To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 18. septembra 2023 (HSP/Foto:AP/Alex Babenko, Telegram, Twitter)

Aktualizované 18. septembra 2023 20:08

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

APTOPIX Russia Ukraine War vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

19:20 – Ukrajina “vysala všetok kyslík z miestnosti”: OSN sa sťažuje na nedostatok zdrojov na pomoc iným krajinám.

.

Výkonná riaditeľka Svetového potravinového programu organizácie Cindy McCainová to uviedla v rozhovore pre ABC News.

Povedala, že svet teraz čelí “zúfalej” potravinovej situácii v dôsledku pandémie COVID-19, klimatických zmien a únavy krajín, ktoré už nemôžu vyčleniť nové finančné prostriedky na humanitárnu pomoc.

.

“Určite chápeme potrebu podporiť Ukrajinu. Vo svete sú však aj iné horúce miesta,” poznamenala.

Dodala, že program OSN fakticky zostal bez nových finančných prostriedkov, čo by mohlo spôsobiť zastavenie činnosti organizácie v Afganistane.

 

18:30 – Ukrajina a jej spojenci vrátane USA možno vkladali do protiofenzívy AFU príliš veľké nádeje, píše New York Times.

“Ukrajina bojuje proti jednej z najsilnejších armád na svete. Ak sa Ukrajine podarí prinútiť Rusko k výraznému ústupu, bude to pravdepodobne trvať roky, nie mesiace,” uvádza sa v článku, ktorý analyzuje protiofenzívu.

.

Súčasné úspechy Ukrajiny, ktoré sa premietajú do oslobodenia niekoľkých dedín, smerujú k dosiahnutiu zásadného prielomu – “hoci k nemu možno nikdy nedôjde”.

Napriek tomu sa čas kráti – “na jeseň bude pršať, terén bude bahnitejší a ťažšie priechodný, čo pravdepodobne zabráni väčším úspechom na bojisku”.

Medzitým ruské sily zintenzívnili útoky na severovýchode v nádeji, že získajú späť časť územia, ktoré stratili minulý rok, a prinútia Ukrajinu presunúť svoje jednotky na severovýchod.

“Ak sa z juhovýchodného frontu presunie dostatok ukrajinských síl, posledný veľký nápor protiofenzívy by mohol zlyhať,” uvádza sa v článku.

 

.

18:05 – EÚ plánuje začať rokovania o 12. balíku protiruských sankcií. Ten by mohol byť predložený v prvej polovici októbra, uviedla agentúra Bloomberg.

Skupina krajín EÚ plánuje v rámci tohto balíka presadiť sankcie proti ruskému jadrovému sektoru. Súčasťou 12. balíka sankcií môže byť aj zákaz dovozu diamantov z Ruska. EÚ môže navrhnúť mechanizmus na využitie ziskov zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine.

Podľa agentúry Bloomberg viaceré krajiny EÚ požadujú obmedzenia týkajúce sa skvapalneného zemného plynu z Ruska a ruského IT sektora.

 

18:00 – V Bielorusku zostalo menej ako 1 000 wagnerovcov, tvrdí Ukrajinské centrum národného odporu.

 

17:20 – Poľsko, Maďarsko a Slovensko sa rozhodli bojkotovať koordinačnú platformu pre ukrajinské obilie v Bruseli z dôvodu hrozby Ukrajiny, že proti nim podá žalobu vo WTO. Poľská tlačová agentúra RAR citovala svoje zdroje.

Na stretnutí sa mali zúčastniť zástupcovia Poľska, Maďarska, Slovenska, Rumunska, Bulharska, Európskej komisie a Ukrajiny.

“Poľsko, Maďarsko a Slovensko odmietajú pracovať v rámci platformy z dôvodu procesnej opatrnosti a skutočnosti, že Ukrajina môže použiť informácie poskytnuté v rámci koordinačnej platformy proti týmto trom krajinám v konaní pred WTO,” uviedol zdroj publikácie.

 

.

16:40 – Ruská armáda podniká početné protiútoky na rôznych smeroch v snahe získať späť stratené pozície v Andreevke a Kleščejevke pri Bachmute, ktoré oslobodila AFU. Uviedol to veliteľ pozemných síl Alexander Syrskyj.

“Veď tieto, na prvý pohľad malé osady, boli dôležitými prvkami nepriateľskej obrannej línie, tiahnucej sa od Bachmutu po Gorlovku. V dôsledku úspešných akcií našich jednotiek bola narušená obranná línia nepriateľa, ktorú sa snažil uzavrieť tým, že do boja vrhol všetky dostupné rezervy,” povedal Syrskyj. Podľa neho 72. samostatná motostrelecká brigáda, 31. a 83. samostatná výsadková brigáda Ruskej federácie boli počas bojov “porazené a úplne stratili bojaschopnosť”.

 

15:50 – Putin uviedol, že príjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu sa v júli až auguste vrátili na úroveň minulého roka.

Podľa neho pokračuje aktívny rast.

.

Putin zároveň tvrdí, že rozpočtové príjmy, ktoré nie sú spojené s ropou a plynom, sú výrazne vyššie ako minuloročná úroveň.

 

15:30 – Piate plavidlo úspešne prešlo cez dočasný čiernomorský koridor, ktorý otvorila Ukrajina po tom, ako Ruská federácia odstúpila od dohody o dodávkach obilia.

 

14:45 – Maďarsko nielenže predĺžilo embargo na ukrajinské poľnohospodárske výrobky, ale navyše zakázalo dovoz ďalších 25 výrobkov, o ktorých sa predtým nehovorilo, vrátane mäsa.

.

 

14:00 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– V noci ruské ozbrojené sily podnikli skupinový úder na sklady rakiet s plochou dráhou letu Storm Shadow a munície s ochudobneným uránom, objekty boli zasiahnuté;

– Ozbrojené sily RF odrazili dva útoky AFU v smere na Krasnolimansk, straty ukrajinskej strany dosiahli viac ako 50 vojakov;

– AFU stratila v priebehu dňa viac ako 180 vojakov a 11 vozidiel na juhu Donecka;

– Ruské systémy protivzdušnej obrany počas dňa zachytili päť rakiet HIMARS;

– Ruské sily protivzdušnej obrany počas dňa zničili a potlačili 27 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

.

– ruské sily zasiahli štyri kontrolné body 67. a 110. mechbrigády AFU, ako aj 100. a 112. brigády terodefenzívy v DĽR;

– ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 38. brigády námornej obrany AFU v DĽR;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli personál a vybavenie AFU v oblastiach Novoselovskoje, Artemovka v LĽR a Sinkivka a Berestovoje v Charkovskej oblasti.

 

13:20 – Telegramové kanály zverejňujú fotografie ruskej ponorky Rostov na Done, ktorá bola 13. septembra poškodená v dôsledku raketového útoku na závod na opravu lodí v Sevastopole.

Predtým boli zverejnené zábery poškodenia veľkej vyloďovacej lode “Minsk”, ktorá bola tiež zasiahnutá týmto útokom.

 

.

13:10 – Poľské úrady tvrdia, že súčasná opozícia počas premiérstva svojho lídra Donalda Tuska bola pripravená dať Rusku polovicu Poľska v prípade invázie.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak zverejnil video, v ktorom ukazuje prvú stranu odtajnených dokumentov z roku 2011 s plánom ústupu poľskej armády cez Vislu v prípade invázie Ruska.

“Tuskova vláda bola v prípade vojny pripravená vzdať sa polovice Poľska,” uvádza Blaszczak.

Plán schválený vtedajším ministrom obrany Klichom stanovil, že samostatná obrana Poľska by trvala dva týždne, kým by neprišli spojenecké vojská. Plán predpokladal zastavenie nepriateľa “na koncoch riek Visla a Wieprz”, ako aj udržanie predmostia na pravom brehu Visly v oblasti Grudziądz – Toruń – Bydgoszcz a Otwock – Garwolin – Ryki.

Denník Rzeczpospolitej spája toto vyhlásenie s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v krajine, v ktorých je hlavným súperom vlády Občianska platforma Donalda Tuska.

 

12:55 – Ruská armáda dnes v noci zasiahla sklady rakiet Storm Shadow, munície s ochudobneným uránom a strediská rádiotechnického prieskumu a výcviku sabotážnych skupín AFU, uviedlo ministerstvo obrany.

.

Cieľ úderu bol dosiahnutý a všetky zariadenia boli zasiahnuté, uviedlo ministerstvo.

 

12:50 – Ukrajinské ozbrojené sily vztýčili ukrajinskú vlajku nad nedávno oslobodenou dedinou Andrejevka pri Bachmute, ktorá zostala v troskách.

Generálny štáb uvádza, že dedina je teraz pod neustálym ostreľovaním a pokusmi o útok ruskej armády.

Deň predtým veliteľ pozemných síl Syrsky oznámil oslobodenie aj susednej Kleščejevky.

 

12:40 – Nové zábery následkov nočného ostreľovania Chersonu. Zahynul jeden človek.

.

 

12:35 – Zelenskyj a Duda sa stretnú 19. septembra v New Yorku, informoval Poľský rozhlas.

Stretnutie sa uskutoční v rámci Valného zhromaždenia OSN.

Duda uviedol, že plánujú diskutovať o vývoze ukrského obilia, ktorý Poľsko jednostranne zablokovalo.

Varšava tvrdí, že nepustí Ukrajinu do EÚ, pokiaľ sa nevyrieši otázka vývozu obilia. Kyjev je pripravený podať žalobu vo WTO.

 

12:10 – Východ Ukrajiny zachvátil letecký poplach.

.

 

12:05 – Odvolaní námestníci ministra obrany sa už na svoje posty nevrátia, uviedli zdroje ukrajinských masmédií.

Podľa nich ich nový šéf rezortu obrany Rustem Umerov požiadal, aby dobrovoľne odstúpili.

Ministerstvo chce uskutočniť “kompletnú obnovu” a v súčasnosti vedie konzultácie o nových kandidátoch na tieto posty.

 

.

11:54 – Jedna osoba zahynula a ďalšia bola zranená v Chersone v dôsledku nočného ostreľovania, informovala ukrajinská tlačová agentúra OVA.

Verejné médiá uvádzajú, že ostreľovanie zasiahlo obytné štvrte v blízkosti Dnepra.

 

11:40 – V Donecku hlásia ostreľovanie Kyjevského okresu.

 

11:24 – Ruská federácia podnikla útok v smere na ostrov Zmeinyj, informovala AFU. Žiadne ďalšie podrobnosti neuviedla.

 

11:00 – Fotografia z Medvedevovej cesty do DĽR. V piatok bolo oznámené, že podpredseda Bezpečnostnej rady navštívil strelnicu v blízkosti línie kontaktu.

 

10:55 – Kabinet ministrov odvolal všetkých námestníkov ministra obrany, uviedol zástupca vlády v parlamente Taras Melnyčuk.

Odvolaní boli: Anna Maljarová, Vitalij Deinega, Denys Šarapov, Volodymyr Gavrylov, Rostyslav Zamlinskij a Andrij Ševčenko.

Odvolaný bol aj štátny tajomník ministerstva Konstantin Vaščenko.

 

10:50 – V Brjanskej oblasti ostreľovanie poškodilo komplex na sušenie obilia, hospodárske budovy a transformátor poľnohospodárskeho podniku v obci Lemešovka, uviedol gubernátor Alexander Bogomaz. Nikto nebol zranený.

 

.

10:45 – Vojská skupiny síl Dnipro zničili za posledných 24 hodín 2S1 Gvozdika SAU ukrajinských ozbrojených síl na smere Kachovka v Chersonskej oblasti, uviedol predstaviteľ operačných služieb regiónu.

V ostrovnej zóne a na chersonskom smere bolo zničené po jednom postavení ukrajinskej armády. Pri Chersone bol zničený aj mínomet kalibru 120 mm s posádkou a muníciou.

 

10:42 – Túto noc Rusko nasadilo “bezprecedentné” množstvo letectva na útok na Ukrajinu, povedal hovorca vzdušných síl Jurij Ignat.

“Dnes v noci bolo nasadené bezprecedentné množstvo letectva: niekoľko desiatok lietadiel. Netradične presne v noci boli vo vzdušnom priestore. Ide o bezpilotné lietadlá aj taktické letectvo, ktoré zaútočilo na Ukrajinu spolu s raketami s plochou dráhou letu a šáhidmi. Aktivita letectva bola vysoká,” – povedal Ignat.

Ako informoval, podarilo sa zostreliť 18 dronov z 24 a všetkých 17 rakiet.

Konkrétne bol opäť napadnutý Dunajský okres v Odeskej oblasti.

 

10:40 – Elon Musk uviedol, že straty Ukrajiny sú v pomere k rozlohe oslobodených území veľmi vysoké.

Uviedol to na Twitteri, keď komentoval publikáciu amerického podnikateľa Davida Sachsa, ktorý citoval vojenského experta Davida Pynea.

“Ukrajinské územné zisky z vychvaľovanej protiofenzívy sú také bezvýznamné, že ich sotva možno vidieť na mape” znie citácia.

“Toľko mŕtvych za tak málo,” poznamenal Musk.

 

10:37 – Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky útočníkov AFU na Krasnolimanskom smere v oblasti Torského úseku, nepriateľ stratil až 60 bojovníkov. Informoval o tom vedúci tlačového strediska zoskupenia Alexander Savčuk.

Podľa Savčuka boli v oblasti Serebrjanského lesného rajónu jednotky 5. brigády Ukrajinskej národnej gardy a 12. brigády špeciálnych síl Azov porazené útočnými údermi a údermi armádneho letectva, ako aj paľbou posádok tankov

.

 

10:32 – Kyjev môže zaviesť obmedzenia na dovoz ovocia a zeleniny z Poľska v reakcii na zákaz dovozu ukrajinského obilia, uviedol námestník ministra hospodárstva Taras Kačka.

Ukrajina dnes začne proces podania sťažnosti na WTO proti Poľsku, Maďarsku a Slovensku, ktoré jednostranne predĺžili embargo na ukrajinské obilie.

 

10:25 – Elitné jednotky ukrajinských vojsk v Orechovskom smere sa obrátili na velenie s požiadavkou stiahnuť ich z frontovej línie, uviedol Rogov.

Ide o 47. brigádu AFU “Magura”. Rogov poznamenal, že cieľom brigády bolo dosiahnuť Krym, ale nepodarilo sa jej preraziť prvú líniu ruskej obrany.

 

10:05 – Ukrajinské ozbrojené sily vypálili v noci 30 striel na osady v Chersonskej oblasti, uviedol zástupca regionálnych operačných služieb.

Dňa 17. septembra ukrajinské ozbrojené sily vypálili 51 striel zo sudového delostrelectva na osady Kardašinka, Peschanivka, Novaja Zburjevka, Krynki, Solontsy a Dniprjany.

 

09:50 – Na čiernomorskom pobreží Bulharska, neďaleko hraníc s Rumunskom, našli vrak dronu, ku ktorému bol pripevnený predmet pripomínajúci muníciu.

Informovalo o tom ministerstvo obrany tejto krajiny.

Dron našli dnes v noci v oblasti lodného prístavu v meste Tyulenovo.

Armáda vykoná prieskum a likvidáciu predmetu.

Predtým trosky ruských šáhidov po útokoch na Odeskú oblasť dvakrát dopadli na územie susedného Rumunska.

.

Potom zástupca náčelníka generálneho štábu obrany krajiny uviedol, že Rumunsko môže začať zostreľovať ruské bezpilotné lietadlá.

 

09:10 – Obmedzenia Číny týkajúce sa vývozu dronov vážne skomplikovali dodávky dronov do Ruska a viedli k nedostatku viacerých komponentov, napríklad termokamier.

Hlavným ruským výrobcom dronov sa podarilo vytvoriť značné zásoby a dúfajú, že ich dodávatelia v Číne budú môcť získať licencie na vývoz do Ruska, ale tento proces môže trvať až rok. Vyžaduje si to preukázanie, že dron sa nebude používať na vojenské účely.

Predajcovia čínskych dronov v Rusku sa snažia zaviesť paralelný dovoz. Niektorí sa však sťažujú, že Kazachstan nedávno sprísnil postup dovozu.

 

08:35 – Poľsko vyhlásilo, že ak sa nevyrieši otázka vývozu obilia, nepustí Ukrajinu do EÚ.

Uviedol to poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus, informuje TVN24.

“Ak dnes nevytvoríme tieto nástroje, Poľsko určite nebude súhlasiť so vstupom Ukrajiny (do Európskej únie). Dnes musíme vytvoriť nástroje, pretože s ukrajinskými výrobkami budeme žiť dlhšie. Keď Poľsko vstupovalo do EÚ, museli sme splniť podmienky. A tieto podmienky nám boli uložené veľmi prísne. A my musíme stanoviť podmienky pre Ukrajinu,” povedal Telus.

Podľa neho poľské embargo na ukrajinské poľnohospodárske výrobky “buduje možnosť vstupu Ukrajiny do Európskej únie”.

 

08:10 – Poslanec nemeckého Bunestagu Roderich Kiesewetter (CDU) predpokladá, že Nemecko v najbližších dňoch prijme rozhodnutie o dodávke rakiet dlhého doletu Taurus Ukrajine.

“V pondelok sa na pôde OSN dočkáme pokroku. A v utorok sa uskutoční stretnutie v Ramsteine, kde uvidíme určité novinky. Pevne verím, že tento týždeň sa dozvieme dátum, kedy budú Taurusy odovzdané,” citovala politika televízia NTV.

Médium spresňuje, že rakety dostanú upravený softvér, pomocou ktorého sa zníži ich dolet na 500 kilometrov.

 

07:55 –  V noci drony zaútočili na Podunajsko v Odeskej oblasti.

“Opäť pod útokom bolo Podunajsko. Zásah bol zaznamenaný v rekreačnej infraštruktúre obce Vilkovska. Vznikol požiar, ktorý bol okamžite zlikvidovaný. O obetiach neboli žiadne informácie,” – uviedli Obranné sily juhu.

Taktiež trosky zo zostreleného dronu zapálili dvojposchodovú budovu v obci Snigyryivska v Nikolajevskej oblasti, nikto nebol zranený.

 

07:52 – Zelenskyj povedal, že vie, kde Ukrajina prelomí ruskú obranu.

“Veľmi si to želáme – preraziť obrannú líniu. Nie je to jednoduchá cesta. Určite sa to podarí. Nemôžem povedať, kde to bude rýchlejšie, nemôžem o tom hovoriť … pretože viem, kde sa chystáme preraziť a mocne preraziť,” povedal prezident v rozhovore pre CBS news.

Pripomeňme, že hlavný smer, ktorým Ukrajina postupuje, je úsek Rabotin-Verbovoje smerom na Tokmak.

Ukrajinské velenie už uviedlo, že AFU tam prerazila prvú obrannú líniu Rusov. Súdiac podľa prezidentových slov však ruskú obranu zatiaľ nemožno považovať za prerazenú.

 

07:50 – Americká administratíva zaznamenáva rastúci počet kongresmanov, ktorí kritizujú budúce výdavky a pomoc Ukrajine, uviedol Biely dom.

 

07:40 – Rusi v noci nadnes spustili na Ukrajine 24 dronov smerom na Nikolajevskú a Odeskú oblasť. Z nich bolo 18 zostrelených, informovali vzdušné sily.

AFU tiež zostrelili všetkých 17 striel s plochou dráhou letu, ktoré sa nachádzali v rámci Dnepropetrovskej, Poltavskej a Chmeľnickej oblasti.

 

07:28 – Kim Čong-un sa na záver svojej návštevy Ruska poďakoval Vladimirovi Putinovi, ruským úradom a ruskému ľudu za ich pohostinnosť, informoval štátny rozhlas KĽDR.

.

Dúfa, že Ďalekovýchodná federálna univerzita bude zohrávať dôležitú úlohu vo vedeckej a technickej spolupráci medzi oboma krajinami. Návšteva severokórejského vodcu otvorila obdobie rýchleho rozvoja a posilňovania vzťahov medzi Ruskom a KĽDR, uvádza sa v správe.

 

07:22 –  V rannom hlásení generálneho štábu AFU sa nič nehovorí o oslobodení Kleščejevky južne od Bachmutu.

“Obranné sily pokračujú v útočných operáciách v oblasti Kleščejevka v Doneckej oblasti, spôsobujú nepriateľovi značné straty v živej sile a technike a upevňujú sa na dosiahnutých hraniciach,” uvádza sa vo vyhlásení GŠU.

Ani o tom sa v predchádzajúcom večernom bulletine neinformovalo.

Oslobodenie obce pritom včera potvrdil prezident Zelenskyj.

 

07:18 – Zelenskyj v rozhovore pre televíziu CBS povedal, že protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl “nie je veľmi rýchla”, ale je potrebné “nedať Putinovi pokoj”.

“(Je potrebné) čo najviac deokupovať územie, ísť dopredu. Aj keby to bolo menej ako pol kilometra alebo 100 metrov – treba to urobiť. Nedajte Putinovi oddych. Nedávať odpočinok nepriateľovi,” vyhlásil.

“Je to zložitá situácia. Budem k vám úplne úprimný. Máme iniciatívu. To je plus. Zastavili sme ruskú ofenzívu a prešli do protiofenzívy. A napriek tomu to nie je veľmi rýchle. Dôležité je, že každý deň postupujeme vpred a oslobodzujeme územia,” dodal ukrajinský prezident.

Podľa neho Ukrajina a Rusko teraz denne vypália 40 000 striel.

 

07:15 – Rusko večer podniklo ďalší raketový útok na Ukrajinu.

Miestne blogy informovali o výbuchoch v Chmelnickom kraji.

Monitorovacie kanály uvádzajú, že rakety smerovali do oblasti Starokonstantinov, kde sa nachádza vojenské letisko, ktoré bolo už niekoľkokrát terčom útokov Ruskej federácie.

Ukrajina je v súčasnosti v stave leteckej pohotovosti.

 

07:10 – Monitorovacia verejnosť hlási signály, že Rusi pripravujú raketový útok na Ukrajinu.

1. Z letiska Olenyi vzlietlo 6 TU-95ms. Na hranici štartov (ak sú štarty plánované) budú lietadlá predbežne okolo 2.-3.40 hodiny v noci. Približný čas vstupu rakiet do ukrajinského vzdušného priestoru (ak sú štarty plánované) – 3.-4.50 hod.

2. Drony zostávajú vo vzdušnom priestore Ukrajiny. Ako informovali vzdušné sily – letia do Izmailského okresu Odeskej oblasti, ako aj do Kropivnického.

3. Aktivita ruského taktického letectva je pozorovaná na mori – v službe je teraz asi 7 lietadiel.

 

07:06 – Vzdušné sily AFU hlásia pohyb dronov v smere na Pervomajsk a Kropivnickij.

Vzdušné sily AFU tiež hlásia hrozbu útoku bezpilotných lietadiel na Odeskú oblasť.

 

.

07:03 – Velenie vzdušných síl AFU podáva správy o činnosti protivzdušnej obrany v Nikolajevskej oblasti.

Predtým bolo informované o prelete ruských bezpilotných lietadiel cez územie regiónu v západnom a severozápadnom smere

 

06:58 – Vzdušné sily AFU: skupina ruských útočných bezpilotných lietadiel letela na západ cez Nikolajevskú oblasť. To znamená – do Odeskej oblasti.

 

06:55 – Pokus AFU o teroristický útok pomocou dronu bol na Kryme zmarený, nad juhozápadnou časťou polostrova ho zostrelili sily protivzdušnej obrany, uviedlo ministerstvo obrany.

 

06:50 – Ruské ministerstvo obrany informovalo o zostrelení ukrajinského bezpilotného lietadla v Belgorodskej oblasti.

“Ukrajinské bezpilotné lietadlo bolo zničené nad Belgorodskou oblasťou jednotkami protivzdušnej obrany v službe,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

06:40 – Ruská armáda zostrelila na Kryme dva ukrajinské drony.

“Dve ukrajinské bezpilotné lietadlá boli zničené prostriedkami protivzdušnej obrany v službe nad juhozápadnou časťou Krymského polostrova,” uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 17. septembra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

  • USA riadia vojnu na Ukrajine, dodávajú zbrane, muníciu, spravodajské informácie – vedú vojnu proti Ruskej federácii, povedal Lavrov;
  • Kyjev v priebehu dňa stratil na juhu Donecka do 170 vojakov, v smere na Krasnoliman až 65, v smere na Kupjansk do 50 a v smere na Cherson do 20, uviedlo ruské ministerstvo obrany;
  • Ďalších 320 vojakov bolo zabitých za posledných 24 hodín na doneckom a záporožskom smere v dôsledku neúspešných útokov nepriateľa, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Podľa ministerstva bolo len túto nedeľu odrazených 8 útokov AFU;
  • Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 28 ukrajinských dronov, a to aj nad Krymom, Voronežskou a Orelskou oblasťou, uviedli regionálne úrady. Nepriateľské bezpilotné lietadlá boli potlačené aj v Ramenskom, Istrinskom a Domodedovskom okrese Moskovskej oblasti, uviedol Sobjanin;
  • Ruská armáda zajala veľkú ukrajinskú ozbrojenú skupinu ôsmich militantov, uviedol úradujúci šéf Chersonskej oblasti;
  • Ukrajinskí ozbrojenci viac ako stokrát ostreľovali sedem pohraničných okresov Belgorodskej oblasti; V Šebekine utrpel jeden muž ľahké zranenia šrapnelom, poškodených bolo niekoľko áut a nebytových budov, uviedol gubernátor Gladkov;
  • Ukrajinské ozbrojené sily počas dňa ostreľovali DĽR 66-krát, pričom vystrelili 241 kusov munície; v Donecku bol zranený jeden civilista, poškodená bola budova pravoslávneho kostola a zasklenie materskej školy, uviedlo zastúpenie DĽR v JCCC;
  • NATO nevidí žiadne predpoklady na mierové urovnanie ukrajinského konfliktu, uviedla zástupkyňa generálneho tajomníka aliancie Joanne. Podľa nemeckej kancelárky by podmienkou na začatie rokovaní mohlo byť stiahnutie ruských vojsk z územia Ukrajiny;
  • Bývalý americký prezident Trump vyjadril presvedčenie, že Ukrajina už prehráva konflikt, ktorému sa mohla vyhnúť tým, že by pôvodne súhlasila so stratou niektorých území vrátane Krymu;
  • Ukrajinská armáda priznala, že jej systém protivzdušnej obrany je bezmocný voči balistickým raketám, týždenník Obozrevatel citoval poradcu velenia vzdušných síl ukrajinských síl Ignata.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali