To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj sa dohodol na novej ofenzíve začiatkom októbra

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj sa dohodol na novej ofenzíve začiatkom októbra

Kyjev 30. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos)

Aktualizované 30. septembra 20:57

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina vojna vojak
Ilustračné foto

20:55 – Počet obetí po výbuchu ropovodu v Ivano-Frankivskej oblasti sa zvýšil na deväť ľudí. Päť z nich je v nemocnici, z toho dve deti.

Reklama

Záchranári medzitým upravujú rieku Strymba, do ktorej vytiekla ropa, sorbentom, informuje ministerstvo vnútra.

 

Reklama

20:38 – Jedna osoba bola zranená pri útoku ukrajinských dronov na mesto Trubčevsk v Brjanskej oblasti. Poškodená bola administratívna budova, uviedol krajský guvernér Alexander Bogomaz.

“Ukrajinskí teroristi zaútočili na mesto Trubčevsk pomocou bezpilotného lietadla. Následkom útoku na civilistov bol jeden obyvateľ ľahko zranený. Dostáva všetku potrebnú zdravotnú starostlivosť,“ napísal Bogomaz na Telegrame.

 

20:20 – Ukrajinská armáda pociťuje kvôli Číne nedostatok komponentov pre drony a to dáva Ruskej federácii výhodu na bojisku, píše New York Times.

„Čínski dodávatelia znížili svoj predaj 1. septembra, keď vstúpili do platnosti nové pravidlá obmedzujúce vývoz komponentov potrebných na výrobu dronov,“ píše sa v článku.

Reklama

Ukrajinskí dobrovoľníci však hľadajú „všetky možné spôsoby exportu dronov z Číny“, keďže ide o najväčšieho výrobcu na svete.
Čínske firmy teraz požadujú od ukrajinských kupcov, aby využívali komplexnú sieť sprostredkovateľov podobnú tej, ktorú Rusko používalo na obchádzanie západných sankcií. „Tieto prekážky zvyšujú výhodu Ruska,“ píše NYT.

Podľa colnej správy predstavovali priame dodávky čínskych bezpilotných lietadiel na Ukrajinu od januára do júna cca. 200 000 dolárov. V tom istom období Rusko zakúpilo podobné drony za 14,5 milióna dolárov.

Kyjev preto musí hľadať stále sofistikovanejšie spôsoby, ako obísť dodávky vrátane pašovania, píše sa v publikácii.

 

19:30 – Na Kryme zastavili dopravu na Kerčskom moste. Príspevky na sociálnych sieťach hovoria o hrozbe raketového útoku.

Reklama

Aksenovov poradca Oleg Krjučkov zároveň povedal, že zvesti o výbuchoch na polostrove sú „falošné“.
Zatiaľ sa neobjavili oficiálne správy o výbuchoch.

 

19:20 – Hlavné body špeciálnej operácie 30. septembra z pohľadu Ruska:

  • Putin zablahoželal pri príležitosti Dňa znovuzjednotenia nových regiónov s Ruskom. Hlava štátu poznamenala, že Rusko sa vďaka obyvateľom nových regiónov ešte posilnilo a obranou Donbasu bráni samotné Rusko, bojuje za suverenitu a duchovné hodnoty.
  • Rusko už investovalo do Chersonského regiónu viac ako Ukrajina počas 30 rokov, kedy je región jeho súčasťou, povedal šéf regionálnej vlády Andrej Alekseenko.
  • Medvedev povedal, že aktivita Severného vojenského okruhu bude pokračovať, kým nebude nacistický režim v Kyjeve úplne zničený, a v Rusku pribudnú nové regióny.
  • Systém protivzdušnej obrany bol aktívny nad Belgorodom, viaceré ciele boli zostrelené, povedal guvernér Gladkov. Ako spresnilo ministerstvo obrany, o 3:45 protilietadlové raketové systémy zostrelili nad regiónom Belgorod deväť striel viacnásobného raketového systému Uragan.

 

18:50 – Ukrajinské ozbrojené sily zaútočili na kláštor neďaleko Volnovacha, pričom údajne zabili mnícha a farníka, informovala DĽR.

 

18:31 – Maďarsku nestačí, že Ukrajina pozastavila OTP banke štatút „medzinárodného vojnového sponzora“. Uviedlo to tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

“Nenastali žiadne významné zmeny. Pozícia Maďarska je jasná: kým nebude OTP vylúčená z tohto zoznamu, Maďarsko sa nebude podieľať na ďalšom financovaní dodávky zbraní Ukrajine,” uviedol hovorca diplomatického oddelenia Mate Patzolay.

Pripomeňme, že Ukrajina urobila tento krok preto, aby Budapešť odblokovala presun 500 miliónov eur z vojenského fondu EÚ do Kyjeva.

Zoznam „vojnových sponzorov“ zostavuje NAPC, sú tam zahrnuté spoločnosti, ktoré naďalej pôsobia na ruskom trhu aj napriek sankciám.

Reklama

 

18:25 – Snemovňa reprezentantov predložila návrh rozpočtu USA na 45 dní, ktorý nezahŕňa pomoc Ukrajine, a čoskoro sa očakáva hlasovanie.

 

18:23 – Lietadlo Su-35S ruských vzdušných síl zničilo vo vzdušnom súboji lietadlo ukrajinských ozbrojených síl. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Uvádza sa, že v danej oblasti hliadkovali posádky viacúčelových stíhačiek Su-35S, ktoré kryli bombardovacie a útočné lietadlá, ako aj armádne letecké vrtuľníky. Počas ďalšieho letu piloti ruských vzdušných síl objavili a zničili nepriateľské lietadlo.

Reklama

 

18:20 – Aké scenáre majú ukrajinské ozbrojené sily pre ovládnutie Záporožskej jadrovej elektrárne?

Pravdepodobnosť takejto operácie sa podľa médií zvyšuje, ale možnosti vykonania sa môžu líšiť, rovnako ako dôsledky.

 

Prečo môže Ukrajina potrebovať zmocniť sa jadrovej elektrárne?

Pokus o prepadnutie jadrovej elektrárne sa pravdepodobne môže uskutočniť na pozadí stiahnutia sa jednej z bojaschopnejších brigád – 47. mechanizovanej pešej brigády „Magura“ zo Záporožského smeru a množstvom neriešiteľných problémov s ofenzívou. A to sa týka Záporožia a tiež oblasti na juhu Donecka. Dobývanie Záporožskej jadrovej elektrárne má malý vojenský zmysel. Samotné zariadenie a mesto Energodar nepredstavujú strategickú hodnotu a nemôžu pomôcť rozvíjať ofenzívu.

Reklama

Jedinou logikou výberu tohto miesta za cieľ je teroristický zámer s následným využitím jadrového zariadenia a miestneho obyvateľstva ako rukojemníkov. Tento scenár čiastočne zapadá do britskej doktríny Spec Ops. Britská armáda má sklon vykonávať operácie so špeciálnymi jednotkami (napríklad komandá) alebo ľahkou pechotou, ale pod podmienkou, že budú zasiahnuté vojenské ciele vysokej hodnoty, a nie civilné ciele, aby sa vytvoril správny mediálny obraz. Aj pokus o útok na jadrovú elektráreň v Záporoží môže byť informačným krytom pre rozsiahlu operáciu na inom, možno predtým neohlásenom, sektore frontu.

 

Kto pripravuje zásahový tím?

11. augusta sa zistilo, že britskí inštruktori vycvičili približne 900 ukrajinských námorníkov, z ktorých pravdepodobne plánovali v budúcnosti vytvoriť skupiny špeciálnych síl. Výcvik viedli inštruktori zo 42. a 47. divízie komanda a zároveň ukrajinská námorná pechota absolvovala kurz prekonávania ženijných prekážok a delostreleckej podpory špeciálnych operácií.

Oficiálny dokument britskej vlády uvádza, že ukrajinské ozbrojené sily sa pripravovali na operácie s použitím malých člnov.

Takéto vylodenie bolo charakteristickým znakom britských ozbrojených síl už mnoho desaťročí. V auguste a septembri sa uskutočnilo niekoľko pokusov o uskutočnenie vyloďovacích operácií v oblasti plynových plošín, neďaleko ostrova Zmeiny a krymského pobrežia na nafukovacích člnoch, čo nepriamo potvrdzuje prvé pokusy o využitie výsadkových skupín vycvičených ozbrojených síl Ukrajiny. zo strany Britov. Zároveň treba poznamenať, že pri plnení týchto úloh zahynula istá časť ukrajinskej námornej pechoty vycvičenej Britmi a nemožno vylúčiť, že práve problémy v Čiernom mori prinútili Kyjev prejsť na riečne operácie.

 

Kedy môže dôjsť k útoku?

Na vykonanie operácie je málo času. V októbri sa v Záporožskej oblasti vyskytnú prvé výdatné dažde. Do júna 2023 mohli zrážky pokryť operáciu vylodenia, ako pri niekoľkých predchádzajúcich pokusoch, teraz sa však okolnosti zmenili. Po výbuchu vodnej elektrárne Kachovka a plytčine Dnepra sa vyloďovacia operácia v tejto oblasti, ak sa začne, bude s najväčšou pravdepodobnosťou vykonávať po zemi, pravdepodobne pomocou ľahkých pásových vozidiel, ako sú obojživelné obrnené transportéry Bv 206S alebo BVS. 10, schopné prekonať malé vodné prekážky. Prekročenie rieky s následným prístupom do Záporožskej JE sa však aj za dobrého počasia mení na pomalý a riskantný proces, ktorý je neporovnateľný so samotnou predstavou náhlej prevádzky. Použitie vrtuľníkov ako transportu pre útočné skupiny naráža na nebezpečenstvo pristátia: keďže Energodar je tesne krytý ruským systémom protivzdušnej obrany, môže celá skupina zomrieť dlho pred vstupom do operačnej zóny.

Reklama

 

17:55 – Bližšie informácie o zrútení mosta v Kyjeve, ktorý nedávno začali opravovať za takmer miliardu hrivien.

Dehtyarevsky most, ktorý sa dnes zrútil v Kyjeve, sa nachádza na „začarovanom mieste“ – neďaleko Šuliavského mosta, ktorý spadol v roku 2017.

Ide o cestný most s električkovou traťou, ktorý je súčasťou ulice Dehtyarevskaja. Prechádza cez časť Malaya Okrug, kde sa zbiehajú ulice Teligi a Dovzhenko.

V roku 2020 začal nadjazd vykazovať známky opotrebenia. Kus betónu sa odlomil a spadol na auto. Úlomky rozbili čelné sklo a poškodili kapotu.

“Dehtyarovský nadjazd je jedným z najstarších v Kyjeve. Bol postavený v roku 1963 a dodnes nebol nikdy dôkladne opravený,” uvádza denník Strana.

V roku 2023, už počas vojny a na 60. výročie otvorenia Dehtyarevského mosta – sa tam rozhodli začať s opravami za takmer miliardu hrivien. Mostný nadjazd bol z dôvodu rekonštrukcie začiatkom júna uzavretý.

Reklama

Cieľ bol ambiciózny – kompletne nahradiť nadjazd a zároveň aktualizovať celý dopravný uzol. Na moste sa chystali demontovať podpery, nosníky a základy, aby sa zväčšila šírka z 28 na 40 metrov a osadili cyklistické chodníky.

Práce plánovali ukončiť do 30. novembra, následne sa však termín posunul na koniec roka. V čase zrútenia sa cestárom podarilo rozobrať všetky nosníky starého mosta a začali inštalovať nové segmenty. Tie sa zrejme zrútili (hoci oficiálne interpretácie udalosti ešte neboli oznámené).

 

17:38 – Zinovij Andrijovič, starosta obce Nadvornaja, ktorá bola zasiahnutá poškodením ropovodu uviedol, že miestna rieka Strymba bola kontaminovaná vrstvou ropy.

Podľa neho je po výbuchu už päť zranených (ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo o troch).

 

17:20 – Od začiatku vojny Rusko zaútočilo na 37 vojenských tovární na Ukrajine. Uviedol to premiér Denis Šmyhal na fóre obranného priemyslu v Kyjeve.

Reklama

“Chápeme, že náš obranný priemysel zostáva jedným z hlavných cieľov ruských raketových útokov. Takéto útoky postihli 37 podnikov. Teraz pracujeme na ďalších návrhoch na ich obnovu,” povedal Šmyhal.

Pripomeňme, že vláda a prezidentská kancelária aktívne presviedčajú zahraničné vojenské spoločnosti, aby spustili výrobu zbraní a streliva na území Ukrajiny.

 

17:05 – V Ivanofrankovskej oblasti došlo k prasknutiu ropovodu, informovalo ministerstvo vnútra Ukrajiny.

Bol zaznamenaný únik ropných produktov na ploche 100 metrov štvorcových a požiar, ktorý sa rozšíril na súkromný dom.

Podľa predbežných informácií boli zranené tri osoby.

V súčasnosti sú ventily na ropovode uzavreté. Na mieste pracujú záchranári.

Reklama

 

16:30 – V Ivanofrankovskej oblasti došlo k silnému výbuchu pri obci Strymba.

Miestna verejnosť hovorí o mimoriadnej udalosti na plynovode. Ďalšou verziou je výbuch na ropnom sklade.

 

16:25 – Moment pádu mosta na Šuľavke bol zachytený na videu. Mimoriadnu udalosť potvrdila aj kancelária primátora Kyjeva.

“Počas prác na rekonštrukcii Dehťarivského nadjazdu došlo k havarijnej situácii – počas montáže došlo k zrúteniu nosníkov. Príčiny objasňujú špecialisti, už sú na mieste”, uviedli v KSCA.

Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete a zranení.

Reklama

 

15:50 – Američania zranení na Ukrajine boli prevezení do hlavnej nemocnice americkej armády v Nemecku, informoval denník New York Times.

Občania USA sú medzi prvými 14 pacientmi, ktorých priviezli do zdravotníckeho centra z bojiska.

“Znamená to nový pozoruhodný krok v prehlbovaní účasti Spojených štátov v konflikte,” píše denník. Podľa článku už od začiatku konfliktu na Ukrajine bojujú “stovky Američanov”.

Neznámy počet občanov USA bol zranený, približne 20 ľudí bolo zabitých.

Reklama

“Spočiatku sa zranení Američania museli spoliehať na pomoc ukrajinských nemocníc a západných charitatívnych organizácií. Teraz sa však do veci vložil Pentagón a niektorým z nich ponúkol rovnakú starostlivosť ako aktívnym príslušníkom americkej armády,” uvádza sa v článku.

 

15:35 – Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell pricestoval do Odesy na neohlásenú návštevu.

 

15:20 – Ukrajina vynaloží 1,5 miliardy dolárov na rakety a bezpilotné lietadlá “na zasahovanie cieľov na ruskom území”. Píše o tom CNN.

Televízia tak komentovala vyhlásenie premiéra Denisa Šmyhala o výdavkoch na zbrane. Podľa neho ukrajinská vláda plánuje na budúci rok vynaložiť na výrobu vojenskej techniky jeden a pol miliardy dolárov, čo je sedemkrát viac ako vlani.

“Tieto plány sa objavili v čase, keď Kyjev používa rakety a drony domácej výroby na údery na ciele na ruskom území, mimo frontovej línie,” komentovala Šmyhalove slová CNN.

 

14:50 – V Kyjeve sa zrútilo niekoľko mostných segmentov na moste Dehťarevskij na Šulevke.

V tom čase tam údajne prebiehali opravy.

 

14:25 – Objavila sa fotografia zostreleného ruského lietadla Su-35 pri meste Tokmak.

Ukrajinské informácie hovoria o tom, že stroj vraj zostrelil omylom ruský systém protivzdušnej obrany.

 

14:10 – Bundestag uviedol, že Ukrajina by mala právo zaútočiť na územie Krymu raketami Taurus.

Reklama

Predsedníčka výboru pre obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová na otázku o oprávnenosti nemeckých raketových úderov na Krym odpovedala: “Áno, týka sa to aj Krymu, cez ktorý je organizované zásobovanie ruskej armády.”

Je potrebné upozorniť, že Nemecko zatiaľ oficiálne neoznámilo presun rakiet Taurus na Ukrajinu kvôli postoju kancelára Scholza.

 

14:00 – Rumunské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské bezpilotné lietadlá mohli narušiť vzdušný priestor krajiny počas nočného útoku na okres Izmail v Odeskej oblasti.

V obciach Tulcea a Galati bol v noci vyhlásený letecký poplach.

Existujú dohady, že dron údajne vybuchol a spadol v blízkosti mesta Galati. Táto skutočnosť však nebola oficiálne potvrdená.

 

13:44 – V amerických médiách sa objavilo viacero článkov o záujme Pentagónu o umelú inteligenciu. National Interest píše, že velenie americkej armády vsádza na umelú inteligenciu a súperí s Čínou o prvenstvo v tejto oblasti.

V správe americkej Národnej bezpečnostnej komisie pre umelú inteligenciu (NSCAI) sa uvádza, že Pentagon chce do roku 2025 výrazne zvýšiť investície do výskumu, ako aj “integrovať technológie umelej inteligencie do všetkých aspektov vedenia vojny”.

Agentúra Bloomberg píše o tom, že Pentagón nalieha na spoločnosti zaoberajúce sa umelou inteligenciou, aby poskytovali viac informácií o svojich technológiách.

Riaditeľ Pentagónu pre digitálnu a umelú inteligenciu Craig Martell chce, aby spoločnosti zdieľali informácie o tom, ako sa vytvára ich softvér umelej inteligencie, aby sa ministerstvo mohlo “cítiť pohodlne a bezpečne”. “Momentálne dostávame len konečný výsledok tvorby modelov. To však nestačí,” povedal Martell.

Takéto modely označil za ekvivalent “nájdenej mimozemskej technológie” pre Pentagón. “Chceme len pochopiť aplikácie takýchto technológií, výhody, nebezpečenstvá a ako s nimi zaobchádzať,” povedal Martell.

 

13:40 – To najdôležitejšie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ozbrojené sily RF na doneckom smere zamedzili 7 útokom AFU, vrátane útokov pri Kleščevke, nepriateľ stratil až 430 vojakov;
  • Na Záporožskom smere boli zničené dva západné delostrelecké systémy;
  • Ozbrojené sily RF zničili 3 muničné sklady AFU v Chersonskej oblasti a DNR;
  • Na Kupjanskom smere spôsobili Ozbrojené sily RF porážku AFU pri Stepovej Novoselovke v Charkovskej oblasti;
  • Rusi zlikvidovali viac ako 120 ukrajinských vojakov na juhu Donecka;
  • Straty AFU počas dňa dosiahli 40 vojakov na Chersonskom smere;
  • Ruská protivzdušná obrana zachytila strelu HIMARS MLRS a zničila 25 dronov AFU;
  • Dva útoky útočných skupín AFU boli odrazené v smere na Krasnolimansk.

 

Reklama

13:37 – Špeciálna vojenská operácia bude pokračovať, kým nebude nacistický kyjevský režim úplne zničený. V v rámci Ruska vzniknú ďalšie nové regióny, potvrdil Medvedev.

 

13:35 – Zástupca šéfa ruskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Dmitrij Medvedev vyhlásil, že Rusko plánuje zabrať nové ukrajinské územia.

Napísal, že “špeciálna operácia” bude pokračovať až do “úplného zničenia nacistického režimu a oslobodenia pôvodných ruských území”, pričom “v rámci Ruska pribudnú ďalšie nové regióny”.

Treba poznamenať, že Ruská federácia v poslednom čase takmer neuskutočnila žiadne veľké útočné operácie, sústredila sa na obranu.

Mobilizácia, ktorá by mohla vytvoriť rezervu pre ofenzívu, sa v Rusku zatiaľ tiež nevyhlasuje.

Preto napriek občasným vyhláseniam Moskvy o zámere obsadiť nové územia a “zničiť nacistický režim v Kyjeve” sa väčšina expertov domnieva, že skutočnými vojenskými cieľmi Ruskej federácie je udržať už obsadené územia Ukrajiny.

Vyhlásenie novej vlny mobilizácie by mohlo byť signálom, že “koncepcia sa zmenila” a ruská armáda plánuje ofenzívu.

 

13:15 – Starosta Mykolajova Senkevič odpovedal na otázku, prečo v meste v posledných dňoch znie letecký poplach až po ostreľovaní.

“Podľa toho, čo mi bolo povedané, to môže byť spôsobené tým, že dochádza k útoku strelami balistického typu. A to neumožňuje našej protivzdušnej obrane ich včas nájsť alebo spozorovať. Zostávame v cieľovej zóne balistických striel, ktoré nás môžu zasiahnuť skôr, ako stihneme zareagovať,” hovorí starosta Mykolajova.

Podľa neho tento týždeň došlo už k trom takýmto útokom – najprv sa ozvali výbuchy a potom sa rozozvučali sirény.

“Typ rakiet použitých pri útokoch zatiaľ nie je známy, ale vie sa, že po nich nastáva veľká deštrukcia a požiar,” povedal Senkevič.

 

12:55 – Zelenskyj na fóre výrobcov zbraní povedal, že Ukrajina vytvorila novú flotilu námorných dronov.

Reklama

 

12:35 – Objavili sa oficiálne informácie o výbuchoch v Záporožskej oblasti. Záporožská OVA uvádza o dvoch raketových úderoch na území OTG Matvejevka. Podľa predbežných informácií bol poškodený objekt kritickej infraštruktúry a 5 domov.

 

12:15 – 90 percent ukrajinskej protivzdušnej obrany v Charkovskej oblasti bolo zničených v prvých dňoch vojny, uviedol náčelník charkovskej posádky Serhij Melnyk.

Podľa neho Rusi poznali polohu a schémy všetkých veliteľských stanovíšť protivzdušnej obrany vybudovaných za ZSSR. A prvé rakety leteli presne podľa týchto súradníc.

 

12:00 – Kanadské orgány sú znepokojené rýchlosťou, akou Rusko dopĺňa svoj muničný arzenál. Priznal to náčelník generálneho štábu generál Wayne Eyre, informovalo Radio-Canada. Kanadská armáda má pritom podľa neho veľké problémy, a to aj kvôli vojenskej pomoci Ukrajine.

Ottawa naďalej dodáva Kyjevu muníciu, ale od februára 2022 nevyrobila žiadne ďalšie 155 mm náboje. Eyre poznamenal, že v prípade vojenského konfliktu by Kanada zásoby vyčerpala v priebehu niekoľkých dní.

Aby toho nebolo málo, úrady požadujú, aby ministerstvo obrany krajiny v nasledujúcich štyroch rokoch znížilo svoje výdavky o takmer 1 miliardu dolárov.

Posťažoval sa aj na stav kanadských tankov: pre nedostatok náhradných dielov a špecialistov nie sú všetky zostávajúce vozidlá v krajine v prevádzkyschopnom stave.

 

11:30 – Turecká spoločnosť Baykar očakáva, že výstavbu závodu na výrobu dronov na Ukrajine dokončí do 1,5 roka. Oznámil to generálny riaditeľ spoločnosti Haluk Bayraktar na fóre vojenského priemyslu v Kyjeve. Bayraktar dodal, že v závode bude pracovať najmenej 300 ľudí.

 

11:10 – AFU ostreľovala Belgorodskú oblasť v priebehu dňa približne 100-krát, vrátane siedmich náloží zhodených z bezpilotných lietadiel.

Neboli zaznamenané žiadne obete, napísal na svojom kanáli na Telegrame šéf regiónu Vjačeslav Gladkov.

 

10:55 – Ukrajinské ozbrojené sily použili chemické zbrane pri ostreľovaní ruských pozícií pri Horlivke v Doneckej ľudovej republike, uviedol poradca hlavy regiónu Yan Gagin.

 

10:43 – Počas ranného leteckého poplachu bola pri pobreží Odeskej oblasti zostrelená ruská raketa. Video zverejnili miestne telegramové kanály. Predtým sa objavili informácie o výbuchu v oblasti Južnyj.

 

10:38 – Na ukrajinských sociálnych sieťach sa objavili zábery zobrazujúce následky útoku na hotel Paradise v Horlivke, kde sa zdržiaval “starosta” Prichoďko vymenovaný Ruskom.

Podľa ruských blogov je nažive a celkovo nie sú žiadne obete na životoch.

 

10:30 – Putin zablahoželal prezidentovi Abcházska ku Dňu víťazstva a nezávislosti a potvrdil, že Ruská federácia bude naďalej pomáhať pri riešení sociálno-ekonomických problémov a zabezpečovaní národnej bezpečnosti.

 

10:25 – Aktuálna situácia na bojisku podľa ruských zdrojov: Boje na juhu slabnú, ale na severe sa všetko ešte len začína. „Nepriateľ, ktorý sa preskupuje, útočí pomerne pomaly v záporožskom smere. Medzitým akcie nášho letectva a bezpilotných lietadiel veľmi znepokojujú velenie AFU na severe. Všetko smeruje k veľkej bitke,“ avizujú ruské zdroje.

 

10:15 – Po 9.30 boli hlásené viaceré výbuchy v Záporoží.

 

10:00 – V Burjatsku v Rusku sa vykoľajil nákladný vlak. Lokomotíva nákladného vlaku sa vykoľajila v stanici Severobajkalsk na 1069 km Východosibírskej magistrály.

Reklama

Nedošlo k žiadnym obetiam na životoch. Nedochádza ani k meškaniu vlakovej dopravy. Bajkalská dopravná prokuratúra začala vyšetrovanie.

 

09:50 – Zelenskyj pri otvorení prvého fóra obranného priemyslu v Kyjeve uviedol, že bola vytvorená aliancia, do ktorej sa môžu zapojiť svetoví výrobcovia zbraní.

“Na prvom medzinárodnom fóre obranného priemyslu sme vytvorili alianciu obranného priemyslu. Výrobcovia zbraní a vojenského vybavenia z celého sveta sa môžu pripojiť k jej základnej deklarácii,” povedal politik.

Podľa jeho slov vyhlásenie podpísalo 13 spoločností. Na fóre v Kyjeve, ako uviedol Zelensky, je zastúpených viac ako 30 krajín a 252 vojenských spoločností, ktoré vyrábajú “celú škálu zbraní, obranných systémov a riešení”.

 

09:40 – Rumunsko sťahuje zariadenia protivzdušnej obrany do dedín na Dunaji, ktoré hraničia s Ukrajinou. Informovala o tom 29. septembra agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z rumunského ministerstva obrany.

Podľa agentúry boli tieto opatrenia prijaté v dôsledku rastúcich obáv Rumunska a NATO, že ukrajinský konflikt ovplyvní susedné štáty.

 

09:30 – Krátko po 9. hodine ráno vyhlásili rozsiahly letecký poplach na Ukrajine.

Občania sú varovaní pred hrozbou útoku balistických rakiet.

 

09:05 – Denník Strana zverejnil video natočené ukrajinskými bojovníkmi v Rabotine. Dedina je takmer úplne zničená. Na cestách sa nachádzajú zasiahnuté ukrajinské vozidlá – zrejme BMP Bradley – a na zemi ležia trosky dronov.

V diaľke je počuť zvuky bojov, ale zdá sa, že situácia v oblasti, kde boli zábery urobené, je relatívne pokojná, vojsko kráča bez uhýbania.

Ukrajina tvrdí, že Rabotino bolo oslobodené, zatiaľ čo ruské blogy tvrdia, že časť dediny je v “šedej” zóne.

 

08:40 – Zelenskyj navrhol, aby Západ vytvoril na Ukrajine “arzenál slobodného sveta”. Povedal to na Fóre obranného priemyslu, ktoré sa konalo v Kyjeve a na ktorom sa zúčastnili zástupcovia 252 zahraničných vojenských spoločností.

“Ukrajina má záujem lokalizovať výrobu zariadení potrebných na obranu a každý z obranných systémov, ktoré používajú ukrajinskí bojovníci a ktoré prinášajú najlepšie výsledky vo výrobe zbraní,” povedal prezident, ktorý vystúpil na fóre.

Podľa neho je Kyjev pripravený ponúknuť “špeciálne podmienky” spoločnostiam, ktoré budú vyrábať zbrane s Ukrajinou alebo na jej území.

Cieľom Ukrajiny je zaviesť vlastnú výrobu granátov, rakiet a bezpilotných lietadiel “v spolupráci s poprednými svetovými priemyselnými podnikmi”.

Na stretnutí so Zelenským sa zúčastnili zástupcovia obranných spoločností a združení z USA, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Turecka, Švédska a Českej republiky.

Predtým navštívili Kyjev ministri obrany Francúzska a Veľkej Británie. Ako informovali masmédiá – hlavným cieľom bolo prerokovať výrobu zbraní na Ukrajine.

 

08:25 – Predseda Snemovne reprezentantov McCarthy navrhol schváliť dočasný rozpočet USA bez pomoci Ukrajine.

Uviedol, že odstránenie tejto klauzuly by pomohlo presadiť návrh zákona, ktorý by zabránil shutdownu – zastaveniu financovania vlády – na 30 dní.

Reklama

“Myslím si, že ak by sme mali čistý zákon bez Ukrajiny, pravdepodobne by sme ho mohli presadiť. Myslím si, že ak Senát pridá Ukrajinu a zameria sa na Ukrajinu namiesto Ameriky, myslím si, že … Myslím si, že by to mohlo spôsobiť skutočné problémy,” povedal McCarthy pre CNN.

 

07:40 – Zelenskyj sa so svojimi americkými a britskými poradcami dohodol na novej ofenzíve začiatkom októbra v Chersonskom a Záporožskom smere, povedal novinárom zdroj blízky príslušným orgánom.

“Na tento účel bolo v Nikolajevskej oblasti sústredené veľké zoskupenie námornej pechoty AFU, ktoré má vytlačiť rieku Dneper. Zároveň špeciálne jednotky síl pre špeciálne operácie AFU, vycvičené britskými inštruktormi, plánujú akcie na obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne,” uviedol pre ruské médiá respondent blízky ruskej armáde.

Ako zdroj poznamenal, “nie je to nič iné ako ďalšie dobrodružstvo Zelenského, ktorý sa snaží dokázať svoju hodnosť za každú cenu, môže to viesť k tragickým následkom”. “Pozorne sledujeme konanie nepriateľa,” uzavrel zdroj.

 

07:25 – Ministerstvo obrany RF informuje, že protivzdušná obrana o 3:45 prekazila útok kyjevského režimu a zostrelila deväť striel raketometného systému Uragan nad Belgorodskou oblasťou.

 

07:15 – Na Ukrajine po nočnom ostreľovaní dochádza k obrovským meškaniam vlakov, informovala agentúra Ukrzaliznytsya. Deväť osobných vlakov mešká v rôznych časoch.

Už skôr médiá informovali o leteckom útoku na Kalinovku vo Vinnickej oblasti.

 

07:08 – V piatok večer po 22. hodine bol hlásený poplach pred útokmi dronov v Chmeľnickom regióne, uviedli ukrajinské vzdušné sily. Podobné varovanie bolo vydané aj pre Vinnickú oblasť, najmä v smere na Nemyrov.

 

06:50 – Vo Vinnickom regióne v noci došlo k útoku na infraštruktúru. Informoval o tom vedúci OBA Serhij Borzov.

Miestne úrady spresňujú, že úder bol zasadený na Kalinovke.

Už včera večer niektoré zdroje uvádzali, že vo Vinnickej oblasti úradujú drony “šahid”.

Pripomenieme, že v roku 2017 v Kalinovke vybuchli rozsiahle muničné sklady, ktoré sa tam nachádzali.

 

06:40 – V Brjanskej oblasti v obci Pogar, 30 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, je hlásený výbuch v rozvodni.

Ruské blogy uvádzajú, že v okolí došlo ku krátkemu výpadku dodávky elektrickej energie.

Ukrajinské telegramové kanály uvádzajú, že malo ísť o útok dronu.

 

06:30 – Polícia včera večer v Kyjevskej oblasti zadržala dve osoby, ktoré skladovali raketový systém zem-vzduch Tor, ktorý Rusi nechali pri Kyjeve počas ústupu.

V príspevku na Facebooku regionálna polícia uviedla, že 38 a 45-roční obyvatelia okresu Boryspil nelegálne skladovali protilietadlový raketový systém a muníciu, ktoré zanechali ruské jednotky počas bojov v Černihivskej oblasti.

Polícia našla a zhabala systém TOR SAM, ktorý jeden z obvinených ukryl v Brovarskom okrese. A potom k nemu polícia našla 8 rakiet – tie skladoval druhý obžalovaný v inom regióne Kyjevskej oblasti v prenajatej garáži.

Reklama

Podľa rozhodnutia súdu bola munícia odovzdaná pre potreby AFU. Cena rakiet je približne 30 miliónov hrivien. Mužom hrozí až 7 rokov väzenia.

 

06:20 – USA oficiálne vymenili vrchného veliteľa armády, Mark Milley odovzdal vedenie Zboru náčelníkov štábov bývalému náčelníkovi štábu letectva Charlesovi Brownovi.

 

06:10 – Vladimir Putin zablahoželal občanom ku Dňu zjednotenia nových regiónov s Ruskom.

Hlavné body z jeho prejavu:

  • Rusko sa stalo silnejším vďaka obyvateľom nových regiónov;
  • Obranou Donbasu zaručuje samotné Rusko;
  • Rusko čaká rozsiahla práca na oživení a sociálno-ekonomickom rozvoji jeho historických regiónov. Tieto ciele budú podľa Putina určite dosiahnuté.

 

06:00 – Podľa ruských zdrojov sa večer AFU pokúsila simulovať ofenzívu v smere na Artemivsk, ale bola odrazená s vážnymi stratami, povedal Denis Pušilin.

Ďalšie správy o situácii na fronte:

  • Nepriateľ sa pokúsil uskutočniť prieskumné a bojové operácie v smere Prijutnoje, Novoprokopovka a Novomajorskoje a bol so stratami vrhnutý späť;
  • smer Avdejevsko – Maryinka: šedá zóna sa zväčšila na severe a severozápade Maryinky, Opytnoje a Vesjoloje v dôsledku náletov ruských ozbrojených síl;
  • Krasnolimanské a Svatovské smery: na frontovej línii došlo k preskupeniu jednotiek AFU a zvýšili sa schopnosti nepriateľa v oblasti elektronického boja;
  • Kupjanské smery: zaznamenalo sa hromadenie nepriateľských síl, AFU buduje obranné štruktúry, ktoré sa vypĺňajú betónom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali