To najdôležitejšie z Ukrajiny — Jedna bomba FAB-500 zničila celé veliteľstvo AFU na Bachmutskom smere

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Jedna bomba FAB-500 zničila celé veliteľstvo AFU na Bachmutskom smere

Kyjev 4. októbra 2023 (HSP/Foto:AP/Evgeniy Maloletka, Telegram)

Aktualizované 4. októbra 2023 18:52

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajinskí vojaci húfnica M777
Na snímke ukrajinskí vojaci sa pripravujú na paľbu na ruské pozície z húfnice M777 dodanej USA v Charkovskej oblasti na Ukrajine

16:45 – Organizácia Spojených národov uznala za autentické video, na ktorom Rusi zabili neozbrojeného ukrajinského vojnového zajatca Oleksandra Macejivského, ktorý pred smrťou povedal “Sláva Ukrajine!”.

Reklama

 

16:10 – Zelenskyj povedal, že pozval pápeža Františka na Ukrajinu.

Reklama

“Pápeža som pozval na Ukrajinu, bol by som rád, keby prišiel,” povedal ukrajinský prezident pre Sky tg24.

Kedy pozvanie prišlo a ako naň reagoval pápež, sa neuvádza.

 

16:00 – Kanadská vláda umožnila kanadským podnikom obísť sankcie uvalené na Rusko, uviedol miestny denník Le Devoir po analýze federálnych údajov o medzinárodnom obchode.

Vláda túto informáciu pre publikáciu potvrdila.

Reklama

Le Devoir píše, že kanadská vláda “s maximálnou obozretnosťou” vydala miestnym spoločnostiam viac ako 10 špeciálnych povolení, ktoré povoľujú vývoz materiálov a zariadení, ktoré by sa mohli použiť na výrobu zbraní alebo prieskum ložísk ropy a nerastných surovín, do Ruska.

Od marca 2022 dosiahli tieto transakcie hodnotu takmer 2,8 milióna dolárov. Posledná transakcia sa uskutočnila vo februári 2023.

Uskutočnili sa aj povolenia na dovoz vybraných ruských stavebných a prieskumných výrobkov, materiálov a morských plodov – v hodnote 47 miliónov USD.

Amnesty International uviedla, že tieto informácie “vyvolávajú otázky” o “skutočnej politickej vôli” potrestať Ruskú federáciu.

 

Reklama

15:50 – Zelenskyj uviedol, že ukrajinskú ofenzívu brzdí nedostatok munície a systémov protivzdušnej obrany.

“Naša protiofenzíva pokračuje, krok za krokom robíme všetko pre to, aby sme nepriateľa zatlačili späť. Problémom sú mínové polia, nedostatok munície a systémov protivzdušnej obrany,” povedal ukrajinský prezident pre televíziu Sky TG24.

 

15:20 – Ukrajinská tajná služba priznala straty počas pokusu o výsadok DRG na Kryme, informovali miestne masmédiá.

GUR spresnila, že bol použitý čln a vodné skútre.

Predtým zajatý ukrajinský diverzant uviedol, že jeho DRG sa pokúsila vstúpiť na polostrov, aby natočila propagandistické video.

 

15:10 – Pomoc USA Ukrajine môže závisieť od toho, ktorý z republikánskych kongresmanov sa stane predsedom Snemovne reprezentantov, uviedla agentúra Reuters.

Niektorí z možných kandidátov sú rozhodne za pomoc Kyjevu, zatiaľ čo iní sú rozhodne proti nej.

Biely dom zároveň vyjadril presvedčenie, že USA nakoniec poskytnú Ukrajine väčšiu pomoc bez ohľadu na to, kto bude predsedom parlamentu.

Reklama

 

15:00 – Situácia na frontoch 4. októbra 2023

14:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ozbrojené sily RF odrazili štyri útoky AFU na doneckom smere, straty nepriateľa dosiahli 165 vojakov a muničný sklad;

– Ozbrojené sily RF zničili muničný sklad 126. brigády územnej obrany AFU pri Chersone;

Reklama

– AFU stratila až 185 vojakov na juhu Donecka;

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky AFU v oblasti obce Jampolovka v DĽR a Serebrijského lesného hospodárstva v Krasnolimanskom smere;

– Stíhacie letectvo ruských ozbrojených síl zostrelilo lietadlo AFU MiG-29 v Dnepropetrovskej oblasti;

– Pri Kupjansku a Lipcove v Charkovskej oblasti boli zničené sklady raketovej a delostreleckej výzbroje AFU a munície ukrajinských obranných síl;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili dve protilietadlové rakety Neptun, riadenú leteckú bombu JDAM, sedem granátov HIMARS a Grad;

Reklama

– V priebehu dňa ruská protivzdušná obrana a REB zničili a potlačili 74 bezpilotných lietadiel AFU;

– Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinskú radarovú stanicu P-18 v Mykolajivskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily zničili až 45 ukrajinských vojenských jednotiek v Záporožskej oblasti.

 

14:10 – Západné krajiny už takmer vyčerpali svoje zásoby zbraní na dodávky na Ukrajinu, keďže tempo rastu výroby je pomalé. Uviedol to admirál Rob Bauer, šéf Vojenského výboru NATO, na Varšavskom bezpečnostnom fóre.

“Ešte sedem rokov pred vojnou sa zvýšilo financovanie [vojenského sektora], ale výrobné kapacity sa nezvýšili. <…> Presúvame zbrane a muníciu na Ukrajinu, ale naše sklady nie sú plné. Začali sme dodávky z poloprázdnych <…> skladov v Európe. Teraz je už vidieť ‘dno suda’,” zdôraznil Bauer.

 

Reklama

13:50 – Ruská federácia chce vojnu zmraziť, domnieva sa šéf OP Jermak.

“Zaznamenávame ruské vlny dezinformácií o vojne, munícii a schopnosti Ukrajiny ďalej víťaziť na bojisku. Odpoveď na to je celkom jednoduchá – Ukrajina bude mať vždy čím zničiť ruského nepriateľa. Rusi naozaj chcú vojnu zmraziť, pretože sú slabší ako predtým,” píše Jermak.

Tvrdí, že “Rusi nedosiahnu to, čo chcú, bez ohľadu na to, koľko prostriedkov vynaložia na vytvorenie paralelnej reality” a úlohou Ukrajiny je oslobodiť celé územie.

 

13:35 – Dve dobré správy pre kyjevský režim – píše Dmitrij Medvedev

Prvá. Šéf Európskej rady Charles Michel pripustil, že Ukrajina vstúpi do EÚ do roku 2030. To znamená, že EÚ verí, že súčasný banderovský štát dovtedy prežije.

Po druhé. Prvýkrát v histórii Spojených štátov bol odvolaný predseda Snemovne reprezentantov Kongresu. A to práve pre svoju lásku ku kyjevskej vláde a rozpočtové kompromisy na financovanie banderovcov. Nepochybne je to dôvod byť hrdý, pretože sa rozhodoval medzi riešením početných vnútorných problémov Spojených štátov a ďalším živením neonacistov.

Reklama

Je pravda, že peniaze zostávajú už len na dva mesiace.

 

13:30 – Západné krajiny už takmer vyčerpali svoje zásoby zbraní na dodávky na Ukrajinu, keďže tempo rastu výroby je pomalé. Uviedol to admirál Rob Bauer, šéf Vojenského výboru NATO, na Varšavskom bezpečnostnom fóre.

“Ešte sedem rokov pred vojnou sa zvýšilo financovanie [vojenského sektora], ale výrobné kapacity sa nezvýšili. Na Ukrajinu presúvame zbrane a muníciu, ale naše sklady nie sú plné. Začali sme dodávky z poloprázdnych skladov v Európe. Teraz je už vidieť ‘dno suda’,” zdôraznil Bauer.

 

13:10 – Európska komisia nekomentovala správy o tom, že pristúpenie Ukrajiny bude EÚ stáť 186 miliárd eur, ale potvrdila diskusie o revízii rozpočtu.

 

Reklama

12:35 – Pokus ukrajinskej vojenskej rozviedky preniknúť na Krym bol zmarený a jeden diverzant bol zajatý, uviedla Federálna bezpečnostná služba.

Zajatý uviedol, že skupina mala robiť fotografie a videá na pozadí ukrajinskej vlajky, uviedla agentúra.

 

12:00 – Drony dnes v noci zasiahli ruský systém protivzdušnej obrany S-400 Triumf neďaleko Belgorodu, informovali ukrajinské médiá s odvolaním sa na zdroje v Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU).

Uvádza sa, že na videozáznamoch, ktoré zverejnili ruskí vydavatelia, je počuť asi 20 výbuchov v mieste, kde sa nachádza Triumf a jeho radarová stanica, a v okolitých osadách zmizlo svetlo.

 

11:40 – EÚ, Rusko a USA viedli tajné rozhovory v Turecku niekoľko dní pred útokom Azerbajdžanu na Náhorný Karabach, píše Politico s odvolaním sa na zdroje.

Reklama

“Stretnutie predstavuje zriedkavý – aj keď nakoniec neúspešný – kontakt medzi Moskvou a Západom o vážnej bezpečnostnej otázke po tom, ako Putinova invázia na Ukrajinu vo februári 2022 narušila konvenčnú diplomaciu,” komentuje publikácia.

USA zastupoval Louis Bono, hlavný poradca Washingtonu pre rokovania o Kaukaze, zatiaľ čo EÚ vyslala Toiva Klaara, svojho zástupcu v regióne. Rusko zastupoval Igor Chovajev, Putinov osobitný vyslanec pre arménsko-azerbajdžanské vzťahy.

Stretnutie sa uskutočnilo 17. septembra v Istanbule. Rokovali o tom, ako dosiahnuť, aby Azerbajdžan zrušil deväťmesačnú blokádu Karabachu a obnovil prejazd konvojov s humanitárnou pomocou z Arménska.

Americký predstaviteľ pre publikáciu uviedol, že stretnutie bolo zorganizované “z dôvodu uvedomenia si, že Kremeľ má stále vplyv v regióne, najmä teraz, keď sa nachádzame v nebezpečnej situácii”.

 

10:35 –  Hlava Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin uviedol, že v ukrajinskom zajatí sa nachádza 500 ruských vojakov.

Denis Pušilin dodal, že počet ukrajinských vojakov v ruskom zajatí ide do tisícov. “Toto číslo sa nedá porovnať,” uviedol. Podľa šéfa DĽR sa ukrajinskí vojnoví zajatci nachádzajú v zariadeniach po celom Rusku

Reklama

 

10:20 – Ruské jednotky získavajú prevahu v konfrontácii s bezpilotnými lietadlami na oblohe nad Ukrajinou, uviedol ukrajinský vojak pre denník The Washington Post.

Podľa respondenta novín je ruským bezpilotným lietadlám “ťažké čeliť”. Služobník tvrdí, že ruské jednotky používajú drony na zasahovanie menších cieľov a môžu používať dve zariadenia naraz, čo naznačuje, že Moskva má “oveľa väčšie zásoby dronov” ako Kyjev.

Publikácia spresňuje, že jedna ukrajinská jednotka bezpilotných lietadiel denne vyrobí a použije približne 20 dronov, ale tento počet nie je dostatočný.

 

Reklama

10:05 – V Holandsku boli Ukrajinci označení za „lacný spôsob“ ako vzdorovať Rusku.

Uviedla to tamojšia ministerka obrany Kaisa Ollongrenová.
„Podpora Ukrajiny je veľmi lacný spôsob, ako zabezpečiť, aby Rusko a jeho režim nepredstavovali hrozbu pre alianciu NATO,“ povedala na fóre vo Varšave.

Duda predtým tiež označil Ukrajincov za „lacný“ spôsob, ako zastaviť „ruský imperializmus“.

Ukrajinským vojakom sa už takto „neprehľadne“ naznačuje, prečo ich Západ skutočne potrebuje hnať do samovražedných útokov.

 

10:00 – Na Bachmutskom fronte zničila letecká bomba FAB-1500 takmer celé veliteľstvo AFU

Dnes, 4. októbra, ruský úder zničil taktickú skupinu Soledar velenia ukrajinskej armády, ktorá mala na starosti bojové operácie pri Artemovsku.

Bomba FAB-1500 “otvorila” podzemný bunker a zlikvidovala takmer celý personál veliteľstva. Niekoľko zranených poslali do Poľska, informuje televízny moderátor a novinár Ruslan Ostaško na svojom kanáli Telegram.

Tento úder sa ukázal ako najsilnejší, aký bol veleniu AFU zasadený za celý čas trvania špeciálnej operácie. Bachmutská skupina bola dekapitovaná a v tejto podobe nemôže pokračovať v “protiofenzíve”.

Chmúrne správy pre Kyjev navyše zatieňujú správy zo Západu: Spojené štáty uviedli, že Ukrajinu delia doslova týždne od ochladenia a ukončenia protiofenzívy, čo znamená zníženie financovania. Kyjevské úrady musia svojim pánom urýchlene ukázať nejaké úspechy, ale na dobytie Artemovska by sa teraz s najväčšou pravdepodobnosťou malo zabudnúť, zhrnul moderátor Prvého kanála.

 

09:55 – Ukrajinské ozbrojené sily vykonávajú diverzné manévre na južnom fronte v Donecku a pripravujú sa na aktívne útočné akcie v priebehu 5-7 dní, uviedol šéf DĽR Denis Pušilin.

Spresnil, že vojenské velenie ruských ozbrojených síl vidí manévre nepriateľa a vykonáva príslušné prípravy

 

09:50 –  Ruské ozbrojené sily za posledných 24 hodín mierne rozšírili šedú zónu v smere na Krasnolimansk, uviedol šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

Reklama

Pušilin tiež uviedol, že ruské ozbrojené sily zväčšili šedú zónu v Andrejevskom smere a zlepšili svoje pozície.

 

08:40 – Výbuch, ktorý bolo počuť v Krivom Rogu, nastal mimo mesta a okresu, uviedol šéf Rady obrany Oleksandr Vilkul.

“O výbuchu. Bez konkrétnych údajov, ale všetko je v norme. Výbuch nie je v meste ani v okrese,” napísal.

To znamená, že pravdepodobne hovoríme o prílete, nie o práci protivzdušnej obrany.

 

08:20 – Na Ukrajine sa šíri poplach. Obyvatelia Kryvého Rogu boli vyzvaní, aby sa uchýlili do krytov, a vyhlásená bola aj hrozba raketového útoku na Odeskú oblasť.

 

07:45 – Ministerstvo obrany uviedlo, že ruská armáda počas noci nad Belgorodskou, Brjanskou a Kurskou oblasťou zostrelila alebo zachytila 31 dronov.

“Taktiež v severozápadnej časti čiernomorskej vodnej plochy bol činnosťou lietadiel ruského letectva zmarený pokus o prienik na územie Krymu výsadkovou skupinou AFU, ktorá sa pohybovala v smere od mysu Tarchankut na rýchlom vojenskom člne a troch vodných skútroch,” uviedlo ministerstvo.

 

07:30 – Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vyhlásil “čiastočný úspech” západne od Rabotina v Záporožskej oblasti.

O postupe na tomto úseku frontu včera hovoril veliteľ zoskupenia Tavrija Oleksandr Tarnavskyj.

Pripomeňme, že včera ruská verejnosť informovala o úderoch AFU v smere na obec Kopani, ktorá sa nachádza severozápadne od Rabotina. Tieto akcie sa podnikajú s cieľom rozšíriť boky prielomu.

Ukrajinská vojenská verejnosť od rána spresňuje, že zo strany Kopaní Rusi útočili už skôr, ale teraz tam AFU podnikla protiútok, pričom postúpila na vzdialenosť asi 300 metrov.

Reklama

Ruské telegramové kanály tiež uvádzajú, že “vyrovnali front” severne od Novoprokopavky. O postupe AFU v tejto oblasti píšu aj ukrajinské publicky.

Rusi zároveň píšu, že zo smeru Verbovoje a Novofedorovka podnikli protiútok, pričom postúpili, čo Ukrajina nepotvrdila.

 

07:25 – Predseda Rady EÚ Charles Michel podporuje vstup Ukrajiny do roku 2030, ale za určitých podmienok. Uviedol to v rozhovore pre Spiegel.

“Ukrajina môže vstúpiť do EÚ v roku 2030, ak si obe strany urobia domáce úlohy,” povedal predseda Rady EÚ.

Michel okrem iného požadoval, aby EÚ urýchlila “rozhodovacie procesy”. Rýchlym prijatím Ukrajiny EÚ zároveň “dokáže, že je schopná geopoliticky konať”, povedal Michel.

Zdôraznil však, že Ukrajina ani kandidáti na vstup do EÚ – okrem Turecka k nim patrí šesť štátov západného Balkánu a Moldavsko – nebudú mať žiadne politické úľavy.

“Ukrajina a ostatné kandidátske krajiny musia uskutočniť reformy, bojovať proti korupcii a splniť právne požiadavky,” povedal Michel.

 

07:18 – Ruské ministerstvo obrany uvádza, že ukrajinská protilodná raketa Neptun bola zostrelená neďaleko Krymu približne o 20:30.

“Ukrajinská raketa bola zistená a zničená prostriedkami protivzdušnej obrany v službe nad severozápadnou časťou vodnej plochy Čierneho mora pri pobreží Krymského polostrova,” uvádza sa v správe.

O 20:33 bol na území Krymu vyhlásený letecký poplach, informoval o tom najmä “guvernér” Sevastopola Michail Razvožajev. O 21:18 bol poplach zrušený.

Razvožajev neskôr v Telegrame napísal, že v Sevastopole funguje systém protivzdušnej obrany a na jeden z domov dopadli trosky dronu.

 

07:10 – USA sa domnievajú, že Kyjevu zostáva šesť až osem týždňov na to, aby sa pokúsil o “protiofenzívu”, kým sa zhoršia poveternostné podmienky.

Reklama

“Počasie nie je naším priateľom. Zostáva nám šesť až osem týždňov, kým sa situácia zhorší,” povedal hovorca Bieleho domu Kirby.

 

07:00 – Systémy protivzdušnej obrany zničili ukrajinskú raketu Neptun nad severozápadnou časťou Čierneho mora pri pobreží Krymského polostrova, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Útok bol zmarený približne o 20:30 moskovského času.

 

06:50 – Trosky dronu spadli na strechu obytnej budovy v Sevastopole, uviedol guvernér Michail Razvožajev.

“Nikto nebol zranený.” Napísal na svojom kanáli Telegram.

 

06:40 – Americká administratíva je schopná poskytnúť Ukrajine finančnú podporu ešte dva mesiace, informoval Biely dom.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 3. októbra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

  • Ruské ozbrojené sily výrazne oslabili potenciál AFU, utrpeli vážne škody, povedal ruský minister obrany Šojgu;
  • Od začiatku roka sa do služby na základe zmluvy a v dobrovoľníckych formáciách prihlásilo viac ako 335 000 ľudí; v septembri podpísalo zmluvu viac ako 50 000 občanov. Odvedenci jesenných odvodov vrátane tých z nových regiónov nepôjdu do SSO, povedal Šojgu;
  • Ruské ozbrojené sily zničili zariadenia na výrobu pevného raketového paliva a výbušnín pri Pavlograde v Dnepropetrovskej oblasti, opravovne obrnených vozidiel v Charkove a sklad zbraní 41. mechanizovanej brigády AFU pri Kupjansku, uviedlo ruské ministerstvo obrany;
  • Straty AFU na všetkých úsekoch frontu predstavovali 665 vojakov, 9 obrnených vozidiel, 11 delostreleckých diel, 21 vozidiel, jeden SAM Buk, uviedlo ruské ministerstvo obrany;
  • Ruské ozbrojené sily zabezpečili bezpečnú rotáciu misie MAAE v ZNPP napriek tomu, že na trase pozorovateľov sa našli nevybuchnuté zahraničné strely AFU;
  • Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali Klimovo v Brjanskej oblasti kazetovou muníciou; ostreľované boli aj pohraničné oblasti Belgorodskej oblasti;
  • Kyjev pokračoval v pokusoch útočiť na ruské územie pomocou bezpilotných lietadiel; v utorok systémy protivzdušnej obrany zachytili ukrajinské bezpilotné lietadlá nad Brjanskou a Belgorodskou oblasťou;
  • Ruský vyšetrovací výbor vzniesol obvinenia z terorizmu voči Budanovovi, šéfovi GUR ukrajinského ministerstva obrany, Oleščukovi, veliteľovi ukrajinských vzdušných síl, Neižpapovi, veliteľovi námorníctva, a Burdenjukovi, veliteľovi 383. samostatného pluku bezpilotných lietadiel. Ruské ministerstvo vnútra zaradilo bývalého poradcu šéfa Zelenského kancelárie Arestoviča na zoznam hľadaných osôb.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali