To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusi vinia kyjevský režim z ďalších pokusov o teroristický útok

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusi vinia kyjevský režim z ďalších pokusov o teroristický útok

Bratislava 28. júla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/Roman Chop,Telegram)

Aktualizované 28. júla 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

19:49 – Výbuchy boli hlásené aj v Záporoží. Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl medzitým varovali pred hrozbou útoku balistickou raketou na juhovýchodnú Ukrajinu.

Reklama

 

19:12 – Štátna akciová spoločnosť Konštrukta – Defence odovzdá Ukrajine v utorok 1. augusta o 10.30 h ďalšie dva kusy samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Pôjde o prvé húfnice z balíka 16 kusov, ktorých výrobu financujú spoločne Dánske kráľovstvo, Nórske kráľovstvo a Spolková republika Nemecko.

Reklama

Podujatie sa uskutoční v Dubnici nad Váhom, Lieskovec, Dubnica nad Váhom za účasti predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora, ministra obrany SR Martina Sklenára, veľvyslancov Ukrajiny, Dánskeho kráľovstva, Nórskeho kráľovstva a Spolkovej republiky Nemecko a predstaviteľov spoločností – štátneho holdingu DMD GROUP, a.s. a výrobcu – Konštrukta – Defence, a.s.

 

19:08 –  Rozhodlo sa, že samity Rusko-Afrika sa budú konať každé tri roky, vyhlásil Vladimir Putin.

 

19:07 – Prezident Putin nereaguje na žiadosti svojho tureckého partnera o rokovania o obnovení dohody o obilí. Píše o tom denník Wall Street Journal.

Reklama

Noviny uviedli, že telefonický rozhovor, na ktorom trval Erdogan, sa zatiaľ neuskutočnil.

 

19:06 – Šéf Charkovskej vojenskej správy pripustil evakuáciu Kupjanska, ak sa vojenská situácia v tomto smere zhorší.

V súčasnosti to však podľa neho nie je potrebné.

“Žiadne pozície nie sú stratené, túto situáciu máme pod kontrolou. Ak sa vyskytne nebezpečenstvo, ktoré budeme sledovať, potom, samozrejme, prijmeme rozhodnutia o evakuácii miestneho obyvateľstva z niektorých sídiel, najmä z mesta Kupjansk”, – dodal.

Reklama

Tento komentár prišiel po vyhláseniach ruskej tlače, že Rusom sa podarilo postúpiť západne od Limanu 1 pri Kupjansku a dosiahnuť tam rieku Oskol.

Ukrajina to nepotvrdila. Zároveň sa na mapách ukrajinského vojenského telegramového kanála Deep State zóna ruskej kontroly pri Limane 1 blíži k rieke Oskol.

Na mape zóna ruskej kontroly pri Limane 1

 

19:04 – To hlavné vo večernom spravodaji ukrajinského generálneho štábu:

  1. Uvádza sa, že Rusi postupovali len smerom na Marinku (v okolí Marinky). Celkovo došlo k 21 stretom.

 

  1. Na Volyňskom, Poleskom, Severskom, Slobodskom, Kupjanskom, Limanskom, Bachmutskom, Avdejevskom, Šachterskom, Záporožskom a Chersonskom smere je situácia bez výraznejších zmien.

 

  1. AFU pokračuje v ofenzívnych operáciách na Melitopolskom a Berďanskom smere, pričom sa upevňuje na dosiahnutých hraniciach.

 

  1. Ruská armáda uskutočnila 10 leteckých útokov a 19 ostreľovaní MLRS.

 

  1. Lietadlá AFU uskutočnili tri údery.

 

17:33 – Podľa gubernátora Rostovskej oblasti bolo do zdravotníckych zariadení mesta prevezených celkovo 12 ľudí, dvaja z nich hospitalizáciu odmietli, 9 ľudí bolo hospitalizovaných, ďalšieho vyšetrujú zdravotníci.

Reklama

 

17:32 – Ďalšie vyhlásenie Ministerstva obrany Ruskej federácie:

“Približne o 17:15 kyjevský režim podnikol druhý pokus o teroristický útok raketou protivzdušnej obrany S-200 upravenou na údernú verziu.

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili ukrajinskú raketu v blízkosti mesta Azov v Rostovskej oblasti.

Trosky zostrelenej ukrajinskej rakety dopadli do opustenej oblasti.”

Reklama

 

17:07 – Ruské ministerstvo obrany informuje o druhej zostrelenej rakete systémom protivzdušnej obrany v Rostovskej oblasti.

“Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili ukrajinskú raketu v blízkosti mesta Azov v Rostovskej oblasti. Trosky zostrelenej rakety dopadli do opustenej oblasti,” uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

16:27 – Vyhlásenie Ministerstva obrany Ruskej federácie

Reklama

“Kyjevský režim uskutočnil teroristický útok na obytnú infraštruktúru v meste Taganrog v Rostovskej oblasti raketou protivzdušnej obrany S-200 upravenou na údernú verziu.

Ukrajinskú raketu zachytili a vo vzduchu zastavili ruské systémy protivzdušnej obrany.

Trosky zostrelenej ukrajinskej rakety dopadli na územie mesta Taganrog.

V dôsledku teroristického činu spáchaného kyjevským režimom bolo poškodených niekoľko budov a došlo k civilným obetiam.”

 

16:26 – Spoločnosť Rheinmetall školí v Nemecku Ukrajincov na opravu tankov Leopard. Koncern plánuje začať s opravami na Ukrajine v priebehu niekoľkých týždňov, uviedol Der Spiegel.

Vzhľadom na to, že Berlín a Varšava sa nedohodli na údržbe tankov Leopard presunutých do Kyjeva, Rheinmetall naďalej hľadá nové lokality. Šéf koncernu Armin Papperger poznamenal, že opravárenské centrum možno otvorí v Rumunsku.

Reklama

Maria Zacharovová predtým uviedla, že v prípade výstavby závodu Rheinmetall by sa stal legitímnym cieľom na Ukrajine.

 

15:55 – Situácia na fronte 28. júla 2023

Situácia na fronte 28. júla 2023

 

Situácia na fronte 28. júla 2023

 

15:42 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily sa zmocnili viacerých opôr AFU v okolí Sergejevky, postup bol 1,5 km do hĺbky nepriateľskej obrany;

Reklama

– Ruská armáda narušila rotáciu AFU v oblasti Kleščejevky v DĽR, zahynulo viac ako 260 príslušníkov ukrajinskej armády;

– V priebehu ofenzívy ruské ozbrojené sily získali oporu vo výhodných pozíciách západne od obce Kuzemovka v smere na Kupjanku;

– AFU pokračovala v pokusoch o prelomenie obrany ruských síl v južnom doneckom smere s použitím ťažkej techniky, všetky útoky boli úspešne odrazené;

– AFU zaútočila na nepriateľa západne od Žitlovky v LĽR a postúpila 3 km hlboko do jeho obrany;

– Straty AFU na Krasnolimanskom smere dosiahli 90 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily úspešne odrazili sedem útokov útočných jednotiek AFU v doneckom smere vrátane útokov pri meste Vodyanoje;

– Ozbrojené sily RF porazili dve brigády AFU, ako aj brigádu územnej obrany v LNR a Charkovskej oblasti;

Reklama

– Ozbrojené sily RF zasiahli tylové riadiace centrum skupiny Soledar a poľné riadiace centrum 10. armádneho zboru AFU v Chersonskej oblasti;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 17 ukrajinských dronov a zachytili dve rakety HIMARS;

– Ruské ozbrojené sily odrazili štyri útoky AFU v oblasti Krasnolimanska;

– AFU stratila až 180 príslušníkov vojenského personálu, tri tanky Leopard a dva francúzske kolesové tanky AMX na juhu Donecka;

– AFU stratila počas dňa viac ako 110 mužov na stanovišti Vremjevskij;

 

15:25 – Ukrajinský parlament odvolal ministra kultúry a informačnej politiky Oleksandra Tkačenka po škandále s pridelením rozpočtových prostriedkov na natáčanie televízneho seriálu o agrobarónovi blízkom Kolomojskému a ďalších podobných škandáloch.

Reklama

 

15:20 – Ukrajinský veliteľ pozemných síl generál Syrskij uviedol, že ruské jednotky sa v blízkosti Bachmutu “držia na každom centimetri”.

“Nepriateľ vedie intenzívnu delostreleckú a mínometnú paľbu. Postupne postupujeme a oslobodzujeme našu krajinu,” povedal o situácii južne a severne od mesta.

 

14:00 – Štátna pohraničná služba zverejňuje video, na ktorom ruská loď hrozí vojnou štátom, ktorých civilné lode smerujú do ukrajinských prístavov.

“Aký náklad máte? Máte na palube zbrane? Varujem vás pred zákazom pohybu smerom k ukrajinským prístavom. Prepravu akéhokoľvek nákladu na Ukrajinu považuje ruská strana za potenciálnu prepravu vojenského nákladu. Krajina, pod ktorej vlajkou sa plavidlo plaví, sa považuje za zapojenú do konfliktu na Ukrajine,” uvádza sa v ruskej správe.

 

Reklama

13:40 – Ukrajina potrebuje 10-12 systémov Patriot alebo podobných systémov protivzdušnej obrany na pokrytie územia celej krajiny, uviedol poradca šéfa OP Podoljak v rozhovore pre The Guardian.

Poznamenal, že presun systémov protivzdušnej obrany je výhodný prinajmenšom z ekonomického hľadiska.

“Neskôr bude oveľa drahšie všetko opraviť, ako poskytnúť systém Patriot na obranu juhu,” povedal Podoljak.

 

12:45 – Poľsko zdvojnásobuje svoju armádu z troch na šesť divízií v súvislosti s výskytom “wagnerovcov” v susednom Bielorusku, uviedol podpredseda vlády Jaroslaw Kaczyński.

Reklama

Počet bojovníkov sa dôsledne zvýši na 300 tisíc osôb, povedal minister obrany Mariusz Blaszczak.

Poliaci na tento účel prijali zákon o dobrovoľnej vojenskej službe, informuje Polskie radio 24.

Kaczyński opatrne kritizuje koncepciu NATO, ktorá predpokladá najprv odovzdanie území nepriateľovi a až potom ich oslobodenie. A dáva najavo, že Poľsko sa pri obrane svojich východných hraníc spolieha len na seba.

“Za posledné desaťročia boli vždy, aspoň potenciálne, územia na východ od Visly najnebezpečnejšie a také, ktoré podľa určitých koncepcií východného krídla NATO mali byť jednoducho opustené, odovzdané nepriateľovi, a až potom mal nasledovať protiútok a ich návrat,” zdôraznil Kaczyński.

 

12:30 – Juhoafrický prezident na samite v Petrohrade vyjadril nádej, že na dnešnom stretnutí s Putinom sa podarí prediskutovať realizáciu návrhov mierového plánu o Ukrajine.

 

12:10 – Rusko je pripravené na dialóg o urovnaní, ale Ukrajina odmieta akúkoľvek možnosť, dokonca aj v zložitej situácii, uviedol Dmitrij Peskov.

 

12:00 – Odeská verejnosť informuje o podrobnostiach výbuchu granátu v Dome odborov. Podľa nich bol mŕtvym muž masér, ktorému granát dal jeho klient. . Masér zomrel a jeho klient bol zranený.

 

11:35 – Teraz je výstraha všade okrem juhu a západu.

Vzdušné sily varujú pred raketovým nebezpečenstvom v týchto regiónoch. V Brjanskej oblasti vzlietol Tu-22m3.

vystrahy ukrajina
Mapa výstrah

11:30 – Rusko odpísalo africkým krajinám dlhy v celkovej výške 23 miliárd USD. Moskva na tento účel vyčlení ďalších 90 miliónov dolárov, uviedol prezident Vladimir Putin.

 

Reklama

11:20 – V Kyjeve bol vyhlásený letecký poplach.

 

11:15 – V Odese došlo k výbuchu v Dome odborov, jeden človek zahynul.

Informovala o tom polícia. Na mieste pracuje vyšetrovací tím, ktorý zisťuje okolnosti incidentu.

odesa vybuch
Záber z miesta výbuchu

11:10 – Zelenskyj vystúpil na Michajlovskom námestí v Kyjeve pri príležitosti Dňa ukrajinskej štátnosti. Ide o nový sviatok, ktorý prezident schválil minulý rok pri príležitosti výročia pokrstenia Rusi.

Na podujatí sa zúčastnili vojaci, záchranári, policajti, ministri, šéf GUR Budanov, šéf SBU Maljuk, hlavný veliteľ Zalužnyj, zástupcovia duchovenstva a deti. Po príhovore prezident odovzdal ocenenia.

 

10:55 – MAAE nedávno zaznamenala výbuchy v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedol šéf Štátnej agentúry pre dozor nad atómovou energiou Oleg Korikov.

“Nedávno sme mali informácie od zástupcov MAAE, ktorí sa trvalo nachádzajú v Záporožskej jadrovej elektrárni, že boli identifikované míny. Podľa najnovších informácií počuli 26. a 27. júla výbuchy,” povedal Korikov na brífingu.

Šéf agentúry Grossi už predtým opakovane informoval, že ich experti objavili protipechotné míny na okraji areálu Záporožskej JE. Na vnútornom obvode areálu neboli zaznamenané žiadne míny.

 

10:50 – Kremeľ opäť tvrdí, že je pripravený na mierové rokovania s Ukrajinou.

“Rusko je pripravené na dialóg o urovnaní, ale Ukrajina odmieta akúkoľvek možnosť, dokonca aj v zložitej situácii,” povedal Peskov.

Arestovič deň predtým povedal, že Ukrajina sa chce najprv stiahnuť na Krym a potom začať “vyjednávať”.

 

Reklama

10:40 – Rusko rešpektuje plány Afriky na vyriešenie konfliktu na Ukrajine, uviedol ruský prezident Vladimir Putin na samite Rusko-Afrika.

“Neodchádzame od diskusie o tejto kríze,” povedal.

 

10:30 – Jeden človek zahynul a jeden bol zranený počas útoku AFU s kazetovou muníciou v Záporožskej oblasti, uviedol úradujúci gubernátor oblasti Balitsky.

 

9:30 – Arestovič povedal, že Ukrajina chce na konci protiofenzívy na juhu zablokovať Krym a začať “vyjednávať”.

“Zalužnyj rieši dve úlohy – prístup k moru a prerušenie pozemného koridoru, odrezanie Krymu, zbúranie mosta a hotovo. Na Kryme máme 2 milióny ľudí, ktorí nemajú kam ísť, nemajú vodu, nemajú jedlo – môžete vyjednávať,” povedal bývalý poradca Bankovej.

Zároveň podľa Arestoviča pred vrchným veliteľom stojí “neriešiteľná úloha” – dosiahnuť vojenský výsledok a zachrániť armádu bez straty jej bojaschopnosti.

Už skôr o takomto pláne Ukrajiny písali masmédiá, ale úrady to popierajú a oficiálne vyhlasujú, že až do úplnej deokupácie nebudú žiadne rokovania.

 

9:20 – Rusko zhromažďuje sily na nové útoky na ukrajinské prístavy a inú pobrežnú infraštruktúru, uviedla hovorkyňa OC Juh Natalia Gumenjuk.

“Nepriateľ zhromažďuje sily na zintenzívnenie útokov na našu infraštruktúru, pobrežnú zónu atď. Z rádiových odpočúvaní počujeme, že okupanti varujú civilné lode na mori o nemožnosti plávať do ukrajinských prístavov,” povedala Gumenjuková v éteri telerozhlasu.

Predtým povedala, že o dva-tri mesiace by na Ukrajine nemuseli zostať žiadne prístavy.

 

8:45 – Búrka so silným dažďom, nárazovým vetrom a krupobitím zasiahla od večera niekoľko oblastí Ukrajiny.

Reklama

V Dnepru a Záporoží zlé počasie v noci strhlo drôty a električkové vedenie a popadali stromy.

burka ukrajina
Na snímke následky búrky

8:05 – Objavili sa fotografie vraku dronu, k ktorého zostreleniu na predmestí Moskvy sa predtým prihlásili ruské úrady.

Podľa publiki bol zostrelený v noci okolo 03:30 v obci Ptičnoje. Administratívne sa považuje už za Moskvu, hoci sa nachádza 25 kilometrov juhozápadne od mesta.

Nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dron sa snažil zaútočiť na ciele v moskovskej oblasti.

fotografie vraku dronu
Fotografia vraku dronu

8:00 – Návšteva ruskej delegácie na čele so Šojguom opustila Pchjongjang, informoval Ústredný výbor Čínskej ľudovej republiky (ČĽR).

Sergej Šojgu
Na snímke Sergej Šojgu

7:55 – Prvú sériu šiestich až ôsmich tankov Abrams M1A2 môže Ukrajina dostať už v septembri, citoval Politico svoje zdroje.

Plánuje sa, že technika bude v auguste dodaná do Nemecka, kde sa tanky opravia a odstráni sa z nich tajný pancier.

 

7:50 – Rusi prešli do ofenzívy pri obci Nadežda neďaleko Svatého, ale ukrajinské ozbrojené sily udržali svoje pozície. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb.

Pripomenieme, že ukrajinské vojenské blogy písali prednedávnom o strate Nadeždy. Velenie to poprelo.

Podľa ruských vojenských telegramových kanálov sa dedina teraz nachádza v šedej zóne.

Nadežda sa nachádza neďaleko Karmazinovky, kde Ruská federácia nedávno postúpila smerom k rieke Oskol.

 

7:45 – Čína dodáva Rusku technológie a vybavenie, ktoré zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu vo vojne proti Ukrajine.

Uvádza sa to v správe amerického Úradu riaditeľa národnej spravodajskej služby (o jej zverejnení sme už informovali.

V závere správy sa uvádza, že Čína sa “stáva čoraz dôležitejšou podporou Ruska v jeho vojnovom úsilí”.

Od marca Čína “dodala Rusku bezpilotné lietadlá a náhradné diely v hodnote viac ako 12 miliónov dolárov”.

 

7:30 – Vyhlásenie Ministerstva obrany Ruskej federácie

Dnes ráno bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotným lietadlom na objekty v Moskovskej oblasti.

Bezpilotné lietadlo bolo zničené prostriedkami protivzdušnej obrany.

V dôsledku zmareného teroristického útoku nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

 

7:25 – Za posledných 24 hodín sa tempo novej ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl pri Orechovej spomalilo, analyzoval Inštitút pre štúdium vojny.

Podľa údajov organizácie ukrajinské sily nevykonali žiadne nové veľké mechanizované útoky.

ISW zároveň píše, že postup ukrajinských vojsk v tejto oblasti sa nezastavil.

Inštitút zverejňuje aj mapu situácie vo Vremievskom výbežku, kde obci Urožajnoje hrozí obkľúčenie z troch strán po tom, ako ukrajinské ozbrojené sily postúpili v Staromayorsku.

Táto mapa zároveň ukazuje, že boje ešte nedosiahli hlavnú obrannú líniu ruskej armády v tejto oblasti.

vojna ukrajina
Mapa bojov

7:20 – Starosta Moskvy Sobjanin uviedol, že bol zostrelený dron – bez obetí a škôd.

Reklama

Neskôr ruské ministerstvo obrany zverejnilo správu, že dron sa pokúsil zaútočiť na objekty v moskovskej oblasti, ale bol zničený.

 

7:15 – To hlavné zo Zelenského večerného príhovoru zaznamenaného v chátrajúcom kostole Premenenia Pána v Odese:

– Informoval o zasadnutí Stavky, na ktorom sa prerokovali otázky frontu, protivzdušnej obrany a korupcie vo vojenských komisiách.

– Rozprával o svojej ceste do Dnepropetrovskej oblasti, Nikolajeva, Očakova a Odesy.

– Vyjadril sa k zbaveniu Aristova poslaneckého mandátu. Povedal, že takúto dovolenku neodpustí nikomu.

– Poďakoval armáde za oslobodenie Staromayorského v Doneckej oblasti.

 

7:10 – V Záporožskej oblasti platí hrozba používania dronov, hlásia vzdušné sily.

V regióne bola vyhlásená pohotovosť.

 

7:05 – USA chcú začať dodávať tanky Abrams na Ukrajinu v septembri – Politico.

 

7:00 – Vojna na Ukrajine, 27. júla 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Putin povedal: Všetky pokusy o ukrajinskú protiofenzívu boli zastavené, nepriateľ bol s veľkými stratami zahnaný späť, nepriateľ nemal úspech na žiadnom bojisku.

– Podľa prezidenta ruskí bojovníci preukazujú v bojoch masové hrdinstvo: len včera v Záporožskom smere straty Kyjeva presiahli 200 ľudí, zatiaľ čo straty Ruska boli 10-krát menšie.

– Putin udelil Rad odvahy vojnovému spravodajcovi RIA Novosti Rostislavovi Žuravlevovi (posmrtne) a fotoreportérovi agentúry Konstantinovi Michalčevskému.

– Ukrajinské jednotky stratili na doneckom smere viac ako 210 bojovníkov, štyri nepriateľské útoky boli zmarené pri Kleščevke, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Ruská armáda zničila až 25 ukrajinských bojovníkov na Chersonskom smere, 185 na Krasnolimanskom smere a viac ako 35 na Kupjanskom smere, uviedlo ministerstvo.

– Podľa ruského ministerstva obrany ozbrojené sily podnikli raketové údery na kontrolné body, letiská a miesta pôsobenia bojovníkov AFU a zničili sklad leteckého paliva v Chmeľnickom kraji

– Skupina ruských ozbrojených síl Vostok zlikvidovala viac ako 280 vojakov na juhu Donecka a v Záporožskej oblasti, odrazila útok nepriateľa pri Urožajnoje v DĽR a zmarila činnosť skupiny diverzantov, uviedlo ministerstvo

– Vedúci tlačového strediska skupiny Centrum Savčuk uviedol, že vojaci odrazili deväť kyjevských útokov na Svatovskom a Krasnolimanskom smere a AFU stratila viac ako 150 vojakov.

– Špeciálne služby odhalili dvoch ukrajinských agentov, hrozí im 15 rokov v kolónii s prísnym režimom za špionáž a podiel na smrti ruských vojakov v SVO, informuje Ústredné centrum bezpečnostných služieb FSB RF

– Inštitúcia tiež informovala o potlačení pokusu ukrajinských špeciálnych služieb o teroristický útok na loď ruskej Čiernomorskej flotily vyzbrojenú presnými zbraňami

– USA a Ukrajina už nepredpokladajú protiofenzívu Kyjeva, pomer síl je na strane Ruska, povedal americký novinár Hersh; podľa neho Biely dom zohral rozhodujúcu úlohu pri oboch útokoch na krymský most

Reklama

– Autori africkej mierovej iniciatívy očakávajú výsledky riešenia ukrajinského konfliktu, pričom krajiny nikdy nevideli záujem Zelenského o mier, povedal predseda Africkej únie Assoumani

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:25

V noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno môže niektoré okresy Slovenska potrápiť prízemný mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od polnoci do 7.00 h.

18:21

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. Informovali agentúry AP a Reuters.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým podľa agentúr AFP a AP povedal, že USA minulý týždeň pozastavili jednu dodávku zbraní, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

17:58

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v stredu v rodnom Švédsku pokutu za to, že sa neriadila príkazmi polície. Verdikt okresného súdu v Štokholme zaznel po tom, ako v marci blokovala vstup do parlamentu, informuje agentúra Reuters.

Piatich aktivistov vrátane Thunbergovej postavili pred súd po tom, ako ich policajti 12. a 13. marca odviedli z miesta protestu proti nekonaniu politikov v oblasti následkov klimatickej zmeny.

Proces s Thunbergovou vo Švédsku
védska klimatická aktivistka Greta Thunbergová odpovedá na otázky novinárov v budove súdu v Štokholme
17:21

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

17:20

Nemecký výrobca počítačových čipov Infineon potvrdil, že v rámci ohláseného programu znižovania nákladov prepustí časť svojich zamestnancov. Informuje agentúra DPA.

Spoločnosť zhoršila svoju prognózu na celý finančný rok 2023/2024 už vo februári po neuspokojivých výsledkoch v prvom finančnom štvrťroku.

17:19

Členské krajiny EÚ sa v stredu “v zásade” dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy. Oznámilo to na sociálnej sieti belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív.

17:15

Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

16:36

Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk, ktorý sa v medziročnom porovnaní zdvojnásobil na 4,9 bilióna japonských jenov (29,4 miliardy eur). Informovala agentúra Reuters.

Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

16:28

Európska komisia (EK) dokáže zabezpečiť správne a okamžité zaznamenanie výdavkov vykazujúcich nezrovnalosti, ich vymáhanie však často trvá príliš dlho. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok sprístupnil Európsky dvor audítorov (EDA).

V rokoch 2014 – 2022 bolo vo všetkých oblastiach vykázaných 14 miliárd eur neoprávnených výdavkov. Ich vymáhanie je kľúčovým prvkom systému vnútornej kontroly EÚ.

Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

16:00

Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala agentúra Reuters.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky.

15:41

Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. Informovala agentúra AFP.

15:37

Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, “ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky”. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Moskva bude “primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

15:04

Európska únia (EÚ) nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to v v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje agentúra Reuters.

“Spravodlivá hospodárska súťaž je v poriadku. Čo sa nám nepáči, je, keď Čína zaplavuje náš trh masívne dotovanými elektromobilmi. A musíme sa tým zaoberať, musíme chrániť náš priemysel,” povedala.

15:03

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú podpísali minulý rok, vstúpi do platnosti 1. júla, oznámil v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Belehradu. Informovala agentúra Reuters.

Podľa Vučiča dohoda Srbsku zaistí budúcnosť. Na jej základe dôjde k zrušeniu ciel na takmer 95 percent vývozu do Číny počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali