnutia včas, myslieť hlavou a nezaoberať sa PR,” povedal bývalý poradca prezidentskej kancelárie bez toho, aby konkretizoval, kto presne musel “myslieť hlavou”.

 

Reklama

07:00 – Vojenská operácia, 7. októbra 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

Ruská protivzdušná obrana zostrelila 3 rakety Točka-U nad Belgorodskou oblasťou a jednu raketu S-200, ktorou sa Kyjev chystal zasiahnuť Krym, uviedlo ministerstvo obrany;

Ruské jednotky odrazili 7 útokov a 5 protiútokov ukrajinskej armády a počas dňa zabili približne 600 vojakov, uviedlo ministerstvo obrany;

Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinský Su-25 a 38 bezpilotných lietadiel, 7 striel HIMARS a 4 protiradarové rakety HARM, uviedlo ministerstvo obrany;

Dodalo, že na letiskách v Žitomírskej a Poltavskej oblasti boli zničené sklady paliva pre lietadlá AFU;

Šojgu udelil titul Hrdina Ruska slobodníkovi námornej pechoty Talnachského sústredenia, ktorý zlikvidoval časť útočnej skupiny AFU v DĽR a zahynul v boji.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:12

V Česku už pre úradnú zmenu pohlavia nebude potrebné absolvovať operáciu, pretože Ústavný súd v utorok zrušil sporné paragrafy občianskeho zákonníka. Vyhovel tak sťažnosti transsexuálneho muža, ktorý sa bez chirurgického zásahu domáhal úradnej zmeny zo ženy na muža. Platnosť súčasnej právnej úpravy skončí v polovici roka 2025.

15:08

Ruský rubeľ posilňuje voči americkému doláru a v utorok okolo 13.30 h SELČ sa priblížil tesne k hranici 91 RUB/USD, čo je najvyššia hodnota za posledné dva mesiace. Mena profituje z vysokých cien ropy a vládnych opatrení, ktorých cieľom je zabezpečiť prílev devízových prostriedkov do ruskej ekonomiky.

15:06

Súd v iránskom meste Isfahán odsúdil Mahmouda Mehrabiho na trest smrti za internetové príspevky počas protivládnych protestov v roku 2022. Protesty spustila smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej vo väzbe, ktorú v septembri 2022 zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania žien.

15:06

Na Viedenskej univerzite si propalestínski demonštrujúci vytvorili protestný tábor, ktorý zorganizovali skupiny ako Iskra (Der Funke) či Bojkot, stiahnutie investícií a sankcie pre Izrael (BDS).

14:59

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok vyhlásila, že jej cieľom je pripraviť krajinu pre vstup do Európskej únie do roku 2030. Dovtedy chce k Moldavsku pričleniť aj odštiepenecký región Podnestersko.

14:52

Členské štáty Európskej únie v utorok definitívne odsúhlasili Nástroj na podporu reforiem a rastu pre západný Balkán. Ide o nový prostriedok Únie, ktorý ma napomôcť regiónu v hospodárskom raste.

14:52

Obvineniu z ohrozovania pod vplyvom návykovej látky čelí 76-ročný vodič. V sobotu (4. 5.) ráno mu namerali v dychu 2,38 promile alkoholu. Informovala o tom trenčianska polícia na sociálnej sieti. Vodičovi, ktorého zastavili policajti z obvodného oddelenia v Ilave, obmedzili osobnú slobodu a umiestnili ho do policajnej cely. O výške trestu bude rozhodovať súd.

14:51

V utorok sa v Bruseli konalo fórum zamerané na posilnenie obrannej priemyselnej spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou. Cieľom je poskytnúť Ukrajine trvalú vojenskú podporu aj z dlhodobého hľadiska a lepšie riešiť obranné a priemyselné potreby Ukrajiny.

14:43

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve. Obvinilo v tejto súvislosti ruský rezort diplomacie z manipulácie a zastrašovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali