To najdôležitejšie z Ukrajiny: Oslobodenie obce Rabotino neviedlo k prielomu AFU, tvrdí Röpke

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Oslobodenie obce Rabotino neviedlo k prielomu AFU, tvrdí Röpke

Kyjev 11. septembra 2023 (HSP/Foto:AP/Libkos, Telegram)

Aktualizované 11. septembra 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

rusko ukrajina vojna
Vojak 3. ukrajinskej samostatnej útočnej brigády si prezerá svoje zranenie pri Bachmute, mieste prudkých bojov s ruskými silami v Doneckej oblasti na Ukrajine

19:15 – Situácia na fronte

Reklama

 

19:13 – NYT: Americký obchodník so zbraňami Mark Morales dodal Kyjevu zbrane v hodnote 200 miliónov dolárov

Reklama

Americký zbrojársky barón Mark Morales dodal Ukrajine zbrane v hodnote viac ako 200 miliónov dolárov, čím sa stal jedným z najväčších mimovládnych dodávateľov zbraní, uviedol denník The New Tork Times. Morales mohol vybudovať celý podnik zameraný na dodávky zbraní Kyjevu. Jeho spoločnosť Global Ordnance má zmluvu s Pentagónom na výrobu munície v hodnote viac ako 1 miliardy dolárov. Podnikateľ tiež samostatne uzavrel dohodu priamo s ukrajinskou stranou, pričom previedol zbrane v hodnote 200 miliónov dolárov.

Noviny pripisujú úspech v objeme dodávok Moralesovým väzbám s ukrajinským vedením. Ako dodali autori článku, takéto väzby poskytli podnikateľovi neférovú výhodu oproti iným výrobcom zbraní. Uvádza sa tiež, že v roku 2009 americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Moralesa zo sprisahania a prania špinavých peňazí.

 

19:10 – Rusko sa 24. augusta pokúsilo ostreľovať civilnú nákladnú loď v Čiernom mori.

Britský premiér Rishi Sunak to povedal v Dolnej snemovni britského parlamentu s odvolaním sa na odtajnené spravodajské informácie.

Reklama

Premiér uviedol, že ruská armáda pri útoku koncom minulého mesiaca použila “niekoľko rakiet”.

Po ňom britské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo spravodajské informácie, z ktorých vyplýva, že ruská armáda 24. augusta vystrelila na nákladnú loď niekoľko rakiet.

Podľa správy rakety zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana.

Spravodajská služba sa domnieva, že zamýšľaným cieľom bola nákladná loď plávajúca pod libérijskou vlajkou, ktorá stála v prístave Odesa.

 

Reklama

18:53 – Nový ukrajinský minister obrany Rustem Umerov absolvoval svoj prvý telefonický rozhovor so šéfom Pentagónu USA Lloydom Austinom.

Ministri rokovali o programe ďalšieho zasadnutia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny vo formáte “Ramstein”, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň na rovnomennej základni.

“Minister Austin poskytol aktuálne informácie o práci USA v oblasti bezpečnostnej pomoci Ukrajine a vymenil si s ministrom Umerovom názory na priority v oblasti podpory naliehavých potrieb Ukrajiny na bojisku a rozvoja dlhodobých spôsobilostí,” uvádza americká strana.

 

18:22 – To hlavné z večerného hlásenia ukrajinského generálneho štábu:

1. Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v útočných operáciách v oblasti Melitopolu a Bachmutu.

2. Uskutočnilo sa viac ako 20 vojenských stretov. Ruské útoky boli odrazené.

3. Na Volyňskom, Poleskom, Severskom, Slobodskom, Limanskom, Šachterskom, Záporožskom a Chersonskom smere nedošlo k výrazným zmenám situácie.

4. Ruská armáda uskutočnila 10 raketových a 46 leteckých úderov a 37 ostreľovaní MLRS.

5. Letectvo AFU uskutočnilo 7 úderov. Protivzdušná obrana zničila 12 Šahedov.

Reklama

 

18:20 – Predstaviteľ Ruskom menovanej “správy” Záporožskej oblasti Vladimir Rogov vyhlásil, že na Rusmi obsadený Energodar dopadli štyri bezpilotné lietadlá kamikadze.

Tvrdí, že dva z bezpilotných lietadiel zasiahli obytnú výškovú budovu, zatiaľ čo tretí zasiahol pasový úrad.

“Ďalší vybuchol len pred niekoľkými minútami,” napísal Rogov.

 

Reklama

18:18 – Žoldnieri PMC Wagner, ktorí nepodpíšu zmluvu s ruským ministerstvom obrany, sa stanú súčasťou PMC GardService, ktorá vzniká pod záštitou Lukašenka v Bielorusku.

Informujú o tom viaceré bieloruské opozičné zdroje, ako aj ukrajinské Centrum národného odporu.

“Všetci wagnerovci v Bielorusku, ktorí nechceli podpísať zmluvu s ruským ministerstvom obrany a ísť do vojny na Ukrajine, dostali ponuku vstúpiť do Lukašenkovej PMC GardService,” uvádza sa v správe.

Podľa CNS sa žoldnieri PMC “GardService” neustále cvičia na základni bývalého špeciálneho výcvikového strediska “Dinamo”, ktoré sa nachádza v Marinej Gorke v Minskej oblati.

CNS sa domnieva, že hlavnou úlohou “GardService” bude protiúder proti opozícii v prípade nepriaznivého politického scenára pre Alexandra Lukašenka.

Reklama

Podľa Deutsche Welle bola “GardService” predtým bezpečnostnou spoločnosťou, ktorá ako jediná v krajine mohla vlastniť strelné zbrane.

Súkromná bezpečnostná spoločnosť GardService sa v Bielorusku objavila v júni 2020.

“Vtedy Alexander Lukašenko osobným dekrétom povolil jej zamestnancom nosiť, skladovať a používať služobné a civilné zbrane, ako aj používať špeciálne prostriedky a fyzickú silu “v súlade s postupom stanoveným zákonom pre polovojenskú stráž,” uvádza DW.

Teraz táto štruktúra neustále spolupracuje so žoldniermi z “Wagnera”.

 

18:15 – Oslobodenie obce Rabotino neviedlo k prielomu AFU na záporožskom fronte.

Myslí si to vojenský analytik denníka Bild Julian Röpke.

Reklama

“Podľa mňa je pravdepodobnosť, že sa tohtoročnej ukrajinskej protiofenzíve podarí dosiahnuť Azovské more (“vytúžený strategický úspech”), menšia ako 10 %. Že sa podarí oslobodiť čo i len jedno veľké mesto na juhu, je menej ako 30 percent. Dôvodom je niekoľko mylných predstáv. Nielen to, že západné tanky budú taktickou výhodou (aj ja som si to myslel, ale vzhľadom na mínové polia, kamikadze drony a delostrelectvo riadené dronmi to bol mylný záver). Ale aj to, že ruské línie, podobne ako v roku 2022, môžu byť prelomené na jednom mieste a potom sa okupačné vojská rýchlo rozutekajú,” napísal expert.

“Rabotino bol prvý úspech, ale v žiadnom prípade nie strategický prielom. Rovnako ťažké boje pri Verbovom a Novoprokopovke, ako aj protiútoky Rusov severne (!) od nich ukazujú, že to bola stále ‘len ďalšia dedina’.” Úctyhodný úspech, ale nič viac. V súčasnosti nevidím dôvod, prečo by súčasné a budúce boje nemohli pokračovať 5 – 10 týždňov o jednu dedinu,” domnieva sa Repke.

Okrem toho podľa neho ruské rozkazy “stáť na život a na smrť” môžu vytvoriť situáciu, v ktorej dosiahnutie Pologova a Tokmaku ukrajinskou armádou nepovedie k ich rýchlemu oslobodeniu po vzore Chersonu, Berislavu, Izjumu či Kupjanska, ale k rovnakému niekoľkomesačnému boju o vyhladenie ako v prípade Bachmutu.

“Dôvodom je, že ruský diktátor cíti, že jeho osobný osud je spojený s udržaním juhu Ukrajiny. Ústup by znamenal jeho pád, a proti tomu bojuje spolu so všetkými Rusmi, ktorí sú pripravení za neho zomrieť,” domnieva sa Röpke.

17:41 – Ruské ministerstvo vnútra zaradilo na zoznam hľadaných starostu ukrajinského mesta Dnepr, proti ktorému sa začalo konanie vo veci podnecovania genocídy.

Vyplýva to z informácií v databáze rezortu.

 

Reklama

17:38 – AFU zaznamenala úspechy na Bachmutskom smere v smere na Kleščejevku, Predtečino, Andrejevku, Kurdjumovku a Dačnoje.

Informoval o tom Iľja Jevlaš, vedúci tlačovej služby východného zoskupenia vojsk AFU, v relácii Suspilnyj.

Podľa neho s (pokračujúcimi) bojmi Rusi ustupujú, tvrdé boje však pokračujú.

 

16:02 – Nemecko poskytne Ukrajine ďalších 20 miliónov eur ako “núdzovú pomoc”, uviedla Baerbocková počas neohlásenej návštevy Kyjeva.

 

15:57 – CBS zverejňuje správu z tajného veliteľského centra v útrobách Pentagonu, kde sa denne analyzuje situácia na Ukrajine, najmä ofenzíva na juhu.

Reklama

“Táto (AFU ofenzíva) sa deje pomalšie, ako ľudia očakávali. Ale toto je rozdiel medzi vojnou na papieri a skutočnou vojnou. Skutoční ľudia umierajú a skutočné autá explodujú, takže ľudia majú tendenciu v týchto situáciách spomaliť. Sú však odhodlaní a každý deň napredujú,“ povedal predseda zboru náčelníkov štábov Mark Milley.

Generál ukázal novinárovi postup ukrajinských ozbrojených síl na mape a povedal, že ide o husto zamínovanú oblasť s množstvom rôznych opevnení. Podľa mapy sa hlavné ruské opevnenia nachádzajú južne od súčasnej frontovej línie.

Toto centrum zbiera aj spravodajské informácie o ruskej armáde, ktoré sa presúvajú na Ukrajinu.

Milley hovorí, že Američania iba zdieľajú informácie a nevnucujú Ukrajine svoje odporúčania, kde zasiahnuť.

“Žiadna strana v súčasnosti nedosiahla svoje politické ciele vojenskými prostriedkami. A vojna bude pokračovať, kým jedna alebo druhá strana tieto ciele nedosiahne, alebo kým sa obe strany nerozhodnú, že je čas prísť k rokovaciemu stolu, [pretože] nemôžu dosiahnuť svoje ciele vojenskými prostriedkami,“ povedal Milley.

15:50 – Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková počas svojej návštevy Kyjeva vyzvala ukrajinské orgány, aby urýchlili reformy pre budúci vstup do EÚ. Najmä na boj proti korupcii.

Podľa jej slov bude Berlín naďalej podporovať Kyjev “v obrane proti ruskej agresii v hospodárskej, vojenskej a humanitárnej oblasti”.

Reklama

Obvinila tiež Rusko z “deportácie ukrajinských detí do ruských prevýchovných táborov, ich odovzdávania na adopciu do Ruska a vymývania mozgov”. A vyzvala Putina, aby umožnil návrat týchto detí domov.

 

15:05 – Ruská federácia buduje nové obranné zariadenia a posilňuje tie súčasné, pretože ukrajinské ozbrojené sily postupujú na juhu, ukazujú najnovšie satelitné snímky.

Vidno na nich nové zákopy vykopané 10 kilometrov od súčasnej frontovej línie.

13:20 – V Arménsku sa začali spoločné vojenské cvičenia Eagle Partner 2023 so Spojenými štátmi, uviedol pre tlačovú agentúru AFP zdroj z velenia americkej armády v Európe a Afrike.

Na cvičení sa zúčastňuje 85 amerických a 175 arménskych vojakov.

Peskov uviedol, že odmietnutie Arménska organizovať cvičenia CSTO a začiatok cvičení s USA sú “rozhodnutia, ktoré si vyžadujú hlbokú analýzu”.

Reklama

“S Arménskom sme boli, sme a som presvedčený, že aj budeme veľmi blízkymi spojencami a partnermi. Možno máme určité problémy, ktoré treba riešiť, ale mali by sa riešiť v rámci dialógu, pretože logika vývoja a národné záujmy oboch krajín diktujú potrebu prehlbovať naše spojenectvo a partnerstvo,” povedal hovorca Kremľa.

 

12:55 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • V priebehu dňa ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky AFU na Krasnolimanskom smere, straty nepriateľa dosiahli 70 vojakov;
  • AFU stratila počas dňa na juhu Donecka až 160 vojakov;
  • Ruské ozbrojené sily odrazili päť útokov útočných skupín AFU v blízkosti Kurdyumivky, Avdejevky a Krasnogorovky v doneckom smere;
  • V priebehu dňa dosiahli straty AFU v doneckom smere celkovo až 200 zabitých a zranených vojakov;
  • Ruské ozbrojené sily zničili riadiace centrum bezpilotných lietadiel AFU v Chersonskej oblasti;
  • Ruské jednotky odrazili tri útoky útočných skupín AFU v oblastiach Novomajorskoje v DĽR a Prijutnoje v Záporožskej oblasti;
  • Ruské sily zasiahli veliteľské stanovište 100. ukrajinskej brigády teritoriálnej obrany pri Serebrjanke v DĽR;
  • Ruské sily zničili až 145 vojenských osôb, 2 tanky a samohybné raketové systémy HVM AFU Stormer v Záporožskej oblasti;
  • Ruské sily protivzdušnej obrany zničili za 24 hodín 46 ukrajinských bezpilotných lietadiel v Donbase, Záporožskej a Chersonskej oblasti.

 

12:15 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripustil, že protiofenzíva ukrajinskej armády nebude mať pre Kyjev v žiadnom prípade “šťastný koniec”, keďže najmä ozbrojené sily krajiny stratili na bojisku mnoho vojakov.

Reklama

Zelenskyj zároveň uviedol, že dodávky zbraní ukrajinským ozbrojeným silám zo strany Západu neznamenajú, že dosiahnu rýchle výsledky na bojisku.

 

11:54 – V Podolsku pri Moskve vypukol silný požiar, informujú miestne blogy.

Podľa nich horia autá v blízkosti budovy dopravnej polície.

 

11:50 – Podľa hovorcu ruského prezidenta Peskova neexistujú žiadne predpoklady na rokovania o Ukrajine.

Dodal, že ak by sa rokovania obnovili, “Kyjev by musel uznať dnešnú realitu” (t. j. “ruský” štatút zabraných ukrajinských regiónov).

Predtým Blinken povedal, že ak Rusko “prejaví záujem” o rokovania, Ukrajina bude na ne tiež pripravená.

 

11:30 – Putin pricestoval do Vladivostoku na Východné ekonomické fórum.

 

11:19 – Zelenského vyjadrenia v rozhovore pre CNN:

  • Zmrazenie nepriateľských akcií nebude znamenať mier. “Putin chce ovládnuť celú našu krajinu, zničiť všetky naše domy, zabiť nás.”
  • Opäť kritizoval Západ za to, že odkladá dodávky zbraní, čím umožňuje Ruskej federácii upevniť si pozície na juhu krajiny;
  • Vyzval na odovzdanie zbraní dlhého doletu a lietadiel. Povedal, že o tejto otázke bude opäť rokovať s Bidenom. Dúfa, že ATACMS budú odovzdané na jeseň;
  • Víťazstvom nie je len oslobodenie ukrajinského územia, ale aj zabránenie útoku Ruskej federácie na ďalšie krajiny – Pobaltie, Poľsko. “Nie je to naša vojna, je to spoločná vojna. Chcú to ľudia v Európe skúsiť, keď sú napadnuté vaše rodiny? Také niečo nemôžem radiť.”
  • Brazílsky prezident Lula da Silva si neuvedomuje, že Putin nechce ukončiť, ale pokračovať vo vojne a rozdeliť Európu. “Buď podporíte Ukrajinu, alebo Rusko – iné možnosti neexistujú. Je otázkou času, kedy si to uvedomíte. Kompromis je možný s tými, ktorí sú naň pripravení. Videl už niekto Putinovu ochotu ku kompromisu?”.

 

10:40 – Ruské sily zničili BMP Bradley počas útoku ukrajinských ozbrojených síl v Rabotynskom okrese Záporožskej oblasti, uviedol predseda hnutia Sme s Ruskom Volodymyr Rogov.

Dodal, že ruské sily podnikli protiútok na jednotky ukrajinskej armády, ktoré sa tam snažili postúpiť v oblasti Novoprokopovka juhovýchodne od Rabotína.

Reklama

 

10:13 – Černihivskú oblasť v noci zasiahli dva drony, informovala spoločnosť OK Sever.

Výsledkom bol požiar dvojpodlažného obytného domu v obci Čajkino v Novhorodsko-severskom okrese.

Nikto nebol zranený.

 

10:05 – Kim Čong-un už odcestoval do Ruska, kde sa v stredu 13. septembra stretne s Putinom, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na juhokórejské médiá.

Podľa ruských médií sa stretnutie uskutoční na Ďalekom východe.

Ako sa uvádza,, Severná Kórea môže s Ruskom podpísať dohodu o dodávkach zbraní.

 

09:40 – Nemecký koncern Rheinmetall pošle na Ukrajinu ďalších 40 BMP Marder, informovala agentúra Reuters.

Spoločnosť sa na dodávkach dohodla s nemeckou vládou.

Celkový počet bojových vozidiel pechoty sa tak zdvojnásobí na 80 kusov.

 

09:20 –  NATO plánuje uskutočniť najväčšie cvičenie od čias studenej vojny, aby otestovalo svoju pripravenosť odraziť “ruskú inváziu”.

Podľa denníka Financial Times, ktorý sa odvoláva na predstaviteľa aliancie, sa cvičenie “Resilient Defender” začne na jar 2024 v Nemecku, Poľsku a pobaltských štátoch. Podľa očakávania sa na nich zúčastní približne 41 tisíc vojakov a viac ako 50 lodí. Okrem toho sa uskutoční približne 700 bojových výpadov.

Reklama

Očakáva sa, že na cvičení sa zúčastní aj Švédsko, ktorého žiadosť o vstup do aliancie zatiaľ neschválili Maďarsko a Turecko.

 

08:55 – Ofenzíva AFU pri Bachmute a Donecku. Plán B.

Od konca augusta západné médiá aktívne písali o tom, že americká armáda dôrazne odporučila ukrajinskému veleniu, aby sústredilo svoje úsilie na Záporožský front. A odmietnuť aktívne akcie v iných oblastiach. Predovšetkým – v oblasti Bachmutu, kde ukrajinské jednotky útočia od mája.

Súdiac podľa zintenzívnenia bojov v oblasti Rabotina a presunu posíl tam bolo toto odporúčanie prijaté. Avšak len čiastočne.

V uplynulom týždni sa po určitom útlme útočné akcie ukrajinských ozbrojených síl v okolí Bachmutu opäť zintenzívnili. Ukrajina tvrdí, že postupuje na svojom južnom krídle – v oblasti Kleščejevky a Andrejevky. Postup ukrajinských ozbrojených síl potvrdzujú aj ruské vojenské publikácie, v ktorých sa uvádza, že ukrajinské ozbrojené sily už kontrolujú väčšinu územia Kleščejevky a možno už obsadili aj Andrejevku.

Inými slovami, ukrajinské ozbrojené sily zintenzívňujú svoje akcie v tomto smere. To je v rozpore s odporúčaniami západných partnerov vrhnúť všetky sily na juh.

 

08:46 – Dnepropetrovská oblasť bola od rána napadnutá raketami a Šáhidmi, informovala OBA. Bolo zostrelených 11 dronov.

V Krivorožskom okrese vypukol požiar, už sa ho podarilo uhasiť. V obci Grečanopodov boli poškodené 4 domy a niekoľko hospodárskych budov.

Vzdušné sily uvádzajú, že bolo zostrelených celkovo 12 šachiet. Všetky, ako aj ďalší dron neidentifikovaného typu, boli zostrelené na území Dnepropetrovskej, Záporožskej a Nikolajevskej oblasti.

V Dnepropetrovskej oblasti boli vypálené aj protiradarové rakety Ch-31P a riadené letecké strely Ch-59. Ich zostrelenie nebolo hlásené.

 

08:38 – Brazílsky prezident Lula da Silva zmenil svoj postoj k zatknutiu Putina.

Včera povedal, že ruský prezident nebude zatknutý, ak príde do Brazílie.

Reklama

A dnes povedal, že “nevie, či brazílska justícia Putina zadrží”, uvádza DW. Povedal, že rozhodnutie je na súdnictve, nie na vláde.

Ďalší samit G20 sa bude konať v roku 2024 v Riu de Janeiro. Brazília podpísala Rímsky štatút a zaviazala sa rešpektovať rozhodnutia Medzinárodného trestného súdu, ktorý vydal zatykač na Putina.

 

08:30 – Podľa denníka Financial Times sa na jar budúceho roka uskutoční najväčšie vojenské cvičenie NATO od čias studenej vojny.

Cvičenie Persistent Defender sa uskutoční vo februári až marci v Nemecku, Poľsku a pobaltských štátoch.

Zapojí sa doň približne 41 000 príslušníkov armády, viac ako 50 lodí a do 700 výpadov.

NATO chce otestovať svoju pripravenosť odraziť prípadnú ruskú inváziu. Plánuje sa zvýšiť frekvenciu takýchto cvičení na dve ročne namiesto jedného.

 

08:15 – Ukrajinské ozbrojené sily presunuli do Avdejevky rezervy vrátane ťažkých zbraní na útoky v Doneckej oblasti, uviedol poradca úradujúcej hlavy Doneckej ľudovej republiky Jan Gagin.

Uviedol, že v súčasnosti tam bolo presunuté veľké množstvo techniky NATO, ťažkých zbraní a veľký počet príslušníkov AFU. Nepriateľ pripravuje útoky v doneckom smere, povedal Gagin.

 

08:00 – Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková pricestovala do Kyjeva na neohlásenú návštevu.

Je to jej štvrtá návšteva hlavného mesta počas vojny.

 

07:45 – Ministerstvo obrany potvrdilo, že ukrajinské ozbrojené sily oslobodili časť obce Opytne južne od Avdejevky.

Informovala o tom námestníčka ministra Anna Maljarová. “V oblasti Opytného došlo k pohybu, obranné sily obsadili časť tejto osady,” povedala Maljarová.

Podľa nej ukrajinské jednotky počas týždňa zaznamenali čiastočný úspech aj v oblasti Novomajorskoje v Doneckej oblasti.

 

07:30 – Ukrajinské ozbrojené sily dosiahli čiastočný úspech v oblasti Kleščejevka južne od Bakhmut, uviedol generálny štáb AFU vo svojom rannom bulletine.

Podľa jeho údajov ukrajinské sily “vytláčajú nepriateľa z jeho pozícií a upevňujú sa na dosiahnutých hraniciach, tvrdé boje pokračujú”.

Rusi sa “pokúsili prelomiť obranu” AFU v oblasti tej istej Kleščejevky, Kurdyumovky a Orechovo-Vasilievky (severne od Bachmutu).

 

07:20 – Generálny štáb AFU očakáva, že v blízkej budúcnosti sa začne nová mobilizácia v Rusku a na územiach Ukrajiny, ktorých sa zmocnila.

“Jej počet sa podľa rôznych odhadov môže pohybovať od 400 000 do 700 000 ľudí,” uviedla agentúra vo svojom rannom bulletine.

Plánuje sa tiež povolanie približne 40 000 obyvateľov Čečenskej republiky, uviedla GSU.

Rusko plány mobilizácie nepotvrdilo a Ruská federácia takéto zámery pravidelne popiera.

 

07:15 – Vojenské zoskupenie vojsk “Vostok” narušilo rotáciu AFU na pozíciách pri Novodonecku, uviedol vedúci tlačového strediska zoskupenia Oleg Čechov.

Delostrelecká paľba zničila aj stanicu elektronického boja pri Rivne-Pol, miesta dočasného rozmiestnenia ukrajinskej armády v Neskučnom, Ugledare, Novomychajlivke, ako aj hangár s vozidlami v Uglesborochnej.

 

Reklama

07:10 – Približne o 01:20 moskovského času ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili dve bezpilotné lietadlá nad územím Belgorodskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

V dôsledku zničenia UAV AFU nedošlo k žiadnym obetiam, úlomky jedného z nich dopadli na vozovku v blízkosti súkromného domu, uviedol Gladkov.

 

07:05 – Irán má v úmysle dodať Rusku okrem bezpilotných lietadiel aj rakety krátkeho a dlhého doletu.

V reakcii na to môže Rusko poskytnúť Iránu zbrane, ktoré by mohli “ohroziť existenciu Izraela”.

David Barney, šéf izraelskej spravodajskej agentúry Mossad, povedal.

“Obávame sa, že Rusi dajú Iráncom na oplátku to, čo im chýba, moderné zbrane, ktoré by určite ohrozili náš mier a možno aj našu existenciu tu,” povedal Barney na výročnej konferencii Inštitútu protiteroristickej politiky.

 

07:00 – Vedúci mestskej správy Vilkul informuje o výbuchoch v Krivom Rogu. Vyzýva, aby sa na internete nič nezverejňovalo.

 

06:50 – Lietadlá F-16 by mohli byť na Ukrajine už vo februári 2024, uviedol denník The Wall Street Journal.

Ukrajinskí predstavitelia odhadujú, že USA môžu vycvičiť prvú skupinu ukrajinských pilotov za päť mesiacov. Táto skupina necelých 10 pilotov začne čoskoro výcvik na základni Morrisovej leteckej národnej gardy v Tucsone v štáte Arizona.

Americká strana je vo svojich predpovediach zdržanlivejšia. Denník Wall Street Journal píše, že F-16 si vyžadujú približne 16 hodín údržby na zemi na jednu hodinu stroja vo vzduchu. Výcvik technikov sa môže ukázať ako ťažší než výcvik pilotov.

 

06:40 – Vzdušné sily hlásia, že ruské bezpilotné lietadlá sa pohybujú v Sumskej oblasti západným smerom.

Teda smerom k Černihovskej a Kyjevskej oblasti.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine, 10. septembra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

  • Voľby do parlamentov nových regiónov boli ukončené, všade vedie Jednotné Rusko. Podľa výsledkov tohto hlasovania zvolení poslanci určia hlavy regiónov;
  • Na oslobodenom území LĽR sa našiel veľký podzemný sklad s viac ako 45,5 tisíca kusov munície a mín;
  • Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 8 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Čiernym morom neďaleko Krymu, uviedlo ruské ministerstvo obrany;
  • Lietadlá námorného letectva Čiernomorskej flotily zničili pri ostrove Zmeiny tri člny s výsadkom AFU, na ktorých bolo až 36 nepriateľských vojakov, uviedlo ministerstvo obrany;
  • Západu sa nepodarilo “ukrajinizovať” program samitu G20 a “ukrajinský” odsek vo vyhlásení sa spomína v súvislosti s potrebou vyriešiť všetky konflikty, povedal Lavrov;
  • Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Budanov uviedol, že Kyjev plánuje pokračovať v bojoch v rámci protiofenzívy a po nástupe chladného a daždivého počasia;
  • Ukrajinský ombudsman navrhuje zrušiť status “obmedzeného spôsobilého” v súvislosti s vojenskou službou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali