To najdôležitejšie z Ukrajiny. Drony zasiahli muničný sklad na Kryme

To najdôležitejšie z Ukrajiny. Drony zasiahli muničný sklad na Kryme

Kyjev 22. júla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos)

Aktualizované 22. júla 20:16

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruská armáda opäť útočila na juhoukrajinské prístavy Odesa a Mykolajiv
Ľudia nesú svoje veci po ruskom raketovom útoku v ukrajinskej Odese

20:15 – Zelenskyj venoval svoj večerný príhovor odeskému vojenskému dôstojníkovi Borisovovi. Povedal, že bol “informovaný” o vyšetrovaní a “tento príbeh nemal skončiť prepustením”.

Reklama

Podľa neho sa preverujú vojenské komisie a prisľúbil, že “zodpovednosť za porušenie zákona je nevyhnutná”.
Šéf NAZK Alexander Novikov tiež povedal, že prebiehajú kontroly TKK. Podľa neho sa budú týkať nielen predsedov vojenských komisií, ale aj ich príbuzných.

Konkrétne pôjde o ich majetok, finančné záväzky a dostupné vozidlá.

Reklama

 

19:55 – Šéf ukrajinskej Národnej protikorupčnej agentúry Novikov uviedol, že v priebehu troch mesiacov budú všetci vedúci pracovníci vojenských komisií na Ukrajine preverení z hľadiska možnej korupcie.

 

19:40 – Ruské zdroje informujú, že zdravotnú pomoc potrebovalo 12 krymských obyvateľov evakuovaným z Krasnogvardejského okresu na polostrove, kde dnes útok dronu spôsobil výbuchy v muničnom sklade. Uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Štyria ľudia boli hospitalizovaní.

 

Reklama

19:35 – Osoby zodpovedné za brutálnu vraždu ruského novinára Rostislava Žuravľova budú potrestané a zodpovednosť ponesú aj dodávatelia kazetovej munície pre Kyjev, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Všetko nasvedčuje tomu, že útok na skupinu novinárov v Záporožskej oblasti nebol náhodný. Zacharovová vyjadrila presvedčenie, že “medzinárodné štruktúry radšej zatvoria oči pred ohavným zločinom proti ruským novinárom”.

 

19:00 – Hoci Zelenskyj uviedol, že ofenzíva ukrajinských ozbrojených síl naberá na obrátkach, v skutočnosti za posledný mesiac a pol Ukrajinci stratili až 30 000 mužov a väčšinu svojich tankov a BMP. V južnom smere postúpili maximálne o 5 kilometrov.

Hlavným dôvodom sú míny, ktoré ruské jednotky nastražili na prístupoch k frontu.

Reklama

 

18:30 – Výsledok protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl bude viditeľný, keď Ukrajina vrhne do boja všetky svoje sily. Povedali to hneď dvaja významní predstavitelia USA – minister zahraničných vecí Anthony Blinken a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

“Keď sa (ukrajinské jednotky – pozn. red.) rozmiestnia a začnú operovať – všetky sily, ktoré boli vycvičené za posledných niekoľko mesiacov, vybavenie, ktoré sme im my a približne 50 krajín poskytli – myslím si, že to všetko bude mať význam a zmení situáciu,” povedal Blinken, keď vystúpil na Aspenskom bezpečnostnom fóre.

Sullivan povedal približne to isté, keď tiež vystúpil v Aspene. “Ukrajina má značné množstvo síl, ktoré zatiaľ nezapojila do bojov. Snaží sa vybrať moment, keď vyslanie týchto síl do boja bude mať maximálny účinok na bojisku,” povedal Bidenov poradca.

Treba poznamenať, že rovnakú tézu vyslovil tento týždeň aj náčelník generálneho štábu USA Mark Milley. Predtým západné masmédiá informovali, že Ukrajina počas protiofenzívy na juhu použila len tri brigády z 12 určených na útočné operácie.

 

18:15 – Železničná doprava v okrese Krasnogvardejsk na Kryme bola obnovená.

Pripomíname, že ráno tam bol vykonaný útok dronu na vojenské letisko a sklad ropy.

 

18:05 – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odletel na pracovnú návštevu Moskvy.

Reklama

 

17:52 – V Kostiantynivke v Doneckej oblasti vybuchla na čerpacej stanici cisterna s palivom.

Podľa miestnych blogov do nej vrazilo vozidlo.

Telegramové kanály naznačujú, že do čerpacej stanice mohlo naraziť BMP, ale zatiaľ to nie je potvrdené.

 

Reklama

17:40 – Na záporožskom fronte sa dnes Rusi pokúsili o protiútok južne od Novodarivky na Vremievskom výbežku. Informoval o tom generálny štáb AFU vo svojom večernom bulletine.

Rusi útočili aj na limanskom smere v oblastiach Nadežda, Torskoje a Grigorjevka. Pri Bachmute útočili v oblasti Bogdanovky a Ivanovskoje.

Západne od Donecka útočili v oblasti Avdejevky, Krasnogorovky a Maryinky. Na juhu – v oblasti Novomichajlovky. Všetky pokusy o útok boli odrazené, informoval generálny štáb.

 

17:25 – Kameraman nemeckej Deutsche Welle Jevhen Šilko sa údajne dostal pod paľbu kazetovej munície, informovala DW.

Reklama

K útoku došlo 23 kilometrov od frontovej línie o 12.10 h miestneho času. Ostreľovanie bolo namierené na výcvikový priestor, kde sa cvičí ukrajinský vojenský personál, odkiaľ DW podávala správy. Pri ostreľovaní zahynul jeden príslušník AFU a niekoľko ďalších bolo vážne zranených.

Samotný kameraman je v nemocnici, jeho stav sa hodnotí ako stabilizovaný. Poškodené bolo aj auto, na ktorom cestovali novinári.

“Natáčali sme ukrajinskú armádu počas cvičenia na terč, keď sme zrazu počuli niekoľko výbuchov. Ľahli sme si, nasledovali ďalšie výbuchy, videli sme, že ľudia sú zranení. Neskôr ukrajinská armáda potvrdila, že nás ostreľovali kazetovou muníciou,” povedal nemecký korešpondent Matthias Boehlinger.

Pripomenieme, že od minulého týždňa začala aj AFU používať na fronte kazetové strely, ktoré poskytol Washington. Putin na to reagoval slovami, že Ruská federácia môže urobiť to isté. OSN zároveň informovala, že Rusko použilo “kazetové” na Ukrajine aj predtým.

Pripomenieme, že dnes bol ukrajinskou kazetovou muníciou zabitý ruský korešpondent Rostyslav Žuravlev.

 

16:55 – Ukrajinský denník Strana zverejnil zábery z opravy Kerčského mosta, ktorý bol v pondelok večer opäť čiastočne vyhodený do vzduchu.

Reklama

Ruské úrady sľúbili, že poškodený mostný úsek opravia za menej ako mesiac.

 

16:15 – Úrady Záporožskej oblasti poskytnú všetku možnú pomoc príbuzným mŕtveho vojnového spravodajcu RIA Novosti Rostislava Žuravľova a zraneným novinárom, uviedol zastupujúci gubernátor Záporožskej oblasti Jevhen Baličskij.

Balickij tiež spresnil, že zdravotníci teraz poskytujú pomoc dvom novinárom denníka Izvestija Dmitrijovi Šikovovi a Romanovi Polskovovi, ktorí boli zranení po ostreľovaní v regióne a ktorých tiež previezli do zdravotníckych zariadení s rôzne ťažkými zraneniami.

 

15:55 – Na ukrajinskom internete sa objavil Videozáznam použitia kazetovej munície na ruskú pechotu, ktorá sa snaží postúpiť k pozíciám AFU.

Ruská federácia predtým uviedla, že ruský vojenský spravodajca Žuravlov bol zabitý kazetovou muníciou.

Reklama

 

15:40 – Zelenskyj telefonoval generálnemu tajomníkovi NATO. Diskutovali o situácii v Čiernom mori a o odblokovaní vývozu obilia z Ukrajiny.

“Volodymyr Zelenskyj a Jens Stoltenberg určili priority a budúce kroky potrebné na odblokovanie a udržateľné fungovanie čiernomorského obilného koridoru,” uvádza prezidentská kancelária. O akých konkrétnych krokoch je reč, sa neuvádza.

Pripomeňme, že Rusko 20. júla zaviedlo otvorenú námornú blokádu Ukrajiny a “zakázalo” zahraničným lodiam vstup do ukrajinských čiernomorských prístavov. Kyjev vyhlásil, že je pripravený “podstúpiť akékoľvek riziko”, aby blokádu prelomil.

 

15:15 – Ukrajinské médiá informovali, že USA úspešne otestovali prieskumný dron, ktorý je údajne nezraniteľný voči systémom protivzdušnej obrany a môže lietať autonómne po dobu jedného roka.

Dron Phasa35 stúpa do stratosféry a tam sa dobíja zo solárnych panelov, citujú Ukrajinci nemecký portál Bild.

Reklama

Vo výške 20 kilometrov ho nevidia radary a je nezraniteľný voči systémom protivzdušnej obrany. “Mohol by zohrať rozhodujúcu úlohu aj vo vojne na Ukrajine,” uviedol denník.

 

15:00 – Denník Washington Post zverejnil nový radarový záber tábora PMC “Wagner” v bieloruskej obci Celje. Zhotovil ho dnes satelit Umbra a poskytla ho spoločnosť Maxar Technologies.

Riaditeľ spoločnosti Maxar Stephen Wood hovorí, že tábor sa v porovnaní s predchádzajúcou snímkou zo 16. júla výrazne zväčšil. Prišli tam “desiatky, ak nie stovky vozidiel a techniky”.

Pripomenieme, že dnes Štátna pohraničná služba Ukrajiny uviedla, že počet “wagnerovcov” v Bielorusku sa nedávno zvýšil na 5 000 osôb.

 

14:05 – Hlásený je nový silný úder na Záporožie. Podľa Rusov bomby FAB-250/500 s plánovacími a korekčnými modulmi zrejme aktívne lietajú dvoma smermi naraz – na pozície AFU na predmestí mesta Záporožie a na rezervy ukrajinskej armády v oblasti Orechova.

Reklama

 

13:50 – Letecká spoločnosť Ryanair uviedla, že zvažuje možnosť obnovenia letov na Ukrajinu do konca roka 2023. Výkonný riaditeľ leteckej spoločnosti Michael O’Leary, ktorý nedávno navštívil Kyjev, uviedol príklad Izraela, kde pravidelne dochádza k raketovým útokom, ale letecká doprava pokračuje.

“Teraz ministerstvo obnovy pracuje na obnovení niektorých letov do Kyjeva a Ľvova koncom tohto roka. A ak dokážu, že je to bezpečné, budeme tieto lety prevádzkovať,” povedal Michael O’Leary.

 

13:30 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že skupina ruských vojnových spravodajcov vrátane mŕtveho spravodajcu RIA Novosti Rostislava Žuravľova sa v Záporožskej oblasti dostala pod paľbu kazetovou muníciou AFU.

 

13:10 – Doprava na Krymskom moste bola zablokovaná už druhýkrát za v priebehu dnešného dňa, píše sa na miestnych blogoch.

Reklama
Pripomenieme, že po poslednom zásahu na moste sa dopravu začali obmedzovať vždy počas leteckého poplachu.

 

12:50 – AFU oficiálne potvrdila útok na ropný sklad a muničný sklad na Kryme.

 

12:40 – Podľa denníka Financial Times chce Kremeľ vytlačiť Ukrajinu zo svetového trhu s obilím. Podľa novín ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby Katar platil Rusku za dodávky svojho obilia do Turecka s následnými dodávkami do krajín, ktoré ho potrebujú.

Uvádza sa, že po prvýkrát Rusko predložilo návrh na dodávku jedného milióna ton obilia za výhodných podmienok pre Afriku ešte minulý rok.

Reklama

Ukrajinský diplomat, ktorý sa zúčastnil na “obilných” rokovaniach a videl tento trojstranný dokument, uviedol, že Katar a Turecko sa vtedy k plánu nepripojili. Očakáva sa však, že Ruská federácia môže tento návrh opätovne predložiť na samite s africkými lídrami v Petrohrade alebo počas Putinovej augustovej návštevy Turecka.

 

12:25 – Ruské ministerstvo obrany sa vrátilo ku skupinovému úderu s použitím presných zbraní s dlhým doletom na mori na území akadémie pozemných síl AFU vo Ľvove zo 6. júna, ktorý podľa dodatočných informácii “zničil veľký počet Poliakov a Nemcov bojujúcich na strane Ukrajiny“.

Ukrajina to nepotvrdila a tvrdila, že v ten deň bola zničená obytná budova a rozvodňa a že zahynulo päť civilistov.

 

12:05 – Prigožin si zaregistroval spoločnosť v Bielorusku. Informácia o založení spoločnosti Concord Management and Consulting LLC bola zverejnená v Jednotnom štátnom registri právnických osôb a fyzických osôb podnikateľov Ministerstva spravodlivosti Bieloruska.

Adresou registrácie je obec Celje v Osipovickom okrese, kde sa nachádza poľný tábor určený na ubytovanie bojovníkov skupiny “Wagner” redislokovaných do Bieloruska.

Hlavná činnosť spoločnosti Concord Management and Consulting LLC je uvedená ako “správa nehnuteľností”.

 

11:45 – Rusi informujú o útoku nepriateľského dronu na Krasnogvardejský okres. Útok vyústil do výbuchu v muničnom sklade. Podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym škodám a obetiam. Informoval o tom šéf Krymu Aksjonov.

Zároveň dodal, že bolo rozhodnuté o evakuácii obyvateľstva v okruhu piatich kilometrov od miesta mimoriadnej udalosti do miest dočasného ubytovania.

 

11:25 – Vo veku 40 rokov zomrel ruský podnikateľ Anton Čerepennikov, šéf spoločnosti IKS Holding, ktorá bola faktickým monopolom na trhu výroby odpočúvacích zariadení v Ruskej federácii. Podľa predbežnej verzie bola príčinou smrti zástava srdca.

Podľa ruských médií Čerepennikovove spoločnosti kontrolovali približne 80 % trhu s odpočúvacími zariadeniami v Ruskej federácii. V rokoch 2016 až 2018 skupoval výrobcov takzvaných “operačno-vyhľadávacích systémov” (SORM), ktoré používajú spravodajské služby. Čerepennikova médiá označovali za dlhoročného partnera oligarchu Ališera Usmanova.

 

Reklama

10:55 – Na viacerých blogoch sa píše, že niekoľko dronov zasiahlo letisko a ropný sklad v Oktjabrskom pri Simferopole. Píšu o detonácii a požiari.

Útok dronov už potvrdili aj miestne orgány menované Ruskom.

 

10:30 – Na sieťach sa objavili zábery výbuchov z Krymu, kde bolo údajne zasiahnuté vojenské letisko.

Na videu je počuť explózie a vidieť, ako vypukol požiar.

Úrady Krymu uviedli, že ministerstvo vnútra a FSB pátrajú po tých, ktorí video zverejnili.

Pripomenieme, že video je predbežne z osady Oktjabrskij, kde sa nachádza veľké letisko Čiernomorskej flotily Ruskej federácie.

 

10:05 – Ruský a čínsky námorný personál uskutočnil spoločné delostrelecké streľby na cvičení Sever/Interakcia 2023.

Ruské lode strieľali na ciele na vzdialenosť viac ako päť kilometrov zo 100 mm delostreleckých systémov A-190 a Ak-100.

Čínski námorníci zasahovali ciele z lodného delostrelectva H/PJ-38 kalibru 130 mm a univerzálnych delostreleckých odpaľovacích zariadení kalibru 76 mm.

Počas dňa si námorníci ruského a čínskeho námorníctva precvičili aj úlohy vyhľadávania, sprevádzania a vyradenia neznámej ponorky. Podľa legendy cvičenia bola ponorka podmienečného nepriateľa odhalená bežnými hydroakustickými prostriedkami lodí.

Na sledovanie a klasifikáciu ponorky sa do vzduchu vzniesol protiponorkový vrtuľník Ka-27PL s hydroakustickým vybavením. Velenie rozhodlo o prenasledovaní a vytlačení ponorky z oblasti cvičenia.

 

09:45 – Na Kryme bola v sobotu ráno zablokovaná doprava na Kerčskom moste.

Reklama

Už skôr úrady polostrova uviedli, že most zastavia vždy počas leteckého poplachu.

 

09:05 – Štyria ľudia zahynuli a traja utrpeli zranenia po leteckom bombovom útoku v Doneckej oblasti, informovala generálna prokuratúra Ukrajiny. Predbežne sa hovorí o tom, že boli použité letecké bomby FAB-250.

Medzi mŕtvymi sú manželia, ktorých telá boli vyslobodené spod trosiek zničeného domu.

Tlakové vlny poškodili obytné budovy a hospodárske budovy.

 

08:35 – V Nikopole bol poškodený priemyselný podnik. Uviedol to náčelník Dnepropetrovskej oblastnej vojenskej správy Sergej Lysak. “Bol poškodený priemyselný podnik. Obišlo sa to bez obetí,” napísal.

Včera večer sa vo viacerých oblastiach Ukrajiny rozozvučal letecký poplach. Boli hlásené výbuchy v Kropyvnyckom

 

08:23 – Podľa ukrajinských vzdušných síl bolo v noci z piatka na sobotu zničených všetkých päť útočných dronov letiacich z juhovýchodu.

Už skôr ukrajinské úrady informovali o nočných vzdušných útokoch v Kirovohradskej oblasti.

 

08:10 – Britský pár bol zatknutý za pokus o pašovanie granátometov z Ukrajiny, informoval denník Evening Standard. Pár zatkli vo francúzskom prístave Calais, cez ktorý Briti cestujú na svoje ostrovy. Našli sa u nich dva granátomety M141 americkej výroby zabalené v celofáne. Prevážali ich v zadnej časti dodávky.

Dvojica sa spočiatku snažila zbrane prihlásiť. Keď sa ich colník opýtal: “Je tu niečo na deklarovanie?”, povedali, že majú dva raketomety a ďalšie vojenské vybavenie, “ktoré dostali na Ukrajine počas humanitárnej misie” ako “symbol víťazstva”.
Okrem granátometov bolo v kufri 14 nábojníc a zvyšky roztrhanej nepriestrelnej vesty.

Bol vyhlásený núdzový stav, z prístavu boli evakuovaní ľudia a privolaní pyrotechnici. Zariadenie bolo neskôr uznané za vyradené z prevádzky, ale aj tak bolo francúzskymi orgánmi zhabané a zničené.

Reklama

Na súde Briti uviedli, že na Ukrajine boli štyri dni a povolenie na prevoz zbraní údajne dostali od britského veľvyslanectva. Páchateľom bola uložená pokuta.

Pripomeňme, že Pentagón nedávno vydal správu o niektorých skutočnostiach týkajúcich sa krádeží amerických zbraní na Ukrajine.

 

07:55 – Spravodajské služby USA potvrdzujú, že ruské taktické jadrové zbrane už boli rozmiestnené v Bielorusku. “Nie je dôvod o tom pochybovať,” citovala CNN predstaviteľov spravodajských služieb.

Podľa nich nie je dôvod pochybovať o tom, že Rusi “dosiahli určitý úspech” pri presune zbraní.

Vysokopostavení predstavitelia USA neveria, že Lukašenko bude mať nad arzenálom akúkoľvek kontrolu. TNW budú pravdepodobne plne pod kontrolou Ruska.

Šéf CIA Burns predtým povedal, že Rusko sa nepripravuje na použitie jadrových zbraní.

 

07:30 – Za posledných 24 hodín Rusi najaktívnejšie útočili v smere na Limansk, uviedol generálny štáb vo svojom rannom bulletine.

Útoky boli v okresoch Nadežda, Makejevka, Nevskij v Luhanskej oblasti, ako aj v Serebrjanskom lese a Dibrove v Doneckej oblasti.

Pripomeňme, že v tomto smere teraz Ruská federácia vedie generálnu ofenzívu proti pozíciám AFU, ako potvrdilo i ukrajinské ministerstvo obrany.

Na Bachmutskom smere Rusi zaútočili v oblasti Grigorovky. Západne od Donecka Ruská federácia zaútočila na Pervomajske, Krasnogorovku a Marinku. Na juhu Rusi útočili v oblasti Novomichajlivka a Blagodatnoje. Všetky útoky boli odrazené, vyhlásil v sobotu ukrajinský generálny štáb.

 

07:10 – USA sa chystajú poskytnúť Ukrajine nový – už 43. – vojenský balík v hodnote 400 miliónov dolárov, informovala agentúra Reuters.

Bude zahŕňať: obrnené transportéry Stryker, odmínovacie zariadenia, muníciu pre protilietadlové raketové systémy NASAMS a Patriot, ako aj pre HIMARS a Stinger.

Ukrajine budú doručené aj protitankové zbrane vrátane systémov TOW a Javelin.
Obsah balíka sa ešte môže zmeniť. Očakáva sa, že pridelenie prostriedkov bude oficiálne oznámené 25. júla.

 

07:00 – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rokoval s Vladimírom Zelenským o podrobnostiach predĺženia dohody o dodávkach obilia. Erdogan v rozhovore uviedol, že Turecko vyvíja aktívne úsilie o nastolenie mieru.

Moskva nevylúčila návrat k dohode, ak budú splnené jej podmienky (stiahnutie sankcií na ruské obilie a hnojivá, odstránenie prekážok pre ruské banky obsluhujúce dodávky vrátane pripojenia k systému SWIFT, obnovenie dodávok komponentov pre poľnohospodárske stroje atď.) Ruské orgány opakovane tvrdili, že ruská časť dohody sa neplní.

 

06:55 – Zmena trás prepravy ukrajinského obilia po odstúpení Ruska od dohody o obilí zníži mesačný vývozný potenciál Ukrajiny na polovicu. Informovala o tom tlačová agentúra Bloomberg.

Ukrajinský minister agrárnej politiky a potravinárstva Mykola Solskyj uviedol, že vývoz potravín z Ukrajiny sa po vypovedaní dohody o obilí znížil najmenej o 30 %. Podľa neho mnohé ukrajinské spoločnosti prešli na zasielanie poľnohospodárskych výrobkov nákladnými autami alebo po železnici, pričom využívali aj infraštruktúru rumunského prístavu Konstanca a prístavov na Dunaji.

 

06:40 – Bulharský parlament schválil poskytnutie približne 100 obrnených transportérov sovietskeho typu Ukrajine.

Informoval o tom bulharský portál BGNES.

Rozhodnutie o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine podporilo 142 poslancov.

 

06:30 – Poľské ministerstvo zahraničných vecí si predvolá ruského veľvyslanca po slovách Vladimira Putina, že Stalin “daroval” Poľsku pôdu. Premiér Mateusz Morawiecki to uviedol na Twitteri.

“Stalin bol vojnový zločinec zodpovedný za smrť státisícov Poliakov. Historická pravda je nespochybniteľná. Veľvyslanec Ruskej federácie bude predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí,” napísal premiér.

Ruský prezident včera vyhlásil, že západné krajiny Poľska boli “darom od Stalina” a Poľsko by malo byť ZSSR vďačné za “obnovenie nezávislosti”.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali